dziabar 21.08.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Co prawda już musztarda po obiedzie (instalacja zrobiona i zapłacona) ale tak z ciekawości i dla uspokojenia się zapytam czy było warto. Co zostało zrobione: 1. Montaż kotłowni (bez pieca), ważniejsze elementy: - rozdzielacz do podłogówki (7 obiegów); - rozdzielacz do kaloryferów (5 obiegów); - naczynie wzbiorcze otwarte (do kominka z płaszczem); - wymiennik 20 płytowy do połączenia instalacji kominka z instalacją pieca gazowego; - 3* pompa UPS Grundfos 25-60; - zawór trójdrożny; - mieszacz do podłogówki; 2. Instalacja ogrzewania podłogowego 80m2 (Pex-Al-Pex, Heinz?); 3. Instalacja do kominka 30mb (miedź); 4. Podejścia pod montaż kaloryferów (jeszcze nie ma kaloryferów); 5. Doprowadzenie powietrza pod kominek; 6. Zawory, złączki itd. Koszt materiałów to 8600zł. Robota 2000zł. Całość 10600zł. Rozkład kosztów robocizny: 1. 80m2 podłogówki - 800zł; 2. Montaż kotłowni - 600zł; 3. Naczynie wzbiorcze - 120zł; 4. Podejścia pod grzejniki (5szt) - 400zł; 5. Doprowadzenie powietrza pod kominek - 80zł; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomasz sulej 22.08.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Witam. Podłogówka 80 m2 za 800 zł ............Zostawie to bez komentarza. Firma, która płaci podatki, Vat i jest zarejestrowana nie byłaby w stanie zrobić takiej instalacji za takie pieniądze. Proponowałbym przed wyborem oferenta zobaczyć jego wczesniejsze roboty, aby pózniej nie było łez rozpaczy. Dla mnie ta cena to wielki szok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 23.08.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 ja mam ofertę na 3tyś na całą instalację, dom 180m2+ poddasze. instalacja ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziabar 23.08.2006 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 tomek już nie ma co zastanawiać się nad wyborem oferenta bo roboty zakończone. Instalatora znam od lat i widziałem nie jedną jego robotę. A co za problem rozłożyć rury? Fakt zrobiłem jeden błąd. Zapomniałem poinformować, że styro i folię ułożyłem sam (nudziło mi się na urlopie). Instalator tylko rozprowadził rurki, zrobił dylatację, podłączył do rozdzielacza itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomasz sulej 24.08.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Witam. Tak czy inaczej doznałem szoku ta cena mnie powaliła. Pozdrawiam Tomek Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 25.08.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 WITAM Czy można podłączyć podłogówkę do pieca na ekogroszek? Jeśli tak czy wiąże się to z większymi kosztami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gj123 25.08.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Uważam , że instalatorz/y przesadzają z cenami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.08.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Uważam , że instalatorz/y przesadzają z cenami ... zgodzę się z Tobą, za drogo najlepiej, to za darmo i na raty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gj123 25.08.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Uważam , że instalatorz/y przesadzają z cenami ... zgodzę się z Tobą, za drogo najlepiej, to za darmo i na raty Oczywiście.Dlaczego lu dzie po zawodówkach i z kursikami mają zarabiać krocie , w dodatku robiąc to niechlujnie.Jestem obecnie po instalacji c.o. i c.w. i jestem zdruzgotany pazernością oraz chamstwem instalatora !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.08.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 a dlaczego oceniasz wszystkich na podstawie jednej osoby,o wyszstkich można powiedzieć to samo,o Tobie, też napewno ma ktoś bardzo niepochlebną opinię, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gj123 26.08.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 chociaż ... zdemolowany dom po " instalacji " zaczynam doprowadzać do porządku.Jeżeli chodzi o mnie- ja całe życie się starałem , zarówno na studiach jak i na specjalizacjach i szkoleniach.Niestety , nie spotkałem dobrego hydraulika , nie mówiąc o instalatorze. Biały kruk ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomasz sulej 26.08.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Witam. Szanowny inwestorze to Twój problem. Przed wyborem oferenta wiekszośc inwestorów sprawdza dokładnie wykonawce oraz jego wczesniejsze roboty. Jeżeli bierze sie pierwszego lepszego to może zdarzyć sie sytuacja taka jak u Pana. Jeżeli zas chodzi o zarobki to nie zgadzam sie z Panem. Osoba, która prowadzi własna działalność płaci Zus, Vat i podatek do tego ma jeszcze specjalistyczne narzedzia, które nie kosztują 100 zł lecz dochodza do kilku tysiecy i posiada odpowiednie kfalifikacje i pojęcie o tym co robi to dlaczego ma zarabiać 1500zł????To jakiś absurd. Do tego dochodza czesto płatne szkolenia itp............Oczywiście najprosciej jest narzekać. Jeżeli uważa Pan, że byle robol zarabia krocie to dlaczego nie zrobi Pan sam instalacji oraz samej kotłowni wraz z automatyką??Dlaczego? Dlatego, że człowiek zazwyczaj kształci sie w jednej dziedzinie i stara sie uprawiać swój zawód jak najlepiej potrafi. Jest jeszcze jedna sprawa. Są instalatorzy ,którzy wchodząc na budowę nie spiesza sie z wykonaniem zadania dlatego, że mają czas. Ja jako wykonawca niestety nie mam tego czasu. Nie mam dlatego, że z jednej budowy wchodze na drugą. Nie mam problemów z reklamacjami ani pretensjami dlatego, że starm sie jak moge i ciągle podnosze swoje klasyfikacje poprzez szkolenia, oraz nowe technologie, które pojawiaja sie w branzy instalacyjnej....................i też jestem robotnikiem a zarazem właścicielem swojej firmy. Rozumiem Pana rozgoryczenie, oraz złośc, ale wydaje mi sie, że powiniem jednak Pan wczesniej sprawdzić potencjalnego wykonawce wtedy nie byłoby problemów. Poza tym istnieje jeszcze taki papier jak umowa, oraz protokół odbioru. Po tym zaś mozna wystawić klientowi fakturę.W kadej dziedzinie są nie solidni wykonawcy, jednak na podstawie swojego przykładu niech Pan nie twiedzi , że jden to wszyscy. Zas to, że jeden ma wykształcenie zawodowe a drugi wyższe nie oznacza, że jest gorszy i nadaje sie tylko do łopaty. Poza tym czesto jest tak, że ten po zawodówce wiecej zarabia od tego po studiach..........................jeżeli ma coś w głowie i zna sie na rzeczy to dlaczego nie? Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gj123 27.08.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Powyższa opinia nie była o Panu , szkoda , że się nie spotkaliśmy.Proszę się nie obrażać , ja tylko wyraziłem swoją opinią o swoich dotychczasowych doświadczeniach z hydraulikami właściwie.Ostatni był koszmarny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 27.08.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Witam najlepiej, to za darmo i na raty Jak już za darmo, to darujmy sobie te raty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomasz sulej 27.08.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Witam. Ja nie obrażam sie. Rozumiem Pana rozgoryczenie i złość. Inwestor płaci grube pieniądze i chce mieć dobrze wykonaną instalację. Dlatego tak jak napisałem powinno spisywać sie umowy, zaś po zakoczeniu robót protokół odbioru miedzy wykonawcą a inwestorem. Wtedy unikniemy problemów. Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts