Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty- bloczki czy lany beton ??

aigel

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podejmuję ponownie temat bo chciałbym zapytać tych co wylewali jak to robili, szczególnie że jest parę opcji gdy ściany są wysokie bo jest piwnica.

Chodzi mi o to czy można wylewać etapami, np. najpierw jedna ścianę całą potem drugą itd. Oczywiście wylewanie w szalunku bo mniej betonu i zaizolować potem można.

Moje zdanie na temat bloczków jest takie, że mają trochę wad:

- koszty robocizny (szalunek można zrobić samemu natomiast murowanie 20kg bloczków gdy się tego nigdy nie robiło odpada),

- jakość materiału (łatwiej trafić na słaby bloczek niż na słaby beton z gruchy)

- trudno uzbroić taką ścianę jak jest potrzebne zbrojenie bo ściana jest od piwnicy

- jakość robocizny jest czynnikiem, który wchodzi w grę

Szalunek też trzeba dobrze ustawić ale odpadają pozostałe wady bloczków; koszty można zmniejszyć wykorzystując deski do odeskowania dachu.

RP

...

- koszty robocizny (szalunek można zrobić samemu natomiast murowanie 20kg bloczków gdy się tego nigdy nie robiło odpada),

- jakość materiału (łatwiej trafić na słaby bloczek niż na słaby beton z gruchy)

- trudno uzbroić taką ścianę jak jest potrzebne zbrojenie bo ściana jest od piwnicy

Szalunek też trzeba dobrze ustawić ale odpadają pozostałe wady bloczków; koszty można zmniejszyć wykorzystując deski do odeskowania dachu.

RP

murować też można samemu

z trafianiem na słaby bloczek to mnie zaskoczyłeś, taka kukułka?

trudno uzbroić taką ścianę jak jest potrzebne zbrojenie bo ściana jest od piwnicy

ciekawe, ciekawe...

koszty można zmniejszyć wykorzystując deski do odeskowania dachu

nie chcę Cię zniechęcać, ale jakie deski przewidujesz na deskowanie

ogólnie obie technologie mają plusy i minusy, nie ma że jedno lepsze od drugiego, po prostu inne

u mnie wykonanie 86mb ścian monolitycznych wysokości 1m z wieńcem na górze trwało 4 dni (na tyle wypożyczyłem szalunki Acrov - koszt 800zł):

1 i 2 dzień - montowanie szalunku i wieszanie zbrojenia

3 dzień - rano betonowanie

4 dzień - od rana rozbieranie szalunków i po południu odwiezienie do wypożyczalni

Do dziś pamiętam to tempo i uważam że wyszło najtaniej i najlepiej (no dobra w jednym miejscu dołem nam odgięło szalunki ale ci....) Poza tym od zawsze jedynie monolit budził moje zaufanie - stropy też mam takie - i zgadnijcie... nic nie pęka

Podejmuję ponownie temat bo chciałbym zapytać tych co wylewali jak to robili, szczególnie że jest parę opcji gdy ściany są wysokie bo jest piwnica.

Chodzi mi o to czy można wylewać etapami, np. najpierw jedna ścianę całą potem drugą itd. Oczywiście wylewanie w szalunku bo mniej betonu i zaizolować potem można.

- hmm, w ciągu 3 ostatnich dni wymurowałem 700 sztuk (25 kg sztuka) - nigdy tego nie robiłem, zainwestowałem w poziomicę laserową i idzie idealnie równo

- moja ściana jest właśnie piwniczna - w projekcie nie mam żadnych zbrojeń.

RP

ups, chciałem zacytować RP i odpowiedzeć, a moje odpowiedzi weszły jako wypowiedź RP, sorki.

Miałem napisać w odpowiedzi do RP:

- hmm, w ciągu 3 ostatnich dni wymurowałem 700 sztuk (25 kg sztuka) - nigdy tego nie robiłem, zainwestowałem w poziomicę laserową i idzie idealnie równo

- moja ściana jest właśnie piwniczna - w projekcie nie mam żadnych zbrojeń.

Ad Barbossa

Cytat:

koszty można zmniejszyć wykorzystując deski do odeskowania dachu

nie chcę Cię zniechęcać, ale jakie deski przewidujesz na deskowanie

Twierdzisz, że nie można tak zrobić? :(

Czytałem tutaj kilka wypowiedzi, że tak właśnie zrobiono.

Ktoś nawet oprócz zaszalowania fundamentów, zrobił tymi samymi deskami szalunki 2 stropów a potem zużył je na deskowania.

Co prawda to jest już trochę przegięcie :D

Też zastanawiam się nad takim wariantem. Tzn szalunek fundamentów i deskowanie dachu.

Tomek

Bajdełejem przyszedł mi do głowy pewien pomysł :D

A gdyby tak gotowe moduły zbite z desek i słupków przed zmontowaniem w gotowe szalunki od wewnątrz obić (zszywkami) folią budowlaną?

Wiem, wiem... W przypadku lania betonu z pompy jest duża szansa na to, że folię szlag trafi.

Dałoby to:

- ochronę drewna pod kątem późniejszego jego wykorzystania

- równą powierzchnię ściany fundamentowej (byłoby znacznie mniej "wypływek" betonu między szczeliny desek, więc łatwiej byłoby robić izolację)

Wiem, że pomysł jest może dziwaczny :lol:

Tak mnie coś naszło po pracy na radosną twórczość :lol:

Tomek

Robiłem tak podczas wykonywania dolewki fundamentu pod ogrodzenie - pierwsze lanie było prosto do wykopu a potem szalunek i dolewka; ponieważ pierwsze lanie nie było dobrze wypoziomowane to dawałem deskę przy wylewce a drugą ustawiałem dokładnie do poziomu i przestrzeń między nimi wypełniałem folią, taką jakiej używa się do izolowania fundamentów; rozwiązanie się sprawdza a fundament faktycznie gładki; dodatkowo jeśli nie zależy nam na tym aby był równy to można zaoszczędzić na deskowaniu dając co drugą deskę i folię - mocna folia spokojnie wytrzymuje napór betonu.

Zastanawiam się nad deskowaniem jednostronnym - ktoś już o tym pisał tylko nie pamiętam gdzie.

RP