Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kwestie ubezpieczeniowe - pomogę

fizyk

Recommended Posts

Wg mnie nie ma złych firm ubezpieczeniowych. Każda ma produkt podobnego typu. Ja bym zazwyczaj wybierał firmę, która jest większa, stabilniejsza, istnieje od jakiegoś czasu.. Czemu? Ano dlatego, że tylko ubezpieczenia obowiązowe są gwarantowane w przypadku upadłości, utraty płynności finansowej itp..

Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, co jest dla Ciebie najważniejsze:

1) cena za polisę

2) zakres ubezpieczenia

3) sposób likwidacji szkody

Rózni ubezpieczyciele różnie podchodzą (w momencie zawierania umowy) do tego jak ktoś ma alarm, czy ma ogrodzoną działkę itp. Jest dużo parametrów, które mogą wpłynąć i na cenę i na wybór polisy (czyli tak na prawdę firmy ubezpieczeniowej).

Zasugerowałbym, albo przeanalizować ofertę np. na http://www.bankier.pl lub udać się do brokera (on sprzedaje polisy kilku ubezpieczycieli) i poprosić o polisę. On coś wyszuka i zaproponuje. należy sprawdzić tzw. wykluczenia. Czyli kiedy ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania (np. podpalenie domu przez właściciela). Jeśli lista wykluczeń jest do zaakceptowania to kupowałbym polise.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgadzam się z Kze z jednym małym wyjątkiem. NIe udałbym się do brokera tylko do multiagenta. Multiagent to firma lub człowiek sprzedający ubezpieczenia na rzecz kilku towarzystw. Broker to firma, która zajmuje się (póki co , bo i to zaczyna się zmieniać) obsługą większych podmiotów - np. firm.

Niezależnie od firmy i ceny ZAWSZE trzeba zwrocić uwagę na WYŁĄCZENIA - czy na to za co firma nie odpowiada.

• 2 weeks później...

Fizyk i Kze! Pomożcie!

Przed wypłatą drugiej transzy przez bank muszę dostarczyć "umowę przelewu wierzytelności pieniężnej z polisy ubezpieczeniowej od ognia i innych zdarzeń losowych kredytowanej nieruchomości na rzecz PKO BP wraz z potwierdzeniem przyjęcia w/w cesji przez ubezpieczyciela".

Czy wariant ubezpieczenia domu "od wszelkich ryzyk" jest najodpowiedniejszy? Co wybrać?

Pozdrawiam!

Fizyk i Kze! Pomożcie!

Przed wypłatą drugiej transzy przez bank muszę dostarczyć "umowę przelewu wierzytelności pieniężnej z polisy ubezpieczeniowej od ognia i innych zdarzeń losowych kredytowanej nieruchomości na rzecz PKO BP wraz z potwierdzeniem przyjęcia w/w cesji przez ubezpieczyciela".

Czy wariant ubezpieczenia domu "od wszelkich ryzyk" jest najodpowiedniejszy? Co wybrać?

Pozdrawiam!

Czy PKO BP wskazało ubezpieczycieli w których można wykupić taką polisę? Jeśli jest to produkt z listy TU z którymi współpracuje PKO BP i jak zajrzysz do OWU (książeczki w której jest opisany ten produkt) i jest tam ogień i inne zdarzenia to jest to odpowiedni produkt.

Zibzet - nie znam na pamięć wszystkich produktów dostepnych na rynku...

Czy ktoś zna nową ofertę Warty jeśli chodzi o dom w budowie?

Ryby - oferta Warty zmieniła się i to bardzo od pierwszego paździornika. Szczególnie jeśli chodzi o dom w budowie. Jestem na etapie wgryzania się w temat. Co prawda już odbyłem szkolenie n/t ale to za mało, żeby się publicznie wypowiadać. Daj mi kilka dni.

Ale produkt jest w stosunku do konkurencji bardzo ciekawy. :wink:

Na ile ubezpieczyć dom w budowie? Bank chce cesje na ubezpieczenie od ognia i innych zdarzeń na minimum kwotę kredytu tj. 201 000 zł. Natomiast towarzystwa ubezpieczeniowe w OWU wspominają o wartości odtworzeniowej obiektu. Wartość domu będzie ok. 350 tys. Co zrobić? Czy ubezpieczyć na 350 tys i w razie czego bank weźmie tylko tyle ile dał kredytu, czy ubezpieczyć na 201 tys. dla banku a potem ponownie ubezpieczyc dla siebie?

Ja mam jedno na kwotę odtworzeniową, czyli mniej więcej tyle ma być wart dom po wybudowaniu (wg rzeczoznawcy z banku). Mury i beton nie palą się.. Materiały budowlan drożeją i moja praca też coś kosztuje, dlatego suma ubezpieczenia jest wyższa niż suma wydatków.

Hehehe

Przepraszam że długo mnie nie było.

Podstawową różnicą pomiędzy tymi dwoma produktami jest oczywiście zakres ubezpieczenia. Warta Dom jest kierownay do mieszkań, małych (czyt. tanich ) domków. Warta Dom Komfort - to produkt dl atrochę bardziej "majętnych" ale nie do końca :wink: .

Owszem, WDK jest troche droższy, ale ma kilka fajnych rzeczy. Np assistance (sprowadza się to do opieki nad domownikami w przypadku popsucia się sprzetu RTV i/lub AGD, potrzeby wizyty lekarza, problem z samochodem - np rozładowany akumulator). Można wtedy skorzystać z usługi assistance. Np przyjedzie gościo naprawi Ci Video (chyba max 500 lub 600 zł). I co jest fajnego - nie wliczy Ci się to do szkodowości.

Druga ważna rzecz, (przynajmniej dla nas) w ramach WDK można ubepzieczyć dom w trakcie inwestycji ( budowie) od ognia oraz od kradzieży. Masz stan surowy zamknięty, a w domku złożone kaloryfery, kible, wanne, meble, AGD itp. POwoli zwozisz to wszystko i robisz kuchnie, łazienkę, kominek. (rzeczy mogą byc nawet w pudłach). W nocy jakiś gościo wchodzi, zabiera wszystko. A Warta płaci.

To tak w skrócie. MOże uda mi się jakieś materiały umieścić w przyszłym tygodniu, bo młyn mam przez te mieszkaniówki niesamowity.

Acha - i teraz kupując WDK lub WD można dostać dodatkową zniżkę :wink: oraz wziąć udział w losowaniu nagrody (ale szczegóły u agentów) :D :wink:

generalnie chodzi po naszej firmie żarcik. Ponieważ jest to chyba pierwsze ubezpieczenie mieszkania OD wszystkiego (z wyjątkiem kilku wyłączeń) - tzw all risks. W żarciku jest zdjęcie małego pieska (pies musi być sąsiadki) oraz pogryzionej kanapy. Za taką szkodę w raach WDK - odpowiadalibyśmy. Nawet jak wleci jakiś ptak do domu i narobi szkód (jak ten dzięcioł w reklamie podłóg) - zapłacimy.

Jeśli chodzi o ceny, to Warta Dom jest troszke droższy od starego Warta Mieszkanie, ale WDK jest w zbliżonej cenie do WDS. Ostatnio liczyłęm agentowi ubezpieczenie klienta. W tym roku wyszło około 15% taniej.

Może 2 ubezpieczenia. Jedno od zdarzeń losowych na kwotę kredytu z cesją na bank i drugie od całej wartości domu + ubezpieczenie od kradzieży.

O tym już pisaliśmy - ale nie rozbijałbym tych kwot na dwie polisy. Cesja na bank dotyczy tylko takiej kwoty, jaką jesteś związany z bankiem (plus ew. koszty postępowania np. egzekucyjnego, jeśli byś się migał przed spłatą). Jesteś winien 100 000 zł? Tyle z polisy zgarnie bank (może plus jakies opłaty). Reszta będzie dla CIebie.

Ale kradziez trzeba robić koniecznie na innej polisie. Ułatwisz obie życie.

Zainteresowałem się obezpieczeniem w Warcie - Dom Komfort i okazało się, że jednym z warunków, który musi być spełniony jest monitoring budynku, co oczywiście wpływa na dodatkowe stałe koszty.

W tej chwili zastanawiam się na Hestią. Jednak w OWU domów w trakcie budowy znalazłem par. 26, w kórym jest napisane:

1. Odszkodowanie za stałe elementy wypłaca się do wysokości odpowiedającej 40% sumy ubezpieczenia domu jednorodzinnego.

Czyli w przypadku ubezepieczenia domu na kwotę 10 000zł i kradzieży okien o wartości 12 000zł dostanętylko 4 000zł?

W tej chwili zastanawiam się na Hestią. Jednak w OWU domów w trakcie budowy znalazłem par. 26, w kórym jest napisane:

1. Odszkodowanie za stałe elementy wypłaca się do wysokości odpowiedającej 40% sumy ubezpieczenia domu jednorodzinnego.

Czyli w przypadku ubezepieczenia domu na kwotę 10 000zł i kradzieży okien o wartości 12 000zł dostanętylko 4 000zł?

Dokładnie.

Rozumiem, że w zakresie kradzieży - ubezpiecenie w systemie I ryzyka?

Z tego wniosek, że suma ubezpieczenia była zaniżona. :(

Zainteresowałem się obezpieczeniem w Warcie - Dom Komfort i okazało się, że jednym z warunków, który musi być spełniony jest monitoring budynku, co oczywiście wpływa na dodatkowe stałe koszty.

Tak.

To jest po prostu podlimit w ramach sumy ubezpieczenia. Wynika to z faktu, że cała suma ubezpieczenia jest na X pln, ale w tej sumie max 40% stanowią stałe elementy. Tak to należy czytać i rozumieć.

Czy aby ubezpieczyć dom od kradziezy, włamania, wandalizmu konieczne jest posiadanie krat w oknach albo rolet antywłamaniowych albo szyb min P2 albo monitoringu? Zaczęłam od oferty Allianz i tam sa takie wymogi, ale czy w każdej firmie ubezpieczeniowej jest tak samo?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

Nie, nie trzeba mieć krat i szyb min p2 oraz rolet.

Monitoring chyba jest bardzo wskazany. Za szyby, drzwi i okna można dostać zniżkę, ale dom możesz ubezpieczyć bez super antywamaniownych bajerów. Wydaje mi się, że w Allianz też. A o jakim produkcie Allianz mówisz? I agent powiedział Ci, że żeby ubezpieczyć musisz mieć prawie "bunkier"? :o