Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drozsze kredyty we frankach

anstak

Recommended Posts

Hej wczoraj było wielkie buuu......jak dowiedzielismy sie ze nasze oprocentowanie kredytu na działke skoczyło az o całe 0,5 procent!!!! ( LIBOR idzie ostro w góre)- kredyt w Multibanku. Za to podobno kredyty w złotówkach poszły w dól. Teraz widac jak to jest gdy wysokość oprocentowania jest ustalana decyzją zarządu a nie LIBORem lub WIBOR em

Teraz szukamy kredytu na dokonczenie inwestycji i juz sama nie wiem czy isc nadal w te franki czy moze miec jednak spokój w złotówkach????

Kto jest może na biezaco w promocjach? Jakie Banki schodza jeszcze ponizej 3 % we frankach

Tylko nie polecajce instytucji typu expander, bo do bardziej skomplikowanej sytuacji czyli takiej jak nasza sie nie nadają.

Mamy wkładu własnego ok 50 %

Przejrzałam kilka ofert Nordei - 2.9 % we franku wydaje sie obecnie najlepsze jakie znalazlam na rynku, ale bardzo kiepskie jak sie porowna z ofertami sprzed pól roku.

przejrzałsm także

Millenium - 3.02 % ( do negocjacji) złoty 5, 21 %( do negocjacji)

Multibank 3.1 ?%( do negocjacji)

Satander 3,40

Hej wczoraj było wielkie buuu......jak dowiedzielismy sie ze nasze oprocentowanie kredytu na działke skoczyło az o całe 0,5 procent!!!! ( LIBOR idzie ostro w góre)- kredyt w Multibanku. Za to podobno kredyty w złotówkach poszły w dól. Teraz widac jak to jest gdy wysokość oprocentowania jest ustalana decyzją zarządu a nie LIBORem lub WIBOR em

Teraz szukamy kredytu na dokonczenie inwestycji i juz sama nie wiem czy isc nadal w te franki czy moze miec jednak spokój w złotówkach????

Kto jest może na biezaco w promocjach? Jakie Banki schodza jeszcze ponizej 3 % we frankach

Tylko nie polecajce instytucji typu expander, bo do bardziej skomplikowanej sytuacji czyli takiej jak nasza sie nie nadają.

Przejrzałam kilka ofert Nordei - 2.9 % we franku wydaje sie obecnie najlepsze jakie znalazlam na rynku, ale bardzo kiepskie jak sie porowna z ofertami sprzed pól roku.

przejrzałsm także

Satander 3,40

wiesz, ja właśnie rozważam Multibank, przy 50% udziale proponują mi w CHF 2,35% w GE 2,45% a w Fortis 2,7%

gdyby znalazł kredyt w PLN przy oprocentowaniu 3,5 raczej bym się nie zastanawiał, ale to jeszcze nie te czasy...

echhhh żyć w Czechach... tam korona ma niższą stopę jak euro... coś, 2,2%...

Dzieki Tytus DJ

do GE i Fortisa planuję sie przejsc jutro.

Na razie jednak takich dobrych ofert jak Ty nie dostalam, chociaz przyznam ze dotąd do żadnych ostrych negocjacji nie doszlo, raczej była to wstępna orientacja w terenie.

my chcemy kredyt na 30 lat i zarobki mamy raczej przeciętne niz nadzwyczajne

W Multibanku we franku wzielismy rok temu wtedy dostalismy 2,60 na 100 % inwestycji wydawala nam sie to oprocentowanie całkiem ok, teraz po podwyzce jest 3,10 i przyznam ze mnie to troche zniecheciło do MB

Za złotówkami na razie sie nie rozlglądała, ale może są gdzie jakies super oferty i promocje?

Franki, ale tak, żeby można z nich uciec.

przejrzałsm także

Satander 3,40

jeżeli pasi ci oferta Nordei to zainteresuj się ofertą KredytBanku - to bardzo podobne oferty - obie mają ubezpieczenie na życie w cenie. Tylko, że KB wymaga 60% faktur.

3.02% w Millennium to łysy kredyt - do tego musisz doliczyć ubezpieczenie na życie - obowiązkowe z którego nie można zrezygnować. Jak ja się dowiadywałem (osobiście czy też za pośrednictwem 2 pośredników) to zawsze było tak, że ubezpieczenie podawane było kwotowo i oddzielnie, i nie zmieniało oprocentowania. W Nordei i KB ubezpieczenie jest w cenie i wyliczana rata faktycznie odpowiada temu co się płaci. W Millenium to chyba ubezpieczenie wynosi koło 0,2% - czyli dolicz to do oprocentowania.

Santander miał duży spread. Multibanku nie brałem wcale pod uwagę.

Oferta GE wygląda ok jak ktoś nie chce ubezpieczenia na życie.

Witam.Ja mam ofertę z Kredyt Banku-w złotówkach

-oprocentowanie WIBOR+marża 0,9 %(stała przez cały okres kredytowania)=aktualnie5,08% -śpię spokojnie ,nie patrzę codziennie

na kurs waluty

-25 lat

-prowizja 1,35%-może coś jeszcze utarguję

-ubezpieczenie przejściowe 176 zł 2-3 mies

-wpis do hipoteki 400 zł

najdroższa jest wycena rzeczoznawcy ok.900 zł-zdzierstwo

-inspekcja na budowie 100-150 zł (2-3)

Nie decyduję się teraz na kredyt we frankach-transza 100 tys.=100 tys,ale po wykorzystaniu wszystkich transz,jeżeli będzie korzystny kurs waluty,to być może przewalutuję kredyt.

Myślę,że oferty banków są bardzo podobne(przerobiłam kilka)-te,które w jednym punkcie dają lepsze warunki,w innym sobie to"odbiją"-nic za darmo.

Trzeba brać kredyt tam gdzie są w miarę dobre warunki i małe "schody"

do uzyskania kredytu

Pozdrawiam Bo

Witam.Ja mam ofertę z Kredyt Banku-w złotówkach

-oprocentowanie WIBOR+marża 0,9 %(stała przez cały okres kredytowania)=aktualnie5,08% -śpię spokojnie ,nie patrzę codziennie

na kurs waluty

żeby informacja była kompletna podaj o ile masz większą ratę niż gdyby były to franki. Może mało i wówczas faktycznie lepiej spać spokojnie.

-prowizja 1,35%-może coś jeszcze utarguję

0.9%

-wpis do hipoteki 400 zł

to koszt u wszystkich

najdroższa jest wycena rzeczoznawcy ok.900 zł-zdzierstwo

to robisz sam a nie bank ci robi. Jak znajdziesz taniej byleby z listy to będziesz na plus. 600 PLN.

-inspekcja na budowie 100-150 zł (2-3)

konkurencja daje za darmo. to negocjuję do 0 PLN. Pożyjemy - zobaczymy.

Nie decyduję się teraz na kredyt we frankach-transza 100 tys.=100 tys,

A przy frankach jak jest?? przecież przeliczają dopiero po wypłacie (no chyba, że mi się już banki popier... bo tego TYLE jest).

A nawet jeśli nie to zależy od kursu - może być tak, że dostaniesz więcej.

ale po wykorzystaniu wszystkich transz,jeżeli będzie korzystny kurs waluty,to być może przewalutuję kredyt.

Myślę,że oferty banków są bardzo podobne(przerobiłam kilka)-te,które w jednym punkcie dają lepsze warunki,w innym sobie to"odbiją"-nic za darmo.

Faktycznie - na kruczki trzeba uważać. w KB jest nim ubezpieczenie na życie - nie na okres kredytu a do 55 roku życia.

Trzeba brać kredyt tam gdzie są w miarę dobre warunki i małe "schody"

do uzyskania kredytu

Pozdrawiam Bo

u nnie do KB jest dużo schodów :D

przed paroma dniami przerabiałem temat kredytu hipotecznego we wszystkich większych bankach...powiem tyle, że ogólnie rata wychodziła taka sama, jak procent mniejszy to prowizja większa i na odwrót... jak wydawało się, że wszystko wygląda OK to potem dochodziło ubezpieczenie... na szybko miałem zrobioną symulację w PKO BP kredytu we frankach i w złotówkach i rata (90tys zł na 20 lat) we frankach była o jakieś 13 zł mniejsza...tyle że co byłoby jakby frank zdrożał np o 10 gr.?

...wybrałem kredyt złotówkowy w PeKaO S.A. (85 tys na 20 lat)... miałem tam konta od kilku lat , więc jakąś tam historię... o zdolności kredytowej dowiedziałem się po ok 2 h od złożenia papierów... teraz czekam już na umowę... pieniądze...i do przodu :lol:

LIBOR 3M CHF ma ok. 1,7%. Do tego marża banku i cóż ... nie ma co wierzyć w cuda. Oprocentowania podawane w reklamach mają tylko przyciągnąć uwagę potencjalnego klienta. Rzeczywistość potem jest nieco inna.

Ja pamiętam kredyty ze stopą 35% więc to co jest teraz i tak jest dobre. Powiem przekornie: 3 czy 6% i tak jest to w naszych warunkach tani kredyt. A że w Niemczech czy USA mają taniej... cóż. Polska jest i jeszcze długo będzie względnie "dzikim", spekulacyjnym rynkiem na którym łatwo jest sterować kursem walut i dzięki temu zarabiać wielką forsę. Ci którzy to robią raczej tu nie mieszkają i nie interesują ich nasze problemy z kursem CHF czy LIBOR-em. Bardziej się boję sytuacji kiedy wywalą Balcerowicza i NBP przestanie panować nad kursem waluty i stopami. Wtedy może być Sajgon. A raczej Argentyna :-), z tym, że wtedy raczej bezpieczniejsza będzie stopa procentowa oparta o LIBOR - nie wiem co z kursem CHF.

LIBOR 3M CHF ma ok. 1,7%. Do tego marża banku i cóż ... nie ma co wierzyć w cuda.

Jeszcze niedawno niektórzy (także na tym forum) prognozowali, że LIBOR 3M do końca tego roku skoczy do 2%. Jednocześnie przewidywali, że WIBOR pójdzie w dół - i dzięki temu kredyty w CHF przestaną się opłacać. Rzeczywistość jest jednak taka, że stopy procentowe w strefie EURO są mocno skorelowane ze stopami CHF i coraz bardziej stopy w Polsce są tak samo zależne od stóp EURO. Efekt ?? Już nikt nie mówi o cięciu stóp w Polsce, mało tego - do końca roku możliwa jest podwyżka o 0.25 pp.....

Jeszcze niedawno niektórzy (także na tym forum) prognozowali, że LIBOR 3M do końca tego roku skoczy do 2%. Jednocześnie przewidywali, że WIBOR pójdzie w dół - i dzięki temu kredyty w CHF przestaną się opłacać. Rzeczywistość jest jednak taka, że stopy procentowe w strefie EURO są mocno skorelowane ze stopami CHF i coraz bardziej stopy w Polsce są tak samo zależne od stóp EURO. Efekt ?? Już nikt nie mówi o cięciu stóp w Polsce, mało tego - do końca roku możliwa jest podwyżka o 0.25 pp.....

Libor CHF rzeczywiscie może podskoczyć do 2% - ich Bank Centralny chce utrzymywać stopy 1% ponad inflację.

W Polsce do połowy przyszłego roku stopy pójdą najorawdopodobniej 2 x 0,25% do góry. Czyli Wibor będzie na poziomie 4,6-4,7%. Tak wiec CHF ciągle będzie opłacalny (w Polsce stopy muszą być wyższe niż w UE, bo musi być jakiśbinus dla inwestorów).

Problewm jest inny - zazwyczaj przy CHF znacznie wyższe są marże banku. Przykładowo 2% + 1,3% daje 3,3%. W PLN byłoby to przykładowo 4,2%+0,5% = 4,7%. Czyli różnica ciągle oczywiscie jest, jednak jest mniejsza niż wynikałoby z samej różnicy Libor - Wibor.

Pzdr,

TS

Hej hej,

Po dalszych wizytach w bankach uprzejmie donoszę, ze zostajemy chyba jednak w MB. Po szantazu i probie ucieczki do konkurencji obnizaja oprocentowanie kredytu na dzialke o całe 0,5 a kredyt na wykonczenie bedzie 2, 45 %. Jeszcze ponegocjuje prowizje i będę zadowolona:)

A w GE dostalibismy 2,9 w Fortsie powyzej 3, wiec chyba sie nie ma co zastanawiac.

Aha potwierdzam teze o dalszym wzroscie LIBOR- u, wszyscy konsultanci mowią, że wkrotce bedzie 2 %.

Mam jeszcze nadzieje ze tylko w komisji bankowej nie zaszkodza naszym bankom i moim kredytom, bo nie lubie jak moje nerwy sa wystawiane na taką próbę:)

[ Już nikt nie mówi o cięciu stóp w Polsce, mało tego - do końca roku możliwa jest podwyżka o 0.25 pp.....

Dokładnie tak. Jesteśmy w unii i nie wierzę, że u nas będzie odwrotny trend. Zostaje więc problem rydzyka :wink: kursowego.

rydzyko ;) kursowy przy długim okresie kredytowania i wypłacaniu kredytu w transzach np. przez 18 miesięcy nie jest czymś bardzo strasznym - raz będzie tanie, raz drożej a potem zniknie (wejdziemy do strefy EURO)

rydzyko ;) kursowy przy długim okresie kredytowania i wypłacaniu kredytu w transzach np. przez 18 miesięcy nie jest czymś bardzo strasznym - raz będzie tanie, raz drożej a potem zniknie (wejdziemy do strefy EURO)

Na razie niestety to wejscie nam się oddala :( . A tak przynajmniej stopy byłyby niższe i ryzyko kursowe dla osób biorących kredyt w CHF niższe (CHF jest przecież mocno skorelowane z EUR).

LIBOR 3M CHF ma ok. 1,7%.będzie stopa procentowa oparta o LIBOR - nie wiem co z kursem CHF.

Libor 3m w GE jest 1,37, w Fortis 6m jest 1,7....

Dane ze strony http://www.money.pl/pieniadze/depozyty/walutowearch/

Data Wartość Zmiana [%]*

2006.08.24 1.6475 +0.05

Różne banki różnie określają klientom algorytm uwzględniający zmiany LIBOR-u. U mnie jest to robione co 3 miesiące, począwszy od daty podpisania umowy. Może być tak, że bank robi to co kwartał czyli styczeń, kwiecień itd. LIBOR jaki jest, każdy widzi i nie ma się co łudzić że będzie spadał.

Podtrzymuję moje twierdzenie, że nawet kredyt na 5-6% jest tani porównując to do sytuacji sprzed kilku lat.

Dodam, że w Kredyt Banku można uzyskać prowizję 0% w zamian za zalożenie ROR (jego koszt 5 zl/mies.).

Tiaa...

Mam tam kredyt od 2003 roku. Wtedy prowadzenie konta kosztowało 3zł.

A dzisiaj odebrałem liścik, że od 1 września 6zł. Oczywiście po drodze było 4zł i 5zł.

100% w ciągu 3 lat nieźle co ?