jarkotowa 23.08.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Mam w starej chalupie w pokoju piec chlebowy (w drugim pokoju jest zapiecek). Piec nie byl używany przez kilkadziesiąt lat. Jest "podlączony" do komina, którego używamy - palimy w kuchni węglowej i kozie (od chlebowego jest po prostu zamknięty szyber).Wymyśliliśmy, żeby w piecu chlebowym zainstalować wklad kominkowy. Wtedy oba pokoje bylyby nim ogrzewane. Co o tym myślicie? Może ktoś tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 29.08.2006 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Dla rozruszania ludzkich umyslów, wygląda to tak:http://www.jaknet.pl/zuzia/chlebak.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 29.08.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Jarkotowa, cudeńko ten piec. Ile on ma lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 29.08.2006 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Piec ma pewnie tyle co dom - 1923rok (chata z jodlowych pólokrąglych bali ) Używali go pierwsi mieszkańcy tego domu Następne pokolenia już nie. W drugim pokoju jest zapiecek tego pieca. (Podczas pierwszego sprzątania po zakupie chaty znaleźliśmy formę do pieczenia wafli). Wymyśl lepiej jak go można wykorzystać. Co myślisz o tym kominku? Bo szafki na buty to nie chcę z tego robić. Dochodzi jeszcze temat oblożenia go czymś. Ale czym, żeby nie schrzanić sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 30.08.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Ten piec mi się cholernie podoba. Cokolwiek zrobisz, straci urok. Jak głęboka jest komora pieca? Może wstawić tam mały wkład kominkowy. Albo same drzwiczki z szybą zlicowane z murem? Zachowałbym ten piec w maksymalnie niezmienionym kształcie. To piękny zabytek. Zazdroszczę Ci. U mnie była tylko rozwalająca się standardowa kuchnia i dwa brzydkie, walące się piece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 30.08.2006 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Kilka rzeczy się wyjaśnilo dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów okazalo się, że jest to zabytek i to dość unikatowy, bo podobno bardzo niewiele zostalo w Polsce piecy z otwartym paleniskiem (zbudowany ok 1920r.) dlatego też piec zostanie bez zmian (po posprzątaniu i odnowieniu). Jak już wspomnialam, palenisko jest otwarte, czyli jest to 'miejsce na ognisko'. Za nim jest komora o glębokości 130 cm i szerokości 60. Dzisiaj okazalo się, że piec byl używany jeszcze 15 lat temu. Az strach - drewniany dom, drewniana podloga, a na strychu 10 letnie siano dlatego w ramach ogrzewania wstawimy ladną kozę w miejsce obecnej, komunistycznej kuchni na fajerki wpiętej w przewód kominowy. w sąsiednim pokoju jest też stary piec - z seri tego chlebowego. może ktoś wie co się z takimi rzeczami robi? http://jaknet.pl/zuzia/piec02.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 30.08.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Jarkotowa, a ile Ty jeszcze masz takich cudeniek? Zrób to samo co z piecem chlebowym Tylko postaraj się o dobrego fachowca znajacego stare materiały i technologie. Czy Twój dom nie podlega pod konserwatora? Jeszcze raz Ci zazdroszczę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 30.08.2006 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 to wszystko - więcej nie ma. Czy Twój dom nie podlega pod konserwatora? ghrr... eghu... tfu... tfu... to jest 83 letni, drewniany dom, ktory stal i niszczal na bardzo glebokiej wsi, w jedym z najbiedniejszych regionow UE (dzięki czemu woda, powietrze i jedzenie NIE są zatrute). nie slyszalam, żeby ktoś w okolicy zglaszal do konserwatora domy mające po 250 lat... wyjątek stanowi kościól mający 500 lat i wpisany na listę UNESCO (poprzedni kościól spalili Tatarzy, którzy też nie kontaktowali się w tej sprawie z konserwatorem - dranie!) tak więc dom ratujemy starając się zachować tyle ze spóścizny narodowej , ile się da - pamiętając jednak o tym, że ciepla woda i lodówka w domu czasem się przydają (zaraz po nabyciu tego miejsca mieszkaliśmy używając studni za lodówkę, grzejąc wodę na kuchni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 30.08.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Jarkotowa, znam to. Przerabiałem. Przez jakiś czas nie mieliśmy elektryczności i wody. Spać z kurami się chodziło, wodę woziliśmy w butelkach, od znajomych, 20 km, a kąpiele w jeziorze. A teraz ciepła, zimna, prysznic, wanna, a nawet dwie lodówki. Jedna do naprawy po transporcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 31.08.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Wpadł mi jeszcze jeden pomysł do głowy odnośnie pieca z tyłu. Może zamiast kozy, wstawić do niego grzałki elektryczne i oczywiście odpowiednia taryfa. Piec wygląda, że ma sporą masę, więc powinien długo trzymać ciepło, a na urodzie nic nie straci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 31.08.2006 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Jeśli takie grzalki nie potrzebują trzeciej fazy to jak najbardziej weźmiemy takie rozwiązanie pod uwagę. Jeśli jednak sila jest potrzebna to odpada - bo nie mamy i mieć nie będziemy - nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 31.08.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 A jaki masz przydział mocy i zabezpieczenia? przy jednej fazie może być ok. 2 - 2,5 kW. Może trochę więcej. Znacznie lepiej by było gdybyś miała 3 fazy, ale trudno. Odezwę się dopiero za kilka dni. Jadę do "komturii" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.