Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D20a OKAZAŁY wariant 2

Recommended Posts

Dzięki serdeczne za odpowiedź. My też planujemy zrobić wejście do łazienki z sypialni i otworzyć kuchnię. Z tego co widzę to wyjście na taras z holu musi rzeczywiście nieciekawie wyglądać, skoro i Ty i Grinat je zmieniliście na podwójne. Pewnie też tak zrobimy. Ale jeszcze dużo czasu przed nami. Na razie ratujemy żaby z wykopów :wink:

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zyczę powodzenia z żoną trzymamy za Was kciuki

I jeszcze jedno nie oszczędzałem na ekipach wykonawczych i jak do tej pory budowa sprawia mi przyjemność . Tylko na początku chciałem zabić murarza" górala" i zakopać go głęboko żeby nikt inny nie męczył się z nim

Czekam na pierwsze informacje jak przebiega budowa

pozdrawiam Marek A. :lol:

Amber, bardzo to miłe co piszesz. Dziękujemy Tobie i Twojej Żonie! :p Szczęście nam potrzebne, jak zresztą każdemu kto porywa się na taką inwestycję. Jak na razie staramy się, żeby było solidnie: mamy metrowe ławy, dużo zbrojenia, będzie solidna izolacja. No i chyba wybraliśmy dobrego kierownika budowy: upierdliwie dokładny :p Co dalej - zobaczymy, ale ja nie sypiam, budzę się nad ranem i myślę i buduję, i analizuję.... :roll: Boję się okropnie. :( Nie wiem czy czytałeś mój dziennik budowy, ale ja ciąglę się martwię, że ten dom jest taki duuuży! Nie macie wrażenia, że przestrzeni jest aż nadto? :o Jak będziecie ogrzewać to cudo?

Pozdrawiam serdecznie,

Jaga

Witam ponownie

Nie wiedziałem że prowadzisz dziennik budowy i zaraz go poszukam

w założeniu ustaliliśmy że dom będzie ogrzewany gazem z butli

w przyszłości mają podłączyć gaz ziemny i sądzę że jest to realne ,

mamy obrotnego sąsiada który jest szefem dużej firmy na terenie gminy

i trzyma rękę na pulsie jeżeli pojawi się taka możliwość to dopina swego

oraz tradycyjnie kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza do kilku pomieszczeń . O kosztach ogrzewania będę mógł powiedzieć dopiero na wiosnę po zakończeniu sezonu , jeżeli będzie to Ciebie interesowało to podam jakiej mocy i marki zamontowałem piec do centralnego ogrzewania

Świetnie że masz dobrego kierownika jest to nieoceniona pomoc przy budowie tym większa im mniejsza jest wiedza inwestora.W moim przypadku korzystam z pomocy brata budowlańca oraz mam dostęp do

wielu specjalistów branży budowlanej, specyfika pracy zawodowej

Pozdrawiam i uśmiechu :lol:

My też będziemy mieli zbiornik na gaz, ale niestety z bardzo nikłą perspektywą na gaz ziemny :( Bardzo jestem ciekawa, jak będą wyglądały Twoje rachunki po sezonie. Nam się marzy cała instalacja ogrzewania powietrzem + rekuperator + DGP. Mam nadzieję, że cena instalacji nas nie powali a użytkowanie okaże się być jej warte :-?

Powiedz mi szczerze....Czy jak ktoś ogląda Twój dom, to nie pytają Cie ludzie "Po co Wam taka wielka chałupa?" ? :o :wink:

Jesteś bardzo cierpliwy i uprzejmy, odpowiadając na moje pytania dziękuję :D

Jak mowię ile metrów ma dom to mówią jak zobaczą to podziwiają

Teoretycznie po zmianach mamy tylko 3 pokoje i salon z kuchnią i jadalnią czy to tak wiele . Przeczytałem Twój dziennik budowy

i gwarantuję Ci że z takim zapałem budowa sprawi Wam przyjemność

Najpiękniejsze są chwile gdy wznoszone są mury, rośnie w oczach ,

później jest trochę gorzej nie widać efektów tylko czuć pustkę w kieszeni

:o Dopiero przeczytałam Twój post. No to GRATULACJE!!! :p

Ale jednego nie rozumiem: to Maleństwo to już drugie dziecko, tak? Bo syn już jest....Dobrze rozumiem?

A w takim układzie - Wasz dom będzie za mały :lol: :lol: Gdzie pokój dla drugiego potomka? :wink:

Pozdrowienia w takim razie specjalnie dla Żony i życzę wszystkiego naj, naj, żeby wszystko poszło cudownie :p :D

Witam ponownie. Pytanie mam do Marka. Interesuje mnie w jaki sposób rozwiązałeś sprawę CO,jaki masz kocioł, czy zastosowałeś ogrzewanie podłogowe w salonie i jadalni oraz orientacyjny koszt całęj iwestycji.. Obecnie zbieram oferty i ceny kształtują się na poziomie od 30 do 36 tyś. za samo ogrzewanie do tego należy doliczyć koszt instalacji wodnej. Pod uwagę biorę kocioł G-124X 24KW Buderusa + zasobnik 160L . Paliwo gaz ziemny.

Drugie pytanie dotyczy rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka czy zrealizowałeś ten pomysł i jak to wygląda w praktyce. Może jakiś schemacik. Z góry dziękuje.

Jagna wakacje się kończą i z wizytą na mojej budowie będzie raczej kiepsko. W krótce "witaj szkoło ukochana" i zabraknie pewnie czasu , a jest naco popatrzeć. Zakończyłem śćiany licowe chałupa nabrała zupełnie innego charakteru .Zakładany efekt został osiągnięty.

Pozdrawiam Grzegorz

Witaj, Grinat! :D

Ja z oczywistych powodów nie pomogę Ci w sprawie kotła i instalacji wodnej :( , ale mogę tylko powiedzieć, że my planujemy ogrzewanie ciepłym powietrzem i wycena na D20a jaką dostałam z Polskiego Komfortu za całość: ogrzewanie + DGP + rekuperator to 33 tys. zł, z zaznaczeniem, że jest to cena do negocjacji. Z tego co piszesz wygląda na to, że nie jest to drogo....

A Amber coś się ostatnio nie odzywa :(

Co do wakacji - praca w szkole ma ten plus, że pracuję tylko 18 godzin tygodniowo i czasem o 13-tej jestem już po robocie :p

Witam po przerwie

Ostatnio niewiele napisałem na temat ogrzewania

Jak wspomniałem wcześniej zdecydowałem się na piec Vaillant

kondensacyjny 28,9 KW jednofunkcyjny z modulacją palnika od ok.12 KW

oraz zasobnik 150l.warstwowy czekam obecnie na ofertę cenową. Grzejniki konwektorowe . Ogrzewanie klasyczne z rozdzielaczami . Zastanawiałem się nad ogrzewaniem podłogowym w kuchni , łazienkach i holu ,pozostałe nie wchodzą w rachubę ,,parkiet,, ale ze względu na koszty związane z zastosowaniem mieszaczy i skomplikowania instalacji zrezygnowałem z tego pomysłu natomiast w to miejsce zastosowałem ogrzewanie podłogowe elektryczne wyszło taniej i prościej . Co do kosztów to do chwili obecnej wynoszą , całe CO , cała instalacja woda, hydrofor ( 3700) ,kanalizacja i wentylacja ok. 20000 PLN pozostaje jeszcze piec i grzejniki

Co do rozprowadzenia ciepłego powietrza będę to montował dopiero w grudniu i bardzo chętnie podzielę się swoimi uwagami

A teraz pozdrawiam i jadę na działkę przenosić wełnę z garażu do domu

Coś Wy się nie odzywacie

:lol:

Widzieliśmy dom ambera! Do Żyrardowa było całkiem blisko, no i ten dom jest bardziej "nasz" bo bez większych zmian :p

Jesteśmy pod wrażeniem. D20a jest po prostu piękny! Taras cudny, salon przestronny, wygoda, wygoda, wygoda. No i wcale nie wydaje się być taki ogromny :o

Dzięki jeszcze raz za gościnę :p

A tak w ogóle pytanko do obu panów: kiedy pochwalicie się swoim dziełem w Galerii domów? :o Myślę, że warto, a zanim nasz powstanie, to.... :(

Czy ja myślę??! :o Ja wiem!

Mogę być z lekka subiektywna z oczywistych powodów :wink: , to jednak uważam, że trzeba go pokazać, choćby z tego powodu, że jeszcze NIKT nie prezentował na forum tego projektu.

No a poza tym - jest piękny :p :p

Koniecznie trzeba pochwalić się tarasem.... :D

....i wnętrza!

Panowie, pliiizzzz! :p :p

Troszkę z zazdrością oglądałam projekt Waszych domków.

Taras i układ kuchnia + jadalnia + pok. wypoczynkowy to jest TO.

Nasunęła mi się jedna wątpliwość (nie sprawdzałam wymiarów) ale czy schody mają odpowiednio duże wymiary. Wg mnie bezwzględne minimum to bieg o szerokości 120cm.