Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hej,

znalazłam na forum post dotyczący błędów w więźbie dachowej.

Ja się na tych wszystkich rysunkach nie znam więc nie sprawdzę czy ten błąd został już uwzględniony w projekcie...(choć osobiście nie sądzę aby to zmienili) może zerkniecie na to:

witam,

buduje hornówka w wersji podpiwniczonej, mniej więcej dochodzę do stanu surowego otwartego.

pewnym problemem jest projekt dachu tego domu. z tyłu hornówek ma uskok (widać to na każdym rzucie, np. parteru). uskok ten nie został jednak uwzględniony w projekcie więźby dachowej, tak więc trzeba mieć naprawdę dobrą ekipę, aby wybrnęła z tego problemu - połacie dachowe się nie zgadzają.

ogólnie podoba mi się rozplanowanie tego domu oraz fakt zaprojektowania trzech łazienek, duży plus.

w przyszłości planuję wykorzystać też garaż, który jest olbrzymi.

pozdrawiam,

Esteban

• Odpowiedzi 271
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich !

Wybraliśmy projekt Hornówka jako ten, który spełnia wiekszość z naszych oczekiwań. Do szczęścia brakuje nam tylko zobaczenie domu w rzeczywistości.

Jesteśmy z Lublina. Czy jest może ktoś z woj. lubelskiego lub Warszawy kto buduje lub zbudował Hornówka ?

Serdecznie pozdrawiamy.

RF

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam.

Również budujemy Hornówek wersja F. Z przykrością stwierdzam, że w projekcie są błędy i niejasności. Brakuje wymiarów.Ekipa bardzo narzekała na projekt. Największe problemy były z dachem, ale na szczęście udało się .Dziś mamy już położoną dachówkę.Pozdrawiam.[/img]

Witam!

Problem był z brakiem wysokości ścianek kolankowych nad stropem.Straciliśmy 3 tygodnie na prośby i zapytania o te wysokości firmę mg projekt. Najpierw przez tydzień nas zwodzili, nikt z firmy nie potrafił nam pomóc,jeden odsyłał do drugiego.Ale nie daliśmy za wygraną i obsypywaliśmy ich telefonami po kilka razy dziennie przez dwa tygodnie. Chyba mieli nas już dość i w końcu przesłali nam te wymiary, które też nie były idealne i trzeba było zrobić trochę inaczej.Jednym słowem projekt jest niekompletny, brakuje przekrojów i niektórych wymiarów. 3 słupy z tyłu i 1 z przodu też bez wysokości, musieliśmy rozbierać bo były za wysokie. Myślę że po naszej interwencji projekty są już ulepszone.

Pozdrawiam.

Witam.

Nie byłbym takim optymistą, gdyż do tego biura projektowego jak się zorientowałem były zgłaszane różne uwagi, natomiast gdy kupowałem projekt w roku 2008 nic w nim nie było poprawione. A przecież rysunki są robione w programach CAD-owskich i poprawienie blędów nie powinno zająć projektantowi zbyt dużo czasu. Podobnie jest z przesłaniem poprawionych rysunków dla posiadaczy zamówionych projektów w formacie*.pdf. Program CAD-owski eksportuje to automatycznie do PDF.

Na pytanie "angler" na PW o zmiany jakie planuje odpowiem na forum. Myślę, że się nie pogniewa a inni użytkownicy może dorzucą swoje pomysły na zmiany w projektach. Od razu powiem, że nie konsultowałem tych zmian jeszcze z architektem, więc może okazać się, że niektórych zmian nie da się zrealizować.

W wersji F tak z pamięci to na pewno będzie w kuchni spiżarka, wyjście z pom. gosp. na dwór. Na poddaszu wejście do łazienki sypialni zamuruję i zrobię tam suszarnię. Wejście będzie przez łazienkę (przez schowek). Będę chciał również wyprostować ścianę w łazience na której jest umywalka. Zmiany w łazience tak aby pomieściły się 2 umywalki. Układ pokoi na razie bez zmian :) To tak z grubsza patrząc tylko na rzuty.

Chętnie poznam również wasze zmiany, które planujecie lub już zaadoptowaliście.

Pozdrawiam,

my mamy wersje G z dużym pom gosp i łazienką przy pokoju "teściowej":)

ze zmian - obniżyliśmy garaż o 50 cm względem parteru bedziemy mieć więc

wyższy pokój nad garażem i planujemy tam dodać co najmniej jedno okno

połaciowe (mąż będzie miał gdzie zapraszać kolegów:))). planujemy też ściankę oddzielającą wejście od hall'u. Góra bez zmian - zastanawiam się cały czas nad świetlikami - dowiadywaliście się już może o koszty?

pozdrawiam