krzysztofh 31.03.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 W grudniu 2002 weszła w życie nowelizacja prawa budowlanego, w której można się doczytać, że minimalna odległość ściany bez otworów to 3m od granicy działki, a okapy nie mogą pomniejszać tej odległości o więcej niż 0,5m. Jak to się ma do orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego znoszącego podobne zapisy w poprzednim prawie budowlanym. W pozwoleniu na budowę mam, że dom może stanąć 3m od granicy działki. Jego okap jest 1m (odległość rynny od ściany budynku).Co więc powinienem robić - budować zgodnie z pozwoleniem, czy odsunąć się o 0,5m aby zachować odległość 3,5m.Jakie konsekwencje mi grożą w przypadku niezachowania odległości, ale budowy zgodnie z pozwoleniem?Proszę pomóżcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 31.03.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Budować zgodnie z pozwoleniem. Prawo nie działa wstecz, a ty pozwolenie i jego warunki uzyskałeś przed wejściem ustawy Jakbyś już postawił zarys ściany, to nikt nie kazał by ci jej burzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 31.03.2003 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Problem w tym, że budowa właśnie rusza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 31.03.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Nie szkodzi, liczy się to, co masz w pozwoleniu. Nowe przepisy zaczna Cię obowiązywać jeśli wygaśnie Ci pozwolenie (jesli przez dwa lata nic nie zrobisz na budowie...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 31.03.2003 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Dla uściślenia - nowe przepisy weszły w życie bodajże 16 grudnia 2003 a pozwolenie zostało wydane w lutym 2003.Jak więc powinienem robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2003 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Moim zdaniem powinieneś budować zgodnie z pozwoleniem na budowę, gdyż, zatwierdzono tam plan zagospodarowania terenu i zgodnie z nim powinieneś budować jeśli pozwolenie się uprawomocniło. Wszelkie zmiany typu odsunięcie budynku wymagają nowego pozwolenia. Ja mam taką samą sytuację, jak dotej pory nikt mi nie kazał obcinać okapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 31.03.2003 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Rozmawiałem przed chwilą z osobą sporządzającą mapkę zagospodarowania terenu, która twierdzi, że muszę budować zgodnie z zatwierdzonym pozwoleniem. W przeciwnym przypadku musiałbym występować o zmianę. Z drugiej strony zgodnie z nowymi przepisami będzie to się kłóciło (0,5m za blisko) zważywszy metrowy okap.Zastanawiam się co byłoby gdyby po wybudowaniu domu ktoś się odwołał. Przecież postępowałem zgodnie z decyzją wydaną przez gminę (burmistrza)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 31.03.2003 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 buduj zgodnie z pozwoleniem na budowe. okap to nie jest taki problem, w razie czego wg mnie wystarczy zgoda sasiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 31.03.2003 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 A kiedy złożyłeś wniosek o pozwolenie na budowę?Bo jeżeli przed wejściem w życie rozporządzenia to ono cię nie obejmuje. Jeżeli później to łapiesz się w nowe warunki techniczne. Pamiętajcie, że Urząd nie jest wyrocznią i NIESTETY w wielu przypadkach popełnia błędy. Podam taki przykład: gdyby dzisiaj Urząd zatwierdził projekt, w którym budynek projektowany jest w odległości 2m od granicy, pomimo że miejscowy plan nie dopuszcza takiego rozwiązania, to taka decyzja jest do uwalenia. Wówczas Inspektor Nadzoru nakaże rozbiórkę, ponieważ budynek naruszać będzie ustalenia miejscowego planu. A co pozostanie dla inwestora?Rozebrać i do sądu po odszkodowanie od Urzędu (tylko życzyć powodzenia).Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts