Pepe 30.03.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 W projekcie mam kominek w pokoju szumnie zwanym salonem. Jest on usytuowany tuż przy scianie, a od zewnątrz jest jego "bliźniak" kominek zewnętrzny.Czy ma sens ten zewnetrzny? taki na tarasie? działke mam na wsi 14 arów, więc zastanawiam się czy aby będzie nam się chciało z niego korzystać, przecież lepiej posiedzieć przy grillu w ogrodzie. Poza tym możnaby wtedy zrezygnować z jednego wkładu kominowego.Czy ktoś użytkuje taki kominek? Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 31.03.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Ja w swojej Wierzbie II planuję przesunięcie komina w salonie w stronę kuchni i rezygnuję z kominka zewnętrznego. Za to wewnętrzny będę miał w centrum domu (lepiej będzie grzał). Przy okazji jeszcze przesuwam ścianę z oknem balkonowym do wyrównania ze ścianą pokoi (rezygnacja z podcienia na tarasie).A grilla na działce zbuduję sobie raczej w pewnej odległości od domu.DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 31.03.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Pepe, Czy Ty czasem nie budujesz tego samego domu co ja (D23)?Ja na zewnątrz mam zamiar zrobić kominek otwarty połączony z grilem. Zupełnie nie ma sensu wkłanie wkładu kominkowego na zewnątrz, ale siedząc na tarasie fajnie będzie popatrzeć w otwarty ogień. Tak myślę.Alicja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 31.03.2003 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 My mamy to samo rozwiązani w projekcie i jednak zmieniamy je. Kominek u nas ma pełnić funkcję i dekporacyjną i grzewczą - chcemy zrobić DGP - a wtedy najlepiej gdy jest w środku domu. A na tarsie taki kominek jest rzeczywiście przyjemny, ale mam wątpliwości, jak często bym w nim paliła... No i zajmuje trochę miejsca, naokoło musisz zostawić wolną przestrzeń, co może utrudniać wykorzystanie tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 31.03.2003 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 ALICJANKA, ja wcale nie myślałem o tym coby wkład kominkowy od zewnątrz też montować. Zastanawiałem się tylko na sensem takiego rozwiązania tzn. kominka czy paleniska otwatrego na tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 31.03.2003 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 ALICJANKA, ja wcale nie myślałem o tym coby wkład kominkowy od zewnątrz też montować. Zastanawiałem się tylko na sensem takiego rozwiązania tzn. kominka czy paleniska otwatrego na tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 31.03.2003 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Moi znajomi mają taki kominek. Do listopada jedzą kolacje na tarasie (w polarach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jordan2000 01.04.2003 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Witam Może skusicie się na taki kominek co zakupiłam a mianowicie: -przenośny-w obudowie drewnianej-waży 33kg-niedrogi ok 700zł-szwedzkiego pomysłu-na paliwo na bazie alkoholowej - czyli bezdymnyKupiłam go w firmie Juno z Mrągowa. Sądzę, że podstawowym atutem tego kominka jest jego mobilność - tzn przestawiam go tam gdzie mi akurat dzisiaj pasuje. Chcę w domu to mam w domu, chce w ogrodzie to mam go w ogrodzie. Na stronie producenta http://www.juno2002.republika.pl można zobaczyć różne modele. Pozdrawiam Anulka Jordan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 jordan2000, ja jak mam paliwo alkoholowe nie potrzebuje kominka, dzieki temu nie ma strat ciepla:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darth_Maul 01.04.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 No własnie bardzo dobry temat. Ja do tej pory szukałem projektów takich które mialy zewnetrzny kominek. Po przeczytaniu waszych komentarzy zacząłem sie zastanawiać czy on ma sens. Moze lepiej postawic gdzies w ogródku barbecue? Mój projekt ma kominek zewnetrzny. Czy to duży problem nie budować go? Czy moze zostawić? Hmmm...sam nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 02.04.2003 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 A ja po przemyśleniach zmieniłem koncepcje na taką jak w projekcie tzn. kominek zewnętrzny zostaje. Koszt niewielki, a potem moglibyśmy żałować - zwłaszcza tych kolacji na tarasie do listopada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts