Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległość od granicy działki

Recommended Posts

W grudniu 2002 weszła w życie nowelizacja prawa budowlanego, w której można się doczytać, że minimalna odległość ściany bez otworów to 3m od granicy działki, a okapy nie mogą pomniejszać tej odległości o więcej niż 0,5m. Jak to się ma do orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego znoszącego podobne zapisy w poprzednim prawie budowlanym. W pozwoleniu na budowę mam, że dom może stanąć 3m od granicy działki. Jego okap jest 1m (odległość rynny od ściany budynku).

Co więc powinienem robić - budować zgodnie z pozwoleniem, czy odsunąć się o 0,5m aby zachować odległość 3,5m.

Jakie konsekwencje mi grożą w przypadku niezachowania odległości, ale budowy zgodnie z pozwoleniem?

Proszę pomóżcie!!!

Moim zdaniem powinieneś budować zgodnie z pozwoleniem na budowę, gdyż, zatwierdzono tam plan zagospodarowania terenu i zgodnie z nim powinieneś budować jeśli pozwolenie się uprawomocniło. Wszelkie zmiany typu odsunięcie budynku wymagają nowego pozwolenia. Ja mam taką samą sytuację, jak dotej pory nikt mi nie kazał obcinać okapu.

Rozmawiałem przed chwilą z osobą sporządzającą mapkę zagospodarowania terenu, która twierdzi, że muszę budować zgodnie z zatwierdzonym pozwoleniem. W przeciwnym przypadku musiałbym występować o zmianę. Z drugiej strony zgodnie z nowymi przepisami będzie to się kłóciło (0,5m za blisko) zważywszy metrowy okap.

Zastanawiam się co byłoby gdyby po wybudowaniu domu ktoś się odwołał. Przecież postępowałem zgodnie z decyzją wydaną przez gminę (burmistrza)?

A kiedy złożyłeś wniosek o pozwolenie na budowę?

Bo jeżeli przed wejściem w życie rozporządzenia to ono cię nie obejmuje. Jeżeli później to łapiesz się w nowe warunki techniczne. Pamiętajcie, że Urząd nie jest wyrocznią i NIESTETY w wielu przypadkach popełnia błędy. Podam taki przykład: gdyby dzisiaj Urząd zatwierdził projekt, w którym budynek projektowany jest w odległości 2m od granicy, pomimo że miejscowy plan nie dopuszcza takiego rozwiązania, to taka decyzja jest do uwalenia. Wówczas Inspektor Nadzoru nakaże rozbiórkę, ponieważ budynek naruszać będzie ustalenia miejscowego planu. A co pozostanie dla inwestora?

Rozebrać i do sądu po odszkodowanie od Urzędu (tylko życzyć powodzenia).

Pozdrowionka.