Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jesion koniak - o co chodzi ?

anndy

Recommended Posts

Witam

Dzisiaj widziałem lamparkiet jesion koniak (45zł/m klepka 30cm). Bardzo mi się spodobał. Ale mam obawy co do materiału. O ile o samym lamparkiecie jest trochę informacji (raczej pozytywnych) to już o jesionie koniaku udało mi się jedynie znaleźć info że to inaczej jesion parzony. Na czym polega obróbka tego drzewo że nabiera takiego koloru? Czy ma zły wpływ na wytrzymałość, trwałość, co kolorem, czy będzie się zmianiał z czasem ,itd? Jakie zalety, wady ma "parzenie" drzewa, a w szczególności lamparkietu jesionowego? Boorg i inni specjaliści wyjaśnijcie.

Anndy, z tego co ja wiem to parzenie drewna powoduje, ze jest ono mniej podatne na zmiany wilgotnosci i dlatego czesto parzy sie drewno, które mocno "pracuje" np. buk. Jesion jest drewnem dość stabilnym, jesli chpodzi o zmiany wilgotności, wiec nie wiem za bardzo po co go parzyć. Może właśnie po to by nadać mu taki trochę ciemniejszy "koniakowy" kolor? (parzenie trochę przyciemnia drewno). Na pewno fachowcy (Boorg :D ) znają odpowiedz na to pytanie :D

Jesion koniak (ewewntualnie jesion cognac lub ash cognac) to może być.

1. Drewno parzone - jesion potraktowany parą wodną. Zabieg stabilizuje drewno a przy okazji zmienia jego barwę (przyciemnia). :o

2. Drewno bejcowane - dowolny jesion pomazany bejcą lub barwnikiem. :wink:

3. Jesion ciemny - jesion po odrzuceniu jasnych klepek. Nazwa jest fantazją sprzedającego. :lol:

Jesion ciemny jest dużo twardszy od jasnego: czyli jeżeli to wariant 3 to plus dla podłogi.

Podłoga drewniana z czasem zmienia kolor - jesion parzony zrobi to w mniejszym stopniu.

Itp. itd. :wink:

Jesion koniak (ewewntualnie jesion cognac lub ash cognac) to może być.

1. Drewno parzone - jesion potraktowany parą wodną. Zabieg stabilizuje drewno a przy okazji zmienia jego barwę (przyciemnia). :o

2. Drewno bejcowane - dowolny jesion pomazany bejcą lub barwnikiem. :wink:

3. Jesion ciemny - jesion po odrzuceniu jasnych klepek. Nazwa jest fantazją sprzedającego. :lol:

Jesion ciemny jest dużo twardszy od jasnego: czyli jeżeli to wariant 3 to plus dla podłogi.

Podłoga drewniana z czasem zmienia kolor - jesion parzony zrobi to w mniejszym stopniu.

Itp. itd. :wink:

Boorg chodzi o pierwszy wariant tj. drewno parzone. Rozumiem, że ów zabieg nic nie ujmuje jesionowi jeśli chodzi o jego parametry techniczne?

Nawet je trochę polepsza. :p

Największa praca drewna jest w pierwszym roku użytkowania. Duża praca/mniejsza stabilność = duże/większe szpary.

Parzenie drewna jest jakby "sztucznym postarzeniem" parkietu. Stąd praca drewna jest zdecydowanie mniejsza: mniejsza praca/większa stabilność = małe szparki. :roll:

Nawet je trochę polepsza. :p

Największa praca drewna jest w pierwszym roku użytkowania. Duża praca/mniejsza stabilność = duże/większe szpary.

Parzenie drewna jest jakby "sztucznym postarzeniem" parkietu. Stąd praca drewna jest zdecydowanie mniejsza: mniejsza praca/większa stabilność = małe szparki. :roll:

Boorg wielkie dzięki.