Halszka 21.08.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Potrzebna mi jest wycena działki dla notariusza (darowizna). Czy możecie mi podpowiedzieć, jak najlepiej to załatwić i jakie koszty są z tym związane? Ile może kosztować taka wycena? Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 21.08.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Potrzebna mi jest wycena działki dla notariusza (darowizna). Czy możecie mi podpowiedzieć, jak najlepiej to załatwić i jakie koszty są z tym związane? Ile może kosztować taka wycena? Pozdrawiam wszystkich. wycene mozesz zrobic sama, na oko (najlepiej zanizyc wtedy taksa notarialna bedzie nizsza) a po dokonaniu darowizny udajesz sie od razu do skarbowego celem zweryfikowania ceny i gitara Jesli nie chcesz zanizac spojrz w ogloszenia dzialek w okolicy, uwzglednij w czym Twoja dzialka jest lepsza w czym gorsza (polozenie, media itp.) i wyciagnij srednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 21.08.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Może jest to darowizna od najbliższej rodziny, wtedy poczekałbym do nowego roku. Będzie bez podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Halszka 21.08.2006 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Na forumowiczów z muratora zawsze można liczyć Jakby ktoś miał jeszcze jakieś uwagi, to chętnie skorzystam. Dzięki wielkie! Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldzisław 21.08.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Lepiej wartość działki zaniżyć dla celów notarialnych. Jeżeli urząd skarbowy będzie miał wątpliwości do wartości działki to wezwie cię do korekty , bez żadnych konsekwencji. Jeżeli nie zgodzisz się na wycenę zaproponowaną przez skarbowy to możesz ponieść ( z tego co pamietam ) koszty wyceny przez rzeczoznawcę. Dlatego generalnie nie warto dawac zbyt wysokiej wartości do celów notarialnych, bo zarobi tylko na tym notariusz i skarb państwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delor 22.08.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Ale jak będziesz potrzebowała tej działki jako wkład własny dla banku w razie kredytu to jej wartość powinna być jak największa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts