Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt stanu surowego - nie spie po nocach....

ppgg1

Recommended Posts

Jestem na etapie wyboru projektu... Pare dni wpadlo mi w oko cos takiego:

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?opcja=opis&id=48&nazwa_projektu=NADIA

Bardzo mi sie ten domek podoba, gdyz szukam czegos nieduzego... Pokazelem to znajomym i stwierdzili ze koszt budowy moze byc dosyc duzy, glownie z powodu dachu :(. ...pierwotnie planowalem zainwestowac okolo 150 000 pln w stan surowy zamkniety. Czy ta suma moze wystarczyc, ewentuanie ile trzeba by bylo dolozyc? Nie spie po nocach i mysle, zeby sie nie wkopac w dolek finansowy. ...liczac czesciowy wklad wlasny, ale nie za wielki bo za bardzo nie mam czasu. Czy ten dach na prawde bedzie az taki kosztowny?

Niby na tej stronce zrobiny jest kosztorys, ale wydaje mi sie malo wiarygodny bo za robocizne stanu surowego zamknietego podaja 23 000 pln.

Myślę, że w 150 kPLN powinieneś się zmieścić. Ja w tych kosztach postawiłem znacznie większy dom z podpiwniczeniem a robocizna wyniosła niecałe 40 kPLN. Dużo zależy do tego, jakie wybierzesz materiały. Na samym drzewie na więźbę możesz mieć kilka tys różnicy jezeli zrobisz np impregnację ciśnieniową czy też "czterostronne struganie i suszenie" jak sugeruje nasz ukochany Murator. Przy rozsądnym podejściu do "markowości" materiałów powinno się udać. Trzeba też uważać na wykonawców "dojących" mniej świadomych klientów. Tutaj może pomóc to forum. Ja stawiam że masz 95% szans żeby się zmieścić.

Życzę powodzenia.

Koszt ze względu na dach rzeczywiście będzie większy niż przeciętnie

takie nachylenie dachu to:

- duża powierzchnia do pokrycia dachówkami

- mało powierzchni użytkowej na poddaszu w stosunku do pow. całkowitej

(Jest tam poddasze? w opisie jest parterowy, a na elewacji jest balkon na piętrze. Szkoda by było robić tylko parterowy i nie wykorzystać wysokości poddasza, jak już stawiami taki duży kubaturowo dach)

Dachy wg mnie (w uproszczeniu mozna podzielić na 4 grupy:

1. Ładny i niedrogi.

2. Ładny, ale drogi.

3. Nieciekawy ale niedrogi.

4. Nieciekawy i drogi.

Ten zdecydowanie zaliczyłbym do grupy 4 !

Wydaje sie, że Pan arch.: Dominik A Łukawski - przedobrzył.

A już ta pustka nad pokojem dziennym (chyba na Żyda w razie okupacji) to juz prawdziwe kuriozum.

A jest tyle ładnych, funkcjonalnych i niedrogich w wykonaniu projektów.

Pozdrawiam.

Widzisz? Już masz rozwiązanie: wybierz inny projekt i się wreszcie wyśpij, chłopie, bo budowy nie doczekasz :wink:

Dach tez mi się nie podoba (chociaz niektóre skomplikowane dachy naprawde fajnie wyglądają), i szkoda byłoby mi na niego kasy (zwłaszcza, że jak piszesz, trochę się boisz, że zabraknie)