aladin07 23.08.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 witam tak czytam, czytam i nie wiem czy dalej jest to mozliwechodzi o to ze matka ma mi przekazac dzialke budowlana nie wiem czy dalej mozna tak robic zeby matka odsprzedala mi jakas czesc ulamkowa np. 1/10 dzialki ktora ma mi przekazac a pozniej aby zniosla na mnie wspolwlasnosczeby ominac podatek od darowizny nie wiem czy to mozna dalej robic i jak w ogole zrobic to zebyto bylo jak najtansze jakie wtedy beda koszty notarialne ( biorac pod uwage max stawki taksy ) bo w sumie dwa razy musze sie u niego pojawic i jak jeszcze wyglada tutaj sprawa czasowa?czy musi minac jakis okres czasu miedzy sprzedaza a zniesieniem wspolwlasnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.08.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 witam tak czytam, czytam i nie wiem czy dalej jest to mozliwe chodzi o to ze matka ma mi przekazac dzialke budowlana nie wiem czy dalej mozna tak robic zeby matka odsprzedala mi jakas czesc ulamkowa np. 1/10 dzialki ktora ma mi przekazac a pozniej aby zniosla na mnie wspolwlasnosc zeby ominac podatek od darowizny nie wiem czy to mozna dalej robic i jak w ogole zrobic to zeby to bylo jak najtansze jakie wtedy beda koszty notarialne ( biorac pod uwage max stawki taksy ) bo w sumie dwa razy musze sie u niego pojawic i jak jeszcze wyglada tutaj sprawa czasowa? czy musi minac jakis okres czasu miedzy sprzedaza a zniesieniem wspolwlasnosci Mama robi ci darowiznę do wysokości kwoty wolnej od podatku ( ułamkowa część wartości działki). Po miesiącu znosicie współwłasność. Pojawiasz się u notariusza 2 razy i 2 razy płacisz. Kasa zależy od wartości i innych - idź do notariusza to ci policzy. Albo czekasz do stycznia - podobno - wtedy można będzie zrobić darowiznę w I grupie za free. Pozczytaj tu w tym wątku jest wiele na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 07.09.2006 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 a moze w takim razie zapytam jeszcze jak pozniej po takiej ulamkowejczesci wyglada nanoszenie tego na mapy - kwesita geodety i ksiag wieczy-stych itpmoze gra nie jest warta swieczki wetdy bo zaoszczedzony ( powiedzmy 1000zl )trzeba wydac w innym miejscu i jest po ptokach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.09.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 a moze w takim razie zapytam jeszcze jak pozniej po takiej ulamkowej czesci wyglada nanoszenie tego na mapy - kwesita geodety i ksiag wieczy- stych itp moze gra nie jest warta swieczki wetdy bo zaoszczedzony ( powiedzmy 1000zl ) trzeba wydac w innym miejscu i jest po ptokach? geodety nie ma, bo nie ma podziału Wpis do księgi to teraz chyba 200 pln Ale potem musisz znieść współwłasność ( znów notariusz - i znów kosztuje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 08.09.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 a moze w takim razie zapytam jeszcze jak pozniej po takiej ulamkowej czesci wyglada nanoszenie tego na mapy - kwesita geodety i ksiag wieczy- stych itp moze gra nie jest warta swieczki wetdy bo zaoszczedzony ( powiedzmy 1000zl ) trzeba wydac w innym miejscu i jest po ptokach? geodety nie ma, bo nie ma podziału Wpis do księgi to teraz chyba 200 pln Ale potem musisz znieść współwłasność ( znów notariusz - i znów kosztuje ) A jak znieść współwłasność bez podziału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agula_206 08.09.2006 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 aladin07 zaczekaj do stycznia! Podobno nie bedzie podatku od darowizny w tzw. I gr podatkowej czyli np darowizna od rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.09.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 a moze w takim razie zapytam jeszcze jak pozniej po takiej ulamkowej czesci wyglada nanoszenie tego na mapy - kwesita geodety i ksiag wieczy- stych itp moze gra nie jest warta swieczki wetdy bo zaoszczedzony ( powiedzmy 1000zl ) trzeba wydac w innym miejscu i jest po ptokach? geodety nie ma, bo nie ma podziału Wpis do księgi to teraz chyba 200 pln Ale potem musisz znieść współwłasność ( znów notariusz - i znów kosztuje ) A jak znieść współwłasność bez podziału? A jak wydzielić 1/100 działki ( i do tego każdego metra działki) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 08.09.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Czy mogłabyś odpowiedzieć jaśniej na moje pytanie? - proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.09.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Czy mogłabyś odpowiedzieć jaśniej na moje pytanie? - proszę Jeśli robisz z kimś współwłasność działki to nie oznacza to podziału działki np. na pół. Masz współwłasność w każdym metrze tej działki (np. 50 %) Żeby nie pójść z torbami można zrobić współwłasność na ułamkową część działki ( jeśli np. działka jma 1000 metrów, jest warta 45.000 a wolna kwota to ok. 9000 to wystarczy zrobić współwłasność do wartości 9000 czyli 20 % działki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 08.09.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Zniesienie współwłasności nie wymaga podziału fizycznego. Można znieść ją tak, że jeden współwłaściciel dostaje całość na wyłączną własność i spłaca (lub nie spłaca, zależy jak się umówią) drugiego. Inaczej byłoby bardzo trudno znieść współwłasność np. samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 08.09.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Zniesienie współwłasności nie wymaga podziału fizycznego. Można znieść ją tak, że jeden współwłaściciel dostaje całość na wyłączną własność i spłaca (lub nie spłaca, zależy jak się umówią) drugiego. Inaczej byłoby bardzo trudno znieść współwłasność np. samochodu Wtedy to rozumiem. Ale jak nie spłaca to nie jest to traktowane jako darowizna? (z konsekwencjami podatkowymi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.09.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Zniesienie współwłasności nie wymaga podziału fizycznego. Można znieść ją tak, że jeden współwłaściciel dostaje całość na wyłączną własność i spłaca (lub nie spłaca, zależy jak się umówią) drugiego. Inaczej byłoby bardzo trudno znieść współwłasność np. samochodu Wtedy to rozumiem. Ale jak nie spłaca to nie jest to traktowane jako darowizna? (z konsekwencjami podatkowymi) Darowizna i współwłasność są regulowane innymi przepisami. Dlatego możesz znieść współwłasność działki bez podatku od darowizn. I dlatego ludzie tak to właśnie robią ( nagminnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 08.09.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 10.09.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Pozwolę sobie podpišc się do wštku - Czy mozliwe jest zniesienie współwłasnoci na działkę budowlana pomiędzy żonš a mężem żyjšcymi we wpólnoci małżeńskiej bez znoszenia tej wspólnoci ? ( tzn. tylko na działkę ?) Zależy nam na wyłaczeniu działki ale ogólnie nie chcielibysmy rozdzielnoci majštkowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.09.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Pozwolę sobie podpišc się do wštku - Czy mozliwe jest zniesienie współwłasnoci na działkę budowlana pomiędzy żonš a mężem żyjšcymi we wpólnoci małżeńskiej bez znoszenia tej wspólnoci ? ( tzn. tylko na działkę ?) Zależy nam na wyłaczeniu działki ale ogólnie nie chcielibysmy rozdzielnoci majštkowej ? Nie jestem pewna, ale mąż może się "wypisać" z tej działki - nie ma obowiązku jej posiadania. Tylko jeśli działka stałą się Wasza w trakcie trwania związku małżeńskiego to i tak jesteście wspólnie właścicielami. Jeśli jedno z małżonków otrzyma zaś działkę w spadku ( jedno, osobiście) w czasie trwania małżeństwa, to jest to własność tylko i wyłacznie jednej osoby... więc... może to i możliwe - trzeba spytać Oskara.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 11.09.2006 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 to w takim razie jeszcze zapytam o kilka rzeczy : 1. ( chce zostawic sobie max mozliwosc darowizny przez rodzica chocby gotowki ) czy wobec tego moge od rodzica ( zamiast darowizny ) odlupic 1/100 dzialki i pozniej reszte na zasadzie zniesienia wspolwlasnosci nabyc? 2. czy moze musi byc najpierw darowizna? ( bo powyzszy przypadek jest niemozliwy ) a jesli musi byc darowizna to w jakiej najmniejszej wielkosci? zakladajac ze moja dzialka ma 935 metrow i wartos powiedzmy 35 tys. tak jak napisalem chcialbym miec mozliwosc jak najwiekszego ( chodzi o papiery ) darowania przez rodzica gotowki 3. jak dlugo nalezy byc wspolwlascicielem zeby wspolwlasnosc zniesc? 1 tydzien, 1 miesiac czy 1 rok czy ile ? 4. jak to jest z tym splacaniem o ktorym piszecie? placi sie od tego jakies podatki? czy skarbowy jakos wnika w to czy po prostu sie znosi i koniec kropka, jest moje i tyle? 5. i moze wiecie jeszcze jak wyglada sprawa darowizny gotowki? jaka forme "papierowa" musi to miec bo chyba notariusz juz nie jest potrzebny? z gory dzieki za odpowiedzi ps. nie moge czekac do 01.01.2007 kiedy to rzekomo maja zniesc opodatkowanie darowizn bo musze juz w tym roku zalatwiac papiery zeby ruszyc na wiosne przyszlego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.09.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Zgodnie z obowiązującymi przepisami nie ma możliwości zniesienia współwłaśności działki (nieruchomości) przez jednego z małżonków bez rozdzielności majątkowej. Innymi słowy - jesli istnieje wspólnota majątkowa ( a istnieje z "automatu i można ją tylko sadownie znieść), to małżeństwo zawsze jest wspólwłaścicielem działki (nieruchomości). Akt notarialny zakupu MUSZĄ podpisać oboje.Wynika to z przepisów "Kodeksu Rodzinnego" i obowiązuje (chyba) od 2 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 11.09.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Pozwolę sobie podpišc się do wštku - Czy mozliwe jest zniesienie współwłasnoci na działkę budowlana pomiędzy żonš a mężem żyjšcymi we wpólnoci małżeńskiej bez znoszenia tej wspólnoci ? ( tzn. tylko na działkę ?) Zależy nam na wyłaczeniu działki ale ogólnie nie chcielibysmy rozdzielnoci majštkowej ? W zasadzie można zawęzić wspólność majątkową (umową notarialną) niemal w dowolny sposób). Moim zdaniem, nie ma przeszkód, aby wyłączyć z niej np. wszelkie działki budowlane lub jedną konkretną działkę. Jeśli działka nie jest jeszcze przez Was kupiona, to sprawa jest prostsza: najpierw umowa majątkowa małżeńska, potem zakup działki. Jeśli już jest kupiona, to chyba trzeba połączyć umowę majątkową ze zniesieniem współwłasności tej działki (nie jestem pewien, nie siedzę w sprawach rodzinnych), ale wtedy też raczej można wszystko załatwić jednym aktem notarialnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.09.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 to w takim razie jeszcze zapytam o kilka rzeczy : 1. ( chce zostawic sobie max mozliwosc darowizny przez rodzica chocby gotowki ) czy wobec tego moge od rodzica ( zamiast darowizny ) odlupic 1/100 dzialki i pozniej reszte na zasadzie zniesienia wspolwlasnosci nabyc? 2. czy moze musi byc najpierw darowizna? ( bo powyzszy przypadek jest niemozliwy ) a jesli musi byc darowizna to w jakiej najmniejszej wielkosci? zakladajac ze moja dzialka ma 935 metrow i wartos powiedzmy 35 tys. tak jak napisalem chcialbym miec mozliwosc jak najwiekszego ( chodzi o papiery ) darowania przez rodzica gotowki 3. jak dlugo nalezy byc wspolwlascicielem zeby wspolwlasnosc zniesc? 1 tydzien, 1 miesiac czy 1 rok czy ile ? 4. jak to jest z tym splacaniem o ktorym piszecie? placi sie od tego jakies podatki? czy skarbowy jakos wnika w to czy po prostu sie znosi i koniec kropka, jest moje i tyle? 5. i moze wiecie jeszcze jak wyglada sprawa darowizny gotowki? jaka forme "papierowa" musi to miec bo chyba notariusz juz nie jest potrzebny? z gory dzieki za odpowiedzi ps. nie moge czekac do 01.01.2007 kiedy to rzekomo maja zniesc opodatkowanie darowizn bo musze juz w tym roku zalatwiac papiery zeby ruszyc na wiosne przyszlego roku 1. wolna kwota od podatku jest jaka jest. Czy darują Ci działkę czy gotówkę - różnica niewielka in total. 2. Darowizna przymusowa - nie ma czegoś takiego :) Sprawdź progi zwolnień z podatku dla I grupy i sobie policz ile to procent 3. Nie ma okreslonego jak długo - ludzie znoszą po 2 - 4 tygodniach 4. Nic za darmo. Płacisz notariuszowi - jak do niego pojedziesz to Ci wszystko wyliczy. 5. nie wiem Wystarczy podpisać umowę dzierżawy i juz możesz zaczynać robić co chcesz i poczekac do stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.09.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Znowelizowany w styczniu 2005r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy przepisami Art. 32 - 54 (włącznie) w ogólnym uproszczeniu dopuszcza odrębne nabycie nieruchomości przez tylko jednego z małzonków w następujących przypadkach:- gdy nie ma wspólnoty majątkowej małżonków,- gdy nabycie nieruchomości następuje ze środków (majątku) odrębnej własności przed małżeńskiej (trzeba to udokumentować),- gdy nabycie nieruchomości nastąpiło w wyniku spadku lub darowizny na rzecz tylko jednego z małżonków, o ile darczyńca lub spadkodawca inaczej nie zdecydował,- i tak jak pisał Tomek aktem notarialnym można ograniczyć wspólność ustawową. Zawarcie takowej przed kupnem nieruchomości wiele upraszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts