Tomasz M. 12.09.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Kathleenka, umowa małżeńska majątkowa, o której pisałem, ograniczałaby (nie znosiła!) wspólność ustawową, w ten sposób, że wyłączałaby z niej konkretną działkę. W pozostałym zakresie wszystko zostałoby po staremu, jeśli chodzi o stosunki majątkowe między małżonkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.09.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Może przytoczony art. Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego będzie pomocny:Art. 47. § 1. Małżonkowie mogą przez umowę zawartą w formie aktu notarialnego wspólność ustawową rozszerzyć lub ograniczyć albo ustanowić rozdzielność majątkową lub rozdzielność majątkową z wyrównaniem dorobków (umowa majątkowa). Umowa taka może poprzedzać zawarcie małżeństwa.§ 2. Umowa majątkowa małżeńska może być zmieniona albo rozwiązana. W razie jej rozwiązania w czasie trwania małżeństwa, powstaje między małżonkami wspólność ustawowa, chyba że strony postanowiły inaczej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 12.09.2006 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 witam odwiedzilem dzisiaj notariusza i podam moze dla potomnych jak to finansowo wyszlo - dzialka o wartosci ( taka zalozylem bo jeszcze nie wiem jaka jest jej realna wartosc ) 35 tys zl nalezy do mojej matki i ma byc przepisana dla mnie wariant 1 : darowizna calej dzialki - oplata notarialna 960zl - podatek od tej oplaty 211,20zl - oplata sadowa 200zl - wypisy ( zdaje sie z ksiag wieczystych ) 132zl - podatek od darowizny ( zakladajac oczywiscie pierwszy prog podatkowy jesli chodzi o kwote zwolniona z podatku czyli te 9637zl ) 1159zl daje to w sumie 2662,20zl wariant 2 : a) darowizna w wysokosci 1/100 calej dzialki czyli od wartosci 350zl przepisana dla mnie - oplata notarialna 300zl - podatek od tej oplaty 66zl - oplata sadowa 100zl - wypisy ( zdaje sie z ksiag wieczystych ) 132zl czyli 598zl b) zniesienie wspolwlasnosci pozostalej czesci czyli 99/100 dla dzialki o calkowitej wartosci 35 tys zl - oplata notarialna 960zl - podatek od tej oplaty 211,20zl - oplata sadowa 150zl - wypisy ( zdaje sie z ksiag wieczystych ) 132zl czyli 1453,20zl co dla calej operacji w wariancie 2 daje mi kwote 2051,20zl czyli jakby nie patrzyc to 610zl zostaje w kieszeni i z drugiej strony dalej mama moze mi darowac 9287zl bez placenia podatku od darowizny nie wiem wprawdzie jak tak do konca bedzie sie na to patrzyl urzad skarbowy - bo niby wszystko bedzie zrobione w literze prawa ale ... no wlasnie, macie moze z tym doswiadczenie? a jutro pojde do skarbowki dowiedziec sie ile tak na prawde oni sadza ze moja dzialka moze byc warta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 13.09.2006 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 aladin07 W jaki sposob jest liczona oplata dla notariusza od zniesienia wspolwlasnosci? Z proporcji sobie wyliczylem, ze jak Ty od 35tys zl zaplaciles 960zl to ja zaplace kolo 10 tys. Zgroza. Trzeba bylo zostac notariuszem Ja czekam na przyszly rok na ta nowa ustawe, ale bede znosil wspolwslasnosc domu o wartosci okolo 400-500 tys.zl. Dom jest stary i nie jest tyle wart, ale ta okolica jest niestety najdrozsza w Katowicach Pozdrawiam. Znalazlem cos takiego. Mianowice oplata wynosi 1010zl + 0,5% powyzej 60 000zl dla kwoty 400 000zl, czyli 400 000 - 60 000 = 340 000 zl i od tej kwoty zaplacce notariuszowi 1010zl + 0,5% z 340 000 zl, czyli max 2710zl. Czy dobrze to rozumuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 13.09.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Tomasz M i sSiwy12 dziekuje za wyczerpujace wyjasnienia W takim razie musze wybrać sie do notariusza i zlecic przygotowanie takiej umowy małżeńskiej. Dam znac jak bedę miała już jakies konkrety. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 13.09.2006 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 do robercikzs wiesz w sumie dobrze rozumujesz ale ja np. nie wiem skad jest te 960zl moze mnie ktos pouczy bo wg tych max stawek wynika ze powinno wyjsc 760zl dla wartosci 35 tys. powyżej 30.000 zł do 60.000 zł - 710 zł + 1 % od nadwyżki powyżej 30.000 zł; wiec co to za 200zl jest? moze mi ktos wytlumaczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaaBaa 15.09.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Proszę o radę... Rodzice mają działkę wartości około 60 000zł. Chciałbym jak najszybciej (na pewno w tym roku) przepisać ją na mnie. Pytanie - jak to zrobić by było najtaniej. Dodatkowo dochodzi kwestia kredytu, piszecie tutaj o użyczeniu, rozumiem, że temat odpada, gdy chcę brać kedyt, ponieważ zapewne nie liczy się to do wkładu? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 16.09.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Zniesienie współwłasności można zrobić bezposrednio w sądzie bez udziału notariusza. Będzie duzo taniej, szczególnie przy tzw. zgodnym zniesieniu współwłasności. Wada jest taka, że to trochę trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 18.09.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 MaPa Musze zrobic zniesienie wspolwlasnosci, tylko mam problem, gdyz jeden ze wspolwlascicieli w kraju bedzie od 10 grudnia tylko okolo 6 tygodni. Najpierw jednak musze przeprowadzic postepowanie o nabyciu sspaddku. Czy mozna z taa osoba u notariusza podpisac jakis papierek, ze ona na wszystkom sie zzgadza i zeby przeprowadzic to bez jej udzialu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 18.09.2006 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 do MaPa : a moglbys uchylic rabka tajemnicy? jak sie wowczas za to zabrac i ile to wobec tego trwa skoro dluzej niz w przypadku notariusza? bede wdzieczny bo jezeli faktycznie bedzie to mozliwe to ponad 1000zl zostanie w kieszeni - a za to juz jakies okienko dachowe bedzie pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 18.09.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Jestem tylko teoretykiem wyżej wymienionej transakcji, bo sam chcialbym ją przeprowadzić. Cennik opłat sadowych mozna znależć np. tu: http://www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1705.11.383.2.20.4.0.1.htm, czyli 300zl za zgodne zniesienie współwłasności i 1000 za inne - są to opłaty stałe, czyli niezależne od kwoty transakcji!!!Jak widać zysk jest tym większy im większa jest kwota transakcji, ale w pewnych przypadkach (małych kwotach transakcji) może być nawet nieopłacalne. W przypadku nieruchomośći raczej już małe kwoty nie występują...Z tego co wiem (google i różne fora) w przypadku zgodnego zniesienia moze być tylko jedna rozprawa, ale nie zawsze...Ile czasu mija od złożenia wniosku do pierwszej rozprawy nie wiem, do następnej...Moze ktoś sie wypowie, kto juz to przechodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 18.09.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 hm, może i ja , jak wyglądałby podział nieruchomości i zniesienie współwłasności działki drogą sądową, jaki sąd rozpatruje takie sprawy? co jest wymagane aby przeprowadzić to sądownie? wiem ze najłatwiej notarialnie, ale ciągle, są jakieś problemy z przygotowaniem decyzji gminy - zaznacze że są wydane WZ z możliwością podziału tej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 18.09.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 hm, może i ja , jak wyglądałby podział nieruchomości i zniesienie współwłasności działki drogą sądową, jaki sąd rozpatruje takie sprawy? co jest wymagane aby przeprowadzić to sądownie? wiem ze najłatwiej notarialnie, ale ciągle, są jakieś problemy z przygotowaniem decyzji gminy - zaznacze że są wydane WZ z możliwością podziału tej działki. sam sobie odpowiem właśnie znalazłem http://www.praceprawnicze.pl/por_15.htm "Warunkiem wszczęcia postępowania przed sądem celem zniesienia współwłasności nieruchomości jest złożenie wniosku, w którym należy dokładnie określić rzecz mającą ulec podziałowi oraz przedstawić dowody prawa własności. W przypadku nieruchomości wymagane będzie więc załączenie odpisu aktualnego z księgi wieczystej prowadzonej przez sąd. Nadto wniosek taki musi czynić zadość wymaganiom formalnym, określonym w przepisach o pozwie, z tą różnicą, że zamiast pozwanego należy wskazać zainteresowanych w sprawie (uczestników). Do wniosku o zniesienie współwłasności poprzez podział wskazane jest również załączenie projektu podziału nieruchomości na części, który zaznaczony powinien być na planie sporządzonym według zasad obowiązujących przy oznaczaniu nieruchomości w księgach wieczystych. Projekt winien być sporządzony przez osobę uprawnioną i posiadającą odpowiednie kwalifikacje tj. biegłego geodetę. Jeśli wszyscy współwłaściciele są zgodni co do sposobu zniesienia nieruchomości, a projekt podziału nie sprzeciwia się prawu ani zasadom współżycia społecznego, ani też nie narusza w sposób rażący interesu osób uprawnionych to sąd wyda postanowienie odpowiadające treści wniosku. W toku postępowania o zniesienie współwłasności nieruchomości w drodze jej podziału sąd zasięga opinii wójta, burmistrza lub prezydenta miasta. W opinii tej mającej formę postanowienia właściwy organ ustosunkowuje się do zaproponowanego przez biegłego projektu podziału z punktu widzenia zgodności z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, a w przypadku jego braku z decyzją o warunkach zabudowy." Może komuś się przyda , p.s. a w moim przypadku i tak nic nie mogę przyśpieszyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 19.09.2006 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 woow - mocny ten tekst jak dla mnie dosyc zawily no ale jak cale nasze i chyba nie tylko nasze prawo a moze wobec tego ktos wie ile czasu trwa takie zalatwianie zniesienia wspolwlasnosci? - dodam ze wspolwlasciciele sa zgodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 19.09.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Dużo zależy od sądu i trochę od poczty (czy dobrze doręcza wezwania). Może być dwa miesiące, może być i osiem albo więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 19.09.2006 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 no to ja chyba sobie podaruje takie zalatwianie sprawy bo do konca roku wypadalo by wystapic o pozwolenie na budowe zeby zdazyc do maja - czerwca z pocztakiem budowy a dzialka jeszcze nie stoi na mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 20.09.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 wie ktos moze ile czasu trzeba czekac na orzeczenie sadu o stwierdzeniu nabycia spadku od momentu zlozenia wniosku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 aladin07 zaczekaj do stycznia! Podobno nie bedzie podatku od darowizny w tzw. I gr podatkowej czyli np darowizna od rodziców a jak będzie z darowizną w II grupie podatkowej? Ciocia chce mi podarować działkę, czy warto czekać do nowego roku? Czy projektowana ustawa zmienia opodatkowanie tylko w I grupie podatkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 04.10.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 wszystko fajnie, tylko po co?? po co to naginanie prawa, jak taniej i legalnie mozna to zalatwic umową dożywocia służe szczegółami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.10.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 wszystko fajnie, tylko po co?? po co to naginanie prawa, jak taniej i legalnie mozna to zalatwic umową dożywocia służe szczegółami Pozdrawiam A to chyba też uzależnione jest od wartości przedmiotu ? Szczególnie podatek...ale może się mylę ...? naginanie prawa ? To co nie jest zabronione jest dozwolone... chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts