Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

spodobały mi sie elewacyjne płytki z Przysuchy.Czy mozna je bez problemów przykleic na elewacji ze styropianu.Cerrad i Paradyz mają 6 mm grubości a Przysucha 10.Co zrobić zeby mi to nie odpadło?Jeszcze jedno pytanko.Spotkali sie u mnie na budowie trzej wykonawcy elewacji i stwierdzili kategorycznie,ze do porothermu nie ma sensu "kołkować" styropianu,bo kołki i tak nie trzymaja,lepiej dac wiecej kleju.Czy maja rację???
https://forum.murator.pl/topic/60020-p%C5%82ytki-klinkierowe-na-elewacji-quotstyropianowejquot/

spodobały mi sie elewacyjne płytki z Przysuchy.Czy mozna je bez problemów przykleic na elewacji ze styropianu.Cerrad i Paradyz mają 6 mm grubości a Przysucha 10.Co zrobić zeby mi to nie odpadło?Jeszcze jedno pytanko.Spotkali sie u mnie na budowie trzej wykonawcy elewacji i stwierdzili kategorycznie,ze do porothermu nie ma sensu "kołkować" styropianu,bo kołki i tak nie trzymaja,lepiej dac wiecej kleju.Czy maja rację???

Co do kołkowania to fakt że w pustaku trzymają gorzej niż w pełnym. Dużo zależy od doboru długości kołka i staranności montażu ze strony wykonawcy - z własnego doświadczenia wiem, że jest z tym różnie. Co do koniecznosci kołkowania to musi ją określać producent systemu. Nie wykluczone że przy małej powierzchni i niedużej wysokości można z kołków zrezygnować. Ja mam kołki i gdybym jeszcze raz robił to też bym dał.

Co do klejenia płytek to będę niedługo miał ten sam problem. Chyba damy dodatkowe kołki na siatkę albo cuś :D .

Myślę, że jeżeli cokół nie jest wysoki (u mnie ma ok 0,5 m) to nie powinno być problemów. Gdzieś na forum widziałem post goscia który okleił cokół kamieniem, była nawet fotka.

W temacie przyklejania ceramiki do ocieplenia - wielokrotnie podawałem założenia. Polecam przejrzeć archiwum.

To trudny i odpowiedzialny temat techniczny.

2 warstwy siatki

kołkowanie przez I warstwe siatki ( na mokro kołkami wkręcanymi)

siatka najlepiej 160g

klej do zatapiania siatki zbrojony włóknem

kołków nie mniej niż 8 szt m2

po wyschnięciu pierwszej warstwy zatopić druga warstwę siatki

zagruntować

do klejenia okładziny- kleje elastyczne

fuga elastyczna najlepiej zbrojona

tak w skrócie