Jagna 18.06.2003 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Ufff....a ja już straciłam nadzieję, że ktokolwiek się odezwie My będziemy budować D20a praktycznie bez przeróbek. Właśnie dlatego wybraliśmy ten projekt - bo spełnia nasze marzenia. Co do ogrzewania, to planujemy ogrzewanie ciepłym powietrzem (kominek + rekuperator). Cieszę się, że Ci się podoba bikosa Meister, oglądałeś D20a ? Co o nim sądzisz "na żywo"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.06.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 Już w styczniu pisałem ,że buduje właśnie dom d-20a ,ale wówczas na forum zabrakło odpowiedzi dlatego przestałem zaglądać na tą strone. Obecnie prace budowlane zgodnie ze zmianami które wprowadziłem są na etapie budowy sciany elewacyjnej z cegły licowej. Jeżeli mogę coś doradzić , to proponuję wszystkim zainteresowanym wybrać wariant właśnie 20a. W mieście w którym mieszkam został wybudowany wariant 20 i właśnie mój 20a i nie umniejszając urody wariantowi 20, to w porównaniu do 20a wygląda on jak ubogi krewny.Jeżeli moja wypowiedż spotka się z odzewem w przeciwieństwie do stycznia to z miłą chęci zabiorę głos w dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 22.06.2003 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 Jak super, że się odezwałeś grinat!!! Faktycznie, ten projekt nie cieszy się popularnością na naszym forum My jesteśmy na wczesnym etapie: adaptacja projektu i pozwolenie na budowę, ale makieta domu stoi na honorowym miejscu i już nie mogę się doczekać aż zobaczę prawdziwy DOM Fundamenty planujemy jak najszybciej a ile zdążymy przed zimą - to się zobaczy. Mam kilka pytań: w jakim mieście budujesz? pisałeś o zmianach, ktore robiłeś - jakie to zmiany? czy dach został zielony? czy dom jest tak funkcjonalny jak wygląda na projekcie? czekam z niecierpliwością na wiadomości od Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.06.2003 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Jagna dzięki za tak szybką odpowiedż. Po ostatnich doświadczeniach na Forum wcale na to nie liczyłem, a tutaj proszę jest.Brakuje mi trochę czasu [ praca, budowa] ale postaram się jak najszybciej odpowiedzieć na twoje pytania. Zauważyem ,że czesto przebywasz na Forum czyżby nerwy. Jagna spokojnie CHATA JEST SUPER!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 23.06.2003 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 To nie nerwy, to uzależnienie Dzięki, dzięki, czekam, ja się wcale nie denerwuję....czekam, dzięki, czekam... Nie masz pojęcia jak się cieszę, że się "znalazłeś" po długiej rozłące z forum, ze swoim D20a A, jeszcze mi się przypomniało: jak poddasze? Fajne? Pokoje jasne i ustawne? Stryszek nie za mały? A na dole nie jest za dużo wolnej przestrzeni? Co tam można robić? Na rolkach jeździć? Nie żebym coś miała przeciwko rolkom....wręcz przeciwnie Tyle tych pytań, chociaż właściwie Twoje "chata jest super!!!" już mi wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.06.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 JAGNA ZNALAZŁEM CHWILĘ CZASU WIĘC DO KONKRETÓW.DOM SWÓJ BUDUJĘ W GNIEŻNIE. DOCELOWO BĘDĄ W NIM MIESZKAĆ TRZY OSOBY MOJA ŻONA CÓRKA NO I JA. MIMO SPOREGO METRAŻU KTÓRY POWIĘKSZYŁEM O PODDASZE NAD PARTEROWĄ SYPIALNIĄ UWAŻAM ZE MIEJSCA JEST TYLE ILE POTRZEBA. PRAGNĘ MIESZKAĆ WYGODNIE , I NIE" OBIJAĆ" SIĘ O ŚCIANY.OCZYWIŚCIE ZMIENIŁEM FUNKCJE POSZCZEGÓLNYCH POMIESZCZEŃ ALE O TYM NAPISZĘ TOBIE PRZY INNEJ OKAZJI.ZARÓWNO NA STRONACH MURATORA JAK I W GOTOWYM PROJEKCIE ANIMACJA ZDJĘĆ UKAZUJE DOM W JAK NAJLEPSZYM ŚWIETLE TZN. W DALEKIEJ PERSPEKTYWIE W ODPOWIEDNICH KOLORACH. ITD. WIDAĆ RÓWNIEŻ ,ŻĘ WYSOKOŚĆ SCIAN W STOSUNKU DO WYSOKOŚCI DACHU W KALENICY CZY NA KALENICY [nie wiem jak gramatycznie to ująć] JEST PRAWIE TAKI SAM . SPOGLĄDAJĄC NATOMIAST W PROJEKCIE NA rys.ELEWACJE A4 WIDZIMY ŻE STOSUNEK WYSOKOŚCI DACHU W STOSUNKU DO WYSOKOŚCI SCIAN WYPADA LEPIEJ NA RZECZ TEGO PIERWSZEGO. W MOIM PRZYPADKU JEST TO JESZCZE BARDZIEJ WIDOCZNE PONIEWAŻ POPRZEZ ZMIANY JAKIE WPROWADZIŁEM MUSIAŁEM " TROSZECZKE" TEN POTĘŻNY DOCH POWIĘKSZYĆ. DO CZEGO ZMIERZAM. DACH JEST PIĘKNY ,CUDOWNIE SPEŁNIA SWOJĄ FUNKCJĘ ZADASZENIE NAD TARASEM ALE OSOBIŚCIE NIE WYOBRARZAM SOBIE TEGO DACHU W KOLORZE PROPONOWANYM PRZEZ ZDJĘCIA W INTERNECIE. OCZYWIŚCIE NAD GUSTAMI SIĘ NIE DYSKUTUJE GUSTY SIĘ MA ALE RADZĘ WZIĄŚC TO POD UWAGĘ.BLISKO 400m2 DACHU [ U MNIE 480m2 ] W KOLORZE ZIELONYM W MIEJSCOWOŚCI TAKIEJ JAK GNIEZNO ,NA CAŁE ŻYCIE DLA MNIE TO ZBYT DUŻA ADRENALINA. JESZCZE JEDNA SPRAWA NA DZIŚ NA ETAPIE NA KTÓRYM JESTEŚCIE . DŁUGOŚĆ A MOŻE GŁEBOKOŚC GARAŻU TYLKO 5M. JA ZWIĘKSZYŁEM DO 6 I JEST OK. PAMIĘTAJCIE O OGRODACH, ROWERACH SANKACH I SAMOCHODACH PRZECIĘTNIE TO OK.4,5M MÓJ OBECNY 4,85M JEŻELI WCZEŚNIEJ BYM NIE POMYŚLAŁ TO STRACH SIĘ BAĆ. JAGNA NA DZIŚ KOŃCZĘ PRZEPRASZAM ZA BŁEDY ALE NIGDY ORŁEM W TYCH SPRAWACH NIE BYŁEM ,ODEZWIE SIĘ WKRÓTCE GRZEGORZ[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 23.06.2003 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Dzięki, Grzegorz, za post. Garaż nam "nie robi", bo i tak robimy w nim mieszkanko dla naszej Cioci (opiekunki). Garaż będzie wolnostojący. Bardzo jestem ciekawa jak zmieniłeś funkcje pomieszczeń. Mam podejrzenia co do gabinet-pom.gospodarcze, ale nie wiem czy słusznie. Zastanawiamy się czy nie zamienić ich rolami. Co do koloru dachu, to my budujemy w polu, niedaleko lasu - masa zieleni - więc ten ciemnozielony dach mógły się ładnie komponować z otoczeniem, ale też szczerze mówiąc, jest to temat ciągle omawiany. Bardzo mi zależało na informacji o zadaszeniu tarasu. Uważam to za najpiękniejszy element tego domu i cieszę się, że nie tylko ładnie wygląda... Czekam na więcej szczegółów, jak znajdziesz chwilkę. Pozdrawiam, Jaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.06.2003 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 podział funkcji parteru został zmieniony w następujący sposób. pomieszczenie gospodarcze zamiast gabinetu ,gabiet zawędrował na poddasze w wygospodarowane miejsce nad sypialnią parteru.w miejsce pomieszczenia gospodarczego wraz z kawałkiem łazienki powstał spory pokój łazienkowy z możliwością umieszczenia tam małego fitness lub sauny. ściana sypialni która w projekcie jest w prostej lini ze ścianą tarasu została przsunięta w głąb sypiali o około 1 metr . W ten sposób uzyskałem zarówno prostokątną sypialnie jak i pokój łazienkowy.Zrezygnowałem z drzwi tarasowych w sypialni , a na srodku sciany zamontuje okno 1450\1450 drzwi tarasowe z holu powiększyłem do wymiaru 1450\2300. w projekcie proponowane są znacznie mniejsze i głupi to wyglądało. Prawie jak drzwi balkonowe w przysłowiowym M-2.Okna tarasowe zmniejszyłem z proponowanych 1700 na 1450\2300 mimo to powierzchnia przeszklenia jest nadal bardzo duża. więcej informacji niebawem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.06.2003 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 CD. Ważną zmianą konstrukcyjną stropu pomiędzy jadalnią i salonem była zamiana belki B1 na dwuteownik w który następnie wsunięto belki stropu. Dzięki temu uzyskałem prosty syfit który można dowolnie aranżować. W SALONIE I JADALNI MOŻNA JEŻDZIĆ ROWEREM SAM SPRAWDZAŁEM. TARASCeglane słupy zastąpiłem drewnianymi belkami 25\25 , które bardziej pasują do stylu w jakim pragnę wykończyć dom. Dodatkowo cieśla wykonał tzw. zastrzały i taras pomału zaczyna wyglądać jak z bajki.Zadaszenie gwarantuje ze w upalne dni słońce nie będzie stanowiło problemu podobnie jak deszcz w pochmurne. Śmiało można powiedzieć że stanowić on będzie przynajmniej dla nas letni salon w którym spędzać będziemy miło czas odpoczynku i relaksu. Nie chwaląc się wielu sąsiadów nas odwiedzających zwraca szczególną uwage właśnie na taras i jego charakterystyczny klimat. NA TARASIE RÓWNIEŻ MOŻNA JEŻDZIĆ ROWEREM NAWET SLALOMEM POMIĘDZY SŁUPAMI CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 24.06.2003 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 .....oniemiałam z wrażenia.... rowerem po salonie....rowerem po tarasie....mój mąż był zachwycony, kiedy to przeczytał Widzę, że mamy podobne plany odnośnie wykończenia tarasu - my też od początku widzieliśmy tam słupy drewniane a nie ceglane. Tylko małe pytanie: co to są "zastrzały"? Mamy takiego speca od drewna, chcemy go wpuścić i niech czaruje.... Mnie się marzy jeszcze taki drewniany płotek dookoła tarasu (nie wiem jak to się nazywa fachowo) żeby się czuć bardziej intymnie.... Eeech, Grzegorzu, rozmarzyłam się.... Dziękuję i czekam na c.d..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.06.2003 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Przepraszam za nieszczęsne "zastrzały " ale tak nazwali ten element konstrukcji dachu murarze na budowie.Po otrzymaniu twego postu szybko pobiegłem po pomoc do mojego MEGA cieśli już wiem jak to się nazywa UWAGA to są ramiona lub dawna nazwa miecze. Z otrzymywanych od Ciebie odpowiedzi na moje posty wywnioskowałem ,żę bardziej ineresuje was to jak optycznie upiększyć coś co i tak jest piękne a nie jakieś tam zmiany konstrukcyjne stropU.Zgodnie z waszymi oczekiwaniami będę poruszał tylko te sprawy które według mnie Was interesują.Pozwolę sobie tylko przy okazji opisywania poddasza wspomnieć o problemach związanych z konstrukcją dachu które wielu fachowcom sprawiły olbrzymi problem.Domyślam się ,że mój opis zmianfunkcji parteru nie jest zbyt czytelny pracuje nad możliwością przesłania szkicu a może zdjęć całego domu. Obecnie skaner odmówił posłuszeństwa . Postaram się dzisiaj jeszcze coć konkretnego napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.06.2003 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Powrócę jeszcze do tarasu który bardzo Ciebie interesuje.Pisałem wcześniej ,że powiększyłem drzwi wychodzące z holu na taras do wymiarów pozostałych okien tarasowych. W pierwszej wersji murarze wykonali je zgodnie z projektem ale wyglądało to niezbyt ciekawie. Po zmianie wygląda to znacznie ładniej i oczwiście funkcjonalniej.Według moich założeń to właśnie te drzwi będa stanowiłylatem głowny ciąg komunikacyjny łączący taras z pozostałą częścią domu. Idąc dalej, na wprost omawianych drzwi wykonałem dodatkowe schody umożliwiające zejście z tarasu. W piewszej wersji cały koniec tarasu miałbyć schodami ,ostatecznie ograniczyłem się do schodów proponowanych w projekcie oraz dodatkowych szerokości 1,5m. W życiu codziennym te dodatkowe schody umożliwią szybkie przedostanie się z holu na ogród bez konieczności przechodzenia przez cały taras.Jeżeli zdecydujecie się na słupy drewniane to należy pamiętać o odpowiednim doborze surowca . Z tego co wiem od mojego cieśli a potwierdza to tartak a przedewszystkim rachunek te na moim tarasie pochodzą z gór i jast to jakaś odmiana świerku. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 26.06.2003 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Dla mnie to jak powieść sensacyjna w odcinkach... Czekam też na informacje o poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.06.2003 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2003 Przestrzeń życiowa , komfort ,luz, relaks, dla każdego z domowników tak w moim przypadku2+1 mogę określić możliwości jakie daje poddasze które jak mówi moja żona "tu zaszła zmiana" troszkę zmodyfikowałem. Pierwsze co mnie zabolało patrzac na rzut poddasza to zbyt duży metrarz korytarza który w przypadku poddasza pełnią tylko funkcję komunikacyjną. Bardzo długo zastanawiałem sie co zrobic aby to zmienić . I zgadni co zrobiłem , wreszcie wszystko sobie wymyśliłem , zaprojektowałem, zkonsultowałem i okazało się ,że dla nas moje zmiany to rozwiązanie wręcz idealne.I tu ponownie staje przed dylematem,jak opisać dla Ciebie zmiany zeby sypialnia nie wylądowała nad tarasem a łazienka nad garażem.Chwila skupienia.........................................i do rzeczy.Jagna zrozum chwila skupienia musi niestety zająć trochę wiecej czasu . Potraktuj to jak przerwe reklamową która wkrótce się zkończy.Tak powarznie to poddasze jest świetne ,szczególy niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.07.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 Chwila przerwy którą wykorzystałem na uregulowanie spraw w cegielni z której biorę cegłe elewacyjną pozwoliła mi przemyśleć moje dotychczasowe posty do Ciebie. Doszedłem do wniosku że opisy które dotychczas zamieszczałem nie są na tyle obrazowe aby mogły oddać faktyczny stan zmian które przeprowadzam na budowie. Zdaję sobie sprawę ,że mówiąc grzecznie były one trochę nieudolne. Mam pewną propozycję. Jeżeli Wasz szlak wakacyjnych wędrówek będzie przebiegał przez Wielkopolske , to proponuję krótką przerwe w Gnieżnie gdzie osobiście będziecie mogli zobaczyć budowę dom D- 20a z jego wszelkimi zaletami i niewielkimi wadami. Domyślam się ,ze jest to propozycja dość odważna i możecie uznać ją za zbyt szaloną , która narusza pewną anonimowość użytkowników Forum. Decyzja należy do Was. W momencie ewentualnej akceptacji mojej propozycji adres,tel kontaktowy prześlę na prywatny e-mail. [/img][/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.07.2003 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 Chwila przerwy którą wykorzystałem na uregulowanie spraw w cegielni z której biorę cegłe elewacyjną pozwoliła mi przemyśleć moje dotychczasowe posty do Ciebie. Doszedłem do wniosku że opisy które dotychczas zamieszczałem nie są na tyle obrazowe aby mogły oddać faktyczny stan zmian które przeprowadzam na budowie. Zdaję sobie sprawę ,że mówiąc grzecznie były one trochę nieudolne. Mam pewną propozycję. Jeżeli Wasz szlak wakacyjnych wędrówek będzie przebiegał przez Wielkopolske , to proponuję krótką przerwe w Gnieżnie gdzie osobiście będziecie mogli zobaczyć budowę dom D- 20a z jego wszelkimi zaletami i niewielkimi wadami. Domyślam się ,ze jest to propozycja dość odważna i możecie uznać ją za zbyt szaloną , która narusza pewną anonimowość użytkowników Forum. Decyzja należy do Was. W momencie ewentualnej akceptacji mojej propozycji adres,tel .kontaktowy zostanie wysłany na prywatny e-mail. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 07.07.2003 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 He he, powiem szczerze, że już nawet rozmawiałam z mężem na ten temat: żeby poprosić Cię o pozwolenie odwiedzenia Twojej budowy. Wiedząc, że wprowadziłeś sporo zmian nie odda nam to 100% obrazu tego co będzie u nas, ale wrażenie ogólne, no i....taras Będę bardzo wdzięczna za informację jak dojechać na privie A co do anonimowości - dawno nie poznałam osobiście tak fajnych ludzi jak grupkę z Forum! Spotykamy się na pogaduchach "niekoniecznie o budowie" Dziękuję z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 02.08.2003 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Witam ja również buduję D 20 a i jestem bardzo zadowolony ta przestrzeń i ten taras jest super ,ale projekt zawiera błąd, nie wiem czy już został naniesiony, w moim projekcie na ścianie szczytowej od strony salonu jest ściana kolankowa której nie powinno być ,dodatkowa robota ponieważ trzeba było ją rozebrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 04.08.2003 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Hej, Amber. Cieszę się, że jest nas więcej! Parę pytań: Na jakim jesteś etapie? Robiłeś jakieś zmiany w projekcie? Gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 04.08.2003 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Witam Grono budujących ten dom jest niewielkie , może jest duży i to przeraża potencjalnych inwestorów ale do rzeczy , podobnie jak granit wydłużyłem garaż do 6 m , nie wpłynęło to na wygląd budynku, oraz wyjście na taras z holu z pojedyńczych drzwi na podwójne , ponadto zlikwidowałem wyjście na taras z sypialni choć bardzo ciekawe ale żona doszła do wniosku że będzie się nosiło do sypialni piasek . Wejście do łazienki przeniesione zostało do sypialni . Taras praktycznie bez zmian z tym że filary wykonane są nie z cegły lecz wylane betonowe , będą wytynkowane tak jak cały dom Zmieniłem witryny w salonie na okna otwierane ponieważ witryny traktowane były jako okna niestandardowe i różnica w cenie była niewielka i zlikwidowałem ścianę dzielącą kuchnię od jadalni , przestrzeń ogromna blisko 80 m2 wygląda świetnie i to tyle na dole , poddasze jest zrobione jako jeden pokój dla syna + łazienka i garderoba i na tym koniec zmian w domku Trochę się rozpiasłem obecnie czekam na drzwi do garażu i wełnę na elewację zewnętrzną mam nadzieję że w do końca września dom będzie wykończony z zewnątrz To tyle buduję 45 km. od W-wy Pozdrawiam Byłbym zapomniał świetny pomysł z zastrzałami muszę to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts