Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Osówkowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tu jest coś co napisał Januszek w wątku o samodzielnym wykonaniu nie tylko rekuperatora ale i całej wentylacji:

Cierpliwości

centralka 1600zł

rury elastyczne 80m 325zł

rura elastyczna 150 62zł

rozdzielnica x2 3 arkusze blachy 80 zł

kratki wylotowe 7x 145zł

anemostat wlotowy 4x 40zł

i jeszcze 4 arkusze blachy 110zł

i klika sur spiro 100 jakieś 70zł

tłumik 126zł

taśma +silikon uszczeniający sam nie wiem ile.

to sa wszystkie koszty materiałów związane z wentylacją nie mówię nic o GWC ceny poszczególnych elementów wentylacji mogły ulec zmianie kupowałem jakieś 2-3lata temu.

Tutaj centralka zawiera wymiennik heatexu (600zł), 2 wentylatory (400zł) i reszta "ciperklocków" (600zł).

Kupując wymiennik u Bartosza wychodzi rekuperator za około 3000zł czyli w sumie niewiele mniej niż gotowy...

Natomiast cała instalacja (kanały, anemostaty, rozdzielnice) wychodzi na poziomie 2500zł.

Tu jest rzerzony wątek:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=11461

Maco. Można kupić tańsze kanały i wentylatory. Zastanawiałem się nad tańszymi zamiennikami:

Wentylatory - nie można dobrać sobie ot takie zwykłe, te co się wybierze muszą mieć odpowiednią wydajność aby podołały przepchaniu tych kilkuset m3/h. Sprawdzałem wentylatory różnych producentów i te dobre kosztują podobnie. Urządzenia dospelu to kiepska jakość. Wymiennik Bartosza ma opór 200 pascali, do tego chcąc zapewnić sobie wydajność np 400m3/h - to kolejne kilkaset pascali. Wentylatory muszą mieć niestety dużą wydajność przy dużym oporze.

Kanały są lepsze i gorsze. Ja zdecydowałem się na takie co tłumią dodatkowo hałas. Wolę kupić lepsze polecane mi jako dobre zamiast np. najtańszych polskich, które mają kiepską opinię.

Tak naprawdę najgorsze jest to, że prawie wszystkie elementy wentylacji obłożone są 22% stawką vatu.

Słyszałem wiele opini o tym, że za rok wszycy będą kupowali materiały bez vatu ale to pobożne życzenia bo kto im sprzeda?

Ja też jestem zainteresowany wymiennikiem Bartosz. Razem ze mną byłoby to już 6 osób z tego watku (Osówka, Gaga2, Pik33, Jezier, Maco). Dzwoniłem do Bartosza i przy zamówieniu np. 4 rekuperatorów jednocześnie na pewno byłby jakiś solidny rabat. Ja decyduję się jednak na kompletny wymiennik, który bez rabatów kosztuje 4800+VAT, ale mam za to gwarancję i nie muszę się martwić montażem wszystkiego. Jeżeli jesteście zainteresowani wspólnym zakupem wymiennika, to dajcie znać i będziemy negocjować.

To ja się może dołączę...

Teraz czekam na wycenę całości instalacji z Bartosza, być może zlecę im też wykonanie instalacji (biuro w Krakowie). Niestety - planowany wydatek na ten cel to przyszły rok. Ale jak trzeba, to mogę zamówić teraz wpłacić zaliczkę i resztę rozliczyć po wykonaniu.

Co do wentylatorów itp - wszystkie tego typu dane mam w projekcie. Podobno firmy wykonujące instalacje oferują wykonanie projektu gratis. Nie jest to wiadomość sprawdzona... ;)

Pozdrawiam,

gaga2

• 1 month później...

Osówka, możesz podzielić się informacją, czy masz już za sobą zrobienie wentylacji - i czy zdecydowałaś się na Bartosza? Za jaką cenę?

Wycena mojej wentylacji powala z nóg i zastanawiam się nad tańszą alternatywą - tylko jeszcze nie wiem w jakich elementach oszczędzać.

Pozdrawiam,

gaga2

Tak wybraliśmy Bartosza, oni też nam zrobili projekt gratis. Aktualnie mąż koresponduje z Jezierem w celu wspólnego "wywierania presji cenowej". Mamy w sufitach te anemostaty, kupione chyba w Castoramie. Reszta przed nami, ale chyba wyjdzie ze 6 -7 tys, jeśli ułożymy tę instalację "własnoręcznie". Ale może kłamię - jeśli to bardzo ważne to zapytam Romana, on wie dokładniej. Pozdrawiam. :D

Masz rację, Jezier :lol: :lol: :lol: . Jesteśmy trochę jak takie bliźniaki na odległość. Widocznie jest to wersja"Uniwersalno - idealna". Jeśli kiedyś będziesz miał wolną chwilę ( :wink: ) to zapraszamy na wizję lokalną. My niestety jesteśmy zalatani i nikogo z budujących forumowiczów nie odwiedziliśmy. :oops: Od początku śledziłam Twój dziennik,zaczynaliśmy prawie tego samego dnia, podobne założenia projektowe i pomysły. Przyznaję, że często porównywałam etapy Waszej budowy i naszej. Najpierw trochę się stresowałam - zostaliśmy w tyle przez murarzy, ale potem Was dogoniliśmy. Ostatnio chyba zalatany jesteś, bo nie widzę nowych wieści z frontu budowlanego. Mam nadzieję na przeprowadzkę w listopadzie, tak realnie patrząc to chyba tak w połowie. Pozdrawiam, wkrótce pewnie poznasz przy okazji Bartosza mego "inwestora" strategicznego.

Zalatany to ja raczej nie jestem. Mam niestety słomiany zapał i trochę już mam dość tej budowy. Tempo rzeczywiście mi siadło. Trochę niepotrzebnie chciałem zrobić jak najwięcej za gotówkę i dopiero potem starać się o kredyt. Na kredyt też musiałem trochę poczekać. No i zrobił się koniec lata. Ekipy niepoumawiane na niektóre materiały (styropian) musiałem czekać długo. A do tego część prac wykonana musiała być własnymi rękami.

• 1 month później...

Osówka, jakiego miałaś dekarza i ile mu zapłaciłaś za m2 pokrycia? Czy byłaś z niego zadowolona? Brałaś namiar od anonima:

"Podaję namiary na dekarza: Andrzej Gniadek, 0602 126 865.

Ale powiedział, że 16 zł/m2 to była promocja zimowa, a teraz jest 20 zł/m2. " - czy to ten?

Z góry dziękuje.