ramka 24.08.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Czy ktoś tak robił? Mamy zamiar kupić działkę 26 arów we wrzesniu. Ale dom zaczniemy budować najwcześniej dopiero w 2007. A ja bym już coś robiła... Czy jest sens najpierw założyć ogród? Mam mnóstwo roślin: fura kilkuletnich iglaków (rozmnażałam z myślą o budowie domu), młode krzewy liściaste, róże, drzewka owocowe. Koszt niewielki, bo sama rozmnażam, ale mam do tych krzaczków stosunek... sentymentalny Nie rozkradną? Działka jest za miastem, przylegają do niej domy. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 24.08.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Rozkraść zawsze mogą!!! Ogród możesz zrobić wtedy gdy na czas budowy możesz go oddzielić od placu budowy, tak by brygada po nim nie łaziła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 24.08.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Witam Wszystko zalezy czy teren na diałce jest już zniwelowany jeśli tak to i tak odpuściym front ogrodu. Poprzestał bym na posadzieniu żywopłotu oraz drzek owocowych. Reszta wymaga stałej pielęgnacji no i może ucierpieć podczas budowy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 24.08.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Częciowo nie zgodzę się z przemowcami. Odgrod jakim tymczasowym ogrodzeniem częć ogrodu z której nie będš mogli korzystać robotnicy i miało sad, co masz sadzić. We tylko pod uwagę, że na plac budowy musi neiraz wjechać ciężarówka z pustakami lub z pompa do betonu, ale jak zostawisz im częć ogrodu od strony drogi, to na pewno sobie poradzš. Robotnikom wystarczy po jakie 5 metrów od cian budynku. Uwzględnij jeszcze miejsce na wysypanie humusu. Ja żałuję, że tak nei zrobiłem, bo wprowadzilimy się i w czasie deszczów nie można było wyjć z domu, bo wszędzie było błoto, a na osiedlu mam przykłady, że ludzie wprowadzajš się do domow z ogrodami, w których już ronie równo przystrzyżona trawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramka 24.08.2006 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Dziękuję za odpowiedzi Działka jest spora, domek ma być mały, więc można to tak zorganizować, żeby budowlańcy nie zniszczyli. Przód działki zostanie na razie pusty. W tej chwili mam ogródek działkowy i chcę go w miarę możliwości "w całości" przenieść na nowe miejsce - i tam się wyżywać ogrodniczo, a działkę sprzedać. Narządzia byłyby w garażu - blaszaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 24.08.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Czy ukradną to zależy od tego jak często będziesz na działce i w jakiej częci kraju mieszkasz. A kradną bardzo często sąsiedzi, może nie Ci zza płotu, ale zza kilku płotów to się zdarza. Wiem coś na ten temat. W moim przekoaniu jeżeli masz gdzie trzymać roślinki to trzymaj je jeszcze, bo tak jak piszą przedmówcy to cholera go wie co się może zdarzyć gdy przyjedzie na budowę facet ciężarówką i twoje krzewy będą mu akurat przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 26.08.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Jeżeli obok są domy, a sąsiedzi normalni to nikt Ci roślin raczej nie ukradnie. Nasza działka to był z 30 lat nieużywane pole. Po budowie chciałam mieć już coś zielonego w ogrodzie. Ze względu na samochody dowożące różne rzeczy na budowę zagospodarowaliśmy działkę wzdłuż płotu, środek zostawiliśmy wolny. Mąż w trakcie budowy marudził że, trzeba podlewać ale gdy już zamieszkaliśmy przyznał mi rację. Gdy wyszło się na podwórko było widać zieleń a nie ugór. Jeśli masz sporą działkę i chęci to się nie zastanawiaj tylko działaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 26.08.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Sadź Może odpuść sobie iglaki, bo to chyba najbardziej chodliwy towar. My jesteśmy w trakcie budowy i wszyscy odradzali mi sadzenie czegokolwiek"bo i tak budowlańcy zniszczą" A ja się uparłam, bo też mam działkę, z której chciałam przenieść chociaż część roślin. Obsadziłam dwa płoty- z tyłu i z boku. Dom nie stoi na środku działki- do granicy mamy jedenaście metrów, więc miejsca było dość. Teraz powstaje strop, a ja zaczęłam kolejny etap przenosin z jednej działki na drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smal 26.08.2006 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Czy ktoś tak robił? Mamy zamiar kupić działkę 26 arów we wrzesniu. Ale dom zaczniemy budować najwcześniej dopiero w 2007. A ja bym już coś robiła... Czy jest sens najpierw założyć ogród? ( ciach) Nie rozkradną? Działka jest za miastem, przylegają do niej domy. Wyboduwac sie przy odpowiedniej gotowce mozna bardzo szybko. Na stworzenie ogrodu potrzeba lat - chyba, ze dysponujesz olbrzymia gotowka bo wtedy mozna posadzic /przesadzic juz calkiem duze drzewa i krzewy. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia Z moich doswiadczen: ogrod wokol domu, ktory zaczalem budowac w lipcu tego roku mam 5 lat. Choc to bardzo krotko jesli chodzi o ogrod i nie o to mi chodzi by sie chwalic swoimi roslinkami to fotki rosnacych u mnie roslinek byly w albumach o roslinach a na przyszlym tygodniu mam zapowiedziana wizyte jakis profesorow i docentow chcacych obejrzec na miejscu moje roslinki. Z jednej strony jest to powod do dumy ale z drugiej strony musze " wylizac" ogrod na taka "wizytacje'. Po ostatnich deszczach chwasty wykorzystuja okazje, ze przez budowe mam uwage skierowana na inne sprawy i rosna jak szalone. Sama budowa na etapie wychodzenia z ziemi piwnicami tez nie sprzyja porzadkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 27.08.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 To i ja dołączę do tych co są "za". Nasz ogród ma już 5 lat, a dom będzie kończony dopiero teraz. Oczywiście najbliższe sąsiedztwo domu jeszcze jest "budowlane", ale z tyłu jest już całkiem przytulna część rekreacyjna i "konsumpcyjna". Juz nawet pierwsze jabłka, śliwki i czeresnie zbieraliśmy. No i oczywiście maliny i poziomki i truskawki... No może przestanę sie chwalić Tylko może jeszcze tyle, że dla mnie dom jest częścia ogrodu, a nie odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramka 28.08.2006 05:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Tylko może jeszcze tyle, że dla mnie dom jest częścia ogrodu, a nie odwrotnie No, to jak u mnie... Gdyby nie wielkie pragnienie "mieszkania w ogrodzie" zostalibyśmy w naszym niebrzydkim mieszkaniu w bloku... Dziękuję wszystkim za uwagi. Roślin mam, jak pisałam, sporo. Mogłabym spokojnie czekać, aż wybudujemy dom i wtedy przenosić ogród. Ale dla niektóych drzewek jest to ostatni dzwonek, by je przesadzać, bo jeszcze rok- dwa i mogą nie znieść tego zabiegu. No i mnie nosi (jeśli wiecie, co mam na myśli Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 28.08.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 oj, doskonale wiem, co masz na myśli ja też ciągle coś wsadzam, przesadzam, itd i chyba robię to juz nałogowo, jak mówi mój mąż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 28.08.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Oj kobiety, nawet nie wiecie, jak się cieszę, że nie tylko ja taka zakręcona jestem. Jak już wybraliśmy projekt, usiadłam i zaplanowałam ogród Dom zostawiłam na potem. W naszej wsi jest bardzo dużo nowych domów, a wokół nich pustynia. Malo ciekawy widok. A ja tak po trochu wydzieram teren budowlańcom i coś tam dosadzam. Teraz zaczęłam na dobre przenosić co się da z działki w mieście na wieś. Kurczę, okazalo się, że dużo tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts