Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Osówkowego Dziennika

Recommended Posts

Osówko,

Jako pierwsza pozwolę sobie pogratulować Ci rozpoczęcia budowy i rozpoczęcia dziennika! Po latach będzie jak zanalzł!

No teraz to już się pewnie w ogóle nie spotkamy, chyba, że na Waszej budowie :wink:. Wiem jak wygląda doba budującego... Tylko najmocniejsze przyjaźnie to przetrwają.:wink:

Gratulacje i POWODZENIA, niech wam się nadal szczęści!

No i napisz co z tymi rurami...?

Alicja

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapraszam, zapraszam. Będziemy tam często rezydować w soboty i niedziele, zwłaszcza, że pogoda zaczyna sprzyjać "Kresikowaniu". No i można popatrzeć na Legaletta - jak powstaje i wygląda to cudo. Rury już przestawili, miałam rację.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Osówka dnia 2003-04-01 15:17 ]

On 2003-04-07 20:23, automik wrote:

Osówka, od czwartku ma być cieplej:wink:

Wszyscy chcieli dobrze, ale nie wyszło :???:

Ale już za dwa dni: http://pogoda.onet.pl/0,3,miasto.html

:lol:

Napiszcie jeszcze, jak ten domek ma wyglądać. To jakiś gotowy projekt. Wyobraźnia - dobra rzecz.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: jprzedworski dnia 2003-04-10 12:08 ]

On 2003-04-10 12:02, jprzedworski wrote:

On 2003-04-07 20:23, automik wrote:

Osówka, od czwartku ma być cieplej:wink:

Wszyscy chcieli dobrze, ale nie wyszło :???:

Ale już za dwa dni: pogoda.onet.pl/0,3,miasto.html

:lol:

Ten link też automatycznie nie wychodzi, trzeba go wklepać ręcznie.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: jprzedworski dnia 2003-04-10 12:16 ]

Spróbuj pokalkulować tak: pod dom z wiatą ( w sumie 188m2)

trzeba wykonać prace ziemne, fundament, wylać podłogi, rozprowadzić rury wody, kanalizacji. Do tego dodaj koszty grzejników do takiego domu, rozprowadzenie co, koszty kotła i automatyki np. turbo z zamkniętą komorą,albo właściwy komin,przyłącze gazowe, albo zbiornik z gazem - dzierżawa, czy coś takiego np. zbiorniki na olej, kotłownia no albo choćby pieców akumulacyjnych. Nie jestem w tym zbyt biegła, ale ile taniej by to było? No i ile czasu więcej by to zajęło?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Osówka dnia 2003-04-23 13:04 ]

Ale za te 50 tys. masz fundament z pełną izolacją, pewnie z 80% instalacji wod-kan. bo rury już są rozprowadzone w płycie, działające ogrzewanie elektryczne (nie trzeba instalacji "kaloryferowej&quot:wink: i wylewkę pod posadzki (od razu można kłaść podłogę). Przy fundamencie tradycyjnym całe wypełnienie fundametu wykonuje się później i na ogół nie jest to wliczane w stan zerowy, tylko w wykończenie.

Na dodatek to jest akurat fundament domu parterowego, a więc dość spory. Przy piętrowym wyjdzie taniej, ale trzeba wtedy oddzielnie robić ogrzewanie góry.

Ale za te 50 tys. masz fundament z pełną izolacją, pewnie z 80% instalacji wod-kan. bo rury już są rozprowadzone w płycie, działające ogrzewanie elektryczne (nie trzeba instalacji "kaloryferowej&quot:wink: i wylewkę pod posadzki (od razu można kłaść podłogę). Przy fundamencie tradycyjnym całe wypełnienie fundametu wykonuje się później i na ogół nie jest to wliczane w stan zerowy, tylko w wykończenie.

Na dodatek to jest akurat fundament domu parterowego, a więc dość spory. Przy piętrowym wyjdzie taniej, ale trzeba wtedy oddzielnie robić ogrzewanie góry.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam Osówko !

Debiutuję na forum własnie w tym wątku, gdyż w twoim pamiętniku znalazłem coś takiego:

Dom będzie parterowy, bez piwnic, poddasze nieużytkowe. Powierzchnia ok.145 m2, przy domu dwie komóreczki i wiata na samochód. Przydomowa oczyszczalnia ścieków, rekuperator, kominek z DGP. Kolektory słoneczne i pompa ciepła odsunięte w bliżej nieokreśloną przyszłość (niestety...kasa). Dach dwuspadowy, bez ekstrawagancji - tylko lukarna nad wiatą.

Wybraliśmy : grzewczą płytę fundamentową Legalett, ściany zewnętrzne jednowarstwowe z bloczków keramzytobetonowych z wkładką styropianową "Pezam", wewnętrzne ściany z silikatów, okna PCV "drewnopodobne" od zewnątrz, dachówki cementowe euronit.

To jest niemal dokładnie to samo, co my mamy zamiar zacząć budować pod koniec lipca ! U nas zamiast wiaty będzie garaż wolnostojący z dwoma komórkami i dachówka Braas a nie Euronit, no i domek mniejszy o 15m2. Ale reszta zgadza się w 100%, nawet marzenia o kolektorze i pompie ciepła :smile: To miło znaleźć kogoś myślącego podobnie, tym bardziej,że większość moich znajomych patrzy na moje pomysły z drwiącym uśmiechem. Jeżeli pozwolisz, to chciałbym Ci zadać parę pytań. Oto pierwsze z nich:

1. Czy ekipa budująca Legalett była polecona przez producenta ?
  2. Czy połączyłaś DGP z system grzewczym Legalett ? Jeżeli tak, to w jaki sposób ?
  3. Czy myślałaś o GWC pod płytą - podobno jest taka możliwość ?
  4. Na jaką spoinę były murowane bloczki Pezam? Czy możliwe jest stosowanie cienkiej spoiny takiej jak np. do murowanie z Ytonga ?
  5. Z innej twojej wiadomości dowiedziałem się, że będziecie mieli więźbę z wiązarów (kolejne podobieństwo:smile: ). Wasz wybór padł na Wieluń, gdyż jak pisałaś był tańszy od Eragi. Czy ta różnica dotyczyła całości, tzn. transportu i montażu również ?

Żeby Cię nie zrazić, to na tym koniec mojej litanii. Jeżeli znalazłabyś chwilę czasu, żeby mi odpowiedzieć, to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam życząc szybkiego i bezproblemowego zakończenia budowy.

PS. Z niecierpliwościa czekam na kolejne odcinki twego pamiętnika !

Bardzo się cieszę, że ktoś o coś mnie pyta, bo jak każdy "młody inwestor" lubię wszelkie dyskusje na temat swojego domu. I tak:

1. Tak, była polecona.

2. Nie, są (a raczej będą) dwa niezależne systemy. Ale jedna z rur Legalettu jest "wyciągnięta " z płyty nad powierzchnię ok. 1,5m i ma otaczać zakrętasem kominek i dogrzewać się przy okazji "kominkowania".

3. Myśleliśmy o GWC, ale nie zdążyliśmy. Czas nas gonił, bo złapaliśmy spore opóźnienie na starcie, a do jesieni chcemy zamieszkać.( ?!)O ile pamiętam można zrobić pod płytą.

4. Pezam murowany na zaprawę ciepłochronną ECOR dostarczoną przez producenta bloczków. Spoina cieńsza niż tradycyjna, ale grubsza niż klej do BK ( ma ok 1 - 1,5 cm), ale tylko pozioma - bloczki są na pióro-wpust.

5. Wieluń bliżej Warszawy, więc transport tańszy, bo Eraga wiezie z Tucholi. Montaż w podobnej cenie. My wzięliśmy pod uwagę kwotę ostateczną za całokształt, a jeszcze bierzemy z Wielunia podbitkę tym samym transportem. Pozdrawiam.

Dziękuję za szybką odpowiedź ! Podziwiam tempo robót. Wg mnie jesień to realny termin przeprowadzki. Przypominam jak wprowadziliśmy się do naszego obecnego mieszkania - była wykończona tylko kuchnia i położone podłogi. Układanie glazury, malowanie okien, tapetowanie, wstawianie drzwi wewnętrznych robiliśmy już mieszkając. No ale wtedy nie mieliśmy jeszcze dzieci. My w tym roku planujemy stan surowy otwarty, resztę w przyszłym roku. Co do twoich okien, to 34m2 to rzeczywiście sporo, u mnie będzie 27m2. Też boję się, że przez okna będzie uciekało najwięcej ciepła. My budujemy się w okolicy Białegostoku i zimy mamy bardziej mroźne niż w Warszawie, więc sprawa ogrzewania i jego kosztów jest dla nas priorytetem. My też będziemy mieli duże okna w salonie: 2,4 x 2,7 od strony południowo-wschodniej i 3,3 x 2,7 od strony południowo-zachodniej. Nie wiem, czy rozważałaś zastosowanie folii heat mirror ? Jeżeli nie, to trochę informacji znajdziesz o tym na stronie: http://www.murator.pl/prod_99_4.htm , a aktualne ceny: http://www.hydropol-szyby.com.pl/cennik.php

Ja chyba się zdecyduję na to do okien w salonie. Zastanawiam się tylko po jakim czasie zwróci mi się ta folia, rekuperator, ściany z bloczków Pezam, Legalett. Obawiam się, że nie prędko, być może nawet po 20 latach. No ale pocieszam się, ze łatwiej wydać na coś raz i zapomnieć, niż później co miesiąc mieć świadomość, że można by było płacić mniejsze rachunki za prąd. Inny temat to wybór taryfy elektrycznej. Płyta Legalett wprost idalnie się nadaje do zasilania taryfą nocną. Boję się tylko, że wtedy przemienimy się z żoną w "nocnych Marków" - chcąc oszczędzić będziemy prać, suszyć, kąpać sie, prasować, zmywać po 22, a nie wtedy kiedy na to mamy ochotę. Jak będzie u Ciebie, którą wybrałaś taryfę i jaki masz przydział mocy ? Wątpliwości przed budową mam oczywiście dużo więcej, zresztą tak jak wszyscy pisujący na forum. Czasami to zazdroszczę memu przyjacielowi ze Stanów, którego "budowa domu" polegała na wskazaniu palcem w katalogu projektu, który mu się podobał. Przyjechał na dwa miesiące do Polski, a po powrocie już zamieszkał w wykończonym "4-bedrooms". Z drugiej strony co on może wiedzieć o współczynniku k :smile:

Mam jeszcze jedno pytanie: jak wykonujecie i ocieplacie wieniec i nadproża ? Pezam najdłuższe nadproże ma długości 2,6m, co pewnie do waszych niektórych okien będzie za mało. No i na koniec - czy już teraz zmieniłabyś coś w projekcie i wykonaniu swego domu ?

Pozdrawiam

PS. Jeżeli masz ochotę, to możesz zobaczyć nasz projekt na stronie: http://www.domyrodzinne.pl/projekty/projekt.php?pid=107&ExtraNavText=Ola+%28e.+III%29

W projekcie zrobiliśmy kilka modyfikacji, przede wszystkim mamy lustrzane odbicie, zamiast garażu dodatkowa sypialnia z łazienką, kuchnia przeniesiona w inne miejsce i brak ogrodu zimowego.

Bardzo zgrabny domek i jaki ma piękny kolor dachówki (jak dla mnie!). A kuchnię to gdzie przenieśliście? Czyżby od frontu, w miejsce kominka?

Marzyły mi się takie szyby, ale portfel szybko nas ustawił do pionu. Z tych samych powodów pompa i kolektor czekają na lepsze czasy. Obawialiśmy się, że przez te nasze "fanaberie" moglibyśmy zamieszkać o parę lat później, a my już tak chcemy najszybciej być u siebie. Te nakłady mogą się nie zwrócić nigdy, więc postawiliśmy raczej na energooszczędność niż tanie źródło grzania. Przy szczelnych oknach i ogrzewanej prądem podłodze rekuperator wydaję się absolutnie potrzebny. Będziemy ciągnąć prąd dwutaryfowy, mamy przydział mocy 21 kW (o taki się staraliśmy). Kąpiele i zmywanie po 22 to nic niezwykłego,a mąż chce zastosować jakies czasowe wyłączniki do zmywarki i pralki, żeby pranie zrobiło się samo o świcie, a ja je szybciutko przed wyjściem do pracy rozwieszę (hm...). No jeszcze od 13 do 15 też jest taniej, więć ucieknę z pracy i szybko coś uprasuję....Nie, to żart, ale rzeczywiście trochę można pokombinować, byle się nie zamęczyć tymi pomysłami. Te długie nadproża i podciągi będą lane z betonu na grubość 24 cm i ocieplone 12 cm styropianu. Wieniec też wylany 24x24 cm i obłożony pustakami systemowymi do ocieplenia wieńca gr 12cm. Ważne jest też ułożenie styropianu na płycie Legalett- tam gdzie okna tarasowe aż do brzegu, aby beton nie wychodził poza okna na zewnątrz (mostek cieplny) Nasz architekt zwrócił na to uwagę, a konstruktorzy firmowi nie.

Co do kolegi z USA - my w Polsce budowanie domu traktujemy trochę jak spłodzenie syna - lubimy to zrobić sami. I każdy po budowie czuje się jak bohater i weteran!

Co do projektu - jestem nieustająco zdziwiona, jak bardzo mi pasuje. Natomiast dokładniej sprawdzalibyśmy ekipy budowlane. Ta obecna jest OK, ale szkoda straconego na poprzedników czasu. Bo pieniądze stracił niestety Pan Wykonawca!

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Osówka dnia 2003-05-25 23:21 ]

• 4 weeks później...