Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za tynk elewacyjny ?

pawelurb

Recommended Posts

Zależy jak masz położoną ostatnią warstwę kleju. Być może trzeba będzie ponownie zaciągać klejem do siatki. Oprócz tego nie wiem czemu chcesz układać tynk mineralny? Rozumiem że jest tańszy niż akryl, ale trudniejszy w układaniu. Akryl jest gotowy, zaś mineralny jest w workach do przygotowania. Ponadto przy tynku mineralnym po pierwszym deszczu będzie brudny. Akrylowy da się zmywać wodą, mineralny- nie. Nie raz opłaca się dołożyć kilka złotych za m2 żeby mieć więcej spokoju.

Wracając do meritum za zam tynk z boniami / trochę zabawy/ ja wziąłbym 15 zł/ za m2 nie licząc ewentualnego zaciągania klejem.

pawelurb - ja też tak myślałam, tylko:

1) kto Ci to później zrobi,

2) za ile Ci to zrobi,

3) koszt wynajęcia rusztowania,

4) wygląd czegoś takiego - rozumiem, że będziesz malował po kilku latach,

5) chyba kornik do czegoś takiego to sie nie nadaje - raczej tylko baranek.

Biorąc to wszystko powyżej, ja 2 tygodnie temu skończyła tynkować dom tynkiem polikrzemianowo-silikatowym - cenę dostałam prawie taką samą jak za tynk akrylowy (owszem było to ponad 3 razy tyle co za tynk mineralny, ale farba kosztuje i vide powyżej).

pawelurb - ja też tak myślałam, tylko:

1) kto Ci to później zrobi,

2) za ile Ci to zrobi,

3) koszt wynajęcia rusztowania,

4) wygląd czegoś takiego - rozumiem, że będziesz malował po kilku latach,

5) chyba kornik do czegoś takiego to sie nie nadaje - raczej tylko baranek.

Biorąc to wszystko powyżej, ja 2 tygodnie temu skończyła tynkować dom tynkiem polikrzemianowo-silikatowym - cenę dostałam prawie taką samą jak za tynk akrylowy (owszem było to ponad 3 razy tyle co za tynk mineralny, ale farba kosztuje i vide powyżej).

ile wyszło za metr? materiały + robocizna

w tym roku robiłam tylko:

1) klej + siatka,

2) grunt,

3) położenie tynku.

Robocizna za 1m2 = 18,00PLN (bez .....),

materiał:

1) 6 rolek siatki (ceny nie pamiętam),

2) dodatkowo chyba z 50 kołków (coś po 70 groszy za sztukę) - takie krótkie z metalowymi śrubami,

3) 46 worków kleju po ... chyba po 28,00PLN za worek,

4) 4 kible gruntu - chyba po 115,00PLN

5) 26 kibli tynku po 130,00PLN za kibel - tynk biały, kornik, 2mm,

6) 40 szt kątowników z siatką - sztuka chyba po 3,75 lub 4,75 (nie pamiętam),

7) do tego chyba z 6 rolek żółtej taśmy do oklejenia okien i podbitki (po 7,00PLN za sztukę), 3 folie malarskie grube (po 10,00PLN za sztukę), 2 pianki montażowe, i kilka jakiś dupereli,

sumując to wszystko:

robocizna = 4500,00PLN

materiały = reszta coś z przedziału 6500-7000PLN

czyli razem: około 11-12kPLN

Jak wspomniałam miałam już położony i zakołkowany styropian (tu płaciłam 10,00PLN za robociznę).

• 5 years później...