Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec chlebowy - a może zrobić kominek?


jarkotowa

Recommended Posts

Mam w starej chalupie w pokoju piec chlebowy (w drugim pokoju jest zapiecek). Piec nie byl używany przez kilkadziesiąt lat. Jest "podlączony" do komina, którego używamy - palimy w kuchni węglowej i kozie (od chlebowego jest po prostu zamknięty szyber).

Wymyśliliśmy, żeby w piecu chlebowym zainstalować wklad kominkowy. Wtedy oba pokoje bylyby nim ogrzewane. Co o tym myślicie? Może ktoś tak ma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piec ma pewnie tyle co dom - 1923rok (chata z jodlowych pólokrąglych bali :) ) Używali go pierwsi mieszkańcy tego domu Następne pokolenia już nie. W drugim pokoju jest zapiecek tego pieca.

(Podczas pierwszego sprzątania po zakupie chaty znaleźliśmy formę do pieczenia wafli). Wymyśl lepiej jak go można wykorzystać. Co myślisz o tym kominku? Bo szafki na buty to nie chcę z tego robić.

Dochodzi jeszcze temat oblożenia go czymś. Ale czym, żeby nie schrzanić sprawy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten piec mi się cholernie podoba. :D Cokolwiek zrobisz, straci urok. Jak głęboka jest komora pieca? Może wstawić tam mały wkład kominkowy. Albo same drzwiczki z szybą zlicowane z murem? Zachowałbym ten piec w maksymalnie niezmienionym kształcie. To piękny zabytek. Zazdroszczę Ci. :D U mnie była tylko rozwalająca się standardowa kuchnia i dwa brzydkie, walące się piece.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kilka rzeczy się wyjaśnilo dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów :D

okazalo się, że jest to zabytek i to dość unikatowy, bo podobno bardzo niewiele zostalo w Polsce piecy z otwartym paleniskiem (zbudowany ok 1920r.) dlatego też piec zostanie bez zmian (po posprzątaniu i odnowieniu). Jak już wspomnialam, palenisko jest otwarte, czyli jest to 'miejsce na ognisko'. Za nim jest komora o glębokości 130 cm i szerokości 60. Dzisiaj okazalo się, że piec byl używany jeszcze 15 lat temu. Az strach - drewniany dom, drewniana podloga, a na strychu 10 letnie siano :-? dlatego w ramach ogrzewania wstawimy ladną kozę w miejsce obecnej, komunistycznej kuchni na fajerki wpiętej w przewód kominowy.

 

w sąsiednim pokoju jest też stary piec - z seri tego chlebowego. może ktoś wie co się z takimi rzeczami robi?

 

http://jaknet.pl/zuzia/piec02.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jarkotowa, a ile Ty jeszcze masz takich cudeniek?

Zrób to samo co z piecem chlebowym :D

Tylko postaraj się o dobrego fachowca znajacego stare materiały i technologie.

Czy Twój dom nie podlega pod konserwatora?

Jeszcze raz Ci zazdroszczę :D

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to wszystko - więcej nie ma.

 

Czy Twój dom nie podlega pod konserwatora?

 

ghrr... eghu... tfu... tfu...

 

 

to jest 83 letni, drewniany dom, ktory stal i niszczal na bardzo glebokiej wsi, w jedym z najbiedniejszych regionow UE (dzięki czemu woda, powietrze i jedzenie NIE są zatrute). nie slyszalam, żeby ktoś w okolicy zglaszal do konserwatora domy mające po 250 lat... wyjątek stanowi kościól mający 500 lat i wpisany na listę UNESCO (poprzedni kościól spalili Tatarzy, którzy też nie kontaktowali się w tej sprawie z konserwatorem - dranie!)

 

tak więc dom ratujemy starając się zachować tyle ze spóścizny narodowej , ile się da - pamiętając jednak o tym, że ciepla woda i lodówka w domu czasem się przydają :) (zaraz po nabyciu tego miejsca mieszkaliśmy używając studni za lodówkę, grzejąc wodę na kuchni)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jarkotowa, znam to. Przerabiałem. Przez jakiś czas nie mieliśmy elektryczności i wody. Spać z kurami się chodziło, wodę woziliśmy w butelkach, od znajomych, 20 km, a kąpiele w jeziorze. :D

A teraz ciepła, zimna, prysznic, wanna, a nawet dwie lodówki. Jedna do naprawy po transporcie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpadł mi jeszcze jeden pomysł do głowy odnośnie pieca z tyłu. Może zamiast kozy, wstawić do niego grzałki elektryczne i oczywiście odpowiednia taryfa. Piec wygląda, że ma sporą masę, więc powinien długo trzymać ciepło, a na urodzie nic nie straci.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jaki masz przydział mocy i zabezpieczenia? przy jednej fazie może być ok. 2 - 2,5 kW. Może trochę więcej. Znacznie lepiej by było gdybyś miała 3 fazy, ale trudno.

Odezwę się dopiero za kilka dni. Jadę do "komturii" :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...