Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moja elewacja - Ankieta

Kuna

Czy podoba Ci się ta elewacja ?  

33 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy podoba Ci się ta elewacja ?

Recommended Posts

Mi się niestety nie podoba. ładny kolor tynku i podobają mi się te białe opaski wokół okien ALE:

- podmurówka ładniej wyglądałaby z klinkieru w kolorze dachówki, z tym łaciatym kamieniem jest trochę mdło

- okna, drzwi wejściowe i brama garażowa - każde z "innej parafii", wg mnie powinno to wszystko grać kolorystycznie

Ad : Anja :(

Darowanemu koniowi nie zagląda sie w pysk . Taki dom dostałem w spadku . Jest z epoki kiedy nie mozna było kupić prawie żadnego materiału budowlanego . Przyziemie z kamienia już było , więc nie ma sensu go dodatkowo licować kaflami klinkierowymi ( cegła - czerwona) .

Na budynku nie ma tynku - staram sie ratować sytuację .

Kuna

z twojego pierwszego postu można było zrozumieć, a przynajmniej ja tak zrozumiałam, że budujesz dom i jesteś na etapie wyboru kolorystyki elewacji, dlatego wyraziłam swoją opinię w ten a nie inny sposób. Gdybym robiła dom od podstaw nie wybrałabym poprostu takiego zestawienia kolorystycznego.

To jakie masz wogóle pole manewru? Wygląda mi na to, że możesz tylko wybrać kolor ścian. Jeżeli tak to ja zdecydowałam bym się na coś weselszego a nie ten beżyk, który mnie tak "zemdlił" w połączeniu z kamiennym cokołem.

Pozdrawiam

Kuna a dlaczego chcesz koniecznie dawac kolor ? nie mozesz go zrobic bialego ? bialym kolorem wydobedziesz barwe i innosc kamienia, nie bedzie sie gryzl z kolorem balkonow, krat okiennych.....ktore swoja droga zrobila bym tez w kolorze kamienia czyli jasniutko szary... o ile oczywiscie prezentacja przedstawia dokladnie jak to wyglada :wink:

Mi się niestety nie podoba. ładny kolor tynku i podobają mi się te białe opaski wokół okien ALE:

- podmurówka ładniej wyglądałaby z klinkieru w kolorze dachówki, z tym łaciatym kamieniem jest trochę mdło

Moim zdaniem tak duza powierzchnia klinkieru na opasce spowodowalaby, ze budynek wygkadalby ciezko.

Kuna a dlaczego chcesz koniecznie dawac kolor ? nie mozesz go zrobic bialego ? bialym kolorem wydobedziesz barwe i innosc kamienia, nie bedzie sie gryzl z kolorem balkonow, krat okiennych.....ktore swoja droga zrobila bym tez w kolorze kamienia czyli jasniutko szary... o ile oczywiscie prezentacja przedstawia dokladnie jak to wyglada :wink:

Kolor balkonów jest brązowy ponieważ obróbki blacharskie są z miedzi . Miedź po pewnym czasie pod wpływem atmosfery barwi się na taki właśnie kolor . Uważam , że nie ma sensu jej malować . Kolor okien jak najbardziej można zmienić . Na razie są białe . Całkiem poważnie rozważam kolor biały . Jednak jest wiele jego odcieni .

Moim zdaniem tak duza powierzchnia klinkieru na opasce spowodowalaby, ze budynek wygkadalby ciezko.

Też tak uważam .

Pewnie ze nie ma sensu zmieniac w takim wypadku koloru balustrad.... to zrob bialego, ale okna zostawila bym jednak biale, bo jak dasz kolor to do wizerunku dolaczysz nastepna kratownice.

A bialy-bialy, to zalezy jaki chcesz efekt uzyskac, jak stonowane wszystko to "stary bialy"... ale jak chcesz wydobyc elementy to bialy-bialy :wink:

Pewnie ze nie ma sensu zmieniac w takim wypadku koloru balustrad.... to zrob bialego, ale okna zostawila bym jednak biale, bo jak dasz kolor to do wizerunku dolaczysz nastepna kratownice.

A bialy-bialy, to zalezy jaki chcesz efekt uzyskac, jak stonowane wszystko to "stary bialy"... ale jak chcesz wydobyc elementy to bialy-bialy :wink:

:)

Dom ma rzeczywiście charakter góralski, więc mniej litość dla przechodniów i sąsiadów i bezwzglednie zrezygnuj z tych psełdo-pałacowych obramówek wokół okien.

Cokół z kamienia jest interesujący, warto wydobyć jego surowe piekno poprzez pomalowanie domu (jak radzi Mohag ) na kolor "stary" biały lub jasno-szary, tzw gołębi, a okna biale- bez obramowek, ewentualnie wnęki okienne też na bialo.

Musisz to jeszcze dopracowac i dopowiedziec cos blizje bo wydaje mi sie ze pomieszales w tej elewacji kilka stylow. Wazne jest rowniez otoczenie domu tzn , miasto , wies, gory itd....

I tu jest właśnie problem . Dom stoi w mieście w otoczeniu typowych klocków z epoki gierka . Otoczenie nie jest zbyt piękne więc staram się je zasłonić drzewami . Wziołem pod uwagę część waszych opini , bo wiadomo wszystkich nie mogę uszczęśliwić . Jak mi coś wyjdzie to wrzucę to na forum .