Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wprowadzamy żadnych istotnych zmian, a z doświadczenia mogę podpowiedzieć, że taka garderoba to ATUT w domku, tym bardziej, że H jest duży i na pewno znajdzie się miejsce na gabinecik, no, ale być może macie sporą rodzinkę :D. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. pozdrawiam

k.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 271
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś z Was budował dom wg. projektu Hornówek 2. Ja mam zamiar to zrobić, czekam na wymianę doświadczeń.

Witaj!

Również będę budowała Hornówka.Jeśli posiadasz jakieś fotki domku to proszę o kontakt na [email protected] .

Jak idzie Twoja budowa?

Pozdrawiam

Ewa.

• 2 weeks później...

Witam,

Mi też projekt Hornówka bardzo przypadł do gustu, jedynie trochę mi nie odpowiada zbyt mała wielkość pokojów na piętrze. Za to taras wygląda super. Generalnie ten projekt coś w sobie ma ... :D

Niestety opieram się na razie tylko na katalogu MG Projekt i bardzo chciałbym go zobaczyć w rzeczywistości. Na razie ma jednak wrażenie, że mało jest jego realizacji i zastanawiam się z czego może to wynikać ?

Byłoby super gdyby napisał ktoś kto mieszka już w takim domu i podzieliłby się swoimi wrażeniami z budowy i użytkowania.

Czy ktoś może buduje Hornówka w Wielkopolsce ?

Pozdrawiam,

Andrzej

• 5 months później...

witam,

buduje hornówka w wersji podpiwniczonej, mniej więcej dochodzę do stanu surowego otwartego.

pewnym problemem jest projekt dachu tego domu. z tyłu hornówek ma uskok (widać to na każdym rzucie, np. parteru). uskok ten nie został jednak uwzględniony w projekcie więźby dachowej, tak więc trzeba mieć naprawdę dobrą ekipę, aby wybrnęła z tego problemu - połacie dachowe się nie zgadzają.

ogólnie podoba mi się rozplanowanie tego domu oraz fakt zaprojektowania trzech łazienek, duży plus.

w przyszłości planuję wykorzystać też garaż, który jest olbrzymi.

pozdrawiam,

Esteban

• 4 weeks później...

.....widzę, że budowa pochłonęła bez reszty miłośników Hornówka :roll: ostatni post w grudniu 07 :( może ktoś znajdzie chwilkę aby podzielić się doświadczeniami dodam, że też buduję hornówka I w wersji lustrzanej. Czy ktoś może zainwestował w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła???

Pozdrawiam Paweł

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Jeszcze ostatecznie nie zdecydowaliśmy się na to jakie ogrzewanie wybierzemy. Najpewniej będzie to gaz + cos obnizającego koszty... napewno zainwestujemy w rekuperator i może powietrzna pompa ciepła może panele słoneczne wszysto okaże się jak będziemy mieli szczegółowy kosztorys.. stłuczemy świnkę skarbonkę i dokonamy wyboru.

40 tys za powietrzną pompę ciepła to grubo za dużo. Za tę cenę lub niewiele wiącej można już myśleć o pompie z gruntowym wymiennikiem... zdaje się że ktos chce was nieźle naciągnąć.

My mamy wstępne oferty na rekuperator wraz z gwc +sprzęgnięta z nim pompa powietrzna i są one na mniejsze kwoty tzn o ile dobrze pamiętam :rekuperator 17-20 tys, pompa 12-16 tys. Wszystko to wraz z montażem i wszystkimi potrzebnymi materiałami.

• 2 weeks później...

Witam, również zdecydowałem się na projekt Hornówka. Mam już pozwolenie na budowę, zaczynam na wiosnę. Jest to wariant G z garażm z lewej strony. Przegladając projekt zauważyłem w nim błędy, np. na rysunku "rzut stropu nad parterem" belki teriva są oparte na kominie od kominka. zachodzą także na kominy: wentylacyjny od łazienki i komin od pieca w kotłowni, wylewka poz. 1.12 też nie powinna opierać sie o komin, na rysunku "rzut więźby dachowej" widać, że płatew 20x14 L=501cm i belka stropowa 20x5 L=375cm przechodzi przez komin od kominka. Ciekawy jestem jak sobie z tym poradziliście, czy będziecie to korygować na etapie budowy, na zasadzie, że każdy projekt zawiera błędy, które później musi korygować kierownik budowy. Czy zauważyliście inne błędy. Będę wdzięczny za parę słów.

Zbyszek.