Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras - inspiracje ???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak dla mnie to po prostu nie masz tarasu ;-)

?

jak dla mnie to mam nawet 3 tarasy :p

od wschodu .....super cienisty w upalne popołudnia

tar9.jpg

od zachodu..... nasłoneczniony od wczesnego południa -można się opalać z dala od oczu sąsiadów :rolleyes:

tar8.jpg

no i środkowy .....wielofunkcyjny ,ale najważniejszą zaletą jego jest to ,że nareszcie chroni przed wiatrem :rolleyes:

Ludzie przeceniają tarasy. Fajniejsze są miło urządzone miejsca do odpoczynku w ogrodzie w lekkim oddaleniu od domu, ale z łatwym ładnym dojściem.

np.:

- miejsce z hustawką osłonięte żywopłotem od północy, uzywane w celu wygrzewania sie w słońcu wiosną

- ławeczku w cieniu bzów z widokiem na dom, od tyłu osłonieta kamienną ściana grilla, na romantyczne majowe wieczory

- ławki wkoło kręgu ogniskowego

- zadaszona altana z kamiennym grillem na spotkania towarzyskie

- hamak w półcieniu drzew na letnie dni

- osłoniete przed widzami miejsce na leżak do opalania

- miejsce na rattanowe meble do kawy

-wgłębnik z ławeczką

-ławka od północnej strony domu na posiedzenia w upalne dni

sam taras przy ścianie domu to stanowczo za mało, zbyt na widoku, no chyba że pergola osłoni. Szczególnie tarasy na podwyższeniu wykafelkowane na gołej działce bez drzew to jakaś pomyłka chyba....szczególnie gdy słońce odbija sie od betonu i razi w oczy.

Ewka - Twoj taras juz dawno podziwiałam, ja mam taki zadaszony taras w rogu domu, i mój maz jak zobaczył Twój po przeszkleniu to zarzadził, ze nasz tez musi taki być. Mnie przekonało to, że w słoneczne zimne dni taki ogród zimowy potrafi ogrzac dom. Niestety, jeszcze długo nie będzie nas stac na takie przeszklenie.

co do małych działeczek - podziwiam "Miejskiego ogrodnika", jakie on cudne miejsca do relaksu potrafi urzadzić w ogródkach wielkości pokoju. i nie sa to wcale przylegające do domu tarasy.

bez przesady :rolleyes:...ogrzać nie ogrzeje ale podniesie temp co najmniej o 2 st

u mnie 2 st to bardzo dużo - zazwyczaj o tyle spada mi temp. przez noc. no i wiosna wczesniej będzie mozna wygrzewac stare kości.

a wystrój zimowy twojego tarasu - coś pieknego

Ludzie przeceniają tarasy. Fajniejsze są miło urządzone miejsca do odpoczynku w ogrodzie w lekkim oddaleniu od domu, ale z łatwym ładnym dojściem.

np.:

- miejsce z hustawką osłonięte żywopłotem od północy, uzywane w celu wygrzewania sie w słońcu wiosną

- ławeczku w cieniu bzów z widokiem na dom, od tyłu osłonieta kamienną ściana grilla, na romantyczne majowe wieczory

- ławki wkoło kręgu ogniskowego

- zadaszona altana z kamiennym grillem na spotkania towarzyskie

- hamak w półcieniu drzew na letnie dni

- osłoniete przed widzami miejsce na leżak do opalania

- miejsce na rattanowe meble do kawy

-wgłębnik z ławeczką

-ławka od północnej strony domu na posiedzenia w upalne d

sam taras przy ścianie domu to stanowczo za mało, zbyt na widoku, no chyba że pergola osłoni. Szczególnie tarasy na podwyższeniu wykafelkowane na gołej działce bez drzew to jakaś pomyłka chyba....szczególnie gdy słońce odbija sie od betonu i razi w oczy.

a ja się nie zgadzam, każdy robi jak uważa, taras jest nioceniony, nie wyobrazam sobie podczas grilla czy obiadu( w lecie jadam na tarasie codziennie) latać ciągle po coś do kuchni a tak mam blisko i latam na boso, moze i faktycznie dom i taras mam na wypizdowie ale i drzewa w końcu urosną i też się zacieni i upiękni, a i pergolę postawię.

jak dla mnie to mam nawet 3 tarasy :p

A to przepraszam nie zauważyłem ;-)

Tak ale tylko na jakąś kawkę z jedną osobą, dla kilku gości bieganie z kawusią, herbatką ciastkami z kuchni jest za mocno upierdliwe jak dla mnie.

No i patrząc na zdjęcia tarasów choćby te załączone powyżej aż się chce żyć!

Tak ale tylko na jakąś kawkę z jedną osobą, dla kilku gości bieganie z kawusią, herbatką ciastkami z kuchni jest za mocno upierdliwe jak dla mnie.

No i patrząc na zdjęcia tarasów choćby te załączone powyżej aż się chce żyć!

w ogóle bieganie z tacami do gości jest upierdliwe:)

ale teraz ja sie wypowiem nie jako właściciel tarasu (od niedawna), ale własnie jako gość (od dawna)

może ja akurat jestem upierdliwa, ale znajomi zawsze sadzają mnie na tarasie reprezentacyjnym od strony drogi, na podwyższeniu, gdzie słońce oślepia, ja nic nie widzę, ale za to widza mnie wszyscy przejeżdżający drogą. zero bezpośredniego kontaktu z naturą, na dzieci trzeba uważać, bo spadną. wiem, że te tarasy tutaj pokazane sa inne, piękne, ale to rzadkość, ja takiego nie spotkałam. wszyscy mają zamiast tarasów sceny na wystapienia przed sąsiadami.

trzeba też więcej mysleć o sobie, a nie tylko o gościach. jakieś zakątki kontemplacyjne do samotnego relaksu są bardzo wskazane, aby w pełni docenić uroki mieszkania w domku, a nie czuć się jak na balkonie w bloku.

szanowne posiadaczki tarasów ( których szczerze zazdroszczę ;) ), mam małe zagadnienie...otóż rozpoczęłam aranżację mojego balkonu, ok. 19. mkw, który też nazywamy tarasem :lol2:

bardzo chciałabym przykryć obrzydliwe płytki czymś ładnym. najbardziej oczywiście podoba mi się drewno. zastanawiam się, czy jest jakiś uzytkownik podłogi tarasowej, podobnej do tej:

http://images.tchibo.de/eCS/Store/pl/images/kw12/kw12_19363_b2,00.jpg

ciekawa jestem, jak to się sprawuje? co z donicami ? czy lepiej pod nimi tego nie kłaść ? czy w ogóle warto inwestować w taki "półśrodek"? czy może od razu pomyślec o deskach?

i pytanie do posiadaczy kompozytowych tarasów. czy prawdą jest, że z biegiem czasu materiał ten, pod wpływem wilgoci może się łuszczyć i obłazić ?

będę wdzięczna za pomoc :D