karolaartur 28.12.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Nie wprowadzamy żadnych istotnych zmian, a z doświadczenia mogę podpowiedzieć, że taka garderoba to ATUT w domku, tym bardziej, że H jest duży i na pewno znajdzie się miejsce na gabinecik, no, ale być może macie sporą rodzinkę . Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. pozdrawiam k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela251 12.02.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Czy ktoś z Was budował dom wg. projektu Hornówek 2. Ja mam zamiar to zrobić, czekam na wymianę doświadczeń. Witaj! Również będę budowała Hornówka.Jeśli posiadasz jakieś fotki domku to proszę o kontakt na [email protected] . Jak idzie Twoja budowa? Pozdrawiam Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG2004 27.02.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witam, Mi też projekt Hornówka bardzo przypadł do gustu, jedynie trochę mi nie odpowiada zbyt mała wielkość pokojów na piętrze. Za to taras wygląda super. Generalnie ten projekt coś w sobie ma ... Niestety opieram się na razie tylko na katalogu MG Projekt i bardzo chciałbym go zobaczyć w rzeczywistości. Na razie ma jednak wrażenie, że mało jest jego realizacji i zastanawiam się z czego może to wynikać ? Byłoby super gdyby napisał ktoś kto mieszka już w takim domu i podzieliłby się swoimi wrażeniami z budowy i użytkowania. Czy ktoś może buduje Hornówka w Wielkopolsce ? Pozdrawiam, Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esteban 31.07.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 witam,buduje hornówka w wersji podpiwniczonej, mniej więcej dochodzę do stanu surowego otwartego.pewnym problemem jest projekt dachu tego domu. z tyłu hornówek ma uskok (widać to na każdym rzucie, np. parteru). uskok ten nie został jednak uwzględniony w projekcie więźby dachowej, tak więc trzeba mieć naprawdę dobrą ekipę, aby wybrnęła z tego problemu - połacie dachowe się nie zgadzają. ogólnie podoba mi się rozplanowanie tego domu oraz fakt zaprojektowania trzech łazienek, duży plus.w przyszłości planuję wykorzystać też garaż, który jest olbrzymi. pozdrawiam,Esteban Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawsek 23.08.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 .....widzę, że budowa pochłonęła bez reszty miłośników Hornówka ostatni post w grudniu 07 może ktoś znajdzie chwilkę aby podzielić się doświadczeniami dodam, że też buduję hornówka I w wersji lustrzanej. Czy ktoś może zainwestował w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła??? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morrodiel 23.08.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Eee, my dopiero fundamenty w październiku teraz czekamy na pozwolenie na budowę - idzie jak po grudzie ale widać światełko w tunelu:)))my budujemy (będziemy) wersję G garaż lewyjesteśmy na etapie szukania szczęśliwych rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingaolp 30.08.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Witam,Ja również rozpoczynam budowę Hornówka - wersja B z podpiwniczeniem,dokonałam też pewnych przeróbek projektu /wiekszy garaż, dodatkowy pokój na dole, otwarty pokój na górze/,chętnie wymienię się spostrzeżeniami na temat tego projektu i realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morrodiel 30.08.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 na jakim etapie przygotowań do budowy/ realizacji jesteś? i jeżeli to nie tajemnica:) to w której cześci naszego pięknego kraju?pozdr aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingaolp 31.08.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Witam,w połowie września wchodzi ekipa budowlana, mamy już pozwolenie na budowę, doprowadzoną wodę i uzgodnienia na pozostałe media,jestem ze Szczecinka - zachodniopomorskie - pozdrawiam Kingaolp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szakalk 27.09.2008 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 My również jesteśmy zdecydowani wybudowac ten projekt zaczynamy na wiosne 2009. Czy możecie opisa swoje wrażenia po zakończonej budowie, może jakieś zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gotyslawa 12.10.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 najprawdopodobniej na wiosnę - a jak się uda to jeszcze przed jej początkiem ruszymy z budową Hornówka - wersja z zadaszeniem z boku (H) i naszymi małymi modyfikacjami wnętrza.Chętnie będziemy dzielić się z innymi 'Hornówkowiczami' swoimi spostrzeżeniami i wątpliwościami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morrodiel 15.10.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Hej! A może zwiększymy aktywność naszej grupy? Nasza ekipa ma wejść pod koniec miesiąca i wylać fundamenty bez płyty reszta na wiosnę. Czy interesowaliście się może cenami wod-kan i co? i jakie rozwiązanie ogrzewania domu wybraliście Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gotyslawa 17.10.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Jeszcze ostatecznie nie zdecydowaliśmy się na to jakie ogrzewanie wybierzemy. Najpewniej będzie to gaz + cos obnizającego koszty... napewno zainwestujemy w rekuperator i może powietrzna pompa ciepła może panele słoneczne wszysto okaże się jak będziemy mieli szczegółowy kosztorys.. stłuczemy świnkę skarbonkę i dokonamy wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morrodiel 18.10.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 No to od razu mogę Ci powiedzieć że taka kolejność wymusza bardzo, bardzo pękatą świnkę Nam spece za pompę krzyknęli 40 tysiaków nie mówiąc o pozostałych systemach:( Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gotyslawa 18.10.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 40 tys za powietrzną pompę ciepła to grubo za dużo. Za tę cenę lub niewiele wiącej można już myśleć o pompie z gruntowym wymiennikiem... zdaje się że ktos chce was nieźle naciągnąć.My mamy wstępne oferty na rekuperator wraz z gwc +sprzęgnięta z nim pompa powietrzna i są one na mniejsze kwoty tzn o ile dobrze pamiętam :rekuperator 17-20 tys, pompa 12-16 tys. Wszystko to wraz z montażem i wszystkimi potrzebnymi materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawsek 19.10.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 i jakie rozwiązanie ogrzewania domu wybraliście Pozdrawiam Aga pompa ciepła IVT lub NIBE z pionowymi kolektorami z etanolem 2x 100m, plus bardzo dobre ocieplenie poddasza, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem Stiebel Eltron lub Stork pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZibiandUla 29.10.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Witam, również zdecydowałem się na projekt Hornówka. Mam już pozwolenie na budowę, zaczynam na wiosnę. Jest to wariant G z garażm z lewej strony. Przegladając projekt zauważyłem w nim błędy, np. na rysunku "rzut stropu nad parterem" belki teriva są oparte na kominie od kominka. zachodzą także na kominy: wentylacyjny od łazienki i komin od pieca w kotłowni, wylewka poz. 1.12 też nie powinna opierać sie o komin, na rysunku "rzut więźby dachowej" widać, że płatew 20x14 L=501cm i belka stropowa 20x5 L=375cm przechodzi przez komin od kominka. Ciekawy jestem jak sobie z tym poradziliście, czy będziecie to korygować na etapie budowy, na zasadzie, że każdy projekt zawiera błędy, które później musi korygować kierownik budowy. Czy zauważyliście inne błędy. Będę wdzięczny za parę słów.Zbyszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morrodiel 29.10.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Witam, przyznam się szczerze że nie zwrócilismy na to uwagi. My zamiast stropu gęstożebrowego zdecydowaliśmy się na monolityczny więc akurat pierwszy błąd nas nie obejdzie:) natomiast jeżeli chodzi o płatew -zostawimy to kierownikowi budowy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZibiandUla 30.10.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy zmiana stropu gęstożebrowego ujętego w projekcie podstawowym na strop monolityczny wymagała zmian w tym projekcie.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morrodiel 31.10.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 wg mnie jedyną zmianą jest "przeliczenie" stropu - nasz kierownik budowy ma uprawnienia i to załatwi.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts