Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie utwardzonej drogi dojazdowej

tukaj

Recommended Posts

Witam,

Utwardzenie drogi po małych kosztach, to wcale nie taka prosta sprawa. Niwelacja terenu pod drogę już wykonana, ale na zakup kruszywa -tłucznia muszę jeszcze poczekać. Oczywiście można kupić tłuczeń w kwocie od 25 zł do 60 zł za tonę w zależności od dostawcy, rodzaju i gradacji + transport, co zdecydowanie podwyższa koszty, więc poczekam na kruszywo tańsze. Ale i tak jestem zadowolony z niwelacji terenu przez Pana Kadeja.

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz028-1.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz024-1.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz022-1.jpg

pozdrawiam :D

Darek

• 2 months później...
Witam,

Utwardzenie drogi po małych kosztach, to wcale nie taka prosta sprawa. Niwelacja terenu pod drogę już wykonana, ale na zakup kruszywa -tłucznia muszę jeszcze poczekać. Oczywiście można kupić tłuczeń w kwocie od 25 zł do 60 zł za tonę w zależności od dostawcy, rodzaju i gradacji + transport, co zdecydowanie podwyższa koszty, więc poczekam na kruszywo tańsze. Ale i tak jestem zadowolony z niwelacji terenu przez Pana Kadeja.

Witajcie, ja własnie jestem przed kupnem działki i powinnismy chyba w umowie zapisac służebnośc jakiejs tam czesci drogi? z tego co wiemy to mało kto planuje budowac sie tak szybko jak my chcemy a droga wygląda tak, że jest tylko na planie. W miejscu gdzie sie zaczyna (łączy sie z asfaltówą) sa brzózki samosiejki.....i jak tu zrobic drogę? moze zapisac w umowie ze sprzedający chociaż wytnie te brzózki? bo jak my bedziemy dojezdzac? na poczatek moze byc bloto i takie tam , a nie drzewa i chwasty!!!!! prosze o odpowiedz jaki zapis umiesici w umowie.

dziekuje i pozdrawiam

Asia

• 2 weeks później...
Witam,

Witajcie, ja własnie jestem przed kupnem działki i powinnismy chyba w umowie zapisac służebnośc jakiejs tam czesci drogi? z tego co wiemy to mało kto planuje budowac sie tak szybko jak my chcemy a droga wygląda tak, że jest tylko na planie. W miejscu gdzie sie zaczyna (łączy sie z asfaltówą) sa brzózki samosiejki.....i jak tu zrobic drogę? moze zapisac w umowie ze sprzedający chociaż wytnie te brzózki? bo jak my bedziemy dojezdzac? na poczatek moze byc bloto i takie tam , a nie drzewa i chwasty!!!!! prosze o odpowiedz jaki zapis umiesici w umowie.

dziekuje i pozdrawiam

Asia

Witam,

Oczywiście najlepiej by było, gdyby właściciel działki, ( którą chcecie kupić) sam wystąpił o zgodę na wycięcie tych brzózek i je wyciął jeszcze przed sprzedażą. Jeśli chodzi o drogę to służebność można zastrzec w umowie kupna sprzedaży, ewentualnie można wydzielić działkę z przeznaczeniem na drogę, której właścicielami będą wszystkie osoby partycypujące ( właściciele działek, do których droga przylega i do których stanowi dojazd - tak jest u mnie). Niestety później muszą się wszyscy zgadzać na prowadzenie w niej mediów itp.

pozdrawiam :D

Darek

Wg moich wiadomości to rozwiązania taniej drogi dojazdowej, takiej aby nie utopić się w błocie, są dwa :

1. Żużel. Odpowiednie jeśli jest mało uczestników, a długośc spora.

Niestety kurzy się w lecie

2. Gruz (najlepiej betonowy) posypany klińcem, lub choćby pospółką.

Oba rozwiązania bez wybierania humusu.

Bo jezdnia powinna być usytuowana wyżej od otaczającego terenu, aby woda spływała na boki i nawierzchnia nie rozmiękała.

• 3 months później...

witajcie, czy cos takiego nadaje sie na utwardzenie drogi , na razie głównie drogi na budowę, jesli tak, to jak myslicie ile trzeba kupić ton tego kruszywa, powiedzmy na jakie 50 m drogi, dzieki za rady

ja kompletnie nie mam pojęcia:

http://www.swistak.pl/aukcje/2427883,KRUSZYWO-BETONOWE-TLUCZEN-GRUZ-WARSZAWA.html

http://www.swistak.pl/aukcje/2664937,KRUSZYWO-CEGLANE-TLUCZEN-GRUZ.html

Ncześć! ja miałam podobny problem .Robiłam przyłązce wodne na długości 80 m.(droga gminna z e znamionami nawożonej kiedyś szlaki) Wykonawca niezagęścił tego należyciie i droga w te deszcze zaczeła się rozjężdżać(ale sąiedzi nas uprzedzali ,że co roku podczas deszczy ta droga tak wygląda)Jednak do urzędu miasta poszli na skarge i kazano mojemu wykonawcowi naprawić droge !!!!!!!! :o tzn .wykorytować ją szeokość 5m dł 80m,bo sąsiedzi chcieliby drogę niżej. i wysypanie tej drogi tłuczniem 15-20cm grubości. :o .Wpadłam na pomysł i razem z wykonawcą zageściliśmy tym tłuczniem szerokośc 0,5 metra (dokopaliśmy się do przyłązca)a reszte ja wysypaliśmy szlaką.(wykonawca dał sprzęd spych ,ubijarki-a ja sponsorowałam materiał niechciałam ,żeby facet zarabiając pare groszy musiał mi póżniej robić droge) tak więc droge mam extra ciesze się z niej jak z asfaltowej alllleeee!!!!!!!!!!!!! :o w/g prawa wykonawca odpowiada za stan drogi przez dwa LATA od odbioru dokumentów w UM. :x :evil: to jest nasye realia :o

Ncześć! ja miałam podobny problem .Robiłam przyłązce wodne na długości 80 m.(droga gminna z e znamionami nawożonej kiedyś szlaki) Wykonawca niezagęścił tego należyciie i droga w te deszcze zaczeła się rozjężdżać(ale sąiedzi nas uprzedzali ,że co roku podczas deszczy ta droga tak wygląda)Jednak do urzędu miasta poszli na skarge i kazano mojemu wykonawcowi naprawić droge !!!!!!!! :o tzn .wykorytować ją szeokość 5m dł 80m,bo sąsiedzi chcieliby drogę niżej. i wysypanie tej drogi tłuczniem 15-20cm grubości. :o .Wpadłam na pomysł i razem z wykonawcą zageściliśmy tym tłuczniem szerokośc 0,5 metra (dokopaliśmy się do przyłązca)a reszte ja wysypaliśmy szlaką.(wykonawca dał sprzęd spych ,ubijarki-a ja sponsorowałam materiał niechciałam ,żeby facet zarabiając pare groszy musiał mi póżniej robić droge) tak więc droge mam extra ciesze się z niej jak z asfaltowej alllleeee!!!!!!!!!!!!! :o w/g prawa wykonawca odpowiada za stan drogi przez dwa LATA od odbioru dokumentów w UM. :x :evil: to jest nasye realia :o

witajcie, czy cos takiego nadaje sie na utwardzenie drogi , na razie głównie drogi na budowę, jesli tak, to jak myslicie ile trzeba kupić ton tego kruszywa, powiedzmy na jakie 50 m drogi, dzieki za rady

ja kompletnie nie mam pojęcia:

http://www.swistak.pl/aukcje/2427883,KRUSZYWO-BETONOWE-TLUCZEN-GRUZ-WARSZAWA.html

http://www.swistak.pl/aukcje/2664937,KRUSZYWO-CEGLANE-TLUCZEN-GRUZ.html

Lepiej użyj tego tłucznia betonowego, ceglany nie jest zalecany na drogą bo cegła się lasuje i rozpada (poniemiecka pewnie wolniej ale chyba też).

Natomiast ten tłuczeń betonowy wygląda ciekawie. Co prawda w naszej okolicy mamy kamieniołomy i używa się np. porfiru, ale taki beton powinien być OK.

Ten tłuczeń ma rozmiar 0-63 mm, więc proponowałbym pod spód dać coś grubszego, a na wierzch kliniec 0-30mm.

Co do ilości:

przemnóż 50m razy szerokość drogi w metrach (np. 4m) i grubość warstwy np. 20cm=0,2m dostaniesz wynik w m3 (np. 40m3). Beton waży o ile pamiętam pi razy 2t/m3 czyli wychodzi jakieś rzędu 80 ton....

Oczywiście grubość musisz dostosować do swoich lokalnych warunków i tego czy będą jakieś inne warstwy czy nie.

Hej! Tak przeczytałem sobie ten wątek i dalej nie wiem... jakie są kolejne czynności przy przygotowaniu drogi?

1. korytowanie/zdjęcie humusu

2. geowłóknina

3. gruby gruz

4. drobny gruz

Czy tak? Czy można zrezygnować z korytowania/geowłókniny? Czym to grozi? Będę wdzięczny za wszelkie rady... Mam do zrobienia jakieś 50-60 m drogi - na razie musi być gotowa tylko na tyle, żeby sprzęt dojechał na budowę... ale kiedyś pewnie będę tam chciał położyć kostkę lub coś w tym stylu...

Pozdrawiam,

:D

Ponieważ ja również mam z 80 m drogi (3-5 m szeroka) i planuję położenie geowłókniny, bo podłoże mam kiepskie - gliniaste, a do tego droga pod górkę.

A pytanie mam do tych, którzy już położyli tę geowłokninę, albo będą kładli.

Jaką geowłokninę macie:

typowo przeznaczoną pod drogownictwo, czy jakąs inną? Jaką?

Ja mam juz namiar na taką porządną stosowaną właśnie w drogownictwie, ale muszę przyznać, że dość sporo wychodzi. Bela 100x5 m po upustach coś ze 2000 zł.

Potrzebuję nieprzepuszczalną.

I jeszcze jedno pytanie apropos odśnieżarki, bo w taką trzeba się będzie nieuchronnie zaopatrzyć. Jaką zakupić?

Myślę, że z bocznym wyrzutem, tylko jaka moc?

Traktorki raczej nie są na moją kieszeń? Chociaż na pewno najlepiej by się sprawdziły.

:-?

• 5 months później...

Witam,

Wreszcie po wielkich perypetiach utwardziłem drogę dojazdową:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_2145.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_2146.jpg

Wyszlo calkiem , całkiem, jestem zadowolony bo mogę dojechać bez problemów niezależnie od aury, do utwardzenia posłużył tłuczeń betonowy ( trelinki po przerobieniu w kruszarce, bardzo dobrze się klinują)

pozdrawiam:

Darek

• 8 years później...