Dorota szymczak 21.08.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 A ja odwrotnie do większości wymarzyłam sobie styl w domu w ciepłych barwach w starym stylu. Co ja zrobię że mi się to podoba. Ciepło barw,miękkość tkanin, ciepełko z kominka i ach tylko marzyć. Szukam i szukam a takiego tematu nie znalazłam.Nawet kuchnię chcę mieć taką z tymi porenalowymi gałkami.Ale jestem dziwoląg.Może macie jakies pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sloneczny_slonecznik 22.08.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 to najmilszy styl dla mojego oka !!! ............. ale mylę zaraz o drugiej stronie medalu --- praktycznoci, zakładajšc że sama będę musiała sprzštać 150 m2, często rezygnuję z wielu pomysłów, poza tym wiem co robiš dzieci z jasnymi obiciami mebli i poduszkami najważniejsze to nie tylko czuć się dobrze w swoich wnętrzach, ale przede wszystkim nie być niewolnikiem własnego domu (mam na myli sprzštanie itd...) inspiracje: http://www.domiwnetrze.pl/images/stories/06_05/tend/tnd1.jpg http://www.domiwnetrze.pl/images/stories/06_05/tend/tnd2.jpg http://www.domiwnetrze.pl/images/stories/06_05/tend/tnd3.jpg http://www.domiwnetrze.pl/images/stories/06_05/tend/tnd4.jpg http://www.soltandesign.waw.pl/obr/0641.jpg http://www.ddecor.net/images/zoom/LNPUZE/viewsize/12.jpg http://www.boutiquepierrot.pl/pub/kuch6.jpg http://www.boutiquepierrot.pl/pub/01.jpg inne: http://www.soltandesign.waw.pl/prowansalska.html http://www.domiwnetrze.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=160&Itemid=42&limit=1&limitstart=0 http://www.ddecor.net/index.php?option=com_zoom&Itemid=48&catid=25 http://www.boutiquepierrot.pl/index.php?dzial=19 http://www.burbidge.pl/index.php?x=07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 22.08.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Jak prowansja to i pewnie lawenda Czyzby odkopywanie potworow????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sloneczny_slonecznik 22.08.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Jak prowansja to i pewnie lawenda Czyzby odkopywanie potworow????? jakich potworów ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 22.08.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Wojtek ja też lubię lawendę, nie strasz potworami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 22.08.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Wojtek ja też lubię lawendę, nie strasz potworami. hehe! acca5 Ty jestes stary forumowicz, to wiesz czym tutaj pachnie lawenda pozdrawiam i przepraszam za OT , ale sie nie moglem powstrzymac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 22.08.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Wojtek ja też lubię lawendę, nie strasz potworami. hehe! acca5 Ty jestes stary forumowicz, to wiesz czym tutaj pachnie lawenda pozdrawiam i przepraszam za OT , ale sie nie moglem powstrzymac. Mimi się , znaczy mnie się też stare czasy przypomniały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasniowySen 22.08.2006 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Dorotaszymczak, nie jestes odosobniona w swoim "dziwactwie" jak to okreslilas. Dolaczam i ja. Mrozi mnie - "nowoczesny" styl, ktory jest dla mnie; bez serca. To moja i tylko moja opinia. Znajomi moi, maja ten styl; dla nich jest cudem swiata, ja wrecz czuje sie u nich jak na - ksiezycu. Brrrr! O nie, nie dla mnie! Moja babcia, miala sliczny domek - w miejscu jakiego ja teraz szukam dla siebie. Tesknota do dziecinstwa? Napewno tak. Ale rowniez i sentyment za cieplem i urokiem malych domkow, z drewnianymi mebelkami i serwetkami - babcia moja miala, w swej sypialce azurowa, recznie zrobiona na szydelku; przecudna firaneczke, posciel biala, pieknie haftowana, pachnaca - lavenda; do dzis czuje jej zapach. Uwielbialam przebywac w Jej domku - teraz zrobie wszystko, aby po powrocie do PL - skopiowac, choc czesc mojego "dziecinstwa" ... pamiec babcinego domku, stala sie moja inspiracja. Czy mi sie uda - czas pokaze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 23.08.2006 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Ja swój pogląd na swój wystruj dlatego określam dziwactwem, bo ogólnie jest trend do mebli ociosanych siekierką i surowych w wyglądzie. Nigdy takie meble nie były w moim guście Komuś prowansja może pachnieć lawendą, a za to mi nowa moda wygląda na patrzenie na wszystkich w koło i nie posiadanie własnego zdania. Fakt będę musiała z paru rzeczy zrezygnowac, np: wypoczynku obitego jasnym jednobarwnym materiałem, z typowych jasnych mebli- nie sprawdzają się w kuchni. Sam styl tego czasu. BasniowySen. W tej chwili uczę się zrobienia takich haftowanych serwetek. To jest cudowne. Nadaje wnetrzu wyglądu ponad przeciętnego. A teraz będzie- to pachnie naftaliną, komuś może tak mi nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 23.08.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 bardzo piekne, ten styl jest naprawdę świetny, tylko tak jak przy każdym mocno zdecydowanym stylu trzeba byc konsekwentym. niektore z przedstawionych zdjęc sa tak piękne, że nic tylko mieszkac i mieszkać! ten salon w beżach jest naprawdę swietny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 23.08.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Ja swój pogląd na swój wystruj dlatego określam dziwactwem, bo ogólnie jest trend do mebli ociosanych siekierką i surowych w wyglądzie. Nigdy takie meble nie były w moim guście Komuś prowansja może pachnieć lawendą, a za to mi nowa moda wygląda na patrzenie na wszystkich w koło i nie posiadanie własnego zdania. Fakt będę musiała z paru rzeczy zrezygnowac, np: wypoczynku obitego jasnym jednobarwnym materiałem, z typowych jasnych mebli- nie sprawdzają się w kuchni. Sam styl tego czasu. . Dawno nie czytalem tak nieobiektywnego zdania na temat architektury wnetrz i wzornictwa Przekornie parafrazujac autorke powiem : "za to mi styl prowansalski wyglada na patrzenie na wszystkich w okolo i nie posiadanie wlasnego zdania". Droga Pani przeciez w Prowansji wszytkie chalupy i domy wygladaja tak samo i mowiac , ze tam ktos robiac tak jak wszyscy nie ma swojego zdania jest nieporozumieniem, tak samo u nas mozna powiedziec , ze urzadzajac sobie prowansalski dom czy chalupe, chce sie na sile wyroznic. Zyjemy w okreslonej kulturze i podlegamy okreslonym wplywom. To jest nasz zunifikowany ale jednak charakterystyczny styl dla naszego regionu tak samo jak prownaslska chata jest typowym rozwiazaniem w Prowansji. Mowi Pani o o nie posiadaniu wlasnego zdania ? Tzn wlasne zdanie beda mieli Ci ktorzy beda myslec tak jak Pani i kochali koronki, czy tacy ,ktorzy niezaakceptuja normy ? Dobre! Wszystko jest wzgledne, tylko czemu ma zalezec od statystyki? Mniejszosc ma swoje zdanie , wiekszosc nie ma - ciekawe. Dla mnie prowansakskie jest tak samo typowe, jak afrykanskie czy to polskie nowoczesne i nic to z wlasnym zdaniem a co nie daj boze,z dobrym gustem, nie ma wspolnego. Dajmy spokoj trendom. Polacy sa mniej niz srednio postepową nacją w akceptacji nowego designu a nikt tez od dawna na swiecie nie mowi o trendzie we wnetrzach, bo od pewnego czasu nie ma czegos takiego. PS A wspomniana lawenda byla jedynie pewna aluzja, ktora zrozumieli starsi stazem forumowicze. PSII Aha! Od kilku lat nowoczesne i klasyczne wnetrza stanowia w mojej pracy zaledwie moze 15-20% wszystkich projektow. 80% chce rustyku, Prowansji, stylu wiktorianskiego i angielskiego z koronkami, frezikami, firankami i zaslonkami przypominajacymi czasy prababć - nie jest wiec tak strasznie z tym zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 23.08.2006 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 1. Jestem nieobiektywna. Dlaczego? A dla tego że mam własne zdanie i nie tańczę jak ktoś mi zagra. 2. Po to chcę mieść inacze niż większość, by w czterech ścianach czuć się dobrze, a dom był ciepły i miał swoją atmosferę. 3. Ciekawe czy jakby w naszym zunifikowanym kraju była moda na noszenie g...a to też by Pan nosił? 4. Unia to jest związek państw mających odrębność kulturową, a Polak patrzy na zachód jak sroka w gnat i zapomina gdzie mieszka. 5. Wystarczy wejść do sklepu z meblami i co jest w większości, nowoczesność ociosana 6. Mniemam że Pan dobiera ludziom kolorki, mebelki, itd. A ludzie przychodzą bo mają kłopot wszedzie tylko siekiera, siekierka. Ja jestem bardzo za Prowansja i znam też takich ludzi. Znam też takich co maja wszystko kańciaste. I niech mają, ale u siebie a nie u mnie Wystarzczy popatrzecz i poczytać na forum w 99% nowoczesność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 23.08.2006 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 1. wystrój 2. błędy także na stronie reklamowej firmy (tak a propos- nieładnie tak korzystać z darmowej reklamy) 3. każdemu według potrzeb - może być i ociosane siekierką jeśli się komuś podoba i jest to na prawdę JEgo styl - w zależności czego w domu szuka - Ty szukasz błogości, projekcji dziecięcych wspomnień i marzeń - inny wyciszenia, alternatywy dla pstrokacizny dnia codziennego szuka w szarościach i sześcianach... 4. Prowansję lubię oglądać na żywo - takiej jak na powyższych fotkach Prowansji nie widziałam (no może w hotelach - dla niedouczonych turystów - którym reklama Prowansji zrobiła w głowie estetyczne "koleiny" 5. Po co tyle agresji - wyluzuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 23.08.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 1. Jestem nieobiektywna. Dlaczego? A dla tego że mam własne zdanie i nie tańczę jak ktoś mi zagra. 2. Po to chcę mieść inacze niż większość, by w czterech ścianach czuć się dobrze, a dom był ciepły i miał swoją atmosferę. 3. Ciekawe czy jakby w naszym zunifikowanym kraju była moda na noszenie g...a to też by Pan nosił? 4. Unia to jest związek państw mających odrębność kulturową, a Polak patrzy na zachód jak sroka w gnat i zapomina gdzie mieszka. 5. Wystarczy wejść do sklepu z meblami i co jest w większości, nowoczesność ociosana 6. Mniemam że Pan dobiera ludziom kolorki, mebelki, itd. A ludzie przychodzą bo mają kłopot wszedzie tylko siekiera, siekierka. ad1. No nie bardzo, zaczyna jednak Pani tak tanczyc jak wiekszosc. Patrz poprzedni PS II A dyskusja ta tyczy sie lekcewazenia innych form niz rustyk i twierdzenia jakoby lubienie tego stylu bylo wyznacznikiem indywidualizmu a nielubienie zas, brakiem wlasnego zdania ad2. A niech Pani ma jak chce A chce miec Pani jednak jak wiekszosc . Opiniami na forum prosze sie nie sugerowac i nie rzucac 99procentami , sa one na ogol b. powierzchowne i zludne, wiekszosc z ludzi tu piszacych gust ksztaltuje w oparciu o kolorowe pisemka. A i tak wiekszosc szuka jednak tradycji a nie nowoczesnosci. Troche tu juz przebywam i obserwuje. ad3.Hmm! Bardzo gornolotnie powiedziane. Nie wiem co to ma do rzeczy.Prosze nie manipulowac mojej wypowiedzi. Ja sie odnosze do Pani stanowiska na temat nowoczesnosci we wzornictwie, Pani twierdzi, ze ci ktorzy je lubia nie maja wlasnego zdania. Mam cytowac? A jak ktos chce w tym chodzic...prosze bardzo.Prosze nie zmieniac tematu i nie wypowiadac sie na temat moich preferencji, bo nie wie Pani jeszcze w czym ja gustuje. ad4. Unia ? Znow nie na temat. Sztuka nie znosi pojecia Unia a wzornictwo i architektura to jednak tez sztuka. ad.5 Do kiepskich sklepow Pani chodzi a studia staraja sie pokazac, to co we wzornictwie jest najnowsze. Tak jak z ciuchami, nikt nie pokazuje zapsek i zupanow jako nowosc. Pojecie "nowoczesnosc ociosana" swiadczy o niskiej tolerancji dla rzeczy niezrozumialych. Staram sie to jednak zrozumiec ad6. Zle Pani mniema, kolorki to moze Pani dobierac z malarzem. A do mnie ludzie nie przychodza bo maja klopot z siekierka. I tylko Prowansja, Prowansja i Prowansja. I nie ma problemow w tym kraju ani z meblami, ani dodatkami, ani sprzetami stylizowanymi na ten region tylko , ze to co dobrze sie sprzedaje jest drogie / i najczesciej nic ze stylem nie ma wspolnego , podobnie jak i te zdjecia , ktore zostaly w tym watku umieszczone / Najlepszym przykladem sa tu producenci mebli kuchennych, ktorzy w swoich ofertach proponuja glownie udawane na Anglie czy Francje klamoty. Zaznaczam , ze nic nie mam przeciw takemu wzornictwu, jest mi to zupelnie obojetne, jak potrzeba moge robic scenografie do Krzyzakow . Drazni mnie natomiast takie bezpardonowe stawianie sprawy, ze cos czego sie nie rozumie jest be a ci ktorzy mysla inaczej nie maja swojego zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 23.08.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 ojej Wojtku kazdy jest typowo nietypowy i indywidualny indywidualnie polozyli mi ten rozowy gres na calym parterze i zeby byc typowo nietypowym zamowilam bialo-rozowa kuchnie...... a dzisiaj w radiu slysze ze w nadchodzacym sezonie ozdob swiatecznych, na topie bedzie czekolada + zloto i roz + srebro moj indywidualny indywidualizm poszedl sie.... ps: ma ktos moze mlot pneumatyczny do pozyczenia na dwa dni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zender 23.08.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 A ja odwrotnie do większości wymarzyłam sobie styl w domu w ciepłych barwach w starym stylu. Co ja zrobię że mi się to podoba. Ciepło barw,miękkość tkanin, ciepełko z kominka i ach tylko marzyć. Szukam i szukam a takiego tematu nie znalazłam. Nawet kuchnię chcę mieć taką z tymi porenalowymi gałkami. Ale jestem dziwoląg. Może macie jakies pomysły. Przepraszam a styl lat 20 jezeli idzie o umeblowanie willi lub dworku to jak sie nazywa bo nie mam pojecia. Generlanie wszystkie te fotki bradzo mi sie pdobaja moze co niekotre sa zabradzo przelukrowane ale generlanie OK i pewnie cos z tym stylu bede mial wewnatrze. Ale jak wlasnie pisalem daze do stylu lat 20. pozdr.Zender Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasniowySen 02.09.2006 01:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Probowalam wkleic piekne zdjecia; ale nie nie umiem, niestety. DorotaSzymczak - czy mozesz pochwalic sie sukcesem? Jak twoje reczne dzielo - tworzenia delikatnych serweteczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 02.09.2006 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Pierszy komplet serwetek dałam w prezencie urodzinowym mojej babci. Teraz jestem na etapie malowanego obrazka. Takie dzieło zajmuje wiecej czasu niz serwetki. Generalnie jak lezałam w szpitalu to dziewczyna miała świetna książkę z podstawami używania szydełka. szkada ze takiej nie mam bo sama jestem samoukiem i przydała by mi się taka kniżka.Mamie na 50-tkę dałam obrus z haftem richelie.Pomysłów mam bardzo dużo ale czasu coraz mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasniowySen 02.09.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Witam w pochmurny poranek. Dorotko, zbyt daleko jest mi do Lodzi, gdyz wprosilabym sie na obejrzenie twych cudeniek. Z przyjemoscia zrobilabym Ci maly prezencik; gdyz sa u mnie ksiazki w tej tematyce- jesli jez. angielski, nie stanowi przeszkody, to napisz, prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 02.09.2006 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Łoj, z angielskim u mnie kiepsko. Dogadac sie dogadam ale na tyle żeby czytac to kiepsko to widzę. Dziękuję bardzo za chęć takiego prezentu, ale kupiłam ponad rok temu pisemko z opisem wykonania np: stworzenie świata. Obraz widziałam orginalny jak byłam we włoszech, cudo!!! Tylko ciągły brak czasu przy dwójce małych dzieci to mój główny problem. Mogę sie pochwalić że drugim moim zawodem wykonywanym jest cerowanie artystyczne. Zabawa pierwsza klasa Ponieważ mam w domu stół który nie jest wymiarowy muszę zrobić sobie obrus z wyszywanką. Tylko prosty wzór byle szybciej. Oho, młody płacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts