Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak klasc siatke i klej na styropian ???

Recommended Posts

potwierdzcie czy to powinno byc tak?:

ide od gory budynku, zaciagam powierzchnie 1m2 klejem, daje siatke- wciskam, na to druga warstwa kleju, OK ale teraz idac pionem musze "wejsc pod siatke" zaciagnac klejem styropian nastepnie wciskam siatke i druga warstwa kleju itd. troche duzo tej gimnastyki :(

Możesz zaciągnać klejem pas poziomy, wtopic siatkę zawieszoną pionowo na długość i przesuwać się poziomo, później niżej itd.

Polegem w tym przypadku na pracy swoich rąk - myślę, że mój klej "przylega dobrze i równomiernie" 8) Efekt uboczny jest taki, że 170 m2, które ekipa mi chciała ocieplić w 2 tygodnie, ja ocieplam już drugi miesiąc :lol:

Nad tymi pęknięciami się zastanawiam u prymaska. Jakie pęknięcia - na kleju?, na złączeniach płyt styropianowych? Napisz coś więcej.

pęknięcia na gotowym tynku

w momencie gdy wszystko położysz zaczyna to pracować.

jesli klej i siatka nie trzymają się dobrze styropianu

to powstają pęknięcia

Geno, widzę, że Ty już tylko udzielasz błogosławieństwa zapytaniu, bez jakiegokolwiek swojego komentarza :D :D :D

Ja osobiście, będąc właśnie w trakcie ocieplania domu styropianem, rozwieszam siatkę pionowymi pasami na styropianie a następnie zacieram klejem. Zacieranie powoduje poruszanie, naciąganie siatki więc nie bardzo sobie wyobrażam, że "pod oczkami siatki będzie sucho". Być może któryś z teoretyków taką metodę skrytykuje, ale myślę (i widzę :wink: ), że efekt końcowy stosowania tej metody jest dokładnie taki sam jak metody z nanoszeniem kleju pacą grzebieniową przed rozwieszeniem siatki.

Dokładnie efekt jest nieprawidłowy zachowuje się diametralnie inaczej niż w topiona w łoże grzebieniowe. Siatka musi leżeć 1 mm od wierzchu i 2 mm od styropianu. Leżąca siatka bezpośrednio na styropianie , nawet zasmarowana klejem i trzymająca się podłoża, nie ma możności przejmowania powstających w czasie ekspolatacji naprężeń.

bralem pod uwage kiepska otuline siatki klejem w przypadku gdy naciaga sie na nia klej. ale od czego beda te pekniecia, czy ewentualna druga warstwa kleju nie wzmocni calosci???

Nie, nie wzmocni.

Siatka musi być wewnątrz , a nie na krawędzi warstwy zbrojącej

Witam

A jakie rady odnośnie równania 2giej warstwy kleju żeby uzyskać jak najrówniejszą powieszchnię. Pod światło widać nierówności (wypukłosci i dołki ) oraz ślady po pacy.

Ślay po pacy zeszlifujesz, dołki to niestety efekt niestaranności w przyklejeniu styropianu lub jego zmiana geometrii ze względu na brak sezonowania.