Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tani domek 60m2 - czy 80 tyś. starczy?

Mike180

Recommended Posts

Wybudowanie domu za 80tyś będzie bardzo trudne a jak dobrze pójdzie to za parę miesięcy po prostu będzie to nie realne dlaczego bo to co w ostatnim czasie się dzieje z cenami materiałów budowlanych i kosztach robocizny to już powoli przechodzi jakiekolwiek wyobrażenie wiosną rozpoczynałem budowę domu gdzie cena m2 ceramiki kosztowała 42zł brutto natomiast dzisiaj ten sam materiał kosztuje już 50% więcej i tak dzieje się już większością materiałów budowlanych.

A o styropianie już nie wspomnę to jest już koszmar za twardy kasują już po 215zł za m3.

• 8 years później...

:o :o :o

autor pytania nic takiego nie napisał...

a forumowicz dziabar przedstawil realne koszty.

Sama jestem na etapie kosztorysów i wstepnych wyliczeń i są bardzo duże rozbieżności cenowe - np. panele podłogowe 20 zł/m2 lub 130 zł/m2 - (i w żdnym z przypadków nie planuję żyrandoli i wodotrysków). wiele elementów można pozyskać z rynku wtórnego (ktoś wymienia piec na lepszy, okna, drzwi)...

wszystko zależy od determinacji i pomysłowości budującego 8)

Bardzo bym chciała Mike 180, żeby Ci się udało i abyś mógł napisać: Tak, można - ja tego dokonałem!

i jeszcze - Yogi, ja mam samochód o wartości 30.000 zł i uważam, że jest BARDZO przyzwoity :wink:

kosmiczny temat. ja wydałem na chatę bez działki 700 000

• 1 month później...
  • 3 weeks później...