magmi 31.03.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 W Muratorze znalazłam taki namiar: http://www.nadproza.pl - polski producent ceramicznych naproży będących zarazem rolkasetą. Czy znacie innych producentów czegoś takiego? Czy ktoś może stosował takie rozwiązanie i może się wypowiedzieć o jakości? Wydaje się to wygodne, ale moje wątpliwości budzi brak ocieplenia na zewnątrz ściany, przy założeniu że jest jednowarstwowa. Czy są takie nadproza w systemach Ytonga czy innych producentów BK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 31.03.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Ytong mial cos takiego ale sie wycofal - byly zbyt drogie. Lepiej jest w takim wypadku dac RKS styropianowe i polaczyc to z wiencem. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 31.03.2003 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 To znaczy z nadprożem? Bo wieniec jest u mnie wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 31.03.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Typowy RKS ma wysokosc 30cm. Laczac go u gory z wiencem na poziomie bp. +270 otrzymujesz koniec okna na poziomie +240 i przy 1,5m wysokosci parapet na +90. Nie pasuja ci takie wysokosci i chcesz je miec wyzej ? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 31.03.2003 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Jeśli wysokość parteru wychodzi 270cm, to mi pasuje. Czyli nadproży w ogóle wtedy nie ma? Czy to konstrukcyjnie jest OK, czy trzeba coś sprawdzić i przeliczyć? Wybacz moje pytania, uczę się, uczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 31.03.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Nadprozy de facto wtedy nie ma - zastepuje je wieniec. Projektant powinien sprawdzic i przeliczyc taka konstrukcje choc raczej nie powinno byc problemu. Trzeba uwazac przy zalewaniu wienca i podeprzec RKS. Innym rozwiazaniem jest zastosowanie nadprozy systemowych i skrzynek SKS montowanych do okien ale to zmniejsza nieco wielkosc okien. Kazde rozwiazanie ma swoje wady i zalety - na RKS np. trudno bedzie nalozyc zwykly tani tynk... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts