kef 23.08.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Witam. Od niedawna poszukuję działki w okolicach Olsztyna. Ostatnio ucieszyłem się bardzo gdyż znalazłem taką, która w pełni mi odpowiada (lokalizacja, cena). Po rozmowie z właścicielem udałem się do urzędu gminy aby sprawdzić czy przypadkiem nie ma problemów by rozpocząc budowę. Po rozmowie z urzędnikami okazało się że problem niestety jest . Od 1 stycznia od kiedy zarządzanie przejął starosta nie wydano rzadnego pozwolenia na budwę . Chodzi o brak kanakizacji, która w planie zagospodarowania jest, natomiast brak jest środków na realizację tej inwestycji (wymiana rury na odcinku 2 km i modernizacja oczyszczalni ścieków). Gmina nie ma kasy, odrzucono także projekt wniosek o dofinansowanie z funduszy UE. Wcześniej wójt wydawał warunkowe pozwolenia na budowę szamba. Działka wraz z otaczającymi terenami w planie zagospodarowania przeznaczona jest pod budownictwo jednorodzinne Wobec tego mam pytanie czy w zaistniałej sytuacji jest jakaś szansa na otrzymanie pozwolenia na budowę np. z czasowym pozwoleniem na korzystanie z szamba ???? Czy niewydawanie pozwoleń jest zgodne z prawem skoro w ciągu najbliżych paru lat kanalizacja nie zostanie zbudowana. Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 23.08.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 U nas była podobna sytuacja tyle ze z pozwoleniami nie ma zadnego problemu. Tez wystepuje rozbieznosc pomiedzy planem zagospodarowania a realizacja oczyszczalni.Sytuacja wiec wygalda tak- sa wydawane pozowlenia na budowe, jedynie nie ma mozliwosci uzyskania zezwolenia na uzytkowanie, po wybudowaiu budynku. Jednak obecnie czasie gmina podejmuje dzialania aby zmienic plan zagospodarowania i pozwolic na razie na szamba poki nie znajda sie pieniadze na kanalize. Tak wiec poki jest stary plan- budowac sie mozna auzytkowac nie (przynjamniej formalnie). Mysle, ze powinieneś sie dopytac czy gmina planuje jakies uchwaly w przemiocie zmiany planu. ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 23.08.2006 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Dziękuję Aniu !!! Tu jest dokładnie taka sama sytucja nie chcą wydawać zezwolenia na użytkowanie. Dzięki za wskazanie możliwej drogi wyjścia. Wielkie dzięki i pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 23.08.2006 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 U nas była podobna sytuacja tyle ze z pozwoleniami nie ma zadnego problemu. Tez wystepuje rozbieznosc pomiedzy planem zagospodarowania a realizacja oczyszczalni. Sytuacja wiec wygalda tak- sa wydawane pozowlenia na budowe, jedynie nie ma mozliwosci uzyskania zezwolenia na uzytkowanie, po wybudowaiu budynku. Jednak obecnie czasie gmina podejmuje dzialania aby zmienic plan zagospodarowania i pozwolic na razie na szamba poki nie znajda sie pieniadze na kanalize. Tak wiec poki jest stary plan- budowac sie mozna auzytkowac nie (przynjamniej formalnie). Mysle, ze powinieneś sie dopytac czy gmina planuje jakies uchwaly w przemiocie zmiany planu. ania Aniu jeśli możesz to zdradź mi sekret jak tego dokonałaś. Ja w każdym razie jedynie na swój urok osobisty nie mogę liczyć. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 23.08.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Hej Kef, To niestety nie mój urok osobisty ;( Po prostu sfrustrowani niedoszli mieszkańcy nalegali i gmina sie tym zajęła. Na decyzje gminy miał także duzy wpływ fakt, ze kilku radnych planuje zamieszkac takze na tym osiedlu:). Poza tym gmina chce tam sprzedawać dalsze działki więc ma w tym sens czysto ekonomiczny- inaczej ofertamogłaby byc nieatrakcyjna Ponadto wkrotce zbliżaja sie wybory i trzeba sie jakoś wykazać przed wyborcami:))) jak widzisz wszystko kreci sie wokół pieniądza niestety.... Myslę, że inicjatywa w przedmiocie zmiany planu dla całych terenów jest najproszym wyjsciem, choc i tak zajmie miniumum pół roku. Moze trzeba wyjśc z inicjatywą? Nie widze tez przeszkód żeby nie wydac Ci teraz pozwolenia na budowe.. A do czasu kiedy sie wybudujesz i bedzie Ci potrzebne pozowlenie na uzytkowanie minie pewnie co najmniej z rok Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 23.08.2006 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Witaj Aniu !!! Ponownie dzięki za podpowiedż. Twój przykład jest dla mnie swiatełkiem w tunelu i zagrzewa do działania. Chcę się dobrze przygotować do spotkania z wójtem, a więc każda zdobyta w tej kwestji informacja jest dla mnie bardzo cenna. PozdrawiamKef Ps.Jeśli masz jakieś zagwostki z ogródkiem, oczkiem wodnym to daj znać. Może pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts