Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za monta? kominka?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

U mnie cały kominek kosztował 6 500 zł, w tym:

obudowa z piaskowca i marmuru 2 500,

wkład Cheminees Philippe 14 kW 1 700,

materiały tj. płyty g-k, klej, zaprawa, płyty z wełny mineralnej, przewody do rozprowadzenia ciepła do 4 pomieszczeń, czopuch, kratka (tylko jedna na kominku) 800,

montaż 1 500

Marek

Gość PEARL

pierwszy raz na Forum...

wracając do kominków, mam już wkład (KORNAK nr 11) oraz rurę i kratki. Nawet gdybym chciał zrobić kominek sam, nie wiem za bardzo gdzie szykać materiału - piaskowiec cięty, prosty, bez zaokrągleń.

Co ciekawe, miałem już u siebie 4 wykonawców i WSZYSCY zgodnie nie chcięli powiedzieć co ile kosztuje, podając jedynie kwotę za całość (4000 i wyżej bez wkładu, ale z materiałem). Dla mnie to za dużo. Szukam dalej.

Pozdrawiam

Witam.

Jako wykonawca chciałbym Wam zrobić małą kalkulację.

Koszty stałe działalności gosp. przypadające na "jedną robotę" wynoszą u mnie ok. 700 zł i są wyliczone bardzo dokładnie (utrzymanie firmy, ubezpieczenia, podatki)

Do tego pensja wraz z ubezpieczeniem dla pracownika (cały czas jedna wykonana "robota") - 500 zł.

Do tego koszty zakupu materiałów i dojazdów do klienta - 100 zł

Do tego koszty utrzymania i zakupu narzędzi (taki młotek udarowy to jedyne 1000-1500 zł, plus wyżynarki, wiertarki, wkrętarki, szlifierki, piły tarczowe, frezarki, i parę innych - a używam wszystkich).

Do tego coś na rozwój firmy...

Suma - jakieś 1400-1500 zł. Zarobek na czysto 500-600 zł.

Czy 2000 zł jakie liczę sobie za robociznę to dużo?

Ile Wy wzielibyście za prawie tydzień roboty?

az zerknełam...u mnie robocizna to niecałe 2000 zł..da sie przezyć...najwazniejsze ze dobry kominkarz i wiem ze to co zrobi to bedzie działało...

tak pomyslałam, ze dosyc mam juz latania i szukania aby taniej...bo to taniej nie znaczy ze naprawde bedzie taniej...ja juz to wiem na przykładzie moich poprzednich budowlanców...