Marcinq 21.08.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Witam,jestem zainteresowany zakupem pewnej działki. Kilka dni temu małżeństwo - właściciele celem uniknicia opodakowania przepisali działkę na córkę. Spisali stosowny akt notarialny. Moje pytanie brzmi, czy mogę podpisać umowę przedwstępną z córką właścicieli, zanim pojawi się ona w Księgach Wieczystych? Czy tlko KW decydują o własności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 21.08.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Jeśli to była własność, a nie użytkowanie wieczyste (upewnij się!) córka stała się właścicielem z dniem zawarcia umowy darowizny. Wpis do KW jest w tym przypadku tylko potwierdzeniem tego faktu (tzw. wpis deklaratoryjny). Innymi słowy, możesz z córką podpisać i umowę przedstępną i ostateczną zanim zostanie wpisana do KW. Tyle że w przypadku kupna przed wpisem do KW, nie ma ochrony wynikającej z rękojmi wiary publicznej KW, gdyby córka sprzedała tę samą nieruchomość kilku osobom (nawiasem mówiąc wpis do KW też nie daje 100% ochrony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinq 21.08.2006 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Widziałem wpis do KW i jest współwłasność rodziców. Umowa darowizny jest notarialna. Chodzi mi tylko o spisanie umowy przedwstępnej. Umowę zasadniczą spiszę po wpisie do KW. Rozumiem, że w takim wypadku nie powinno być problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 22.08.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Dokładnie tak, przynajmniej jeśli chodzi o kwestie własności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts