Gość Darek B. 06.08.2003 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Cena robocizny kominka to 1500zł- 4000zł. Jak ktoś ma gotową obudowe z np.Castoramy { no prawie gotową} to za składanie gotowca zapłaci mało .Jak jest to budowanie na miejscu od podstaw cegła po cegle [kafel po kaflu] to czas wykonania jest wielokrotnie wiekszy i zapłata... Wiadomo za indywidualne projekty płacimy więcej. Tylko jest jeszcze jedna mała zagwozdka : czy najtaniej i wtedy "jak w castoramie" w ruskim wykonaniu czy "na lata i bez stresu" i u wykonawcy co wie o co biega wtej "zabawie". Kominek to nie zabawka ani mebelek tylko tak jak z instalacja gazową czy elektryczną , albo dobrze albo wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.08.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Witam.Zdażyło mi się jeden jedyny raz skusić na montaż gotowca z hipermarketu.Był to ten ostatni raz.Na poprawki i "upiększenie" oraz spasowanie poszczególnych elementów poświęciłem więcej czasu niż bym to zrobił od podstaw.Efekt był taki że...inwestor poprosił o dodatkowe doklejenie innych okładzin i "jakieś upiększenie" kominka (trochę byłu tu jego winy bo skusił się na "najtańszą kichę").Oczywiście robocizna wyniosła o wiele mniej niż powinna.No i jakoś bardzo dziwił się inwestor że ta obudowa to mniej więcej dopiero połowa ceny całości materiałów.Z mojej strony...nigdy więcej - choć bym nie miał nawet żadnej roboty w tym czasie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.09.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Czye teraz wszyscy kupują kominki z zamknięta komora spalania. Nie mam doświadczenia, ale mi marzy się kominek otwarty, gdzie zamiast zapapranej szyby widać "żywy" ogień. Choć wiem, ze taki kominek nie posłuży jako żródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.09.2003 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Witam.Posłużyć może, chociaż nie w takim stopniu jak kominek z wkładem.Jeżeli chodzi o wykonawstwo - robocizna i koszty materiałów porównywalne.Nie dziwota więc że większość wybiera wariant w zamyśle ekonomiczniejszy w ogrzewaniu.Jest wyjście by połączyć jedno z drugim przy pomocy montażu niezłego wkładu z szamotem w srodku i podnoszonymi szybami. Ale to już kosztuje.No chyba że w samym założeniu kominek nie będzie służył do typowego grzania.Inwestor płaci i wymaga - nic nowego.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.09.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Kominki otwarte sa do tworzenia klimatów i nastoju ,ich moc jest napewno o wiele mniejsza niz wkładów. Czy wszystko robimy z wyrachowania?? Napewno sa one bardziej pracochłonne i wymagaja wiekszej wiedzy od budującego , stad niewielu je poleca a wielu odradza że to " nie na dzisiejsze czasy" . Jak myślisz o kominku to pomyślo kominie , wielkość fasady jest zależna od powierzchni komina , zamały komin i nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 16.09.2003 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 KOMINKI SĄ COOL:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wos 17.09.2003 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Wkład Turbo Fonte - 2200 PLN, podłączenie wentylatora 2 kondygnacje wyżej, rozprowadzenie do 5 pokoi 1 kondygnację i 2 niżej; obudowa 3400 PLN (piaskowiec + drewniana belka); cena za wszystko (robocizna, cena wkładu, obudowa, wentylator, rury (~35m), anemostatów) ~ 8800PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 31.10.2003 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Jedyny mebel jaki znam o masie prawie pół tony( tyle ma kominek z obudową), to pianino. Nie ma takiej możliwości żeby pianino ważyło pół tony. Nawet nie fortepian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 31.10.2003 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 No to tera ja Jotul Harmony 18I 15 KW - 5200 zł (po rabacie) - uff! montaż i ustawienie z podłączeniem do komina + miniwylewka (naprawdę mini - 350 zł (byłoby 300, ale w niedzielę drożej...) Dystrybutor + radiator - 440 zł Turbinka + filtr i osprzęt (nie wiem jaki ) - 1200 zł Rozprowadzenie w cztery punkty (dość odległe - od 10 do 20 m rury) - na pewno 1600 a może kapkę więcej (jak na materiały nie starczy) - 400-450 zł za punkt Obudowa kominka 1100 zł Razem 9890 na pewno, a może więcej (kominek stoi, czekam na rozprowadzenie), czyli jak mówi Teska, minikotłownia. Liczę tylko, że się opłaci i będzie CIEPŁO (dom 210 m. użytkowej, 280 całkowitej - czyt. do ogrzania, bo do garażu [~40 m.kw.] też doprowadzam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 31.10.2003 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 stare pianina z laną żeliwną płytą ważyły, oj ważyły ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 31.10.2003 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Wiem, wiem, ale do bloków je wnosili po schodach (na pasach). Szacuję je maks. na 250-300 kg. Maks! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 08.11.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2003 A ja wlasnie klepnalem oferte. Bedzie - wklad Devro 2100c - nieskomplikowana obudowa - rozprowadzenie do 5 pomieszczen (do czesci dziennej samo sie rozejdzie) - pompa 400ka - rozdzielacz itp itp... 7500 z czego 5500 brutto. Pozdrawiam Jay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.11.2003 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 za montarz kominka z elementów gotowych, bez rozprowadzenia ciepła do innych pomieszczeń zapłaciłem w 2001roku w Łodzi 1500 złotych z jego materiałami ( wełna płyta kartonowa - bez wkładu, kratki i obudowy ) to było przed świętami i on wiedział, że nie będe negocjował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Mnie zaproponował kominkarz obudowę z piaskowca z montażem za 3000 PLN i nie chce powiedzieć ile materiał a ile robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 21.02.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Nie wiem gdzie dzieje się ta historia ale chyba drogo. No i gościu uskutecznia jakiś wałek (na moje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xymenn 22.02.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 To 3000 PLN to P. Wierzbicki z Mszczonowa. Może ktos go zna i może polecić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jano70 29.10.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 moja cena za montaż kominka około 1400 zł chcesz zadzwoń 696042382 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Twójom 25.11.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Witam u nas montaż standartowej obudowy kosztuje 1000zł, obudowa "kombinowana"wacha się w granicach 2000-2500zł w zalezności od stopnia trudności,jestesmy znani w swojej branży za solidna firme(i to wcale niejest autoreklama)montujemy kominki w obrębie 100 km od wałcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkan 26.11.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Czy w Stargardzie Szczecińskim i okolicach także wykonujecie? W moim domu ma być system wentylacji mechanicznej z rekuperacją ciepła i system dystrybucji gorącego powietrza. W projekcie gorące powietrze idzie do góry nad poddasze, stamtąd doprowadzone jest do 3 pomieszczeń na poddaszu i w dół na parter też do 3 pomieszczeń. Czy to także wykonujecie? Jaki jest przybliżony koszt?Nie wiem czy ma to znaczenie, ale dom jest z piwnicą. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Twójom 26.11.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Witam serdecznie sądze ze pytanie było skierowane do mnie a więc jesli bedzie taka potrzeba mozemy dojechac do stargardu,zajmujemy się również rekuperacją robimy na systemie Dospel i z tego co pan mówi potrzebuje pan system Twix lub Cieplik.Cena jest uwarunkowana metrazem domku ,iloscią rozprowadzen a takze tego czy ma to byc cena samego montażu czy montażu z wszystkimi potrzebnymi urzadzeniami, materiałami i projektem rekuperacji. Kompletny pakiet rozwiązań.jakie pan otrzymuje od naszej firmy w promocyjnych warunkach kompletny pakiet rozwiązań wentylacji mechanicznej COMFORT w skład, którego wchodzą następujące elementy:- pakiet projektu wentylacji mechanicznej dla danego budynku- pakiet montażowy zawierający wszystkie elementy do montażu systemu- pakiet pilotażowy umożliwiający bezpośredni kontakt z osobistym doradcą technicznym - profesjonalny montaż Koszt to ok.14 tys Po wykonaniu indywidualnego projektu cena może się wahać +/- 5-15% Pozdrawiam Krystian K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts