Jagna 05.08.2003 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Dzięki serdeczne za odpowiedź. My też planujemy zrobić wejście do łazienki z sypialni i otworzyć kuchnię. Z tego co widzę to wyjście na taras z holu musi rzeczywiście nieciekawie wyglądać, skoro i Ty i Grinat je zmieniliście na podwójne. Pewnie też tak zrobimy. Ale jeszcze dużo czasu przed nami. Na razie ratujemy żaby z wykopów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 05.08.2003 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Zyczę powodzenia z żoną trzymamy za Was kciuki I jeszcze jedno nie oszczędzałem na ekipach wykonawczych i jak do tej pory budowa sprawia mi przyjemność . Tylko na początku chciałem zabić murarza" górala" i zakopać go głęboko żeby nikt inny nie męczył się z nim Czekam na pierwsze informacje jak przebiega budowa pozdrawiam Marek A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 06.08.2003 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Amber, bardzo to miłe co piszesz. Dziękujemy Tobie i Twojej Żonie! Szczęście nam potrzebne, jak zresztą każdemu kto porywa się na taką inwestycję. Jak na razie staramy się, żeby było solidnie: mamy metrowe ławy, dużo zbrojenia, będzie solidna izolacja. No i chyba wybraliśmy dobrego kierownika budowy: upierdliwie dokładny Co dalej - zobaczymy, ale ja nie sypiam, budzę się nad ranem i myślę i buduję, i analizuję.... Boję się okropnie. Nie wiem czy czytałeś mój dziennik budowy, ale ja ciąglę się martwię, że ten dom jest taki duuuży! Nie macie wrażenia, że przestrzeni jest aż nadto? Jak będziecie ogrzewać to cudo? Pozdrawiam serdecznie, Jaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 06.08.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Witam ponownie Nie wiedziałem że prowadzisz dziennik budowy i zaraz go poszukam w założeniu ustaliliśmy że dom będzie ogrzewany gazem z butli w przyszłości mają podłączyć gaz ziemny i sądzę że jest to realne , mamy obrotnego sąsiada który jest szefem dużej firmy na terenie gminy i trzyma rękę na pulsie jeżeli pojawi się taka możliwość to dopina swego oraz tradycyjnie kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza do kilku pomieszczeń . O kosztach ogrzewania będę mógł powiedzieć dopiero na wiosnę po zakończeniu sezonu , jeżeli będzie to Ciebie interesowało to podam jakiej mocy i marki zamontowałem piec do centralnego ogrzewania Świetnie że masz dobrego kierownika jest to nieoceniona pomoc przy budowie tym większa im mniejsza jest wiedza inwestora.W moim przypadku korzystam z pomocy brata budowlańca oraz mam dostęp do wielu specjalistów branży budowlanej, specyfika pracy zawodowej Pozdrawiam i uśmiechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 07.08.2003 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 My też będziemy mieli zbiornik na gaz, ale niestety z bardzo nikłą perspektywą na gaz ziemny Bardzo jestem ciekawa, jak będą wyglądały Twoje rachunki po sezonie. Nam się marzy cała instalacja ogrzewania powietrzem + rekuperator + DGP. Mam nadzieję, że cena instalacji nas nie powali a użytkowanie okaże się być jej warte Powiedz mi szczerze....Czy jak ktoś ogląda Twój dom, to nie pytają Cie ludzie "Po co Wam taka wielka chałupa?" ? Jesteś bardzo cierpliwy i uprzejmy, odpowiadając na moje pytania dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 08.08.2003 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Jak mowię ile metrów ma dom to mówią jak zobaczą to podziwiająTeoretycznie po zmianach mamy tylko 3 pokoje i salon z kuchnią i jadalnią czy to tak wiele . Przeczytałem Twój dziennik budowy i gwarantuję Ci że z takim zapałem budowa sprawi Wam przyjemnośćNajpiękniejsze są chwile gdy wznoszone są mury, rośnie w oczach ,później jest trochę gorzej nie widać efektów tylko czuć pustkę w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 09.08.2003 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 Super to ująłeś z tą pustką w kieszeni Dziękuję serdecznie jeszcze raz za wsparcie i pozdrawiam całą rodzinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 10.08.2003 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Dziękuję tym bardziej że rodzina się powiększy i nasze maleństwo będzie wychowywane z dala od wielkomiejskiego zamętu , na wsiPozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 11.08.2003 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Dopiero przeczytałam Twój post. No to GRATULACJE!!! Ale jednego nie rozumiem: to Maleństwo to już drugie dziecko, tak? Bo syn już jest....Dobrze rozumiem? A w takim układzie - Wasz dom będzie za mały Gdzie pokój dla drugiego potomka? Pozdrowienia w takim razie specjalnie dla Żony i życzę wszystkiego naj, naj, żeby wszystko poszło cudownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.08.2003 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Witam ponownie. Pytanie mam do Marka. Interesuje mnie w jaki sposób rozwiązałeś sprawę CO,jaki masz kocioł, czy zastosowałeś ogrzewanie podłogowe w salonie i jadalni oraz orientacyjny koszt całęj iwestycji.. Obecnie zbieram oferty i ceny kształtują się na poziomie od 30 do 36 tyś. za samo ogrzewanie do tego należy doliczyć koszt instalacji wodnej. Pod uwagę biorę kocioł G-124X 24KW Buderusa + zasobnik 160L . Paliwo gaz ziemny. Drugie pytanie dotyczy rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka czy zrealizowałeś ten pomysł i jak to wygląda w praktyce. Może jakiś schemacik. Z góry dziękuje. Jagna wakacje się kończą i z wizytą na mojej budowie będzie raczej kiepsko. W krótce "witaj szkoło ukochana" i zabraknie pewnie czasu , a jest naco popatrzeć. Zakończyłem śćiany licowe chałupa nabrała zupełnie innego charakteru .Zakładany efekt został osiągnięty. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 14.08.2003 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Witaj, Grinat! Ja z oczywistych powodów nie pomogę Ci w sprawie kotła i instalacji wodnej , ale mogę tylko powiedzieć, że my planujemy ogrzewanie ciepłym powietrzem i wycena na D20a jaką dostałam z Polskiego Komfortu za całość: ogrzewanie + DGP + rekuperator to 33 tys. zł, z zaznaczeniem, że jest to cena do negocjacji. Z tego co piszesz wygląda na to, że nie jest to drogo.... A Amber coś się ostatnio nie odzywa Co do wakacji - praca w szkole ma ten plus, że pracuję tylko 18 godzin tygodniowo i czasem o 13-tej jestem już po robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 15.08.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 WitamMiałem problem z komputerem syn wrócił z wakacjiPrzymierzam się do kupna kotła kondesacyjnego Vailant coś ok. 28 KWznowu problem z komputerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 22.08.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Witam po przerwie Ostatnio niewiele napisałem na temat ogrzewania Jak wspomniałem wcześniej zdecydowałem się na piec Vaillant kondensacyjny 28,9 KW jednofunkcyjny z modulacją palnika od ok.12 KW oraz zasobnik 150l.warstwowy czekam obecnie na ofertę cenową. Grzejniki konwektorowe . Ogrzewanie klasyczne z rozdzielaczami . Zastanawiałem się nad ogrzewaniem podłogowym w kuchni , łazienkach i holu ,pozostałe nie wchodzą w rachubę ,,parkiet,, ale ze względu na koszty związane z zastosowaniem mieszaczy i skomplikowania instalacji zrezygnowałem z tego pomysłu natomiast w to miejsce zastosowałem ogrzewanie podłogowe elektryczne wyszło taniej i prościej . Co do kosztów to do chwili obecnej wynoszą , całe CO , cała instalacja woda, hydrofor ( 3700) ,kanalizacja i wentylacja ok. 20000 PLN pozostaje jeszcze piec i grzejniki Co do rozprowadzenia ciepłego powietrza będę to montował dopiero w grudniu i bardzo chętnie podzielę się swoimi uwagami A teraz pozdrawiam i jadę na działkę przenosić wełnę z garażu do domu Coś Wy się nie odzywacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 23.08.2003 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 Ja jestem cały czas i czekam na wiadomości od Was, jako, że ja żadnym doświadczeniem służyć jeszcze nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 24.08.2003 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Widzieliśmy dom ambera! Do Żyrardowa było całkiem blisko, no i ten dom jest bardziej "nasz" bo bez większych zmian Jesteśmy pod wrażeniem. D20a jest po prostu piękny! Taras cudny, salon przestronny, wygoda, wygoda, wygoda. No i wcale nie wydaje się być taki ogromny Dzięki jeszcze raz za gościnę A tak w ogóle pytanko do obu panów: kiedy pochwalicie się swoim dziełem w Galerii domów? Myślę, że warto, a zanim nasz powstanie, to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 25.08.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Myślisze że dom nadaje sie do galerii zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 26.08.2003 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Czy ja myślę??! Ja wiem! Mogę być z lekka subiektywna z oczywistych powodów , to jednak uważam, że trzeba go pokazać, choćby z tego powodu, że jeszcze NIKT nie prezentował na forum tego projektu. No a poza tym - jest piękny Koniecznie trzeba pochwalić się tarasem.... ....i wnętrza! Panowie, pliiizzzz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 26.08.2003 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Amber, wysłałam Ci coś na priva (muratorowego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 26.08.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Troszkę z zazdrością oglądałam projekt Waszych domków. Taras i układ kuchnia + jadalnia + pok. wypoczynkowy to jest TO.Nasunęła mi się jedna wątpliwość (nie sprawdzałam wymiarów) ale czy schody mają odpowiednio duże wymiary. Wg mnie bezwzględne minimum to bieg o szerokości 120cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 26.08.2003 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Marbo, dzięki Ja o używalności schodów nic jeszcze nie mogę powiedzieć. Ale u Ambera chodziło się po nich bardzo wygodnie, nawet z dzieckiem na ręku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts