Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza - prosze o porade.

mimix2

Recommended Posts

Ja ociepliłem połać dachową (pokrytą dachówką cementową) wełną URSA DF40 od murłaty do samej kalenicy i spowrotem (dach dwuspadowy). Dlaczego tak? Bo nie mam najmniejszej ochoty wchodzić zima na strych po co kowiek i marznąć!!!. Całe ocieplenie skałada sie z wełny 18 cm + 6 cm. Na strychu 18cm (tj powyżej jętek).

Powodzenia

my tez planowalismy ocieplac calosc, ale jak przeliczylismy cene welny, ktora jest z dnia na dzien drozsza + cene robocizny 32 zl/m2 to koszty ocieplenia rosna o 40%. wahamy sie teraz i zbieramy informacje - czy latem sie nie ugotujemy?, a zima czy nie bedzie za zimno?

Ten stryszek mamy calkiem spory, ma sluzyc za taka graciarnie. Bdede wdzieczna za wszystkie uwagi. Dziekuje.

ja ociepliłem i sufit na poddaszu i strych aż do samej kalenicy , strych nieogrzewany więc w sumie nie trzeba było ocieplać, ale zrobiłem to z jednego powodu, bo w lecie jest tam okropnie gorąco, jak w saune, więc wełna tam nie tyle do ocieplenia tylko do izolacji , robiłem coś w lecie na strychu i nie dało rady wyrobić , a po założeniu wełny już dało radę, nie dałem dużo wełny bo 10 cm , ale swoją rolę spełnia.

Gość Jacek K.
Mam domek z uzytkowym poddaszem i dylemat dotyczacy ocieplenia. W projekcie jest przewidziane ocieplenie z welny 25cm na skosach do poziomu sufitu i sufitu. Czy ocieplac dach ponad sufitem?

Warto raczej dobrze wentylować tę przestrzeń niż dodatkowo izolować. Ja u siebie raczej poprzestanę na zabudowaniu stropu jętkowego, żeby wełna nie pyliła i żeby coś na tym stryszku składować.

• 4 weeks później...
no własnie to jak to w zasadzie powinno byc, - ocieplamy poddasze calosciowo nawet jezeli strych bedzie malo uzywany,a wtedy juz sufit nad poddaszem jest nieocieplony., czy ocieplic np 25cm sufit nad poddaszem pod nieuzytkowym strychem, a tam gdzie bedzie uzytkowy ocieplic do samej góry po krokwiach. Ja mam taka sytuacje,ze czesc strychu bedzie takim malym pokoikiem - wiec tam bedzie ocieplenie do samej kalenicy, ale druga polowa bedzie nieuzytkowa wiec oddziele je scianka z gipskartonu wypelniona welną. I ocieplenie dam w suficie nad poddaszem. Czy mimo wszystko jednak nie ocieplic tej czesci nieuzytkowej - moze juz tylko np 15cm i jakąś wełną o gorszych parametrach niz superrock, ale zeby nie bylo przemarzania od tamtej czesci? Jakie są wasze doświadczenia.?

hmm

nieużywany=nieogrzewany strych musi być wentylowany/tzn w najprostszym przypadku trochę nieszczelny/ bo inaczej para wodna która do niego się dostanie z dołu a nie będzie miała gdzie wylecieć będzie gdy się ochłodzi skraplać na połaci dachu...

i temperatura na tym strychu w związku z powyższym będzie taka jak na zewnątrz - no to po co go ocieplać????

najlepiej ociepl cały dach

a jak nie masz kasy to mozesz zamiast 25 cm wełny na suficie dac 15cm

a na skosy dachu tez 15cm szoku cenowego nie będzie, a za to będzie cieplej.

wyobraż sobie że wchodzisz na strych np ostatniej zimy przy -30st i ...........

Cieplej nie będzie, chyba że na strychu. W mieszkaniu zimniej. Jeśli nie planujemy przebywać na strychu kilka godzin tygodniowo to lepiej go nie ocieplać, i wentylować. Więżba będzie nam wdzięczna.

najlepiej ociepl cały dach

a jak nie masz kasy to mozesz zamiast 25 cm wełny na suficie dac 15cm

a na skosy dachu tez 15cm szoku cenowego nie będzie, a za to będzie cieplej.

wyobraż sobie że wchodzisz na strych np ostatniej zimy przy -30st i ...........

Cieplej nie będzie, chyba że na strychu.NO WLASNIE CHODZILO MI O STRYCH W mieszkaniu zimniej CZEGO W MIESZKANIU ZIMNIEJ????? TEGO NIE ROZUMIEMPRZECIEZ DO POZIOMU STROPU MASZ 25CM A STROP 15 NIE ROBI ROZNICY GDY BEDZIE OCIEPLONY CALY DACH. Jeśli nie planujemy przebywać na strychu kilka godzin tygodniowo to lepiej go nie ocieplać, i wentylować. Więżba będzie nam wdzięczna.

Postaram się trochę uporządkować dyskusję. Dach, o którym mówimy można przyrównać do dużego "A". Część pod poprzeczką jest przestrzenią użytkową i skosy jak również sufit (czyli poprzeczka) powinny być ocieplone. Skosy ociepla się od dołu między krokwiami plus wełna w poprzek między wieszakami do płyt GK. Sufit natomiast sukcesywnie, w miarę podwieszania wykłada się izolacją termiczną. Przestrzeń nad poprzeczką jest jakby duktem wentylacyjnym, w którym zbiera się powietrze, jakie przedostało się przez szczeliny przy ściance kolankowej i ogrzało się, wiec powędrowało do góry zabierając ze sobą ewentualną wilgoć. Powietrze to powinno uciekać przez rozszczelnienia w kalenicy. Ja jeszcze zrobiłem dodatkowo otwory w ścianach szczytowych. Reasumując. Pod sufitem (poprzeczką) ma być ciepło a więc ocieplamy, nad sufitem nie musi więc szkoda pieniędzy.

PPP J

ok ja to rozumiem, ale u mnie jest taka sytuacja,ze czesc tej gory literki A czyli niby nad ta poprzeczka bedzie takze uzytkowe taki malutki pokoik na strychu, Te czesci chce od siebie przedzielic scianka gips-kartonowa oczywiscie ocieploną tak jak wszedzie 25cm. I moje pytanie jest czy to wystarczy.?

PPP J

ok ja to rozumiem, ale u mnie jest taka sytuacja,ze czesc tej gory literki A czyli niby nad ta poprzeczka bedzie takze uzytkowe taki malutki pokoik na strychu, Te czesci chce od siebie przedzielic scianka gips-kartonowa oczywiscie ocieploną tak jak wszedzie 25cm. I moje pytanie jest czy to wystarczy.?

25 cm izolacji termicznej ma jednakowy opór cieplny niezależnie od sposobu ułożenia, więc nie widzę żadnych zagrożeń. Należy wówczas zaizolować skosy do kalenicy i ściankę, natomiast w tym miejscu sufit (poprzeczka) nie musi być zaizolowana termicznie tylko dźwiękowo.

U mnie w literce A nad poprzeczką będą kanały wentylacyjne do i z rekuperatora - z tego względu zdecydowałem się wyłożyć cały dach wełną. Na razie jest 15cm między krokwiami. I zastanawiam się ile dac na poprzeczkę. Czy wystarczy tam dać pozostałe 5cm - taka grubość będzie w stelażu pod GK - czy może więcej. :-?