Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bliżej granicy - praktyka

Recommended Posts

Wiam!

Szukałem na forum, ale nie znalazłem wyczerpujących danych. Chodzi mi o to, czy ktoś w praktyce przechodził proces polegajacy na uzyskaniu pozwolenia na budowanie 1,5 metra od granicy lub na granicy z sąsiadem.

W jaki sposób uzasadnić taki wniosek, do kogo pukać, czy robić to już na etapie ustalania warunków zabudowy czy dopiero przy załatwianiu pozwolenia na budowę? Moja działka ma 14 m szerokości i nie wiem , czy to dużo czy mało, żeby coś takiego przeszło.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

pozdrawiam

Wiam!

Szukałem na forum, ale nie znalazłem wyczerpujących danych. Chodzi mi o to, czy ktoś w praktyce przechodził proces polegajacy na uzyskaniu pozwolenia na budowanie 1,5 metra od granicy lub na granicy z sąsiadem.

W jaki sposób uzasadnić taki wniosek, do kogo pukać, czy robić to już na etapie ustalania warunków zabudowy czy dopiero przy załatwianiu pozwolenia na budowę? Moja działka ma 14 m szerokości i nie wiem , czy to dużo czy mało, żeby coś takiego przeszło.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

pozdrawiam

Witaj,

Ja mam garaż w odległości dokłądnie 1,5m od sąsiada.

Odległość wymiaruje ci architekt na mapie do celów projektowych, musisz też mieć zgodę sąsiadów.

Zgodę dołączasz do wniosku o pozwolenie na budowę.

Witaj szczęśliwy właścicielu szerokiej działki :lol: moja ma 12.7m

Najpierw poszedłem z pytaniem do gminy, tam skierowano mnie do starostwa. W starostwie poinformowano mnie, że jeżeli chcę się zbliżyć do działki sąsiada na 1.5m (bo bliżej nie wolno) to muszę zdobyć jego zgodę na piśmie i dołączyć do wniosku o pozwolenie na budowę. Najbardziej mi się podobało, że (cytuję urzędasa) "jak oni wyrażą zgodę to my już nie mamy nic do gadania". :D

Zdobyłem (czworo współwłaścicieli!!! :lol: ), dołączyłem - i w tej chwili robię już powoli instalacje wewnątrz.

Ale uważaj - moja historia toczyła się rok temu. Kilka osób tu na forum twierdziło niedawno, że zgoda sąsiadów już nie obowiązuje i takie przypadki są rozpatrywane właśnie przez samych urzędasów - ktoś wspominał nawet o ministerstwie. :o

Najlepiej zapytaj w swoim starostwie - to oni będą wydawali Ci pozwolenie na budowę - muszą wiedzieć na jakich warunkach.

Może zacytuję OBOWIĄZUJĄCE przepisy:

§ 12. 1. Przy usytuowaniu budynku na działce budowlanej powinny być zachowane odległości między budynkami i urządzeniami terenowymi oraz odległości budynku i urządzeń terenowych od granic działki i od zabudowy na sąsiednich działkach budowlanych, określone w rozporządzeniu, a także w przepisach odrębnych, w tym higienicznosanitarnych, o bezpieczeństwie i higienie pracy, o ochronie przeciwpożarowej oraz o drogach publicznych.

2. W zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej nie ustala się wymagań w zakresie zachowania odległości między budynkami w granicach jednej działki budowlanej, z zastrzeżeniem przepisów, o których mowa w ust. 1 oraz § 13, 23, 60 i 273.

3. Jeżeli z warunków, o których mowa w ust. 1 oraz w § 13, 60 i 271, nie wynikają inne wymagania, odległości zabudowy od granicy działki budowlanej powinny wynosić co najmniej:

1) przy równoległym do granicy sytuowaniu ściany budynku:

a) z otworami okiennymi lub drzwiowymi - 4 m,

b) bez otworów okiennych lub drzwiowych - 3 m,

2) przy nierównoległym do granicy sytuowaniu ściany budynku - 4 m do najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego w ścianach zwróconych w stronę tej granicy oraz 3 m do najbliższego narożnika, ryzalitu lub wykuszu budynku.

4. Odległość, mierzona w poziomie, od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego na dachu lub w połaci dachowej do granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż 4 m.

5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać wymaganych w ust. 3, 6 i 7 odległości od granicy działki budowlanej o więcej niż 0,5 m, natomiast takie elementy jak balkony, galerie, werandy, tarasy lub schody zewnętrzne - o więcej niż 1 m.

6. Budynek może być usytuowany ścianą zewnętrzną bez otworów bezpośrednio przy granicy działki budowlanej, z zastrzeżeniem ust. 10 oraz § 271 ust. 12 pkt 1, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu bądź

2) na sąsiedniej działce istnieje już budynek ze ścianą usytuowaną bezpośrednio przy tej granicy, a wznoszony budynek będzie:

a) przylegał do istniejącego całą długością swojej ściany,

b) miał w pasie o szerokości 3 m, przyległym do granicy działki, wysokość i wymiar równoległy do tej granicy, nie większe niż w budynku istniejącym na sąsiedniej działce.

7. Dopuszcza się sytuowanie budynku, z zastrzeżeniem § 271 ust. 12 pkt 1, w odległości mniejszej niż 3 m od granicy działki budowlanej, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu bądź

2) ściana zewnętrzna bez otworów budynku wznoszonego będzie usytuowana w odległości nie mniejszej od granicy z sąsiednią działką niż najbardziej do granicy zbliżony punkt ściany zewnętrznej budynku istniejącego, znajdującej się w odległości mniejszej niż 3 m, a wznoszony budynek będzie:

a) usytuowany w prostopadłym do granicy pasie terenu, o szerokości wyznaczonej przez część budynku istniejącego, położoną w odległości do 3 m od granicy,

b) miał wysokość nie większą niż ma budynek istniejący w odległości do 3 m od granicy.

8. Odległości określone w ust. 3-7 nie odnoszą się do znajdujących się całkowicie poniżej poziomu terenu podziemnych części budynków lub innych budowli podziemnych spełniających funkcję budynków.

9. Odległości, o których mowa w ust. 3, 6 i 7, odnoszą się również do ryzalitów i wykuszy w ścianach zwróconych w stronę granicy z sąsiednią działką budowlaną, a także do najbliższego narożnika okna dachowego.

Obowiązujace odległości otrzymasz w WZ

Tak na marginesie, to zacznij, tak zupełnie nie zobowiązująco, od sprawdzenia, jakie warunki zabudowy otrzymasz na tą działkę. Może znajomy urzędnik, albo znajomy, znajomego. Delikatnie jednak, bo i materia jest delikatna. Jak uzyskasz WZ, to zmienić je może być cięzko. Dlatego wpierw "delikatny" wywiad.

Pozdrawiam i powodzenia.

Ja przechodziłem, szerokość 16.5 metra.

Wystąpiłem przed zleceniem projektu architektowi, o opinie w sprawie możliwości przysunięcia się (do samej) granicy. Juz po WZtce. Dostałem pozytywną, chociaż trochę się tego bali i trzeba było poprzekonywać i się ładnie uśmiechać. W końcu skorzystałem z tego tylko cześciowo - przysunąłem się 1.5 metra (zawsze jednak lepiej mieć ten margines). Aczkolwiek po złożeniu projektu niespodzianka - chcieli mnie odsyłać na drogę ministerialną, ale po przypomnieniu, że dali pozytywną opinię w tej sprawie poddali się i wydali pozwolenie.

Co było we wniosku o opinie? Powołanie się na przepis, który pozwala w uzasadnionych przypadkach na przysunięcię się do granicy 1.5 lub 0m, ładny rysunek na kopii mapy do celów projektowych, wzmianka, że przy sąsiedniej działce już budynek stoi w odległości większej niż minimalna, więc nawet jak się przysunę to pomiędzy budynkami zostanie i tak więcej niż minimalne odległości, o tym że nie konfliktuje to z przepisami p.poż. i że nie ma innej możliwości żeby zmieścić tam sensowny dom z garażem :)

Podobno analizowali to (i pewnie okolice) jacyś urbaniści, ktoś jeszcze, i na tej podstawie podejmowali decyzję.

Ja mam działkę 25x27 ale róg budynku (garażu w bryle) mam 1,5m od granicy.

Właścicielem sąsiedniej działki jest Gmina.

Wszystko załatwiał adaptator.

On napisał podanie a ja tylko podpisałem i otrzymałem zgodę z Urzędu Miasta.

Teraz dokupuję tą działkę którą ma gmina tak więc przyblizyłem się sam do siebie :lol: