Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 271
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam wszystkich

zaczeliśmy hornówka w lipcu

jesteśmy na etapie oczekiwania na więźbę (ma być na początku tygodnia)

realizujemy wersję g

w samym Toruniu znaleźliśmy dwa Hornówki jeden skończony ok 2 lat temu (prześliczny) drugi świerzo skończony na wiosne no... nie tak śliczny

zdjęcia niedługo

pozdrawiam[/img]

Witaj german,

W salonie zaplanowaliśmy deski i kamień w części od okna tarasowego po łuku do rogu okna witryny. W jadalni kuchni i pozostałych pomieszczeniach będzie kamień- pod kamień idzie podłogówka, podłączona również do kominka z salonu. Oprócz tego w salonie będą dwa grzejniki. Całe centralne ogrzewanie będzie gazowe.

Podsuwam pomysł- w wiatrołapie umieściliśmy grzejnik w szafie z wieszakami na kurtki i płaszcze. Będziemy je ciepłe zimą wyciągać.

Witajcie,

Ja jeszcze chciałem wrócić do tematu podłóg. Czy słyszeliście aby ogrzewanie podłogowe było pod panelami? Czy są jakieś techniczne przeciwwskazania, bądź inne?

A tak przy okazji to nasz hornówek jest na etapie stropów i mamy plan aby w tym roku zrobić stan surowy otwarty. Jeśli macie jakieś cenne wskazówki na tym etapie to będę wdzięczny.

Pozdr,

Witaj german,

możesz podłogówkę położyć pod panele ale muszą to być odpowiednie panele, żeby Ci się za chwile nie wypaczyły. Wiem że Barlinek miał w swojej ofercie coś takiego. tutaj piszą

A nie lepiej w takim przypadku położyć płytki imitujące drewno?

Co do stanu surowego, dobrze przemyśl dach. Wielu z nas hornówkowiczów podnosiło ścianki kolankowe o pół metra. Między innymi my tak zrobiliśmy i wiem na 100%, że gdybyśmy tego nie zrobili żałowalibyśmy tego bardzo.

Podniesienie poddasza niesie za sobą kilka zmian ale naprawdę warto się nad tym zastanowić.

Nie wiem jak pierwotnie u nas było ale pewnie tyle samo, bo to "ten sam" projekt. Dodaliśmy dwa porotermy i przez to musieliśmy na przykład ścianę nad wejściem przesunąć do przodu i w bok. Czy dom stracił przez to na wyglądzie, moim zdaniem nie. A my zyskaliśmy przez to dużo dodatkowej przestrzeni, bo skosy nie są takie "ostre". Może ktoś jeszcze się wypowie, bo o ile się nie mylę gotysława robiła podobnie.

Witam ponownie ze zdjęciami troche potrwa zanim znajdę chwilę żeby przećwiczyć jak to robić

Ale kilka uwag z budowy

Jesteśmy na etapie więźby

W projekcie G podane są niepoprawne wysokości wieńców!!!!!!

Ekipa stała na dachu i rozkładała ręce

Pozostawało albo skuwanie wieńca nad garażem

albo zmiana konta dachu

problem dotyczy prawie 20 cm różnicy w wysokości

między wieńcami nad garażem a nad łazienką i gabinetem

Kąt wychodzi 30 stopni!!! Przesuwając murłaty i wykonując podcięcia mozna zniwelować do 32-33 stopni

Niestety lecą przez to wymiary na lukarnach

Bogu dzieki asekuracynie wszystkie krokwie zamówołem z 20 cm zapasem

A z innych informacji

Dom z gwc wodnym i rekuperatorem, ogrzewnie gaz ziemny

na poddaszu zmiany dość znaczne

Zaplanowane są trzy duże pomieszczenia plus jedna duża łazienka

Rozkład z projektu strasznie zabiera przestrzeń (oglądaliśmy dwa gotowe hornówki) i na poddaszu pokoje są naprawdę wtedy małe

koniecznie polecamy podwyrzszenie poddasza

My podnieśliśmy się o jeden bloczek (24 cm)

Ale polecamy nawet o dwa (nam nie pozwalały warunki zabudowy)

Piwnicy nie planowaliśmy ze względu na wysoki poziom wody

Przepieknie wygląda inne okno niż w projekcie w lukarnie nad wejściem

jak tylko będę mógł dam fotkę

W zasadzie budujemy kopie hornówka stojącego w Toruniu-Kaszczorku

jest to przykład jak pięknie można zaaranżować projekt budowlany

hornówek w tej wersji to bajka

Dachówka suwakowa reńska prawie zdecydowani na Creatona w kolorze łupka

ewentualnie koromic w analogicznym kolorze (ale cena powala)

Zlikwidowaliśmy wszelkie załamania w murach (tzn wpust przy kuchni i gabinecie) oraz zrezygnowaliśmy z wykusza

Na obu fasadach "ogrodowych" 2 okna tej samej wielkości z oknami tarasowymi po środku nadają zwartości i symetri

Zrobiliśmy wycene okien białe w drewnie Maranti ze szprosami wiedeńskimi 50 tys wersja skromna (ale u góry 3 okna łukowe w tym jedno balkonowe)

no to tyle pzdr innych forumowiczów

Witam ponownie. Dziekuję koledze za tak obszerną wypowiedz dziś byliśmy u Pani która bedzie nam nanosiła projekt na działkę i ona troche nas odwodzi od zmian, natomiast ja tylko boje się garażu mamy dwa auta z czego jedno to hilux i obawiam się że bedzie stał pod chmurką. W przyszłości jak zmienię auto to myślę, że podobnych gabarytów.

Witam ponownie ze zdjęciami troche potrwa zanim znajdę chwilę żeby przećwiczyć jak to robić

Ale kilka uwag z budowy

Jesteśmy na etapie więźby

W projekcie G podane są niepoprawne wysokości wieńców!!!!!!

Ekipa stała na dachu i rozkładała ręce

Pozostawało albo skuwanie wieńca nad garażem

albo zmiana konta dachu

..my też to przerabialiśmy i właśnie... u nas było skuwanie wieńca nad garażem bo dach się 'ciutkę' rozjeżdżał :o

budowlańcy klęli a my się z nich śmieliśmy, że mogli tak solidnie nie budować to łatwiej byłoby im burzyć :evil: :lol:

• 3 weeks później...

a co tu taka cisza? czyżby budowy zapadły w sen zimowy? wemima - podziel się postępami prac na swojej budowie! masz już kuchnię? - bo ciekawa jestem układu.

u nas już w końcu kompletne (no prawie kompletne) ścianki działowe, konstrukcja dachu stoi i w tym tygodniu (PODOBNO) uda się im w końcu pokryć dach - no oby! teraz właśnie w wolnych chwilach głowię się nad optymalnym ustawieniem kuchni i ...pustka gości w mej głowie :(

• 2 weeks później...

Witam :D

My jesteśmy na etapie instalacji wod-kan, elektrycznej a w jutro wpadają tynkarze. Jesteśmy ciekawi jak wyszedł was koszt budowy przez firme do stanu deweloperskiego.

a nikt nie miał problemu z parapetem nad wejsciem do domu pod tymi oknami z łukami ?

witam

u mnie właśnie zakończono deskowanie i krycie papą

jest szansa że zaczną schnąć zalane ściany

na dole skończone ścianki działowe

zamiast kabiny zrobiliśmy ślimaka i powiem szczerze nawet niezłe to to

już fachowcy przy więźbie mówili że z tym parapetem będzie problem

jak to się mówi zobaczymy

od ostatniego postu kilka nowych przygód ale wieńców nic nie pobije

ciągle brak czasu na zabawę zdjęciami

zresztą żonka zakomunikowała że pączkuje tak więc na lato dom drugi bobas obrona doktoratu a na początku roku zakładanie firmy

potrzebuje pilnie dublera :roll:

Decyzja o podwyższeniu słuszną się okazała

naprawdę jest to odczuwalne

Stwierdziłem że strych na samej górze jest całkiem obszerny a i stać można tam spokojnie zastanawiam się nad stałymi schodami tam i dwoma oknami z super widokiem (dom postawiłem nieco wyżej i teraz mam najwyższy dom w okolicy)

ciekawe czy ktoś juz o tym myślał

Znaleźliśmy świetnego i chyba niedrogiego stolarza od okien

za okna: 2 tarasowe przesuwne, 1 balkonowe (ciepłe), cztery 1,50 m i jedno 2,20 normalne, dwa łukowe (ciepłe), jedno małe łazienkowe, do tego drzwi wejściowe i parapety - drewno maranti białe ze szprosami wiedeńskimi i stopkami i główkami całość 32,000 zł

a pierwsze wyceny w firmach zaczynały się od 50 tys

creaton balance kolor łupka już kupiony zmieściliśmy się w 30 tyś (25 tys sama ceramika)

rynny tytan cynk niemalowane

zmykam bo żona zaczęła buszować w lodówce

3