Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Osówkowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
Czy wizyta panów z Legalettu to standard, czy przyjechali w ramach reklamacji ? Ja też mam już ukończoną płytę i od początku liczyłem się z koniecznością wylania masy samopoziomującej w pomieszczeniach gdzie nie będzie ułożona terakota. Tego wg mnie nie da się uniknąć po zniszczeniach dokonanych przez kolejne ekipy murujące, tynkujące, układające itd. Jeżeli jest taka możliwość, to dobrze byłoby zrobić to na koszt firmy Legalett :D Jaką masz powierzchnię dachu, bo z tego co się orientuję to większą od mojej (218 m2), a zapłacę więcej od Ciebie (dzisiaj podpisałem umowę). Ja wybrałem dachówkę staroniemiecką Braasa i za komplet materiałów (łącznie z łątami i kontrłatami, folią, orynnowaniem, blachą itp. zapłacę 18 tys. zł.

Osówka, Leszek

To mogę dołączyć do Waszego klubu. :)

Też parter, legalett, wiązary (chyba też z Wielunia), ale ściany kanadyjczykowe...

Mam zamiar ruszyć za 2-3 tygodnie.

Maciek jakieś mare rady dotyczące legalettu ?

Pilnuj wymiarów z metrówką. ;) Położeń rur wszelakich... Poprawianie potem jest... :( I nie lej w upał betonu - najlepiej zamów z opóźniaczem. Wtedy zdążą go wyrównać i zatrzeć na gładko. U mnie cokolwiek nie zdążyli choć i tak nie jest źle.

Leszku:

Nasza powierzchnia dachu to 350 m2. Dachówki euronit. Troszkę dachówek jeszcze dokupowałam (gąsiory i brzegowe), ale też nam sporo zostało podstawowych ok. 1 warswy na palecie, i parę arkuszy blachy na obróbki, kupiłam też trochę za dużo haków do rynien, mimo, że majster zakładał je gęściej (mam nadzieję, że przyjmą nam z powrotem w hurtowni). Mąż wynegocjował prawie 20% rabat na te materiały.

Wizyta "płytowa" chyba nie jest standartowa, my podpisaliśmy umowę o wykonanie płyty bezpośrednio z Legalettem, więc nie było wątpliwości kto odpowiada za jakość wykonania. Wizyta miała na celu odbiór wykonania. Nasza płyta wylewana w ciepły dzień miała opóźniacz, ale dotarcie jej po trzech dniach na gładko okazało się trudne.

Piku! Te same rady dawałam chyba w moim dzienniku

- SPRAWDZAĆ WSZYSTKIE RURKI przed zalaniem betonu.

Rzeczywiście nasza płyta miała wyjątkowego pecha, inne podobno są zrobione dużo lepiej (chodzi o dokładność). Konstrukcyjnie jest poprawna, nie mam zastrzeżeń.

A ten pan Mariusz 79 napędził na forum stracha stracha, a potem właściwie powiedział, że zasadniczo nie ma zastrzeżeń. Z igły - widły. Szykuję zdjęcia naszego domu. :D

Panowie z Legalettu też mieli duże oczy, gdy dowiedzieli się po jakim czasie "docierano" płytę (wylana w Czwartek czy Piątek Wielkanocny, co trwało od rana do zmierzchu), docierana po świętach. I to bez zdjęcia rurek prowadzących :o

Zdjęli je w połowie maja :o Dobre, nie?

I powiedz sam, czy nie mieliśmy racji tak narzekając? :-?

Witam. Nie śledziłam Twojego dziennika od jakiegoś czasu i przegapiłam informację o planowanym zakupie Bartosza. Czy masz już to za sobą?

Mam takie same odczucia co do rozmów z Aga GT i Bartoszem, z AGA opóźniały się rysunki, nie potrafili odpowiedzieć na pytania naszego projektanta i w końcu pożegnaliśmy się. My jesteśmy na 100% zdecydowani na Bartosza (mamy to już w projekcie), właśnie czekamy na kompeksową wycenę wraz z robocizną.

Pozdrawiam,'

gaga2

Fatalne wrażenia z korespondencji. Najpierw zgubili wysłane im rzuty budynku, potem jednak je znaleźli. Przygotowali coś - niby oferta, a właściwie rysunek. Po usilnych prośbach - obietnice, że zaraz dostaniemy ofertę cenową . Potem dłuższa cisza i moje komentarze na forum - niepochlebne. Po tym komentarzu natychmiast znów odzew i obietnica, a potem wysłana (chyba) przez pomyłkę emalia z jakims nieładnym :evil: komentarzem na temat moich nagabywań o ofertę i sensowności współpracy z nami, potem niby przeprosiny i brak obiecanej oferty.

No to ile można się prosić?

Czy ktoś wogóle ma ten ich rekuperator i go chwali?

Ale to, że ktoś by miał i nawet chwalił, to by nic nie znaczyło. Przede wszystkim dlatego, że Aga jak i Bartosz produkują tylko wymienniki a resztę właściwie składa się samemu. A ile osób zakłada sobie aparaturę pomiarową i sprawdza, jaka jest naprawdę sprawność tego wymiennika? Poza tym dużo osób chwali to co ma. Sam tak często robię a właściwie to może czasami niesłusznie.

Święte słowa Jezier !

Najtrudniej krytycznie na siebie spojrzeć :)

A tak sobie myślę, że jka sam chcesz skłądać rekuperator to może zamiast wymiennika Bartosza za 3000zł, dwa krzyżowe Heatex'u za (bodajże) 1600zł połączone szeregowo. Sprawność chyba byłaby podobna (60% pierwszy i 60% z pozostałych 40% to 24% co razem daje 84%) ?

Osówka,

U mnie już po wszystkim. Legallet akurat sie udał. Panowie zapomnieli jedynie zamontować przed wylaniem 1 rurki kanalizacyjnej . Więc mam kucie..

Osówka, przed Twoją działką jest wysypany ten fajny asfalt z frezowania. Czy jest jakaś możliwośc , żeby kupić oficjalnie w Twoim źródle kilka wywrotek?

Pozdrawiam

NIe wiem, sprawę "asfaltu" dla naszego miniosiedla załatwiał sąsiad. Wszyscy ponosiliśmy koszty, ale były nieduże - głównie transportu i rozłożenia, walcowania. To jest asfalt zdjęty z pasa startowego na lotnisku, sąsiad ma jakieś powiązania :wink:

Gratuluję udanej płyty, to chyba na pocieszenie po Twoich nerwach związanych z terminami. Każdego z nas coś dopada...