Gość 31.03.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Witam- pytanie mam następujące: Czy isnieją normy czy zalecenia mówiące o wysokości mowcowania klamek w oknach drewnianych uchylnych? Urzędowski wykonał mi okno balkonowe, gdzie w drzwiach wyjściowych o wysokości 191 cm klamka jest na wysokości 100cm od dolnej krawędzi drzwi (to można uznać za prawidłowe), natomiast w oknach, które są też uchylne, o wysokości 201 cm klamki są na wysokości 62 cm od dolnej krawędzi- to znaczy mniej niż 1/3 wysokości okna. Przy zamykaniu uchylonego okna widać jak klamka się wygina pod naciskiem.Nie wytrzyma długo!!!Myślę, że to jest fatalny błąd.W okach plastikowych-dużo lżejszych klamki są umieszczone w połowie wysokości okna. Chcę reklamować okno-proszę o pomoc w uzasadnieniu! Nie mówię już o tym, że okna głupio wyglądają z taką nisko umieszczoną klamką . Stokrotne dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2003 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 powinno być napisane: istnieją i mocowania.Sorry za pośpiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 To ja Klamka powinna być w połowie wysokości. Dlaczego jest niżej - to jakiś błąd produkcyjny. UWAGI do dyskusji z firmą. 1. URZĘDOWSKI na swoje okna i drzwi balkonowe nie ma certyfikatu. Jest to dokument [według Prawa Budowlanego] wymagany przy sprzedaży okien i drzwi. 2. Może być to klamka z plastikową rączką [bez metalowego rdzenia] i dlatego wygina się. Klamka nie powinna się wyginać - takie drzwi musiałyby ważyć z 500 kilo. Zażądaj aprobaty na klamkę - powinna być. 3. Zażądaj od niego certyfikatu na okna a jak Ci go nie da to masz prawo wymiany tych okien. A że Ci nie da tego dokumentu to jestem na 100% pewny - bo go nie ma. 4. Do tego URZĘDOWSKi ma w swoich oknach drewnianych tak zwane suche szklenie [od wewnątrz] - na uszczelki jak w oknach plastikowych a nie na silikon jak powinno być. To też jest punkt zaczepienia, żeby te okna reklamować. 5. Na koniec dodam, że URZĘDOWSKI nie ma aprobaty technicznej na okna mahoniowe [meranti]. Tu w ogóle jest kompletne nieprzestrzeganie prawa. To kolejny argument na wymianę tych okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2003 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Z częścią dotyczącą aprobaty to całkowita racja, natomiast czy na pewno klamki zawsze powinne być w połowie wysokości okna?? Raczej na takiej wysokości, żeby można je było otworzyć bez stawania na stołek. Okno uchylane 2 m wysokości - nienapisne jak wysoko na podłogą zamocowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts