Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prowansja

Dorota szymczak

Recommended Posts

Słyszałem o elżbietańskim, ale arthuriański? Chyba jakiś taki grubo ciosany w łupku i piaskowcu...

Wow! Z mineralogii nikt Ci chyba nie podskoczy no i (do licha!) tak adekwatnie do meritum sie odniosles.

Chyba tę samą ksiazke czytalismy na ten temat :p :p

A cooo! Jak sobie kadzic , to no limit.

Nie wiem dokladnie jak tam w Kanadzie :p to sie porobilo z tymi stylami anglosaskimi , ale mam na umysle taka nieskormną aczkolwiek na szczescie krotka, monografię zamorskich stylow architekt. umiescic w wewontku Hamerykanskim .

Pewnie przyjdzie mi,tu przepraszam za wyrazenie, ustosunkowac sie jednoznacznie do stylu /he,he/ prowansalskiego i do wiktorianskiego a moze i o Merlina i Guinaver sie zahaczy ? Kto wie? :p :p

• Odpowiedzi 623
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No prosze, jaki kontrowersyjny temat?!

Nie mam dzis ani weny ani nastroju, na tego typu konwersacje z wojtek2112 Wyjasnienie do - "Era Arthurianska" czy "Styl Arthurianski" ... jeden, jedyny tylko przyklad: "okragly stol"; tak czesto sie slyszalo - "rozmowy przy okraglym stole", Panie Wojtku; czyz nie siega to - "Czasow Arthuriankich"?

Marloy - "Morte d'Arthur"

Panie Wojtku, prosze o wypowiedzenie swojego zdania, na ponizsze zdjecie, sorry ... styl.

http://img47.imageshack.us/img47/9964/rustickitchenremodeling001pmo2.jpg

Noc piekna , noc ciepla; przez otwarte drzwi, wplywa lekka won lavendy.http://img215.imageshack.us/img215/1446/52238wallpaper280yj0.jpg

Dobranoc.

PANIE WOJTKU. Nawet gdybym napisała tutaj gruby tom mojego uzasadnienia moich poglądów to nic by nie dało bo Pan ma zawsze rację :( Zeljka napisał: Z 2112wojtek, to znaczy Wojtkiem sie nie wygra! Nie tylko ja tak myślę.

Może coś Pan pokaże ciekawego, np:styl arthuriański. Jak narazie tylko Pan się czepia /szczególnie mnie/. Musi się Pan jeszcze postarać żeby mnie sprowokować do zaciekłej dyskusji.

Miałam taką nadzieję że powstanie chociaż jeden czysty wątek bez tych nowoczesności, ale jak widać nic z tego. :( Nadzieja matką głupich. :evil:

Teraz będę uważała pisząc Wojtek bo pisząc muszę uważać by Pana nie urazić :cry:

Jest Pan drażliwy jak baba w ciąży, nie obrażając tych babek!

Wyjasnienie do - "Era Arthurianska" czy "Styl Arthurianski" ... jeden, jedyny tylko przyklad: "okragly stol"; tak czesto sie slyszalo - "rozmowy przy okraglym stole", Panie Wojtku; czyz nie siega to - "Czasow Arthuriankich"?

Marloy - "Morte d'Arthur"

Basniowy Sen cos zaczyna krecic, nie o tym mowilismy. Co ma piernik do wiatraka - zupelnie manipuluje jak mimi.

Nie era i nie styl a jedynie okres. Probowalem to wyjasnic. Okres panowania krola Artura nie ma podstaw , zeby go az tak powaznie nazywac stylem . Poza paroma drobnymi charakterystycznymi szczegolami glownie w ornamentyce i sztukach graficznych,/podobnie jak wspominana tez przez Basniowy Sen sztuka celtycka/ nie wniosl nic nowego do sztuk wizualnych czy architektury , zeby go nazywac tak stanowczo.Tak tez podchodzi do tego historia sztuki.

Nie ma czegos takiego jak styl Jagiełły czy styl Zygmuntowski ale jest styl wiktorianski, georgianski czy nawet Queen Ann, ktory chociaz jest jedynie kontynuacja wiktorianskiego, zasluzyl sobie na miano stylu, wlasnie w architekturze .

Co do okraglego stolu , to smialo mozemy powiedziec ze nawiazuje tez do ery kamienia lupanego, wszak kolo jakos z tego okresu sie wywodzi.

Panie Wojtku, prosze o wypowiedzenie swojego zdania, na ponizsze zdjecie, sorry ... styl.

Szanowan Pani zbyt duzo ode mnie wymaga.Z takiej malej i niewyraznej fotografii mam wyciagac jakies daleko idace wnioski ???

Coz,wg mnie jest to bardzo swobodna proba stylizacji wnetrza na rustyk ale stylow jest tu sporo, wiec o jakims jednym stylu trudno tu raczej mowic.

Wyglada to najbardziej na luzna, amerykanska wizje dekoratorska i moze to byc inspirowane ktoryms z charakterystycznych stylow dla Ameryki a moze to byc np. zarowno French Country jak i Toudor albo i zupelnie cos innego. Meble sa tak francuskie/lub stylizowane nie wiem nie ma widocznych szczegołow - krzesla/ jak i angielskie sprzety te przy bufecie /j.w/ .Stare oryginaly raczej to nie sa , bo hocker jest w miare wspolczesnym wymyslem jankeskim i typowo miejskim a tu "wies".

Dobranie dodatkow jest wyjatkowo swobodne i eklektyczne / nie widze np. ornamentow na ceramice , zyrandol moze pochodzic z okresu georgianskiego, ale koguciki w kuchni zdradzaja pochodzenie lub inspiracje francuskie itd/.

Generalnie kuchnia i jadalnia sa utrzymane w roznych dosyc odleglych konwencjach.O stylu nie ma raczej mowy.

Jesli mam wyrazic swoja opinie, to "nie urzekla mnie Twoja historia"

Brak mi w niej konsekwencji i stanowczosci. Nie lubie wnetrz rozmamlanych, w ktorych, w takich wlasnie zestawach, sasiaduja i rywalizuja ze soba przedmioty. Przedmioty same w sobie nawewt ladne ale w przypadkowym zestawieniu, bez odpowiedniego tla i w natloku sprawiajace, ze pomieszczenie jest jak wnetrze dessy- niespojne i estetycznie nielogiczne. Postawienie antycznej skrzyni w nowoczesnym wnetrzu jest gadzetem i ma sens , wstawienie "ludwika" do wiejskiej chaty pachnie barbarzynstwem z czasow burzenia Bastylii.

Krotko mowiac, nie tylko chyba mnie smieszy antena satelitarna na kurnej chacie, nawet jesli ta chata jest wspolczesnie budowana.

PANIE WOJTKU. Nawet gdybym napisała tutaj gruby tom mojego uzasadnienia moich poglądów to nic by nie dało bo Pan ma zawsze rację :( !

Szanowna Pani

jak na razie nie padl z Pani strony zaden argument, po co wiec z gory zakladac pisanie tomow uzasadnien.

Drazliwy nie jestem ale w sporach czasem zasadniczy i przewaznie konsekwenty.

W ciazy nie bylem , wiec nie wiem czy moj charakter jest adekwatny.

Racje bede mial tak dlugo dopoki nie uslysze logicznych kontrargumentow.

A czy ja też się mogę wypowiedzieć?

Ta kuchnia ilustruje dramat współczesnego wielbiciela antyku i rustyku. Chciałoby się, żeby było przaśnie, ale zrezygnować z wygody, to już nie. Więc piekarniki i okap w stali nierdzewnej ładujemy bezpardonowo w dębowe szafki i udajemy, że to wciąż wiejska chata. Chcemy, żeby było przytulnie, ale zrezygnować z elektryczności, to już nie. Więc w kryształowy żyrandol ładujemy świecówki. Do baru a'la wiejska gospoda dajemy tapicerowane stołki zamiast nieheblowanych, bo koniecznie musimy mieć mięciutko pod tyłeczkiem.

W odróżnieniu od 2112wojtka mogę się założyć, że to wnętrze wyszło spod ręki krajowego "projektanta".

W odróżnieniu od 2112wojtka mogę się założyć, że to wnętrze wyszło spod ręki krajowego "projektanta".

Wszystko mozliwe :D Byc moze doszukiwalem sie jakiejkolwiek idei , podloza oraz pochodzenia - z reguly tak sie to robi .

Dzieki za otwarcie oczu .

Widze , ze obu nam sie to wnetrza "dosyc podoba" chcialem byc jednak delikatny, bo mi napastliwosc zaczynaja zarzucac :p

pozdrawiam

Jezeli mozna, wypowiem sie jako totalny laik, ktory nie wie nawet co to styl, nie mowiac o odroznianiu ich...

Wprawdzie ja sie nie zgadzam z teoria ze utrzymanie wiernosci z oryginalem ponad wszystko i ze jak ktos ma wnetrze "retro" to powinien zrezygnowac z telewizora, lodowki, a najlepiej i pradu, a wode nosic ze studni, ale to wnetrze przedstawione na fotografii zwyczajnie mnie odpycha jakims totalnym brakiem harmonii. To co jest na pierwszym planie, wyglad stolu, krzesel, zyrandol, po prostu wyglada koszmarnie w zestawieniu z tym co jest na planie dalszym. Nie podoba mi sie to wnetrze i nasuwa mi skojarzenie z bazarowymi handlarzami zza wschodniej granicy z poczatku lat dziewiecdziesiatych: marynarka, lakierki, a do tego czerwone spodnie od dresu z wypchanymi nogawkami na wysokosci kolan.

Bezwzględnie zgadzam się z przedmówcami w kwestii obrazka "cudownej stylowej kuchni" :D .

Porażka na całej linii - nawet jak na ' krajowego ""projektanta" '. W stylowe (stylizowane) kuchnie zdecydowanie wrzuca się stylizowane sprzęty bądź chowa się je za specjalnymi maskownicami bądź drzwiami - jeśli ktoś koniecznie chce mieć stylizowaną kuchnię ale nowoczesne sprzęty. Zestawienie kolorów porażka. Stół z krzesłami nie pasuje mi tu do kuchni. A ten barek?? No cóż pozostawia wiele do życzenia.

Paskudny misz-masz ueee!!!

Jak miło się krytykuje czyjąś pracę :oops: !?

Dziekuje za opinie.

Przyznam, iz beda pomocne, przy dalszych, innych projektach.

Jedno mnie cieszy, a mianowicie to, ze: osoba, ktora zaprojektowala to wnetrze/ kuchnie, nie rozumie polskiego. Dodam, iz zostala wykonana, na specjalne zamowienie, do domu ktory kosztuje / bagatela/ tylko $2 milionki; sam projekt kuchni kosztowal...lekko moglabym miec domek w PL w stanie wykonczonym!

Tak wiec, co jednych "odraza", innych wrecz fascynuje.

Tak, to prawda - lekko i latwo, krytykuje sie prace innych.

Podoba mi sie ten pomysl; pewnie zaloze nowy watek - "Prosze o opinie"-, specjalnie dla wojtek2112, misia i reszty krytykow :wink:

http://img182.imageshack.us/img182/7189/kuchniacr6.jpg

i maly dodatek /pomieszanie z poplataniem/:

http://img158.imageshack.us/img158/371/isbllamrscncpqi1.jpg

Milego dnia zycze.

Dziekuje za opinie.

Przyznam, iz beda pomocne, przy dalszych, innych projektach.

Jedno mnie cieszy, a mianowicie to, ze: osoba, ktora zaprojektowala to wnetrze/ kuchnie, nie rozumie polskiego. Dodam, iz zostala wykonana, na specjalne zamowienie, do domu ktory kosztuje / bagatela/ tylko $2 milionki; sam projekt kuchni kosztowal...lekko moglabym miec domek w PL w stanie wykonczonym!

Tak wiec, co jednych "odraza", innych wrecz fascynuje.

.

:p :p :p :p ROTFL

Nie wiem czy to juz taka natura Basniowego Snu czy jednak taki specyficzny poziom infantylizmu.

Za projekt kiczu pt Palac Kultury i Nauki mozna by postawic kilka domkow w PL.

Na film Aleksander (kompletna klapa) wysuplano kilkaset milionow usd. To ze ktos jest gotow zaplacic za bubla kupe kasy wcale nie swiadczy dobrze o kupujacym ale i nie jest miernikiem talentu bublotworcy.

No, chyba ze w Ameryce mieszkaja idioci? :D

Aha! Dom w Ameryce za 2mln $ to zaden specjalny wyczyn a nie od razu "bagatela" :p

Porownywanie cen w USA i Kanadzie z Polska jest dziecinna manipulacja ze strony Basniowego Snu. Tak wiec Basniowy Sen jest zwyczajnym manipulantem albo... nie zna realiow Ameryki.

Za szkieletową, rozwalajaca sie drewniana rudere do wyburzunia w USA placi sie tyle ile w Polsce za nowy , wyposazony dom w drogiej technologii murowej.

Czemu to /nawet tu na forum/ Amerykanie szukaja polskich architektow?

Nie rozsmieszaj mnie Basniowy Horrorze, mam zajady :p :p :p

Ty jestes mimi :p :p :p Eee tam ! Ty jestes poprawiony model.

PS Skoro to taki wziety dekorator i do tego obcojezyczny, to mozemy sie chyba dowiedziec jak sie nazywa ów geniusz?

Chyba o nim pewnie ksiazki juz pisza? He,heheheeeeee! Oj!

:lol: :lol:

Zelijka obrazek cudowny, jak znajdziesz to daj znać tez pohaftuję krzyżyczki. :)

o ostatnio dostalam jeden nowy adres a na drugi natrafilam, warto zerknac sa ladne rezcy do roboty

http://photo.163.com/photos/rosi43/#p1

http://www.puntoycruz.com/index.php

Moze nawet cos wpasuje sie w Prowansje :wink: Aby nie odbiegac od tematu

Co do tego zdjęcia.., no cóż, dla mnie to tez trochę misz-masz...Sama obawiam się, czy w moim domku nie zrobię tez czegoś podobnego (za dużo mniejsze pieniądze) :lol: Albo z kolei ze strachu przed takim czymś nie wpadnę w taka monotonie, ze będzie tez strach patrzeć....

Bo to co oczywiste dla znawców, to dla nas zwykłych śmiertelników wyższa szkoła jazdy....

A co do tego, ze ludzie sobie tak robią w swoich domach bo tak chcą i celowy to był efekt..., eeee, każdy robi jak lubi...Jeśli im dobrze się je na krzesełkach i przy stole przypominających dwór królewski, przy kuchni nowoczesnej, z barkiem z krzesełkami z innej jeszcze epoki..., to jestem pewna, ze wyjdzie im to na zdrowie..., :wink: a mi tu sobie możemy gadać i mieć inne zdanie... :D

Bo właśnie to, ze się różnimy od siebie jest moim zdaniem piękne...Nie chciałabym żyć w świecie moich tylko klonów...Brrrr Mało motywujące było by to, ze wszyscy się zemną zgadzają i maja taki sam pogląd na wszystko jak ja...Świat chyba by stanął w miejscu...

A to, ze ktoś ma inne zdanie, nie należy traktować jako krytykę swojego..., a jeszcze gorzej odbierać to jako atak ...No i jeszcze jedno, na luzie.., na prawdę łatwiej się żyje... :wink: