Martik 21.08.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Zastanawiamy się nad ogrodzeniem do nowozakupionego domu (huuuraaaa wreszcie!!!) Czytałam już wątek o ogrodzeniach ale chyba jednak wybierzemy żywopłot do obsadzenia wzdłuż siatki... będzie chyba taniej i odgrodzi nas zielono od olicy! Macie może propozycje, doświadczenie z czego najładniej wygląda żywopłot? Chciałabym jakiś szybkorosnący i niedrogi... do przycinania. Z miła chęcia obejrzę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 21.08.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 wejdż w opcje szukaj a tam ogrom tematów na ten temat- po prawej stronie u gory'' żywopłot" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martik 21.08.2006 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 acca5- wielkie dzięki za pomoc....tonę w morzu informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 22.08.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Ja wybrałam szmaragdy- nie trzeba przycinac bo maja zawsze zwarty pokrój i rosną w piekne stożki, sadziłam co 60 cm, przed nimi mozna powymyslać dowolnie-albo do przycinania albo bez -lisciaste i inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martik 22.08.2006 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 a te szmaragdy to co to? bo nie moge znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 23.08.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Tujki, bracie, tujki. Nawet niezbyt wymylne, bardzo popularne. Na peeeewno widzałe . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 23.08.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Ojej, patrzę Martik a Ty jeste kobitka !!!! Bardzo przepraszam, że Cię przefasonowałam na faceta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martik 23.08.2006 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 już się podszkoliłam w zakresie szmaragdów dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 23.08.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Witam Z iglaków polecam Żywotnik zachodni columnaris (Thuja occidentalis 'Columnaris') Jego przewaga nad szmargdem to bardziej kolumnowy pokrój (brak szpar w zywopłocie) a przede wszystkim dwa razy szybszy wzrost (do 40 cm rocznie). Czasami trudno je odróżnić. Columna ma szyszki a szmaragd nie. W czerwcu posadziłem ponad 100 sztuk, sięgały mniej więcej do pasa, teraz niektóre sięgają piersi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martik 24.08.2006 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 kef- no własnie o szybki wzrost mi chodzi... ale nie wiem czy nie zdecyduję się na lingustra...wiem wiem ze pospolity ale mimo wszystko gęsty, tani i szybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 24.08.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Hej Ligust jest jak napisałeś tani (sadzonka kosztuje ok 50 gr) i szybki i na pewno bardziej wytrzymały. Thuje mogą się nie sprawdzic przy często uczęszczanej drodze - są wrażliwsze na chlorek sodu . Ale ma mankamenty w stosunku do żywotników (sadzonka wys 1m w pojemniku kosztuje ok 10 zł, kopany z gruntu taniej- by był gęsty trzeba posadzić co 60 cm). - nie jest zielony przez cały rok i trzeba przy nim od czasu do czasu popracować z nożycami (przynajmniej 2 razy wroku). Jeśli się zdecydujesz to najlepiej posadzić na przemian w dwóch rzędach co ok 40 cm. 2 metry powinien osiągnąć w ciągu 4-5 lat. Z innych liściastych polecam grab lub berberys. A może pnącze. Szybki, mało kosztowny efekt da winobluszcz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martik 24.08.2006 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 no właśnie czaję się na berberysa SUPERB...piękny...chciałabym posadzić go naprzemian z czymś zielonym... no i nie trzeba chyba tak formować jak lingustra... no i chce coś zimozielonego coś co nie zostawi mi poplątanych patyków na zimę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.08.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Ale berberysy nie należą do szybko rosnących. Albo:http://www.medycyna.linia.pl/dzikroz.html Przy okazji trochę zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 24.08.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Jeśli żywopłot ma być tłem dla roślin na rabatach to najlepiej żeby był w jednym kolorze i niech to będzie kolor zielony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martik 24.08.2006 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 kef- żywopłot ma nas oddzielić od przechodniów ulicznych...ale tuż za nim chce ajkieś kwiatuszki... sama nie wiem co zrobić laik totalny jestem dzięki za sugestie!!! napewno skorzystam z porad!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 24.08.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Witam Trudno cos doradzić. Musisz przemysleć ogólny rozkład ogrodu, który uzależniony będzie od funkcji jakie będzie pełnił. Reszta to kwestia gustu. Trzeba szukać inspiracji. Pomoże literatura (choćby wydania specjalne o ogrodach muratora czy tez ogrodów) oraz internet. Przy konkretnych dylematach chetnie coś podpowiem . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martik 24.08.2006 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 dzięki wielkie napewno jak już ruszę z ogrodem to będę tu często zaglądać ale to jeszcze troszkę...z miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts