pik33 30.08.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Dostałem z Bartosza ofertę - sam wymiennik kostuje niewiele ponad 2k. Więc eksperymentować nie ma po co. Za to rurki i inne g.... - te dopiero kosztują... Razem materiały na rekuperację w domku - 7k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 30.08.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Czy rurki i nne bambetle można gdzieś taniej kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 30.08.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Dobrze by było kupić taniej, ale nie mam żadnych informacji na ten temat. W razie czego dajcie znać. Nic tak nie cieszy, jak ten sam towar za niższą cenę. W końcu właśnie zaczynamy etap "wykańczania" (inwestora ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 31.08.2003 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2003 Tu jest coś co napisał Januszek w wątku o samodzielnym wykonaniu nie tylko rekuperatora ale i całej wentylacji: Cierpliwości centralka 1600zł rury elastyczne 80m 325zł rura elastyczna 150 62zł rozdzielnica x2 3 arkusze blachy 80 zł kratki wylotowe 7x 145zł anemostat wlotowy 4x 40zł i jeszcze 4 arkusze blachy 110zł i klika sur spiro 100 jakieś 70zł tłumik 126zł taśma +silikon uszczeniający sam nie wiem ile. to sa wszystkie koszty materiałów związane z wentylacją nie mówię nic o GWC ceny poszczególnych elementów wentylacji mogły ulec zmianie kupowałem jakieś 2-3lata temu. Tutaj centralka zawiera wymiennik heatexu (600zł), 2 wentylatory (400zł) i reszta "ciperklocków" (600zł). Kupując wymiennik u Bartosza wychodzi rekuperator za około 3000zł czyli w sumie niewiele mniej niż gotowy... Natomiast cała instalacja (kanały, anemostaty, rozdzielnice) wychodzi na poziomie 2500zł. Tu jest rzerzony wątek: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=11461 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.09.2003 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Maco. Można kupić tańsze kanały i wentylatory. Zastanawiałem się nad tańszymi zamiennikami:Wentylatory - nie można dobrać sobie ot takie zwykłe, te co się wybierze muszą mieć odpowiednią wydajność aby podołały przepchaniu tych kilkuset m3/h. Sprawdzałem wentylatory różnych producentów i te dobre kosztują podobnie. Urządzenia dospelu to kiepska jakość. Wymiennik Bartosza ma opór 200 pascali, do tego chcąc zapewnić sobie wydajność np 400m3/h - to kolejne kilkaset pascali. Wentylatory muszą mieć niestety dużą wydajność przy dużym oporze.Kanały są lepsze i gorsze. Ja zdecydowałem się na takie co tłumią dodatkowo hałas. Wolę kupić lepsze polecane mi jako dobre zamiast np. najtańszych polskich, które mają kiepską opinię.Tak naprawdę najgorsze jest to, że prawie wszystkie elementy wentylacji obłożone są 22% stawką vatu. Słyszałem wiele opini o tym, że za rok wszycy będą kupowali materiały bez vatu ale to pobożne życzenia bo kto im sprzeda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.09.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Ja rozmawiałem na Bartyckiej o możliwych upustach na wentylatory i kanały. Od ręki proponowali rabaty 5-10%, ale jeśli ze 3-4 osoby zamówiłyby za powyżej 10 tys to ja myślę że i powyżej 10% udałoby się uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 02.09.2003 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Jezier, myślę, że możemy się skrzyknąć i kanały, wentylatory kupić razem.. tylko najpierw trzeba ustalić jakie dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek Borkowski 02.09.2003 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Ja też jestem zainteresowany wymiennikiem Bartosz. Razem ze mną byłoby to już 6 osób z tego watku (Osówka, Gaga2, Pik33, Jezier, Maco). Dzwoniłem do Bartosza i przy zamówieniu np. 4 rekuperatorów jednocześnie na pewno byłby jakiś solidny rabat. Ja decyduję się jednak na kompletny wymiennik, który bez rabatów kosztuje 4800+VAT, ale mam za to gwarancję i nie muszę się martwić montażem wszystkiego. Jeżeli jesteście zainteresowani wspólnym zakupem wymiennika, to dajcie znać i będziemy negocjować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.09.2003 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Maco. No to ekstra. Ja już chyba wiem ale muszę wszystko spisać sobie. Poza tym muszę rozliczyć pierwszą transzę kredytu i poczekać na drugą. Myślę, że za tydzień dwa będę gotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.09.2003 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Jak spiszesz, to się podziel... Jeśli chodzi o transport to służę moją przyczepką. Nie wiem czy warto ale jeśli transport wychodzi drogo to ja mogę przewieźć coś do 500-700kg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 03.09.2003 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 To ja się może dołączę... Teraz czekam na wycenę całości instalacji z Bartosza, być może zlecę im też wykonanie instalacji (biuro w Krakowie). Niestety - planowany wydatek na ten cel to przyszły rok. Ale jak trzeba, to mogę zamówić teraz wpłacić zaliczkę i resztę rozliczyć po wykonaniu. Co do wentylatorów itp - wszystkie tego typu dane mam w projekcie. Podobno firmy wykonujące instalacje oferują wykonanie projektu gratis. Nie jest to wiadomość sprawdzona... Pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 17.10.2003 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Osówka, możesz podzielić się informacją, czy masz już za sobą zrobienie wentylacji - i czy zdecydowałaś się na Bartosza? Za jaką cenę?Wycena mojej wentylacji powala z nóg i zastanawiam się nad tańszą alternatywą - tylko jeszcze nie wiem w jakich elementach oszczędzać.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 17.10.2003 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Tak wybraliśmy Bartosza, oni też nam zrobili projekt gratis. Aktualnie mąż koresponduje z Jezierem w celu wspólnego "wywierania presji cenowej". Mamy w sufitach te anemostaty, kupione chyba w Castoramie. Reszta przed nami, ale chyba wyjdzie ze 6 -7 tys, jeśli ułożymy tę instalację "własnoręcznie". Ale może kłamię - jeśli to bardzo ważne to zapytam Romana, on wie dokładniej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 17.10.2003 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Gaga! Walcz, walcz o ceny. Nam ślicznie tynkowali za 21 zł. Sufity podwieszane z fanaberiami kładli inni za 24 zł/m2 , chociaż ten tynkarz chciał za 80 zł. Szalona różnica. Jak powalczysz, to potem poczujesz się, jakbyś własnoręcznie ten dom zbudowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.10.2003 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Osówka. Opis domu do jakiego się wprowadzisz jest dziwnie znajomy. Mam dokładnie to samo. Będę mieszkał w bardzo podobnych warunkach jak ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 20.10.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Masz rację, Jezier :lol: . Jesteśmy trochę jak takie bliźniaki na odległość. Widocznie jest to wersja"Uniwersalno - idealna". Jeśli kiedyś będziesz miał wolną chwilę ( ) to zapraszamy na wizję lokalną. My niestety jesteśmy zalatani i nikogo z budujących forumowiczów nie odwiedziliśmy. Od początku śledziłam Twój dziennik,zaczynaliśmy prawie tego samego dnia, podobne założenia projektowe i pomysły. Przyznaję, że często porównywałam etapy Waszej budowy i naszej. Najpierw trochę się stresowałam - zostaliśmy w tyle przez murarzy, ale potem Was dogoniliśmy. Ostatnio chyba zalatany jesteś, bo nie widzę nowych wieści z frontu budowlanego. Mam nadzieję na przeprowadzkę w listopadzie, tak realnie patrząc to chyba tak w połowie. Pozdrawiam, wkrótce pewnie poznasz przy okazji Bartosza mego "inwestora" strategicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.10.2003 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Zalatany to ja raczej nie jestem. Mam niestety słomiany zapał i trochę już mam dość tej budowy. Tempo rzeczywiście mi siadło. Trochę niepotrzebnie chciałem zrobić jak najwięcej za gotówkę i dopiero potem starać się o kredyt. Na kredyt też musiałem trochę poczekać. No i zrobił się koniec lata. Ekipy niepoumawiane na niektóre materiały (styropian) musiałem czekać długo. A do tego część prac wykonana musiała być własnymi rękami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 20.10.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Budowy to i my mamy już dość. Ale to naprawdę końcówka, to już właściwie dom. Wytrzymaj jeszcze trochę. Za "chwilkę" odpoczniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.10.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 To jest pocieszające, że już niedługo koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 27.11.2003 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Osówka, jakiego miałaś dekarza i ile mu zapłaciłaś za m2 pokrycia? Czy byłaś z niego zadowolona? Brałaś namiar od anonima:"Podaję namiary na dekarza: Andrzej Gniadek, 0602 126 865. Ale powiedział, że 16 zł/m2 to była promocja zimowa, a teraz jest 20 zł/m2. " - czy to ten?Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts