Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tani domek 60m2 - czy 80 tyś. starczy?

Mike180

Recommended Posts

Cześć, Czy waszym zdaniem wystarczy 80tyś.zł. na postawienie prostego domku 60m2, bez podpiwniczenia, piętra, poddasza użytkowego?

Interesuje mnie kuchnia(8m2), łazienka(8m2), 2 pokoje ( jeden 15m2, drugi 20m2), korytarz(9m2)?

Stan do zamieszkania!

Domek ma być prosty z dachem jedno,góra dwuspadzistym!

Dajcie swoje opinie!!!

Co ma zrobić zwykły pracownik, chcący się usamodzielnić:-(!?

Wiesz, nie wiem czy Tobie wystarczy tych 80000zł. Chodzi mi o to czy zlecisz to firmie czy dasz rady zrobić wiele sam (ja dużo zrobiłem sam). To, że nie masz wielkich wymagań to już wiem - czyli podobnie jak ja. Pewnie zaraz odezwą się głosy, że to niemożliwe, że technologia, materiały etc. Chciałeś jednak opinii więc podam Ci jak to wygląda u mnie. Dom parterowy (~ 150m2) w stanie surowym zamkniętym (wszystkie instalacje i przyłącza, działka była uzbrojona, oprócz przyłącza gazu), tynki, wylewki.... Na tą chwilę cena metra kwadratowego wyszła 827zł. Z moich obliczeń wynika, że wydam jeszcze jakieś ~60000 (m.in. na ocieplenie, tynki zewnętrzne, drzwi garażowe, kompletne wykończenie wnętrz, piec co). Czyli w moim wypadku cena metra wyniesie jakieś 1226zł. Gdyby to pomnożyć przez 60m2 to wyjdzie jakieś 73600zł. Oczywiście im mniejszy dom tym cena m2 wyższa więc dodaj do tego jakieś 15% (nie wiem czy to dobre założenie) i wyjdzie ~85000. Ja na Twoim miejscu i z duża determinacją podjąłbym ryzyko. Mam tylko nadzieję, że nie budujesz gdzieś w dużym mieście bo wtedy o takich kosztach możesz zapomnieć.

Powodzenia;)

Dzieki za odpowiedź.

Co do szczegółów, nie będe żadnej firmy zatrudniał,wszystkie roboty zlece znajomym, fakt też koszty ale relatywnie mniejsze.

Zamierzam sie budowac 20km od Poznania.

I zastanawiam sie czy zamieszkam w domku 60m2 za 80tys.zl.

• 2 weeks później...
Nie starczy! :( Masz dopiero około połowę! I to bez szaleństw, fontanny i wodotrysków. I nie ma droższych wykonawców niż znajomi, ja to zaliczyłam przy pierwszym domu. W poznańskim tez nie za tanio. Wybudujesz natomiast bez problemów stan surowy. Zobaczysz ile zostanie. Skalkulujesz ile jeszcze zarobisz, ile możesz pożyczyć i jakoś poleci! :p

Oto kolejny z serii nierealnych z założenia postów.

Czekam na kolejny post np. "Czy wybuduję dom 100 m2 za 50 000 zł..."

Chłopie - za 80 000 zł to ty możesz kupić przyzwoity samochód bez przesadnego wypasu a nie wybudować dom i do tego jeszcze chcesz go w tej kwocie umeblować.

Bądź realistą. Realistami bądzcie i Wy - niektórzy z pośród "doradzaczy"

• 2 weeks później...
Za tę kwotę zrobisz stan surowy, jak się skupisz może ciut więcej. Technologia pustak Max + styropian, okna plastik biały w promocji, dach papa lub blacha tania, ogrzewanie kominek lub piec na paliwo stałe - polski lub czeski tani. Nie jesteś w stanie tego wykończyć, gdyż nawet najtańsze materiały cię przeskoczą, nawet przy "darmowej - swojej" robociznie. Ale to dobry start do korzystnego kredytu - przy takim dużym, prawie 50% wkładzie własnym.

:o :o :o

autor pytania nic takiego nie napisał...

a forumowicz dziabar przedstawil realne koszty.

Sama jestem na etapie kosztorysów i wstepnych wyliczeń i są bardzo duże rozbieżności cenowe - np. panele podłogowe 20 zł/m2 lub 130 zł/m2 - (i w żdnym z przypadków nie planuję żyrandoli i wodotrysków). wiele elementów można pozyskać z rynku wtórnego (ktoś wymienia piec na lepszy, okna, drzwi)...

wszystko zależy od determinacji i pomysłowości budującego 8)

Bardzo bym chciała Mike 180, żeby Ci się udało i abyś mógł napisać: Tak, można - ja tego dokonałem!

i jeszcze - Yogi, ja mam samochód o wartości 30.000 zł i uważam, że jest BARDZO przyzwoity :wink:

Sama jestem na etapie kosztorysów i wstepnych wyliczeń i są bardzo duże rozbieżności cenowe - np. panele podłogowe 20 zł/m2 lub 130 zł/m2 - (i w żdnym z przypadków nie planuję żyrandoli i wodotrysków)

Ale żyrandol warto mieć . Wodotrysk też chyba ( ja tam lubię się rano przekąpać ...)

. wiele elementów można pozyskać z rynku wtórnego (ktoś wymienia piec na lepszy, okna, drzwi)...

masz na myśli te okna co pod moim blokim stoją pod śmietnikiem ? nie wiem czy wymiar będzie pasował :):)

Tylko jak ktoś nie ma kasy to go nie stać na drzwi z odzysku, bo za 2 lata będzie kupował nowe...

Bardzo bym chciała Mike 180, żeby Ci się udało i abyś mógł napisać: Tak, można - ja tego dokonałem!

Ależ wszyscy mu tego życzą ! Tylko człowiek pyta czy to realne - a ci co spróbowali piszą - nie bardzo :)

i jeszcze - Yogi, ja mam samochód o wartości 30.000 zł i uważam, że jest BARDZO przyzwoity :wink:

Ja tez taki mam - i jest zajefajny - ale nowy to on nie jest :):)

no widzisz Yogi... ze zrozumieniem to jedno a interpretacją to drugie...

czyli potwierdza się moje ulubione powiedzonko: "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia"...

Nefer napisał/a:

"masz na myśli te okna co pod moim blokim stoją pod śmietnikiem ? nie wiem czy wymiar będzie pasował"

... ja też nie wiem, czy wymiar będzie pasował ...

Sama jestem na etapie kosztorysów i wstepnych wyliczeń i są bardzo duże rozbieżności cenowe - np. panele podłogowe 20 zł/m2 lub 130 zł/m2 - (i w żdnym z przypadków nie planuję żyrandoli i wodotrysków). wiele elementów można pozyskać z rynku wtórnego (ktoś wymienia piec na lepszy, okna, drzwi)...

Jak już zaczniesz etap budowania,to zaobaczysz na ile te kosztorysy pójdą "weg".

Pewno ,też zyczę by Mike 180 wybudował za 80tys dom.

Ale niestety nie jest w stanie. :( :( :( Nie w poznańskiem...I jeszcze chce zlecać prace znajomym.Ja zlecam prace tylko znajomym lub bardzo dobrym znajomym ale i tak wydałem naprawde dużo za robocizne.Każdy chce żyć a za darmo nikt robić np. przez 2-3tyg przy murarce nie będzie.

60m użytkowej to minimum 75-80m2 zabudowy.Przyjmuję dom o wymiarach 10x8m z jedną ścianą nośną w środku.

Przygotowanie placu budowy + wszystkie możliwe uzgodnienia,projekty,media,umowy na podłaczenie itp itd min.6-7tys

Sam fundament to minimum 10tys z piaskiem na zasypkę,rozprowadzeniem kanalizacji rurami przepustowymi,izolacjami,styropianami i całą resztą.

Ściany ,wieńce ,dach i podbetony minimum 30tys..

A zresztą po co to piszę.Nie jest w stanie nawet za 120tys tego zrobić.

Przykład dam dla zastanowienia dla Ciebie,gdy jak piszesz,jesteś na etapie wstępnych wyliczeń i kosztorysów.

To tylko jedna rzecz-panele,a tak jest ze wszystkim bądź prawie ze wszystkim.

Panele.Możliwe niedoszacowania.

1. Wylewka być może będzie nierówna -trzeba dołożyć albo podkład z grubej pianki albo cieńkowarstwowy podkład samopozomujacy

2. Pianka + folia pod panele

3. Listwy wykańczające przyścienne

4. Łączniki do listew przyściennych

5. Listwy progowe w drzwiach-łączenie okładzin

6. Transport na budowę /może i gratis ale może i nie? :D:D:/

I tak przeliczajac 1m2 paneli należy do ceny zakupu samych paneli dodać z 15-20% na inne elementy.

ok, ja przyjmuję do wiadomości, że budowa domu (jakiegokolwiek) to nie zabawa i nie opieram się na samej "wierze". że zdołam wybudować dom za środki którymi dysponuję... bo raczej należę do osób, które jak się nie upewnią, że starczy to nie zaczynam chyba, że niczym nie ryzykuję... :lol: )... a itak ryzyko wielkie, wszelkie koszty zawyżam, bo wolałabym żeby zostało, niż zabrakło (właśnie dojrzewam do założenia "dziennika budowy" :wink: )...

dodam jesze fakt, że ceny za robociznę i materiały "idą" w górę i jak pytam o wycenę czegokolwiek, słyszę: to cena dzisiejsza, ale nie wiem, czy jutro będzie aktualna....

no i najgorsze... nieprzewidziane wydatki !!!!

...ale mimo to, uważm, że jest szansa na wybudowanie takiego małego, skromnego domku w tej cenie... jeszcze :wink:

(moim znajomym w tym roku się udało deczko większy i deczko droższy, ale "stosunek" zachowany :p)

dom 64 metry caoroczny, w technologii szkieletowej, wykończony + okiennice blachodachówka, oczywiscie wszystkie drzwi i okna, scianki dziaowy, schody 51 tys, 10 fundament + komin, reszte pochłone ci instalacje i dokumenty..., ale janic nie robię sama, wiec mam drożej :evil:

Oczywiście, ze Ci się uda, kobcie się uda (czyli mi), A Tobie nie? :wink: