Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moja elewacja - Ankieta

Kuna

Czy podoba Ci się ta elewacja ?  

33 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy podoba Ci się ta elewacja ?

Recommended Posts

Dom ma rzeczywiście charakter góralski, więc mniej litość dla przechodniów i sąsiadów i bezwzglednie zrezygnuj z tych psełdo-pałacowych obramówek wokół okien.

Cokół z kamienia jest interesujący, warto wydobyć jego surowe piekno poprzez pomalowanie domu (jak radzi Mohag ) na kolor "stary" biały lub jasno-szary, tzw gołębi, a okna biale- bez obramowek, ewentualnie wnęki okienne też na bialo.

No, a ja jestem akurat za obwódkami (tyle, że bez tego detalu na górze). Przy białych oknach wyglądają bardzo fajnie - powiększają otwory okienne.

Cokół z kamienia, o ile kamień naturalny - bardzo mi się podoba.

Elewacja jest OK.

Obie nowe prezentacje bardzo mi się podobają. Chyba faktycznie ten dom najlepiej prezentuje się biały, zwłaszcza na tle tej pięknej zieleni widocznej na zdjęciu w "realu". Bardzo fajny domek. Ale wybrałabym chyba te prostsze opaski wokół okien bez tego "bajeru" na górnej krawędzi bo to rzeczywiście takie pałacowe.

Pozdrawiam i życze trafnego wyboru

Kuna w naturze dom prezentuje sie duzo, duzo lepiej niz na Twojej prezentacji :wink: :lol:

Tak to jest z prezentacjami i projektami . Problemem jest przenieść to co w projekcie na budynek .

Decyzję wraz z żoną podjęliśmy - biała elewacja z ciemniejszymi spoinami w kamieniu Projekt 1a obwódki naszym zdaniem te ,,pałacowe" . Dlaczego ? Bo widzieliśmy budynek w naszej miejscowości z takimi ozdobami - boniami w realu , bryła także podobna i się nam podobał . Poza tym proste listwy przyokienne moim zdaniem pasują bardziej do bloków lub klocków z epoki gierka . Cieszę się , że niektórym z Was także podobał się efekt końcowy.

To co Wam pokazałem , to mały skrawek z propozycji wstępnej do projektu elewacji wykonywanej przez zawodowego architekta - plastyka .

Projekt zawiera także wyliczenia i rozwiązania techniczne (docieplenie ) , rodzaj tynków i farb . Firmy produkujące ozdoby architektoniczne , wymiary itd, itp . Tylko przedłożyć to dla firmy budowlanej do realizacji , nie będzie niedomówień o co nam chodzi . Projekt na płytce CD , pliki w JPG oraz Corelu .

Koszt projektu to 1000 zł - napiszcie czy warto ? Wszystkim dziękuję za podpowiedzi i wyrażenie swoiego zdania . Niektóre uwagi były cenne . Może kiedyś wrzucę mój dom po ukończeniu elewacji na forum . Niestety realizacja w przyszłym roku wiosną .

Pozdrawiam Kuna :)