Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żółtodziób pyta

kef

Recommended Posts

Witam.

Od niedawna poszukuję działki w okolicach Olsztyna. Ostatnio ucieszyłem się bardzo gdyż znalazłem taką, która w pełni mi odpowiada (lokalizacja, cena). :lol: Po rozmowie z właścicielem udałem się do urzędu gminy aby sprawdzić czy przypadkiem nie ma problemów by rozpocząc budowę. Po rozmowie z urzędnikami okazało się że problem niestety jest :o . Od 1 stycznia od kiedy zarządzanie przejął starosta nie wydano rzadnego pozwolenia na budwę . Chodzi o brak kanakizacji, która w planie zagospodarowania jest, natomiast brak jest środków na realizację tej inwestycji (wymiana rury na odcinku 2 km i modernizacja oczyszczalni ścieków). Gmina nie ma kasy, odrzucono także projekt wniosek o dofinansowanie z funduszy UE. Wcześniej wójt wydawał warunkowe pozwolenia na budowę szamba. Działka wraz z otaczającymi terenami w planie zagospodarowania przeznaczona jest pod budownictwo jednorodzinne

Wobec tego mam pytanie czy w zaistniałej sytuacji jest jakaś szansa na otrzymanie pozwolenia na budowę np. z czasowym pozwoleniem na korzystanie z szamba ???? Czy niewydawanie pozwoleń jest zgodne z prawem skoro w ciągu najbliżych paru lat kanalizacja nie zostanie zbudowana.

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam

U nas była podobna sytuacja tyle ze z pozwoleniami nie ma zadnego problemu. Tez wystepuje rozbieznosc pomiedzy planem zagospodarowania a realizacja oczyszczalni.

Sytuacja wiec wygalda tak- sa wydawane pozowlenia na budowe, jedynie nie ma mozliwosci uzyskania zezwolenia na uzytkowanie, po wybudowaiu budynku. Jednak obecnie czasie gmina podejmuje dzialania aby zmienic plan zagospodarowania i pozwolic na razie na szamba poki nie znajda sie pieniadze na kanalize. Tak wiec poki jest stary plan- budowac sie mozna auzytkowac nie (przynjamniej formalnie). Mysle, ze powinieneś sie dopytac czy gmina planuje jakies uchwaly w przemiocie zmiany planu.

ania

U nas była podobna sytuacja tyle ze z pozwoleniami nie ma zadnego problemu. Tez wystepuje rozbieznosc pomiedzy planem zagospodarowania a realizacja oczyszczalni.

Sytuacja wiec wygalda tak- sa wydawane pozowlenia na budowe, jedynie nie ma mozliwosci uzyskania zezwolenia na uzytkowanie, po wybudowaiu budynku. Jednak obecnie czasie gmina podejmuje dzialania aby zmienic plan zagospodarowania i pozwolic na razie na szamba poki nie znajda sie pieniadze na kanalize. Tak wiec poki jest stary plan- budowac sie mozna auzytkowac nie (przynjamniej formalnie). Mysle, ze powinieneś sie dopytac czy gmina planuje jakies uchwaly w przemiocie zmiany planu.

ania

Aniu jeśli możesz to zdradź mi sekret jak tego dokonałaś. Ja w każdym razie jedynie na swój urok osobisty nie mogę liczyć.

Serdecznie pozdrawiam

Hej Kef,

To niestety nie mój urok osobisty ;( Po prostu sfrustrowani niedoszli mieszkańcy nalegali i gmina sie tym zajęła. Na decyzje gminy miał także duzy wpływ fakt, ze kilku radnych planuje zamieszkac takze na tym osiedlu:). Poza tym gmina chce tam sprzedawać dalsze działki więc ma w tym sens czysto ekonomiczny- inaczej ofertamogłaby byc nieatrakcyjna

Ponadto wkrotce zbliżaja sie wybory i trzeba sie jakoś wykazać przed wyborcami:)))

jak widzisz wszystko kreci sie wokół pieniądza niestety....

Myslę, że inicjatywa w przedmiocie zmiany planu dla całych terenów jest najproszym wyjsciem, choc i tak zajmie miniumum pół roku. Moze trzeba wyjśc z inicjatywą? Nie widze tez przeszkód żeby nie wydac Ci teraz pozwolenia na budowe.. A do czasu kiedy sie wybudujesz i bedzie Ci potrzebne pozowlenie na uzytkowanie minie pewnie co najmniej z rok

Ania

Witaj Aniu !!!

Ponownie dzięki za podpowiedż. Twój przykład jest dla mnie swiatełkiem w tunelu i zagrzewa do działania. Chcę się dobrze przygotować do spotkania z wójtem, a więc każda zdobyta w tej kwestji informacja jest dla mnie bardzo cenna.

Pozdrawiam

Kef

Ps.

Jeśli masz jakieś zagwostki z ogródkiem, oczkiem wodnym to daj znać. Może pomogę.