Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykonawca bez umowy - czy można zapłacić 2 razy za to samo?

maczek

Recommended Posts

Witam i opowiadam. Zamówiłem w 2002 roku wykonanie dachu. Dach wykonano, odebrałem pracę zapłaciłem (jesteśmy ciągle w 2002) ... koniec kropka, sprawa załatwiona, tak pewnie robi wielu z Was. Mamy rok 2006, właściwie to drugą połowę 2006, konkretnie sierpień ........... no 24. I przyszła do mnie pocztą poleconą faktura za wykonanie dachu z datą bieżącą i kartka protokołu odebrania robót. Do tego o zgrozo moje 9 tys zapłacone w 2002 (zgodnie ze słowną umową) zamieniło się w 13 tys. Sprawa niby śmieszna, ale bez sądu pewnie się nie obędzie... Jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Znacie jakieś rozwiązanie tego problemu?

Gość M@riusz_Radom

Od tego jest umowa i pokwotowanie odbioru pieniążków. A nawet jeśli odbywa się to bez umowy to wystarczyłoby aby na dokumencie KP wpisać : Zapłata za prace taką a taką, ustalona cena za całość : XXXXX i potem : Wpłacono gotówką XXXXX PLN

i w ten sposób pozbywasz się problemów ;)

A teraz to dzwoń do kolesia. Zagraj, że masz świadka na to iż wręczałeś mu pieniądze za wykonaną pracę i postrasz doniesieniem do prokuratury o próbę wyludzenia.

A kto podpisał ten protokół odbioru robót co to przyszedł razem z fakturą i co w nim jest napisane?

nikt nie podpisał. w protokole zapisany jestem ja i wykonawca jako przedstawiciele odbioru. Protokół z sierpnia tego roku. Protokół zawiera zakres wykonanych robót - zgodnie z prawdą. I kwota zawyżona o której pisałem w poprzednim poście. PROTOKÓŁ NIE ZAWIERA DATY WYKONANIA ROBÓT.

Czy na F-rze jest adnotacja o sposobie zapłaty (tj. może być "Zapłacono gotówką", "płatność przelewm" lub "gotówką" do dnia...).

I jeszcze jedno. Kontaktowałeś się z wykonawcą w tej sprawie. Jesli tak, to co powiedział, jesli nie, to skontaktuj się i spytaj o co chodzi.

NIC NIE PODPISUJ !!!!