Marcin_Łódź 25.08.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Od kwietnia 2005 mam piec na ekogroszek HEF 20 KW. Całą zimę działał bez zarzutu poprzednie lato również Niestety od kilku tygodni jest jakiś problem Piec gaśnie. Wyczyściłem gruntownie piec. Nie pomogło. Myślę, że komin też wymaga czyszczenia - kminiarz będzie w pomniedziałek, ale.. co zauważyłem: na palniku retortowym powinna być "górka" - czyli poziom węgla powinien być nieco ponad poziom palnika. U mnie tak nie ma. Całą zeszłą zimę były ustawienia (sterownic GECO) czas podawania u1 = 19 sek. czas przerwy pomiędzy podaniami węgla u2 = 50 sek. Gdy zauważyłem, że po zmianie węgla (kupno około 1,5 m-ca temu) są problemy z utrzymaniem poziomu węgla na poziomie nieco powyżej palnika zmieniłem parametr u1 na kolejno 20 potem 22 potem 24 i w końcu 25 sek. i nie widać zmian ???? Wiem, że jest nowy węgiel, że trzeba dostosować parametry, ale zmiana o 30 procent i nic? poza tym piec się baaaardzo ciężko rozpala. (wcześniej tak nie było) Dym wychodzi każdą szczeliną w piecu podczas rozpalania, rozpalanie trwa długo - okej jest lato, komin zimny, może brudny (w poniedziałek się okaże), ale czy to może być przyczyną, że ta "górka" na palniku się nie tworzy? i jak sądzę to była przyczyna tego, że piec dwa razy zgasł. Zamaist "górki jest tego węgla mniej = mniej żaru, trudniej rozdmuchać, bo nawiewy są powyżej poziomu węgla - ale to już moje spekulacje. Myślałem też inaczej - węgiel się bardzo trudno rozpala, powinien sie spalać wolniej, więc bez zmian parametrów powinno być okej a tymczasem zmiana czasu podawania o 6 sek. a różnicy w poziomie węgla na palniku nie widać. Gdzie szukać przyczyny??? Marcin[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm1971 25.08.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Witam, Miałem taki sam problem.Mam piec HEF 25KW. W któryś dzien także dwa razy rozpalałem. Przyczyna? Myśle że to zależy od pogody, złe ciśnienie, wysoka temperatura.Miałem jeszcze jeden problem a mianowicie gdy na zewnątrz temperatura była wysoka dym "wchodził" do domu. Wytłumaczono mi to tym że komin był gorący i także złe ciśnienie. Jak nie ma takiej pogody to wszystko jest ok - czyli komin nie jest pęknięty....Przy rozpalaniu także miałem problem i na przyszłość kupie sobie taką malabutle z gazem i palnikiem.....Jeśli chodzi o tą "górke" to ja takiej nie mam mam równo a jeśli ją chcesz to poprostu włącz podajnik.Na jaką teraz masz nastawioną temperature? Pozdrawiam adam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1324106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 25.08.2006 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 jak mi montowali piec to serwisant zalecił jako temp. minimalną 56 stopni. Tak też mam teraz. Choć soptkałem się już tutaj na forum z poglądami, że powinno byc około 60 stopni Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1324138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 25.08.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 jak mi montowali piec to serwisant zalecił jako temp. minimalną 56 stopni. Tak też mam teraz. Choć soptkałem się już tutaj na forum z poglądami, że powinno byc około 60 stopni Dzięki za odp. tylko że o ta temperature minimalną to chodzi na powrocie do pieca a nie na zasilaniu , bez zaworu mieszającego jest to ciężko uzyskać, a i z takim zaworem ( ręcznym ) też nie łatwo , trzeba metodą prób i błędów. Jak temperatura powrotu jesn niższa od 58-60 stopni to na wymienniku wykrapla się woda , co powoduje korozje kotła , a i w kominie zniera się więcej sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1324181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 25.08.2006 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 kurde, nie bardzo rozumiem to wszystko. Okej. rozumiem, że mam mieć na powrocie 56 stopni. okej. tylko jak to zmierzyć? Ile wtedy trzeba mieć na wyjściu? 60? nie rozumiem o co chodzi z tym zaworem. Ja mam z tyłu pieca zawór trójdrogowy, i na piecu nigdy nie ustawiałem mniej jak 56 stopni, ewentualne ustawienia temp. w domu odbywały się za pomocą tego zaworu - to jest zawór sterowany ręcznie, taka wajcha z przedziałką od 1-10. Czy to źle? co zmienić? bo niedawno w jakimś wątku bodajże Mały mówił coś o zaworach w piecach na paliwa stałe, że nie spełniają swojej roli, czy to o to chodzi? I co z moim problemem gaśnięcia pieca i nie tworzeniem się górki na palniku pomimo zwiększenia czasu podawania o 6 sekund ? Czy problem gaśnięcia pieca był spowodowany pogodą (najprawdopodobniej brudny, zimny komin, brak ciągu - w końcu różnica temp. przy takiej pogodzie żadna?) czy to może być kwestia złego węgla? ale jak pisałem, raczej trudno go rozpalic więc nie powinien się spalać o tyle szybciej. i Czy rzeczywiście jak poziom węgla jest równo z paleniskiem to nic się nie stanie? bo w takim wypadku mógłbym znów zmniejszyć u1 do np. 22 sek. Mam nadzieje, że wszystko to w miarę jasno opisałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1324316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 25.08.2006 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 A to, że wykrapla się woda to wiem, zresztą sam widziałem przy rozpalaniu. Ostatnio przy rozpalaniu pieca, który był dwa dni wyłączony, (zimny piec i komin) kiedy osiągnąl temp. około 50 kilka stopni widzialem jak zaczęła wykraplać się woda i kapać z pod pokrywy przykrywającej górną część pieca (tej, którą się zdejmuje do czyszczenia pieca). kiedy piec się rozgrzał, zjawisko zniknęło, przynajmniej ja już nie widziałem, a nie wiem jak w środku pieca. W każdym razie ide dzisiaj po pracy podwyższyć tem. o kilka stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1324333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 25.08.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Ja mam linga 25kW i rozmawiałam z szefem serwisu na polskę w sprawie temp. na piecu.Jego wypowiedź odnośnie temp. była mniej więcej taka:"temp. na piecu nie piwinna nigdy schodzić po niżej 60 stopni celsjusza, w związku z powyższym na piecu proponuje ustawić wartość U0 = 63 stopnie celsjusza, i wtedy wszystko będzie OK, w zimie podwyższyć tą temp. do 65-68 stopni, ....."A zapomniałam dodać - mam układ otwarto-zamkniety. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1324386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 25.08.2006 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 i jeszcze jedno. nawet jak nie gaśnie to strasznie śmierdzi - takim jakby czadem. Czym to jest spowodowane? Mam koncepcje, że może coś się stało ślimakowi i podaje za wolno, w efekcie jest za mało węgla na palenisku - piec się dusi, w końcu wygasa - co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1324730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 25.08.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 To ja z innej beczki.Ile osób które maja piec na eko groszek pali w nim przez wakacje ??? Znaczy się przez okres letni???Rozumiem że służy tylko i wyłącznie do podgrzewania wody??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1324914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 25.08.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Całą zeszłą zimę były ustawienia (sterownic GECO) czas podawania u1 = 19 sek. czas przerwy pomiędzy podaniami węgla u2 = 50 sek. Gdy zauważyłem, że po zmianie węgla (kupno około 1,5 m-ca temu) są problemy z utrzymaniem poziomu węgla na poziomie nieco powyżej palnika zmieniłem parametr u1 na kolejno 20 potem 22 potem 24 i w końcu 25 sek. i nie widać zmian ???? Wiem, że jest nowy węgiel, że trzeba dostosować parametry, ale zmiana o 30 procent i nic? ale to nie jest 30%! To trzeba rozpatrywać patrząc na całość cyklu. Miałeś na początku podawanie węgla przez 20 sekund przy cyklu 20 + 50 czyli 70 sekund, czyli podawałeś węgiel przez 28.6% długości cyklu. Po zmianie podajesz węgiel przez 25 / (25 + 50) czyli przez 33% cyklu. Zmiana jak dla mnie jest minimalna. A może (w końcu jest jakby lato) problem dotyczy nie palenia tylko podtrzymania? Mi rok temu też latem zaczął piec gasnąć, dopiero w tym roku zszedłem z podtrzymaniem do 20 minut, opóźnienie wentylatora 10 s i przez całe upalne lato nie zgasł. A zdarzało się że palił nawet 4 razy na dobę, czyli co około 6 godzin. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1325178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 25.08.2006 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Masz rację. Nie wziąłem pod uwagę całego cyklu Nie rozumiem tylko stwierdzenia, że zmieniłeś czas podtrzymania na 20 min. tzn u3? A czas opóźnienia wentylatora (czyli u4), z tego co pamiętam to chyba minimum można 5 min. ustawić. jaki masz sterownik, że udało się to na 20 sek. No okej, troche sie usopkajam, tym, że gaśnie. Mam nadzieję, że problem dotyczy faktycznie tylko lata. Czy to również jest związane z tym zapachem czado-podobnym, kiedy piec się włącza (nawet jak nie gaśnie - to wtedy śmierdzi)? P.S. możesz podać swoje ustawienia sterownika? Może spróbuje coś jeszcze pozmieniać. Natomiast tego zdania: "A zdarzało się że palił nawet 4 razy na dobę, czyli co około 6 godzin." w ogóle nie rozumiem. Piec włączał się co 6 godzin?. Przecież groszek nie utrzyma tak długo żaru (chyba). Nie kumam. no i jeszcze jedno mnie trochę martwi. Noiwy węgiel był kupiony przed falą upałów. Przez całe upały pracował bez zarzutu. A gasnąć zaczął niedawno. (inna sprawa, że ja już sam nie wiem czy wedy nie palił jeszcze na zeszłorocznym) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1325252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 25.08.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Masz rację. Nie wziąłem pod uwagę całego cyklu nie przejmuj się, mi też troszkę zajęło zrozumienie pewnych rzeczy. Jest jeszcze jeden trick który pomaga to ogarnąć - otóż chodzi o to, żeby suma u1 i u2 była stałe. Tzn. jak zwiększasz u1 to zmniejszasz u2. Oczywiście można robić bez tego, ale wtedy trzeba liczyć ułamki Zaznaczam - to jest tylko sztuczka formalna. I pamiętaj że parametry u1=20 u2=50 to jest dokładnie to samo co u1=10 u2=25. Ważne są proporcje (oczywiście w rozsądnych granicach) Nie rozumiem tylko stwierdzenia, że zmieniłeś czas podtrzymania na 20 min. tzn u3? tak, u3. A czas opóźnienia wentylatora (czyli u4), z tego co pamiętam to chyba minimum można 5 min. ustawić. jaki masz sterownik, że udało się to na 20 sek. mam Geco, chyba ten co wszyscy. i u mnie u4 jest w sekundach. Czy to również jest związane z tym zapachem czado-podobnym, kiedy piec się włącza (nawet jak nie gaśnie - to wtedy śmierdzi)? może masz jakąś nieszczelność zasobnika? I wtedy gdy włącza się dmuchawa to większość dymu idzie w komin, ale część przeciska się przez ślimaka i wychodzi do zasobnika - otwórz klapę gdy będziesz miał mało węgla i włącz dmuchawę to zobaczysz jak to wygląda. P.S. możesz podać swoje ustawienia sterownika? Może spróbuje coś jeszcze pozmieniać. chyba takie: u1=14 u2=16 u3=20 u4=10 Ale to strasznie zależy od węgla, wydajności ślimaka, mocy dmuchawy. Natomiast tego zdania: "A zdarzało się że palił nawet 4 razy na dobę, czyli co około 6 godzin." w ogóle nie rozumiem. Piec włączał się co 6 godzin?. Przecież groszek nie utrzyma tak długo żaru (chyba). Nie kumam. utrzyma. Po to właśnie jest podtrzymanie. Co u3 minut piec włącza podajnik na jakiś czas i potem jeszcze przez u4 sekund dmucha. To właśnie po to żeby żar nie zgasł. Paliłem tak przez całe lato i rekord mam coś 12 dni na 40 kilogramach węgla (z lenistwa wsypałem tylko 1 worek). no i jeszcze jedno mnie trochę martwi. Noiwy węgiel był kupiony przed falą upałów. Przez całe upały pracował bez zarzutu. A gasnąć zaczął niedawno. (inna sprawa, że ja już sam nie wiem czy wedy nie palił jeszcze na zeszłorocznym) oj, od węgla dużo zależy. Ja kupuję cały czas od jednego dostawcy i jest OK, ale sąsiad szuka tańszego i już chyba na trzech się sparzył... Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1325310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 26.08.2006 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Co do węgla to masz 100 % racji. Ja też kupiłem u tego samego dostawcy, żeby uniknąć problemów i dupa (poprzedni był z juliana - bez problemów, ten nie jest z julka). Niestety, wstałem rano - idę do pieca a tam go zasypało na strowniku 48 stopni, czyli musiał zgasnąć już jakiś czas temu. chyba rzeczywiście musze lepiej pokombinować z ustawieniami. Jak do tej pory gaśnie mi raz na dobę. i to tylko dlatego, że co 8 - 10 godzin idę podać ręcznie trochę węgla na palnik, bo go tam węgla coraz mniej. Czyli moja hipoteza, że zrypał sie ślimak i podaje mniej (np. wolniej się obraca - powoli pada. to raczej wina węgla. na szczęście, bo nie chciałbym naprawiać ślimaka. Zresztą chyba jak coś się stanie ślimakowi (coś utknie) to chyba po prostu wywala taki klin bezpieczeństwa, który trzeba potem wymienić i ślimak po prostu staje. ja całą zimę miałem takie ustawienia jakie mi ustawił instalator kotła czyli u1 19 u2 50 u3 100 u4 100 (a ja myślałem że to jest w minutach) jak zaczęły sie problemy, to zmieniłem: u1 25 u2 50 u3 95 u4 95 myślałem, że to znaczące zmiany, ale chyba nie. piec mam 20 kw zasobnik cwu 140l spróbuje teraz może u1 30 u2 40 zmiejszę też u3 i u4 tylko nie wiem o ile. polanka wielkie dzięki za wsparcie. A jeżeli choddzi o ten smród w czasie palenia, to to wszystko jest chyba powiązane. węgiel już próbuje zgasnąć wcześniej, ale go jeszcze wentylator rozdmuchuje, ale to jest już "na siłę" i przez to śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1325382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 26.08.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Niestety, wstałem rano - idę do pieca a tam go zasypało na strowniku 48 stopni, czyli musiał zgasnąć już jakiś czas temu. chyba rzeczywiście musze lepiej pokombinować z ustawieniami. Jak do tej pory gaśnie mi raz na dobę. i to tylko dlatego, że co 8 - 10 godzin idę podać ręcznie trochę węgla na palnik, bo go tam węgla coraz mniej. zmiejszę też u3 i u4 tylko nie wiem o ile. ja bym w ogóle na razie odpuścił ruszanie u1 i u2, bo to IMNSHO nie tu problem. na pewno zmiejsz u3 - tak jak pisałem u mnie jest teraz 20. Ja bym też zmniejszył u4 - gdzieś tak na oko do 20? 30? 15? zgaduję. Ja jeszcze zmiejszyłem parametr serwisowy bodajże c3 - było 10 ja zrobiłem 5. To działa tak, że jeżeli po c3 minutach temperatura nie zacznie rosnąć to piec stwierdza że palnik wygasł i już nie warto się dalej męczyć. Skrócenie tego chroni przed zasypywaniem popielnika węglem/ Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1325675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 26.08.2006 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Dzięki wielkie po raz kolejny. Zmniejsze u3 i u4. Zostawie u1 na 25 i u2 50. na razie (a może trochę zmniejsze np. do 45). Jutro poszukam w instrukcji jak zmniejszyć ten c3 bo na razie nie wiem. Już dzisiaj dam sobie spokój. idziemy z małżonką się odstresować do znajomych. jak wrócimy, to będę się dalej męczył z tym piekielstwem. Swoją drogą nigdy więcej nie kupie węgla od razu na całą zimę. kolejny raz po worku i dopiero jak sie sprawdzi - cały zapas. no ale się człowiek na błędach uczy jak to mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1325709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 27.08.2006 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 mam pytanie: czy we własnym zakresie można zmienić parametr serwisowy c3 ? Jeżeli tak to w jaki sposób? bo u mnie jest tak, że jak mi piec wygaśnie to zasypuje mi cały popielnik węglem. ostatnio było tego tyle, że jak zauważyłem, że wygasł i poszedłem wyłączyć piec to węgla było równo z paleniskiem. węgla było tyle, że nie wydaje mi sie, żeby to było nawet 10 minut. W/g mnie upłynęło więcej czasu. Chciałbym zobaczyć ile u mnie jest to c3 i zmniejszyć Z moich dzisiejszych długich obserwacji: Zmieniłem parametry, po zmianie, w trakcie pracy pieca wszystko jest okej, poziom węgla 2 cm powyżej paleniska. Problem zaczyna się w momencie, kiedy piec przechodzi w stan czuwania. W tym czasie ten węgiel, który pozostał na palenisku się wypala. Poziom węgla znacznie spada i po kilku (nastu/dziesięciu) cyklach wygasa, gdyż w trakcie pracy piec nie jest w stanie nadrobić tego ubytku - taka jest moja najnowsza teoria. ma ktoś pomysł jak temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1326766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg64 01.09.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Witam. Myślę,że może Ci pomóc-mnie to pomogło zmiana czasu podtrzymania u3-należy zmniejszyc, ewentualnie czas c2 należy zwiększyc, ale to tylko po wejściu w tryp serwisoey Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1335437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg64 01.09.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Witam ponownie, przepraszam za literówki ale miałem źle skonfigurowany język klawiatury. Jeśli chodzi o tryb serwisowy to wyłączamy sterownik power(z pionową kreseczką), na wyświetlaczu pojawią się cztery poziome kreseczki. Następnie jednocześnie przyciskamy trzy przyciski ( A,podajnika i power) przez około 3 sek.. Sterownik wejdzie w tryp programowania serwisowego. Programujemy tak jak w normalnym trybie. Na koniec wciskamy przycisk power i sterownik pracuje z nowymi ustawieniami. W programowaniu serwisowym pojawią się kolejno parametry c0,c1,c2,c3,c4,c5,c6,d0,d1,d2,d3,d4. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1335478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 04.09.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 a ja mam takie pytanie, odnośnie spalania wegla , kupiłem razem z kotłem, wegiel eko-groszek workowany "Retopal" , węgiel ten spala się w taki sposób, że na retorcie powstaje duża ilość stopionej szlaki , zbity sklejony popiół , który nie odpada tylko rośnie na retorcie i po kilku godzinach palenia oblepie ją całą , ma wysokość jakieś 10- 15 cm , mocno sklejone , nawet po strąceniu. Czy to wina wegla , czy też jakieś ustawienia powinienem zmienić ? co radzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1338467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 04.09.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 To zaleta :( Retopalu. Jest najtańszym i najgorszym gatunkiem eko-groszku produkowanego w Polsce. Wiele składów i osób handlujących węglem na Górnym śląsku nie handluje tym towarem, właśnie z powodów, które podałeś powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/60179-problem-z-piecem-na-ekogroszek/#findComment-1338947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts