Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Motylowe budowanie

Recommended Posts

Wyrzucone prowizoryczne drzwi przed montażem nowych. Wymiar otworu 143 x 207,5 cm

http://img215.imageshack.us/img215/5601/braa2jh1.jpg

Na nic tak nie czekałam w tym domu - jak na montaż drzwi zewnętrznych, teraz naprawde powoli zaczynam czuć sie "jak w domu"

NIe spodziewałam się, ze wpada przez nie do środka tak dużo światła

http://img77.imageshack.us/img77/1012/brama4ba3.jpg

Cała radość z tych drzwi przyćmiewa nawet fakt, ze drzwi kolorystycznie dobrane są do okien jak pięść do oka :( Ale mi to nie przeszkadza...

Ale uwaga dla tych forumowiczów, ktorzy lubią czepiać się szczegółów i są drobiazgowi.. jesli ktoś ma okna pcv w okleinie złoty dąb, to drzwi dębowe firmy Stobrawa - malowane na złoty dąb są ciemniejsze i o lekko bardziej czerwonawym odcieniu...

Dzrzwi Stobrawa z mlecznym przeszkleniem.

http://img489.imageshack.us/img489/8923/brama3gg4.jpg

http://img77.imageshack.us/img77/3491/brama5ad4.jpg

http://img401.imageshack.us/img401/4213/brama10mn8.jpg

• Odpowiedzi 441
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na budowie lekki przestuj. Wylewki dosychają, powoli bierzemy się za szpachlowanie...

Osobisty zaczyna wypełniać dokumentację do zwrotu Vatu - droga przez mękę :o :( :o :(

Kupiliśmy w sobote płytki do spiżarni, przejścia do garazu i kotłowni.

Dziś cały dzień byłam na rekonesansie zakupowym. Musimy przyspieszyć z wyborem armatury łazienkowej i ceramiki.

Podobają mi sie umywaleczki nablatowe z koła lub z Roca.

Ale i tak wszystko co mi sie podoba - jest jakies za drogie :D :D :D

Nie spodziewałam sie, ze kabina półokrągła 80 - moze tyle kosztować!!!!!

Może we czwartek uda nam się odpalić w domku grzanie.

Dałam dziś do wyceny kuchnie w kolejne 3 miejsca. Czekam na feedback.

Poszukiwania szafy chinskiej/kolonialnej pod lodówke bez wiekszego rezultatu.

Robiona na zamówienie szafa dębowa do koszt ok. 7-8 tys :o :o :o z olchy ok. 5-6 tys ale to wciąz o połowe za dużo...

szukamy innych alternatyw.

Za to znalazłam krzystałowy żyrandol do holu - jest piękny i nie kosztuje majątku, wiec chyba go zakupie.

Kończymy montaż podbitki i zdobień, coraz lepiej to wyglada, choć przy takiej pogodzie, malowanie odłozymy chyba do wiosny... :(

Zaczął dziś padać śnieg w Warszawie, a temperatura spadła do 0 stopni. W domu niewiele wiecej poza tym, ze nie wieje...

w takiej temperaturze nie da rady szpachlowac, czekamy na podłączenie ciepełka...

Powtorny klej na elewacji chyba będzie musiał takze poczekac do wiosny...

Dziś przyszły brakujace bonie...

Dziedzic skończył dzis 1,5 roczku :D :D :D

Mam mętlik w głowie z wyborem ceramiki łazienkowej... :o :o :o

Zdobienia szczytów, coprawda nie dokładnie o to mi chodziło, ale moze po malowaniu bedą prezentować sie lepiej

http://img217.imageshack.us/img217/6271/img0232tz8.jpg

Podbitka na ukończeniu... została lukarna od elewacji z tyłu

Dałam dziś kuchnie do wyceny w Siematicu. Sama szafa chińska weselna pod zabudowe lodówki - kosztuje prawie 10 tys euro :o :o :o :o

No tego jeszcze nie grali, a ja psioczyłam, ze ta za 7 tys zł jest droga :o :o :o

Ponad 20 tys odwiedzin naszego dziennika. Z czego pewnie połowa uczynionych przeze mnie, druga przez osobistego :D :D :D Bardzo sie cieszę i zapraszamy do nas częściej rownież do komentarzy...

Zaczelismy malowanie podbitki, mysle, ze ta opinia jest najbardziej trafionym kolorem w stosunku do okien ze wszystkich trzech. Pierwsza warstwa położona od frontu i musze przyznac, ze osobiscie mi sie podoba...

-------------------------------------------------------------------------

Wykonczeniowiec nie zacznie w przyszłym tygodniu, ponieważ u nas harmonogram prac sie sypał i z wrzesnia zrobiła sie połowa listopada, wiec w miedzyczasie tak zwanym podłapał robotę, ktora teraz musi skonczyc, przewiduje 2-3 tygodnie...

Zaczynamy od grudnia... :(

Wziełam dziś z gminy wniosek o nadanie budowie adresu...

W poniedziałek dołączam kopie pozwolenia na budowe ... czekam chwile i mam adres :D :D :D :D

Podbitka pomalowana. Zdecydowalismy sie na jednokrotne malowanie. Poczekamy do wiosny i jesli bedzie za jasno to przed elewacja pomalujemy ja jeszcze raz... Boimy sie ze teraz jeszcze w warunkakch atmosferycznych ściemnieje, a polozenie dodatkowo jeszcze jednej warstwy zupełnie wtedy straci sens...

Poczekamy zobaczymy....

Pierwsza wycena barierki marzeń - 2500 zł oczywiście za metr !!!!!!!!

buuuuu czeeeeeeemu ja wybieram same takie drogie rzeczy????!!!! :cry: :cry: :cry:

Wysłałam zapytanie ofertowe do 20 kowali artystycznych :D :D zobaczymy jaki bedzie odzew!

W ramach przegladania zasobów w necie wyhaczyłam jeszcze kilka pozycji ktore w jakiś tam sposob "przykuły" moją uwagę ...

Urządzam głosowanie na wybor wzoru - prosze wziac pod uwage takze mojego faworyta kotrego umieszczałam na stronie 3 mojego dziennika. Prosze o Wasze wybory w komentarzach... moze to mi jakoś ułatwi sprawe wyboru..

Typ1

http://img228.imageshack.us/img228/6595/schody1kg0tp6.jpg

Typ 2

http://img228.imageshack.us/img228/2717/barierkajmbj8.jpg

Typ3

http://img145.imageshack.us/img145/5797/29balu102hr9.jpg

Typ 4

http://img228.imageshack.us/img228/2097/balustrady251mm2.jpg

Typ 5

http://img228.imageshack.us/img228/1190/f45d1d3afce77e43xx5.jpg

Typ 6

http://img228.imageshack.us/img228/1776/560it8.jpg

Mam kolejne wyceny........ Typ nr 1 - 1 tys zł/ metr - jest coraz lepiej :D :D

Typ nr 2 i 3 - (u gościa ktory wycenił Typ 1 za 2500zl/m) - 1800 zł / mb

cenę dodatkowo robi oczywiści łuk :( :( :(

no ale to bylyby zupełnie inne schody, gdyby nie ten łuk :D - łuk zostaje :D

Odebraliśmy dziś z Bartyckiej płytki do łazienki przy naszej sypialni i mozaike do łazienki u dzieci, we czwartek przyjezdza gres na dół... czekaja jeszcze na nas kafle do łazienki na dole i do dzieci..

na dekory do łazienki na dół jeszcze czekamy...

------------------------------------------------------------------------

Ponoc kominek ma do nas dojechac pod koniec przyszłego tygodnia :D

Spotkałam sie na budowie z wykonawcą od wykończeniowki. Ustaliliśmy, ze wchodzi za 3 tygodnie....

Dałam do wyceny w kolejne miejsce (remeb) meble kuchenne do wyceny. Do konca listopada musze podpisać umowe na wykonanie, zeby na koniec lutego odbył się montaż...

Troche zostało mało czasu :(

Glowac dzieki za namiar. Facet dał mi na ta barierkę bardzo dobrą cenę (700 zł/mb) mamy sie jakoś umowic...

Na najblizszy czas za punkt honoru postanowiłam postawić wybór armatury i baterii łazienkowych...

Oficjalnie ogłaszam, że ogrzewanie odpalone Zaczynamy wygrzewanie podłogówki... Kupiliśmy termometr, zeby zobaczyć jak miło temperatura rośnie :D

Na to ciepelko to trzeba będzie nieźle poczekać.. temperatura w domu - 6 stopni... brrrrr, zima ostra...

Czy uwierzycie, ze 4 metry kw blatu z corianu a dokładnie - staronu może zostać wycenione na 15800 zł chyba ktoś oszalał, jesli mysli, ze ktoś inny zechce za to zapłacić..

Remeb bardzo mnie rozczarował. Polski producent jest droższy w wycenach od wyczesanej niemieckiej kuchni... :o :o :o

Jutro jadę na spotkanie z Wrzosowa Meble - ciekawe co oni mi powiedzą...?

Kto moze mi powiedziec cos o jakosći tych kuchni?

MINĘŁO 8 MIESIĘCY ODKĄD WBILIŚMY PIERWSZĄ ŁOPATĘ!!!!

Mam coraz większego stresa związanego z wyborem kuchni, producenta i jej kosztem :o

Do konca tygodnia powinnam dokonać wyboru, a tu sprawa idzie jak po grudzie. Wciąż czekam na cztery wyceny. Mam nadzieje, ze beda bardziej obiecujące... Jak nie złożymy zamówienia do konca miesiąca to znowu wszystko runie nam lawionowo :( i nie ma mowy na wprowadzke w marcu, a tego pilnujemy bardzo....

Dziś odebraliśmy gres do łazienki gościnnej i tylko cześć do łazienki dziecięcej, bo wiecej naż samochodzik nie był w stanie pomieścić. Jak magazynierzy zobaczyli jak go naładowaliśmy, to stukali się w głowe i przyjmowali zakłady czy sie nie złamie.... :D Jutro reszte...

Odebrałam dziś 2 kostki 30x30 szklanej recznie robionej mozaiki murano. Kupe kasy zapłaciłam :evil: , 6 tygodni czekałam :evil: i jak otworzyłam paczuszke, to okazało się, ze nie jest to dokładnie to co zamawiałam :evil: :evil: :evil: :evil:

Pani usilnie mi wpiera, ze zamowienie sie zgadza :evil: :evil: :evil: choc ani kolorem ani kształtem nie przypomina probki z ktorej wybierałam cale zamowienie. Miał być lekko zaokrąglony turkus, a jest wściekle kwadratowy lazur :evil: :evil: :evil:

Wiem, ze pewnie stukacie sie w głowe, jaka jest róznica kolorystyczna między lazurem a turkusem, ale dla mnie estetki ma!!! i to zasadniczą...

A zresztą dlaczego mam płacić i cieszyc sie z czegoś co nie do konca mi sie podoba i nie do konca zamowiłam.

Jutro jadę robić avanti i dusić pani szyję betonowym buciorem aż nie da mi tego czego chcialam....

Dopoki nie będzie wybranego finalnie koloru kuchni, a raczej odcienia wanilii/ magnoli czy tam innej śmietany... to wciąz nie wiem co z kolorem blatu, kafli na ściany :o :o :o

W głowie mi sie od tego wszystkieg kręci...

Aaaa lepszy wkoncu new: znalazłam kerrock ktory ktos wreszcie liczy za mkw, a nie za metr bieżacy... 1300 zł brutto/mkw - lepiej... a za zrobienie okraglej komory zlewozmywaka z tego samego materiału bierze 700 zł a nie 2 tys. :) odrazu mi lepiej bo zamiast jakiś kosmiczych 15 tys za blat moze zmieszcze sie w 5 tys.

Kominek i szambo ma przyjechać i zacząć montować sie w piątek :D :D :D

Przydałoby sie troche ciepła nie ukrywam, bo licznik kreci sie z zawrotnym tempie, conajmniej takim, ze na tarczy mozna noże ostrzyc, a ciepła z tego niewiela.... oj niewiela... Moze z 8 stopni...

Wreszcie powiało nadzieją... pierwsza wycena, gdzie cena samych mebli nie przekracza 25 tys... KA2 z TTW Opex jerozolimskie...

Wtedy jesteśmy blizej budzetu ok. 40 tys za całą kuchnie (25 meble +12 sprzet + 6 blat)

Jeszcze czekam na trzy wyceny, z ktorymi nie ukrywam wiąże całkiem spore nadzieje na dodatkowe obniżenie budżetu...

zobaczymy...

Dziś byłam w domku, podłoga robi się przyjemnie ciepła... wylewki popękały w miejscach dylatacji - czyli prawidłowo. Czuć coraz mniej wilgoci w domu...

Szambo zamontowane, podłączone !!!

Kominek stoi, ale jeszcze nie zamontowany, musimy troche przerobić istniejacy układ, zeby zajmował jak najmniej miejsca, odsunąć go maxymalnie jak sie da w lewo, aby nie tarasował przejscia.

Moze we czwartek podłączą Panowie część dymową, a pożniej podziała hydraulik i będziemy mogli zacząć nim dogrzewać dom...

Mamy przyznany numer porządkowy. Jedym słowem można pisać do nas kartki bo mamy adres :D :D :D

Dostaliśmy kolejną wycene mebli kuchennych, gdzie cena jest bliższa naszym oczekiwaniom. Czekam wciąż na dwie wyceny... i będziemy podejmować decyzje

Na ten tydzien mamy za zadanie finalnie zdecydować się na wybór baterii i armatury łazienkowej..

Kabina prysznicowa i drzwi - nasz typ to Kermi

Wanna do dzieci - Koło - Furrora

Umywalki do naszej łazienki - Roca - Bol

Na reszte nie mam pomysłu :( :(

Weekend przeleciał... z zakupów budowlanych nici... jakoś czas przez palce przepłynął... aaa przepraszam - śniegiem przypruszyło, wiec kupiłam sobie nowe ciuchy na deske :D ... a o budowie zupełnie nie chciało mi sie w weekend mysleć... zrobilismy sobie małą przerwe...

Jedyne co, to udalo nam sie sprzedac w sobote nasze stemple ... zawsze kilkaset złotych odzyskane...

Szukam dobrego stolarza - schodziarza z mazowieckiego... kto poleci???