Hube 22.08.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Witam !!! Mam pytanie odnośnie zniesienia wspolwlasnosci. Zamierzam kupic dzialke w gminie w ktorej normatyw wynosi 900 m2. Ja na 1000 m2 chce postawic blizniak i sprzedac jego polowe. Moze ktos z was moze mi odpowiedziec na pytanie czy jest tio mozliwe. Polowa dzialki bedzie miala 500 m2 wiec czy bede mogl wyjsc ze wspolwlasnosci ??? Jak najlepiej taki problem rozwiazac i czy jest na to metoda ??? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.08.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Jeżeli zadbasz o to, aby w pozwoleniu na budowę mieć zapis "pozwolenie na budowę dwóch budynków mieszkalnych w zabudowie bliźniaczej" to podział (tj. zniesienie współwłasności) dokonuje się bez względu na ustalenia planu miejscowego. Jedyny kłopot to taki, że w chwili podziału budynki muszą już stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hube 22.08.2006 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 A bez tego zapisu moge miec jakies problemy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.08.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Tak, bo przepis mówi: Art. 95 Niezależnie od ustaleń planu miejscowego podział nieruchomości może nastąpić w celu: 1) zniesienia współwłasności nieruchomości zabudowanej co najmniej dwoma budynkami, wzniesionymi na podstawie pozwolenia na budowę, jeżeli podział ma polegać na wydzieleniu dla poszczególnych współwłaścicieli, wskazanych we wspólnym wniosku, budynków wraz z działkami gruntu niezbędnymi do prawidłowego korzystania z tych budynków, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts