Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Motylowe budowanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 441
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A było to tak:

Z zamiarem zamieszkania jednak w domku a nie w mieszkaniu nosiliśmy się już od dawna czyli jakiegoś 2004 roku. Ja to jestem typowy blokers więc własny domek brzmi dla mnie bardzo egzotycznie, ale moja żona....:)

Moja żona wychowywała się w domku i nie ma innej opcji :-) hahaha

Szukamy ziemi - objechaliśmy kawał okolic Warszawy i oczywiście tam gdzie nam się podobało to w 2004 roku ceny były dzisiejsze - tzn ponad 200 PLN/m.kw. Stwierdziliśmy również (a raczej Ja), że mieszkanie na odludziu to troszkę jakiś takie (no tchórz jestem i nie widzę tego :).

Decyzja - szukamy w Wawrze - w rodzinnych okolicach mojej połówki.

Poszukiwania po znajomych, znajomych innych znajomych przebiega tak trochę cienko i trafiamy do wspominanej na forum pani "S".

Działek nie ma !! i może za dwa lata, może nie .... dam znać :cry:

Czekamy, ale troszkę się rozglądamy i dzwonimy do Pani "S" z pytaniami czy może Ci chcą sprzedać a może inni.

NIKT NIE SPRZEDAJE, JAK COŚ BĘDZIE TO DAM ZNAĆ...... :cry: :cry:

Czekamy (i po cichu szukamy)....... :-?

Poprzez znajomych dowiadujemy się, że jest działka. Sprzedają znajomi naszych rodziców. Umawiamy się z nimi, przyjeżdżamy i co ?? ??

Jest klient od Pani "S".

Dobrze, że to znajomi (ci sprzedający :)

Decyzja w 5 sekund. Szybkie negocjacje - Notariusz i umowa wstępna..

Działka jest położona względem kierunków świata idealnie, teren w większości niezabudowany a obok ma iść (w 2098 roku zapewne :) droga asfaltowa :)

Działka jes położona tutaj:

http://img213.imageshack.us/img213/461/060824bmapagz6.jpg

Ta kreska w poziomie to Bez Nazwy ulica.

zdjęcia mi się popsuły, wygląd wstawię później.

Oczywiście kupno działki i radocha z posiadania ziemi jest chwilowa - bo trzeba przebrnąć przez formalności i nigdy....przenigdy nie wygląda to różowo.

W banku oczywiście zameldowałem się dużo wcześniej przed podpisaniem umowy wstępnej z kwitkiem mówiącym, że warunków zabudowy to nie ma (jak w całej Warszawie) ale w starych to była to działka do budowy - oczywiście w wypisie gruntów jest że grunty orne.

Przemiły Pan po przeczytaniu pisemka z gminy, konsultacji z kolegą powiedział - tak..damy Panu kredyt !!!!!

Nie wiem czy to radosna chwila (trzeba będzie spłacać :) ale idziemy do przodu.

Umowa wstępna podpisana - też z przygodami, ale to nie temat do publicznej publikacji i czekamy na kredyt.

W między czasie przemiły Pan konsultant idzie na urlop i z braku wieści dzwonię do banku co i jak. Zastępstwo Pana konsultanta mówi...

Tak, jest wniosek, ale nie możemy przyznać bo nie ma warunków zabudowy. Tłumaczę tłumokowi, że byłem wcześniej, ustalałem itp... Wzrusza ramionami i mówi, że nie jemu to oceniać. Po moim frontalnym ataku (chyba Pan wyczuł że za chwilę może zginąć) znajdujemy rozwiązanie - dostarczam jeszcze więcej papierków i czekamy na kredyt.

Kilka dni ro rozwiązania :) (przyznania kredytu) - dzwonię oczywiście Ja, Pan mówi - jest umowa - można podpisywać. JuuuuPI !!!!

Dla formalności Pan zastępca Pana konsultanta czyta mi dane - zaczyna od oprocentowania i kubeł zimnej wody 0,5% wyżej niż ustalałem.

Pan zamiennik już wie, że igra ze śmiercią mówi, że szybko to załatwi i się rozłącza.

Mija weekend wraca nasz pierwotny konsultant. Już mu przekazano, że jest niebezpiecznie i jest baaaaaardzo przemiły. Załatwiają wszystko i ostatniego dnia obowiązywania umowy wstępnej zjawiamy się w banku.

Jakież nasze zdzieiwnie, gdy wszystkie domumenty są wypisane z nazwiskiem panieńskim mojej małżonki. Nie wiadomo skąd :o

Zmieniamy, drukujemy jeszcze raz, drzemy, podpisujemy - mamy umowę.

Notariusz - formalność (oczywiście z przygodami jak przy umowie wstępnej :). I mamy akt notarialny. Oczywiście zgodnie ze słowami notariusza jak się załatwi wpis do hipoteki osobiście to jest szybciej następnego dnia (piątek) mam wolne bo chcieliśmy sobie wyjechać. Decyzja, że jak załatwimy formalności to jedziemy czyli max o 12.

Zjawiam się u Notariusza o 9 po akt notarialny i grzeję do sądu hipotecznego, gdzie pobieram numerek z terminem wejścia za 3 dni 18 godzin i 50 minut. Letko mnie szczela i z bojowym nastawiemiem......czekam :x

Załatwiam sprawę ok. 14, płacę 19 zeta podatku w US i grzeję do banku.

Pan konsultant z miłym uśmiechem przyjmuje papiery zastanawia się, czy to Panieńskie mojej żony nie będzie miało wpływu na uruchomienie kredytu. Olewamy to i jedziemy na Mazury.

Długi weekend, poniedziałek i telefon właścicieli, że nie ma kasy na koncie. Tłumaczę jak chłop na miedzy, że bank ma 7 dni na uruchomienie itp. Czterech współwłaścicieli działki dzwoni i pół ich rodziny z pretensjami. Jest nerwowo. Wracamy do domu i okazuje się, że jednak nazwisko Panieńskie mojej małżonki to wzięli z ich systemu bankowego po PESEL'u, gdzie i owszem moja żona złożyła przez internet wniosek o założenie konta ale nigdy go nie założyła. To nieważne - grzeje do banku, podpisuje jakieś idiotyczne oświadczenia i kasa poszła.

Ja wtedy włączam telefon (żeby mnie byli właściciele działki nie zmęczyli) dzwonię, że poszło i można wydawać :) :D

PEŁNA RADOŚĆ - MAMY DZIAŁKE !!!! :D :lol:

W trakcie kupna działki kompletuję papierki do złożenia Wniosku o warunki zabudowy. Idę kupić mapkę zasadniczą, do STOEN i na wszelki wypadek do gazowni :)

O dziwo wszystkie papierki mam po tygodniu - szok :o

Oprócz gazowni oczywiście do której nie mogę się dodzwonić już miesiąc - a dzwonię codziennie w ramach sportu :)

Projekt domu:

miliardy miliardów przejżanych - brak ideału. Ideał jednak wiemy gdzie stoi - trochę się przerobi i będzie to to co nam się podoba. Jedziemy do domu (bo jest to dom stojący i zamieszkały). Przedstawiamy się, mówimy że bardzo nam się ten dom podoba i chcielibyśmy podobny czy możemy skorzystać s doświadczeń, rad itp. Właściciele niechętni - bo był to projekt na zamówienie i mamy się bujać.

Robimy zdjęcia z ukrycia w i nogi - będzie projekt indywidualny wzorowany :)

Na tydzień przed kupnem działki składam wniosek o warunki zabudowy. Mam czekać - miesiąc, no może dwa, bywało że 3 ale nie dłużej niż 4.

Nie będę czekał - szukam znajomych w urzędzie :)

Do dzisiaj cisza :(

• 1 month później...

No to może popiszę dalej. W urzędzie zaczynam sobie bywać, żeby trochę przyspieszyć decyzję o WZiZT ale słabo idzie. Pani co to załatwia najpierw była na urlopie, później na zwolnieniu itd....

Liczę sobie że może w listopadzie by się udało takowe warunki uzyskać, ale jak to będzie czas pokaże...

W między czasie poszliśmy do projektanta, żeby ruszał z projektem. Sprawa wydawałoby się prosta, szczególnie że wiemy jak wygląda nasz wymarzony dom i taki chcemy a trzeba go narysować i ładnie oraz funkcjonalnie zaprojektować. Projektant (młody człowiek z otwartą, pełną pomysłów głową) zaczyna rysować i już po 2 tygodniach mamy koncepcję zagospodarowania parteru. Troszkę się ona rozminęła z naszym wyobrażeniem i jest na spotkaniu bardzo nerwowo. Mnie zatkało, moja małżonka z nienawistnym spojżeniem gryzie Pana Projektanta w rękę :evil: :evil: a on sam broni koncepcji. Powiem szczerze - spodziewaliśmy się czegoś bardziej z "jajem" a dostaliśmy takie sobie coś :evil: :(

Jutro jedziemy z przemyśleniami i propozycjami zmian. Jak się nie pozabijamy to coś jutro napiszę ;)

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

NO TO STAŁO SIĘ !! :D

MAMY WARUNKI ZABUDOWY !! :D :lol:

Już po 4 i pół miesiąca mamy papier. Niesamowite wręcz jak to wszystko sprawnie działa ;) :o. Po 128 wizytach w Urzędzie i dodatkowych zabiegach w końcu udało się ;)

Dawno nie pisałem przez stagnację Urzędniczo-Projektancką ale spróbuję to teraz nadgonić a więc to było tak.....

........po przemyśleniach wróciliśmy do projektanta i przekazaliśmy my kilka uwag i przemyśleń. Zaakceptował i już po tygodniu mieliśmy nowe rzuty Parteru. Potem piętra i rzuty elewacji. Żeby nie było za prosto nasz projektant miał sporo roboty więc za każdym razem pojawiała się jakaś niedoróbka...a to okno, które kazaliśmy wyrzucić nie zostało wyrzucone, a to lukarny inne itp...

Nadchodzi wielkimi krokami 8 grudnia kiedy to mieliśmy otrzymać (już z tygodniowym poślizgiem) ostateczną wersję rzutów oraz elewacji. Jako, że tego dnia miałem delegację do Gdańska wziąłem sobie żonkę i małego budowniczego i zaraz po załatwieniu spraw w Gdańsku jedziemy sobie na weekend do Spa na Hel. Zadowoleni z życia przemieszczamy się po pomorzu gdy tu nagle telefon od projektanta, że cały sprzęt komputerowy zawirusowany, że siła wyższa itp.... Letko mnię szczelło i powiedziałem kilka słów, że to już nie pierwsza obsuwa i ta zabawa zaczyna być niesmaczna :evil: . Efekt był taki, że w poniedziałek mamy wszystko :lol: . Jakoś się udało jednak :D .

A oto efekty...

FRONT WYGLĄDA TAK...

http://img147.imageshack.us/img147/909/frontpq2.jpg

Wygląda na to, że pod koniec stycznia będzie projekt gotowy.

Mamy WZiZT, dzisiaj jadę na Koszykową odrolnić ziemię i za chwilkę (mam nadzieję) składamy wniosek o PNB. A potem to już tylko zbudować ;) hahahaha

Trochę się martwimy, bo tak w zasadzie jedynym czynnikiem, który nas blokuje to projekt, a projektant jakoś się nie odzywa - no tak, przed świętami wysłałem mu zaliczkę ;)

Odrolnienie ziemi będzie w przeciągu miesiąca więc jeszcze tylko załatwię prąd i czekamy na projekt, żeby złożyć do PNB. Fajnie by było już zacząć szukać ekipy, ale bez projektu marna sprawa.

Nic to ;)

No to kolejnych papierków przybywa. Dzisiaj odebrałem właśnie odrolnienie ziemi, bo miała wpisane że jes ziemią orną. Taki dokumencik niezbędny do pozwolenia na budowę. Jeszcze tylko prąd i oprócz projektu komplet.

W sprawie projektu wysłałem wczoraj do projektanda ostateczne uwafi i w piątek się do niego wybieramy. Oj żeby udało się skończyć jak najszybciej.

Brak projektu uniemożliwia złożenie dokumentów na pozwolenie na budowę, casting na podwykonawcę, kupna materiałów itp....

Niech to się skończy jak najszybciej i niechaj powstanie projekt.. :)

Akcja zaczyna nabierać tempa ;)

właśnie odebrałem warunki przyłącza elektrycznego oraz umowy na prąd budowlany i zasadniczy. Późna pora, ale załatwiała to znajoma (Pani S) i właśnie u niej byłem to odebrać ;)

Byłem dzisiaj rónież w Gminie, żeby się dowiedzieć, że nie wróciły jeszcze 4 potwierdzenia odebrania informacji przez moich sąsiadów dot. WZiZT. No cóż. Może za tydzień się uda uprawomocnić :)

Od tygodnia stoję również przed dylematem jaki strop. Monolityczny czy Terriva. Oczywiście czytanie formum przysparza o ból głowy, ale dorosłem do decyzji że monolityczny.

I jeszcze bym zapomniał - byłem dzisiaj również w Sądzie i odebrałem księgę wieczystą z pięknym wpisem Banku w rubryce Hipoteka - dzięki temu zmniejszą mi oprocentowanie, ale wpis paskudny ;)

NO I ZACZYAMY CASTING NA WYKONAWCĘ STANU SUROWEGO !!

Proszę dzwonić 0 700 3681 :) hahahaha

No to casting zaczęty i kubeł wody na głowę :evil: :cry: :roll:

EKIPY ZAROBIONE !! :evil:

Oczywiście nic dziwnego, powtarzając za kabaretem "Ani mru-mru":

"wszystkie we wsi wiedzo" :) :D

No i bardzo dobrze, że tak się dzieje, że ludzie mają pracę...

ALE DLACZEGO NIE MOGĄ MIEĆ JEJ U MNIE :)

A tak poważnie to jestem umówiony na poniedziałek z jednym z fachowców na wycenę, który deklaruje że od czerwca może działać...

Jest róznież światełko w tunelu - zadzwoniłem wieczorkiem do mojego dobrego znajomego, któy właśnie działa w tej branży

Powiedział, że dla mnie rzuci wszystko i będzie budował.....:)

Zobaczymy tylko za ile :)

Wieści po weekendzie ;)

Po weekendzie wcale nie jest lepiej ;)

Oprócz tego, że jestem chory to po rozmowach o stanie surowym wcale nie jestem podbudowany, ale zobaczymy co przyniesie czas.

Z wieści pozytywnych to złożyłem umowy do STOEN i trzeba będzie robić przyłącze za chwilkę :)

Poza tym mój osobisty teść, przejął się budową i zaczyna ściągać pewne rzeczy. W weekend załatwił super deski i piękną bramę tymczasową :)

Oby tak dalej ;)

• 3 weeks później...

Drogi ŻEGAŃSKIEJ ciąg dalszy.....

Byłem sobie ja dzisiaj w urzędzie szczęśliwy - bo przeszedłem papierologię i właśnie dziasiaj Pani T wpisze mi uprawomocnienie Warunków Zabudowy. A dojście do tego nie było proste, bo od 19 grudnia 2006 kiedy to WZiZT zostały wydane i rozesłane do wszystkich zainteresowanych nie doszły do Pani T. wszystkie potwierdzenia odbioru. Mniej więcej pod koniec stycznia stawiłem się u Pani T w gminie Wawer a ona na to, że nie ma wszystkich potwierdzeń odbioru. Ustaliliśmy, że na pewno dojdą na początku lutego.

W zeszłą środę się zjawiam, bo z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ wszystko już jest i niespodzianka - brak zwrotki od jednej osoby :evil: :evil: :evil:

Bez tego ani rusz - może spadło za szafkę, może poczta zgubiła, może dziura ozonowa - nie wiadomo. Ale od czego pomyślunek - ustalamy, że oświadczenie tej osoby, że widziała i się zapoznała wystarczy. Dzwonię po ludziach - facet zapewnia, że odebrał pocztę i potwierdził odbiór. Podpisał oświadczenie i załatwione....

I właśnie z tym oświadczeniem stawiam się dzisiaj w Urzędzie gminy Wawer przed obliczem najjaśniejszej Pani T. a ona na to, że rozmawiała z szefem i że oświadczenie jest beeeeeee......a zwrotki jak nie było tak nie ma...

Noooooooo trzymajcie mnie bo nie ręczę za siebie..... :evil: :evil:

Ustaliliśmy sobie z Panią T., że skaładam wniosek o PnB bez tego a ona to jakoś załatwi ..... może i dobrze wyszło...... będzie podstawa do molestowania i przyspieszenia sprawy;) :wink:

Dzisiaj też odbieram pierwszą wycenę stanu surowego...pewnie mnie wgniecie w ziemię....;)

Jak przeżyję info ile to kosztuje to napiszę kilka słów ;) :roll:

• 3 weeks później...

Dawno nie pisałem :oops: a roboty i wydarzeń sporo :)

W Urzędzie Gminy Pani T. jednak uznała oświadczenie o otrzymaniu moich warunków zabudowy jednej ze stron i uprawomocniła je pięknym wpisem w WZiZT. Bagatela po 2 miesiącach.

W międzyczasie złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę. Z racji tego, że PnB wydaje Pan - znaczy mężczyzna :) - sprawą zajęła się moja małżonka :D :lol: . Pierwsza wizyta po 11 dniach od złożenia wniosku i........ jak się okazało 1 dzień od przekazania wniosku z okienka obsługi do osoby, któa się tym zajmie. No wiadomo - wnioski składa się w jednym budynku a rozpatruje w drugim - przyległym. 10 dni to lekka przesada, ale żeby nabrało mocy urzędowej musi trwać :evil: :evil: :evil:

Pierwsze podejście, niechęć, ale chwilę później Pan J. bierze nasze papiery i sprawdza. Na bieżąco uzupełniamy to czego brakuje.

Kilka dni później małżonka odwiedza Pana J. pytając co słychać, tak z ciekawości :) :lol:

22 lutego - telefon. Pan J., że brakuje papierka o odrolnieniu. No tak - zapomniałem dać :)

Nastęnego dnia małżonka zawozi.....Pan J. ogląda......i składa nasz PnB do podpisu :o :D :lol:

Cuuuuud nad wisłą - może w lutym będzie nasze wyczekiwane PnB :)

W tak zwanym międzyczasie podpisujemy umowę z murarzem i dogadujemy pokrycie dachowe oraz robociznę dachu.

Usilnie szukamy Betonu Komórkowego na pióro i wpust. I tu jest tragedia. Czas oczekiwania jkiś tragiczny i ogólnie brak możliwości negocjacji :(

Słabo jest....kilka hurtowni w ogóle odmówiło ściągnięcia bo nie są pewni co do terminów....

Booom na rynku budowlanym skutkuje również tym, że nie mogę znaleźć kierownika budowy.

Szukamy dalej a po drodze trzeba by załatwić kredyt :)

Bo kto za to zapłaci - Ci Państwo ?? :)

Chodzę sobie po hurtowniach i wszędzie na pytanie o beton komórkowy na pióro-wpust patrzą na mnie jak na kosmitę a poza tym jest strasznie drogi (betoniarnie nie produkują bo mają nawał zamówień na gładkie i przestawili wszystkie maszyny na gładki).

Wchodzę sobie do hurtowni i pytam o taką odmianę betonu:

pióro-wpust ?? :o - Paaaaanie, nikt z tego nie buduje, to tylko Ytong...

tłumaczę wtedy, że produkują to i Puławy i Faelbet... nerwowe szukanie w katalogu i właściciel hurtowni mówi:

"No patrz Pan, nie wiedziałem...nigdy takiego nie sprowadzaliśmy"

Dzwoniłem do mojego murarzai będzie gładki bloczek na cienką zaprawę.

Ile to człowiek się dowie po drodze...to budowanie to fajne jest ;)

NO I PIĘKNIE !!!

MAMY POZWOLENIE NA BUDOWĘ !!! :lol: :D :p

Datowane 28 lutego :). Coś fantastycznego. Oczywiście oprócz euforii z posiadania PnB lekki niepokój, że już niedługo rozpoczęcie budowy.

W międzyczasie zamówiony BK, gładki. Będzie ok. 14 marca na placu budowy.

Do tego czasu pilnie trzeba załatwić prąd - czas zaczyna gonić

Wczoraj byłem również w Radomiu i rozmawiałem z cieślami. Zaproponowali cenę robocizny całkiem interesującą oraz cenę więźby w podobnej (znaczy interesującej) cenie. Chyba więc i to załatwione :) ;)

W tym tygodniu trzeba dograć terminy koparki, geodetów i innych okołobudowlanych wyciągaczy kasy :)

Ooooo luuuudzie....to już niedługo. Podobno jak się zacznie to już jakoś leci - mam nadzieję, że i w moim przypadku to się sprawdzi ;)

• 2 weeks później...

No i ruszyliśmy :D :o

Tzn. pierwsze ruchy na działce. Przyjechał Pan koparkowy i ściągnął humus. Powstała z tego niezła hałda :)

Wjechał sobie na naszą działeczkę taki oto stwór:

http://img78.imageshack.us/img78/2359/070313koparkaah5.jpg

Pokopał. odrzucił na bok i tak to wygląda (wersja cz-b bo się w aparacie naklikało) :)

http://img506.imageshack.us/img506/4303/070313zdjtyhumusbg5.jpg

Czuję mrowienie :o :) i inne takie z okazji zaczęcia. Oraz oczywiście dodatkowo włączył się komplikator - "czy mamy wszystko, czy pozgrywane terminy, co jeszcze trzeba zamówić" itp...

Ale w sumie to w piątek przychodzi geodeta oraz elektryk. Tyczyć i podłączyć prąd oczywiście :)

W czwartek z teściem stawiamy słupy do elektryki i podwieszamy kabel coby w piątek już mógł być prąd. Prąd podłączamy jak najbardziej budowlany a mój majster mówił, że na jednej z budów w Lublinie miał wizytację z Energetyki i chcieli wlepić karę za korzystanie z prądu cichcem od sąsiada. No granda to jest, szczególnie że ten budowlany to majątek kosztuje. Ale nic to ;)

Do tego czasu pewnie zjedzie już beton komórkowy.

Mamy też barak, który stanie pewnie w sobotę.

Mamy też podpisaną umowę z cieślami..

W czwartek i piątek muszę zamówić cement do fundamentów, bloczki i stal.

Jakoś to chyba będzie ;) :roll: :wink:

Tu Antolkowa osobista

Dostałam zielone światło na budowlano-relacjujące mazanie po dzienniku mego małzonka i co więcej zamierzam z tego przywileju beszczelnie korzystać :D

Witam gorąco pięknych kawalerów i boskie niewiasty...

Śpieszę dosnieść, iż mimo startowego stresika osobistego i nieprzespanej nocy biedaka - budowa ruszyła dziś o 7 pełną parą.

W zasadzie to nawet zastała nas w łóżku, bo majster z ekipą miał się przywlec na budowę o 8-ej, a tu telefonik - 7:01, że wszyscy zameldowali się na zbiórce w równym szeregu i czekają na dalsze instrukcje.

Oczywiście nagadałam osobistemu głupot - zaciekle próbując mu wcisnąć, ze napewno zapomnieliśmy przestawić zegarków na czas letni. :lol: :lol: :lol:

(Trochę mamy zaległości na tym polu) :D :D :D

Osobisty wyskoczył z bloków startowych w ukropie - prosto z tego łózka.

Ja natomiast postanowiłam wziąć temat na miękko i niby, że bez ekscytacji, gorączkowego dreszczyku emocji i rozdygotania - niby to przypadkiem, niby bez zżerającej ciekawości - poleciałam na budowę o 13 (ale trudno mi było do tej godziny wytrzymać, przestępywałam z nogi na nogę, tu i tam, tam i tu...)

Najpierw jeszcze wizyta w urzędzie - powiem tylko, że pomyślna - a i owszem (zawsze chodzę tam z Dziedzicem na rękach - więc sprawniej idzie, a i krzesło się znajdzie i usiąść pozwolą :D )

A potem przy dzwięku piszczących opon - wprost na budowę...

Aaaa taaaam.... widoki marsowe. Wszystko skopane, rozkopane, wykopywane. No robota, aż się pali. No pięknie se myśle. Zapał jak na początek to i mają, zobaczymy jak będą finiszować

Panów jest 5 sztuk, choć od przyszłego poniedziałku ma dolecieć jeszcze sztuczka. W tym sztuk młodszych - doliczyłam się dwóch. Ciekawe czemu te sztuki tak szeptały, jak się pojawiłam :D :D :D

----------------------------------------------------------------

Garść informacji:

Dziś udało sie zrobić wykop (ręczny pod fundamenty) - boniu - jaki ten domek to kurniczek :o :o :o Choć jak zdjeli humus to jęczałam, ze mi nic ogrodka nie zostanie. Nic tylko to domiszcze - zajmujące zały teren :) :) :)

Wywiercić studnie na 10 metrów. Zwieźć stal, deski, kibelek.

I ja też mam swoje zasługi - przywiozłam wodę do picia dla sztuczek, a nawet dowiedziałam sie do ktorej czynny jest lokalny sklep. Mało tego- wykaligrafowałam iście czytelnie tablicę informacyjną...

Stwierdzam, że fakt wniesienia wkładu mojego osobistego zaangażowania w budowę tego domu - ZOSTAŁ WNIESIONY - i nie da sie temu zaprzeczyć :D :D :D

p.s. jutro lejemy chudziak. Osobisty wraca do pracy, a ja za sztuczkami zostaję sama. Ciekawe co znowu będą szeptać.

Głuchy telefon :D