Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moja elewacja - Ankieta

Czy podoba Ci się ta elewacja ?  

33 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy podoba Ci się ta elewacja ?

Recommended Posts

Dom ma rzeczywiście charakter góralski, więc mniej litość dla przechodniów i sąsiadów i bezwzglednie zrezygnuj z tych psełdo-pałacowych obramówek wokół okien.

Cokół z kamienia jest interesujący, warto wydobyć jego surowe piekno poprzez pomalowanie domu (jak radzi Mohag ) na kolor "stary" biały lub jasno-szary, tzw gołębi, a okna biale- bez obramowek, ewentualnie wnęki okienne też na bialo.

No, a ja jestem akurat za obwódkami (tyle, że bez tego detalu na górze). Przy białych oknach wyglądają bardzo fajnie - powiększają otwory okienne.

Cokół z kamienia, o ile kamień naturalny - bardzo mi się podoba.

Elewacja jest OK.

https://forum.murator.pl/topic/59971-moja-elewacja-ankieta/page/2/#findComment-1325238

Obie nowe prezentacje bardzo mi się podobają. Chyba faktycznie ten dom najlepiej prezentuje się biały, zwłaszcza na tle tej pięknej zieleni widocznej na zdjęciu w "realu". Bardzo fajny domek. Ale wybrałabym chyba te prostsze opaski wokół okien bez tego "bajeru" na górnej krawędzi bo to rzeczywiście takie pałacowe.

Pozdrawiam i życze trafnego wyboru

https://forum.murator.pl/topic/59971-moja-elewacja-ankieta/page/2/#findComment-1325833

Kuna w naturze dom prezentuje sie duzo, duzo lepiej niz na Twojej prezentacji :wink: :lol:

Tak to jest z prezentacjami i projektami . Problemem jest przenieść to co w projekcie na budynek .

Decyzję wraz z żoną podjęliśmy - biała elewacja z ciemniejszymi spoinami w kamieniu Projekt 1a obwódki naszym zdaniem te ,,pałacowe" . Dlaczego ? Bo widzieliśmy budynek w naszej miejscowości z takimi ozdobami - boniami w realu , bryła także podobna i się nam podobał . Poza tym proste listwy przyokienne moim zdaniem pasują bardziej do bloków lub klocków z epoki gierka . Cieszę się , że niektórym z Was także podobał się efekt końcowy.

To co Wam pokazałem , to mały skrawek z propozycji wstępnej do projektu elewacji wykonywanej przez zawodowego architekta - plastyka .

Projekt zawiera także wyliczenia i rozwiązania techniczne (docieplenie ) , rodzaj tynków i farb . Firmy produkujące ozdoby architektoniczne , wymiary itd, itp . Tylko przedłożyć to dla firmy budowlanej do realizacji , nie będzie niedomówień o co nam chodzi . Projekt na płytce CD , pliki w JPG oraz Corelu .

Koszt projektu to 1000 zł - napiszcie czy warto ? Wszystkim dziękuję za podpowiedzi i wyrażenie swoiego zdania . Niektóre uwagi były cenne . Może kiedyś wrzucę mój dom po ukończeniu elewacji na forum . Niestety realizacja w przyszłym roku wiosną .

Pozdrawiam Kuna :)

https://forum.murator.pl/topic/59971-moja-elewacja-ankieta/page/2/#findComment-1326151