Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no to można powiedzieć że jedziemy na tym samym wózku :lol: - teoria głosi że mam termin na 25 czerwca ale... wszystko wskazuje na to, że rozpakuję się wcześniej. Tym bardziej że powinnam polegiwać no a przecież budowa wzywa :D i młody jest jakieś 2 tyg do przodu.

jejkuuuu jak ja Wam zazdroszcze, że Wasze domki już są takie.... widoczne. Jakbym mogła to sama bym poszła na tę budowę i stawiała te cegły!!

• Odpowiedzi 271
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O rany! dziewczyny ale się zmówiłyście z tymi dzieciaczkami;)

megpeter- również Ci gratuluję i zazdroszczę Wam dziewczyny. Dla mnie wspomnienie, kiedy dostałam w ramiona małe zawiniątko z ledwo otwartymi wpatrującymi się we mnie ślipkami to najpiękniejsza chwila w życiu i przezywałam to dwa razy z takim samym wzruszeniem. Dlatego tak Wam zazdroszczę i po cichu też planuję jeszcze raz....;)

Co do stawiania cegieł samemu- też miałam takie zapędy. Bo ten dom, to by się chciało tak od razu, już i koniec a prawda jest taka, że to kuuuuupa roboty i trzeba się w cierpliwość uzbroić.

Mam prośbę meg, czy mogłabyś wstawić zdjęcia samej więźby przy wejściu? Nam się trochę skomplikowała, przez to, że podnieśliśmy ścianki i teraz trzeba trochę kombinować.

Mi się osobiście szprosy nie podobają.

Za to jak widać mamy miejsca we wszystkich oknach na rolety w nadprożach. U góry też, najbardziej to chyba ze względu na dzieci, bo te skoro świt- 5 rano już są na nogach, bo przecież słonko wstało....

Oj to dokadnie nawet ten sam wózek bo ja mam termin na 24 czerwca a wedug USG na 25 :D

Co do budowy to ogolnie juz dawno powinien byc skonczony stan surowy ale z dachem zaskoczyla zima a pozniej dlugo ekipa nie wchodzila bo ciagle pogoda zbytnio sie nie nadawala. Gotyslawa do takiego stanu prace ida dosc szybko no jedynie przy stropie jest mala przerwa, wiec jestem pewna ze ani sie obejrzysz a beda klasc dach u was :)

Wemima nie bardzo moge znalesc zdjecie samej wierzby z przodu bo nie ma mnie zbyt czesto na budowie a akurat etap dachu idzie dosc szybko, wiem ze nawet bez podnoszenia w projekcie sa bledy i ekipa musi dobrze pomyslec zeby dach sie zlozyl. U nas przód zostawili sobie na koniec.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich Hornówkowiczów!:)

Z mężem również zdecydowaliśmy się na ten projkt, jest to wersja B z podpiwniczeniem odbicie lustrzane. Właśnie nasi panowie budowlańcy wylali w piątek ławy. Ze zmian w tym projekcie to na razie mamy takie: rezygnacja z bocznego tarasu (taras będzie z tyłu zadaszony), zmniejszamy okno w salonie boczne,w pokoju gościnnym na parterz: będą drzwi balkonowe i okno, łączymy łazienkę i kotłownię na parterze (będzie większa łazienka), wykusz robimy w kształcie trapezu, w piwnicy rezygnujemy z okna z przodu domu i robimy jedno pod wykuszem. Na poddaszu będzie troszkę zmian ze ściankami działowymi.

Strasznie wam zazdroszczę, że już jesteście na takim etapie.

Mam pytanko. Nie wiecie może jak jest z otwieraniem okien łukowych w tym projekcie? Bo ponoć są w innych projektach z otwieraniem czasami problemy.

Jakże się cieszę okropnie :D

Witam fanów hornówka. A już myślałem, że ten projekt podoba się tylko mnie.

Gratuluję postępów prac i wielkie dzięki za zdjęcia. My również rozpoczynamy budowę. 23 czerwca ekipa ma wejść i rozpocząć prace (wykop dopiero).

Niestety budowę rozpoczynamy troszkę późno. Mam prośbę czy możecie przesłać swoje namiary mamy kilka pytań odnośnie kosztów związanych z budową stanu surowego. Nasz adres [email protected] - wielkie dzięki.

Czy ktoś z Was buduje blisko Warszawy? :D

Witajcie.

U nas robota wre. Do końca przyszłego tygodnia ma być więźba.

Od poniedziałku za tydzień wchodzi ekipa dekarza. Do 15 lipca mamy mieć dach.

Na razie jeszcze tak ( zdjęcia z komórki)

http://lh6.ggpht.com/_C-WGvyUeUIQ/SjuZaxJL_jI/AAAAAAAAEH0/-kAKc6XjfxU/s400/20090618%28004%29.jpg

http://lh5.ggpht.com/_C-WGvyUeUIQ/SjyhcMhcACI/AAAAAAAAEJE/66L64IdXEwk/s512/20090619%28002%29.jpg

Nie wiem nic na temat problemów z otwieraniem okien łukowych. Na czym polega problem?

Szakalk, dorapol- witajcie w gronie hornówkowiczów:)

Gotysława, jak się czujesz? Jeszcze 2w1?

trzymam się trzymam - wciąż jeszcze w dwupaku :-) oficjalnie nasze grono budowlane powinno powiększyć się w czwartek :o :o :o m ale coś mi sięwydaje że nasz Bob Budowniczy jeszcze się będzie powstrzymywał. A mi coraz trudniej zaglądać do naszego budowlanego dołka - dobrze, że lada dzień wyjdziemy wreszcie ponad powierzchnię ziemi.

Jeśli chodzi o otwieranie okna łukowego to mam nadzieję, że w naszym projekcie tego nie ma. Niestety w innych są np w projekcie Apis3. Cytuję pana, kóry właśnie buduje ten domek i miał z tym problem.

"Witam wszystkich,

zdecydowałem się na otwarcie nowej rozmowy na temat okna łukowego na poddaszu, ponieważ już kilka osób mnie zapytało o tę kwestię i widzę, że dużo osób ma z tym oknem problem, a mianowicie z jego otwieraniem. Otóż żeby z otwieraniem okna łukowego nie było problemu należy albo (1) na etapie murowania, lub wylewania z betonu sklepiania to uwzględnić, albo (2) później przed zamówieniem tego okna. Pierwszy sposób to takie wykonanie sklepienia aby ono w kierunku do środka pomieszczenia wznosiło się lekko ku górze (skośnie), aby potem, okno mogło swobodnie się otworzyć. Jeżeli tak nie zostanie ono wykonane, a okno zostanie wykonane idealnie na wymiar otworu, to nie będzie się ono otwierało do końca! Drugi sposób – jeżeli jest już sklepienie wykonane - chyba bardziej wszystkich zainteresuje, bo nikt na etapie murowania czy wylewania sklepienia o tym jeszcze nie myśli, to taki aby okno łukowe zamówić (powinien to doradzić sprzedawca okien lub osoba dokonująca pomiarów okien) w tym przypadku niższe niż otwór. Niższe tylko w osi pionowej okna, boki - wysokości - bez zmian! Oznacza to, że jeżeli w projekcie w zestawieniu stolarki okno DB3 ma wysokość 220 cm + 30 cm łuk to zamawiając to okno należy je wykonać jako 220 cm + 20 cm łuk (ok. 10 cm niżej niż sklepienie) i będzie się otwierało – zmieniamy promień okna. Przestrzeń między sklepieniem, a ramą okna zostanie wypełnioną pianką montażową + dojdą kotwy. Tak wykonano to u mnie i się otwiera do końca.

Ktoś z budujących APISA napisał mi, że miał z tym problem bo ani na etapie murowania tego nie przygotował ani przy pomiarze okna i jak już było ono gotowe i pojawił się problem to montażyści żeby wybrnąć z problemu licowali to okno z licem ściany wewnątrz, a nie na zewnątrz. Gorszy sposób ale od biedy może być!?

Jest jeszcze jedna ważna rzecz, która należy uwzględnić: tynkowanie lub przyklejanie płyt rygipsowych. Jeżeli po bokach przy ramie gdzie tynkujemy lub przyklejamy rygips dochodząc do ramy – zrobimy zbyt grubą warstwę to u góry przy przejściu w łuk należy wykonać po bokach takie podcięcia (esy floresy, łezki czy jak to tam nazwać) aby mogło się ono otworzyć.

Ciekawostka, proszę zobaczyć jak w starych budowlach jest ten problem rozwiązany - w kościołach, budowlach gotyckich np. okna witrażowe otwierane do wewnątrz – są porobione ogromne sklepienia w kierunku do środka pomieszczenia ku górze (skośnie). "

Co o tym sądzicie, czy u nas też może być z tym problem????

My niestety budujemy od Warszawy kawałek drogi, bo aż pod Wrocławiem

gotyslawa życzę udanego i szybkiego rozwiązania :)

Witam wszystkich Hornówkowiczów. Jesteśmy tu nowi. Niedawno odkryliśmy to forum i postanowiłam się zalogować - super że można się podzielić swoimi doświadczeniami z budowy. Budujemy Hornówka wariant B z piwnicą odb.L

Zaczęliśmy w maju - obecnie piwnica jest gotowa, ściany parteru też, w przyszłym tygodniu będą wylewać strop nad parterem. Wprowadziliśmy kilka zmian: piwnica jest pod całym budynkiem (jest ogromna, w pomieszczeniu pod salonem planujemy pokój z bilardem, ponadto w piwnicy będzie kotłownia, spiżarnia, pralnia i duży warsztat męża), mamy też dodatkowe wejście do piwnicy z boku budynku. Na parterze jest wiatrołap połączony ze spiżarnią - chcemy tam zrobić szafę zabudowaną, w wiatrołapie są drzwi do garażu, pomieszczenie gospodarcze jest połączone z garażem, w kuchni zamurowaliśmy jedne drzwi, te od holu. Poza tym bez większych zmian na parterze.Teraz codziennie siedzimy nad projektem góry i zastanawiamy się nad zmianami. Mam pytanie do wemima: super to przestawienie schodów na jadalnię no i wogóle są piękne.Chciałam zapytać czy planowaliście to już na etapie piwnicy i czy w związku z tą zmianą schody do piwnicy też musieliście przestawić, czy drzwi do piwnicy macie pod schodami a może wejście do piwnicy macie tylko od strony ogrodu a z tego w holu zrezygnowaliście? Bardzo mi się podoba ta zmiana ale nie wiem czy u nas już nie jest za późno ( zbrojenie do schodów piwnicznych już jest zrobione).Będę wdzięczna za odpowiedź.

Witam wszystkich Hornówkowiczów. Jesteśmy tu nowi. Niedawno odkryliśmy to forum i postanowiłam się zalogować - super że można się podzielić swoimi doświadczeniami z budowy. Budujemy Hornówka wariant B z piwnicą odb.L

Zaczęliśmy w maju - obecnie piwnica jest gotowa, ściany parteru też, w przyszłym tygodniu będą wylewać strop nad parterem. Wprowadziliśmy kilka zmian: piwnica jest pod całym budynkiem (jest ogromna, w pomieszczeniu pod salonem planujemy pokój z bilardem, ponadto w piwnicy będzie kotłownia, spiżarnia, pralnia i duży warsztat męża), mamy też dodatkowe wejście do piwnicy z boku budynku. Na parterze jest wiatrołap połączony ze spiżarnią - chcemy tam zrobić szafę zabudowaną, w wiatrołapie są drzwi do garażu, pomieszczenie gospodarcze jest połączone z garażem, w kuchni zamurowaliśmy jedne drzwi, te od holu. Poza tym bez większych zmian na parterze.Teraz codziennie siedzimy nad projektem góry i zastanawiamy się nad zmianami. Mam pytanie do wemima: super to przestawienie schodów na jadalnię no i wogóle są piękne.Chciałam zapytać czy planowaliście to już na etapie piwnicy i czy w związku z tą zmianą schody do piwnicy też musieliście przestawić, czy drzwi do piwnicy macie pod schodami a może wejście do piwnicy macie tylko od strony ogrodu a z tego w holu zrezygnowaliście? Bardzo mi się podoba ta zmiana ale nie wiem czy u nas już nie jest za późno ( zbrojenie do schodów piwnicznych już jest zrobione).Będę wdzięczna za odpowiedź.

Witaj, już odpowiadam:)

My też mamy taką ogromną piwnicę! Budowaliśmy ją z gotowych elementów, postawiliśmy w dwa dni! I tez planujemy tam bilard a nawet kino;) ( domowe), saunę, piwniczkę na wino, pralnio suszarnię, zimne pomieszczenie i jeden pokój.

Co do schodów. Schody po prostu trzeba odwrócić całe a przy tym pamiętać, że u góry jest wejście do łazienki zaraz przy nich. Wysokość schodów wynosi 18,4 cm, nie są jakieś super wygodne ale w niczym to nie przeszkadza.

Mamy wejście do piwnicy i z holu i z ogrodu- zejście po skarpie. Mam taki plan, żeby przy oknach płynęła woda i kończyła się zbiorniczkiem tuż przy wejściu. ;)

W razie innych pytań, chętnie odpowiem.

Milena

gratuluję postępów w Waszych budowach - ja także niebawem uzupełnię nasz dziennik o nowe fotki A TYMCZASEM DONOSZĘ UPRZEJMIE, ŻE W ŚRODĘ NA ŚWIAT PRZYSZEDŁ NOWY MIŁOŚNIK HORNÓWKA - NASZ MAŁY SZYMONEK (3500g, 55 cm, 10pkt) :-)

WOW! :) Gratuluję!! Jakie dobre wieści:)

To spory chłopiec! Teraz się Wasz świat wywróci dopiero do góry nogami:)

Jeszcze raz gratuluję:)