Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek zewnętrzny ?

Recommended Posts

W projekcie mam kominek w pokoju szumnie zwanym salonem. Jest on usytuowany tuż przy scianie, a od zewnątrz jest jego "bliźniak" kominek zewnętrzny.Czy ma sens ten zewnetrzny? taki na tarasie? działke mam na wsi 14 arów, więc zastanawiam się czy aby będzie nam się chciało z niego korzystać, przecież lepiej posiedzieć przy grillu w ogrodzie. Poza tym możnaby wtedy zrezygnować z jednego wkładu kominowego.

Czy ktoś użytkuje taki kominek? Proszę o radę.

Ja w swojej Wierzbie II planuję przesunięcie komina w salonie w stronę kuchni i rezygnuję z kominka zewnętrznego. Za to wewnętrzny będę miał w centrum domu (lepiej będzie grzał). Przy okazji jeszcze przesuwam ścianę z oknem balkonowym do wyrównania ze ścianą pokoi (rezygnacja z podcienia na tarasie).

A grilla na działce zbuduję sobie raczej w pewnej odległości od domu.

DarekRz

My mamy to samo rozwiązani w projekcie i jednak zmieniamy je. Kominek u nas ma pełnić funkcję i dekporacyjną i grzewczą - chcemy zrobić DGP - a wtedy najlepiej gdy jest w środku domu. A na tarsie taki kominek jest rzeczywiście przyjemny, ale mam wątpliwości, jak często bym w nim paliła... No i zajmuje trochę miejsca, naokoło musisz zostawić wolną przestrzeń, co może utrudniać wykorzystanie tarasu.

Witam

Może skusicie się na taki kominek co zakupiłam a mianowicie:

-przenośny

-w obudowie drewnianej

-waży 33kg

-niedrogi ok 700zł

-szwedzkiego pomysłu

-na paliwo na bazie alkoholowej - czyli bezdymny

Kupiłam go w firmie Juno z Mrągowa. Sądzę, że podstawowym atutem tego kominka jest jego mobilność - tzn przestawiam go tam gdzie mi akurat dzisiaj pasuje. Chcę w domu to mam w domu, chce w ogrodzie to mam go w ogrodzie. Na stronie producenta http://www.juno2002.republika.pl można zobaczyć różne modele.

Pozdrawiam

Anulka Jordan

No własnie bardzo dobry temat. Ja do tej pory szukałem projektów takich które mialy zewnetrzny kominek. Po przeczytaniu waszych komentarzy zacząłem sie zastanawiać czy on ma sens. Moze lepiej postawic gdzies w ogródku barbecue? Mój projekt ma kominek zewnetrzny. Czy to duży problem nie budować go? Czy moze zostawić? Hmmm...sam nie wiem