Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 271
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na naszej budowie dzieje się oj dzieje! panowie kładli dziś zbrojenia nad piwnicą i chyba w czwartek będzie wielkie lanie betonu :-) a tak poza tym to były 'konsultacje społeczne' jak rozwiązać kwestię schodów do piwnicy bo jak się okazało tak jak wyrysowała pani architekt przerabiająca nam projekt - było całkiem bez sensu i niewygodnie. Teraz... podobno będzie gites.

no i jak dobrze pójdzie to od przyszłego tygodnia nasze mury zaczną się piąć ponad ziemią - huraaaaaa!!!! już się nie mogę doczekać. - i ja i nasz mały Bob Budowniczy, który codziennie odwiedza z nami nasza budowę. Kurcze... jak ten czas leci - jutro będzie miał już DWA TYGODNIE!!!

http://img16.imageshack.us/img16/7486/04lipca02m.jpg

a u Ciebie dachówki już przybywa???

Mały jest CUDNY! i jakie ma już rzęski! Moja Mi kiedy się urodziła nie miała ich prawie w ogóle widocznych.

Jest śliczny, gratuluje jeszcze raz!

p.s. nawiasem- piękne zdjęcie...

U nas na budowie dachówka chyba pójdzie w ruch jutro. Wczoraj i dziś kładli folię i łaty. Został im do skończenia tylko przód. A ja wzięłam się za porządki, z samej góry wywiozłam z 6 taczek gruzu i trocin. No syf potworny ta nasza ekipa zostawia :evil:

My mamy schody przerobione jak na zdjęciu, które gdzieś tam wcześniej wkleiłam.

A wy co zmieniliście?

• 2 weeks później...

............ale tu cicho?!?!?! - wszyscy chyba zajęci budową

a ja się pochwalę że my już na dobre wygrzebaliśmy się spod ziemi i lada moment bedziemy lać strop

http://img198.imageshack.us/img198/5100/picture250r.jpg

http://img300.imageshack.us/img300/3061/b201.jpg

wenima - Wy już 'zadachówkowani'??

Witam,

jako nowy HORNOWIANIN pozdrawiam wszystkich bywających w tym miejscu.

Nasza budowa rozpoczęła się 13 maja. Jesteśmy teraz na etapie "szalowania' pod strop parteru.

Budowa z SILKI

Pytania :

1) jakie macie ( jeśli mogę tak bezpośrednio) ofert na wykonanie pokrycia dachu - koszt

2) ogrzewania ? pompa, gaz ? czy coś innego ?

3) rekuperator ?

4) czy jest ktoś z okolic Szczecina w tym zacnym gronie

pozdrawiam

wind808

[/b]

Gotysława- podglądałam już Waszą budowę w dzienniku:) Widok murów cieszy oczy:) Wreszcie widać pomieszczenia, co?

Nasz dach jeszcze nieskończony. Panowie dekarze robili sobie przerwy :evil:

Nie byłam wczoraj na budowie i nie mam aktualnych zdjęć ale może dziś uda mi się coś zrobić. Zdecydowaliśmy się na kolektory słoneczne w dachu, bo jak policzyliśmy zwróci się ich koszt w ciągu 5 lat.

W poniedziałek wchodzi elektryk, do 20 sierpnia będą okna i brama, w międzyczasie woda. Po oknach podłogówka i ogrzewanie, tynki, elewacja...

Udało się nam przyspieszyć:)

my też stawiamy na kolektory słoneczne i w planach mamy powietrzną pompę ciepła i rekuperator. Na razie będziemy ustawiać się pod te wynalazki a pewnie inwestycje ostatecznie poczynimy jak będziemy mieć przypływ gotówki :-). A mury faktycznie cieszą cieszą :D tylko jak są takie gołe cegły to takie to wszystko jakieś małe się wydaje ? :o

a tak przy okazji to jakie kolektory macie w planach - płaskie czy próżniowe?

U nas strop nad parterem zalany i powoli mury piętra już widać. Też planujemy rekuperator i kolektory słoneczne, wymyśliliśmy zsyp na brudną bieliznę z górnej łazienki poprzez dolną aż do piwnicy wprost do kosza w pralni.

To taki gadżet ale myślę że ułatwi życie.Zdecydowaliście się na okna drewniane czy plastiki? (my cały czas się zastanawiamy) szczególnie mamy dylemat co do okien piwnicznych bo one będą najbardziej narażone na deszcz i śnieg i zastanawiamy się czy drewniane to dobry pomysł, czy lepiej postawić na plastik.A tak z przyjemnych rzeczy to widok z sypialni mamy przepiękny, już nie mogę się doczekać poranków na balkonie z takim widokiem, postaram się niedługo wkleić zdjęcia z budowy (muszę pomęczyć męża bo nie wiem jak się za to zabrać).

klaudiikrzyś- my też będziemy mieli taki zsyp:)

Co do okien, mamy wszystkie takie same.

Jeśli chodzi o kolorystykę, tu widać:

http://lh5.ggpht.com/_C-WGvyUeUIQ/SlBPDnMCS0I/AAAAAAAAESQ/fppjNX6jeeY/s512/DSC03586.JPG

Co mnie na przykład zaskoczyło, to okna roto w dachu. W łazienkach mają środki plastikowe, w pokojach drewniane. Bardzo rozsądnie.

Czekam na zdjęcia z Waszej budowy;)

Hej,

Trochę mnie tu nie było...widzę że nowi hornówkowicze dołączyli a robota na budowach wrze!!!

U nas też prace posunęły się na przód, pod koniec przyszłego tygodnia ekipa kończy dach!!!! Jesteśmy na etapie wyboru okien, bramy garażowej i drzwi wejściowych. Zastanawiam się jakie decyzje podjeliście w sprawie okien łukowych. Aby nie było "problemów z otwieraniem" zaproponowano nam takie rozwiązanie: górna część okna stała

http://images46.fotosik.pl/168/aa0afda4ccd479f8med.jpg

http://images37.fotosik.pl/164/d306bd0836d75fa3med.jpg

Nasz tył:)

http://images37.fotosik.pl/164/2e7fbf964790f044med.jpg

Przodzik

fiu fiu... no ładnie ładnie. My na taki stan musimy jeszcze poczekać conajmniej miesiąc... niestety:-(

my nad oknami jeszcze tak dokładnie nie zastanawialiśmy się ale niebawem trzeba bedzie się sprężyć. Na razie nasz junior-cycoholik nie bardzo daje mi zapełnić głowę myślami budowlanymi.

...i z tego co widzę to tylko my stawiamu Hornówek z zadaszonym tarasem z boku a nie z tyłu i bez balkonów ???

• 2 weeks później...

to podobnie jak ja zmężem też wybraliśmy tą wersję i też mamy parę zmian. A wy jakiś zmian dokonaliście. Jeśli możesz wysłać mi parę fotek na meila z budowy waszego domu to byłabym bardzo wdzięczna.

My akurat jesteśmy na etapie murowania ścian parteru, zostały jeszcze schody do zrobienia i wylewka w piwnicy (przez te ulewy troszkę nas zalało i teraz musi wszystko porządni wyschnąć)

Pozdrowienia dla wszystkich Hornówkowiczów

Witam,

Nasz dom budujemy w Szczecinku /zachodniopomorskie/

Jeśli chodzi o zmiany to na parterze z pralni, łazienki i pomieszczenia gospodarczego zrobiliśmy mniejszą łazienkę i gabinet, powiekszylismy nieco wiatrołap i z niego jest wejscie do garażu, przestrzeń komunikacyjną po poprzednim wejściu do garażu przerobilismy na maleńkie WC,

Na piętrze podnieśliśmy wysokość ścian kolankowych o pół metra /zyskaliśmy nieco powierzchni/, otworzyliśmy do holu pokój z balkonem i zrobiliśmy całkiem ładny pokoik na strychu. Powiększyliśmy rownież taras z tyłu wyciagając go prawie do końca salonu

dorapol - zdjęcia przeslę, pozdrawiam kingaolp