Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D20a OKAZAŁY wariant 2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Jako, że mamy tu na forum grupkę osób, które potrafią dopatrzyć się każdych wad w projekcie, postanowiłam z drżeniem serca przedstawić naszą wersję projektu Muratora D20a, który teraz przypomina bardziej swoją parterową wersję D20, ponieważ rezygnujemy z poddasza, obniżamy i upraszczamy dach (przedtem dach był na trzech różnych poziomach) a w garażu robimy pokoje dla dzieci. Salon będzie obniżony w stosunku do reszty domu o ok. 30cm. Bardzo proszę o uwagi na temat naszego pomysłu, póki jeszcze jest czas coś zmienić :-? Przepraszam za nieudolność rysunku, ale inaczej nie potrafię :(

http://foto.onet.pl/upload/9/82/_300711_s.jpg

to jest dom

http://foto.onet.pl/upload/17/45/_299874_n.jpg

a to środek

Jaguś - bardzo fajny projekcik z tego wyszedł :D Mam tylko jedno ale czy ten wcecik dla chłopaków nie jest aby za mały :( Może by go tak troszkę powiększyć kosztem pomieszcznia gospodarczego. A w przedsionku zawsze możesz dodać drzwi (jest na to miejsce) i nie będzie przeciągów :D Z własnego doświaczenia wiem, że najczęściej używanymi drzwiami są właśnie drzwi tarasowe :D

No przydałby się prysznic dzieciakom i gościom, chyba, że będziecie ich puszczać przez sypialnię własną.

Jeżeli orientacja taka jak na rysunku to mocno bym sięzastanowiła nad koniecznością tego narożnego okna w salonie. Masz taką ładną taflę szkłą od południa.

A co to za gzygzaki między 1 i 2?

Ta łazienka dzieckowo - gościnna ma ponad 5m2, tam się przeca spokojnie zmieści kabina, umywalka i kibelek....chyba...nie?

Okna narożne wyglądają fajnie a im więcej światła tym lepiej, raczej zostaną. A te ZYGZAKI to wielce artystycznie ukazane przeze mnie schody - salon będzie obniżony o 30cm. Ale koncepcja wyglądu schodów jeszcze się klaruje, na razie narysowane są tak-bylejak.

A co mi tam.

Te drzwi z sypialni na taras to może je kęsim?

A może by tak jeszcze to okienko na hallu, i wychodzi tam całkiem ładna szafa-biblioteka. Komunikacji masz dużo m2 może by ją do celów przechowalniczych przeznaczyć?

A te schodziki to bym łukiem dał, tak z praktycznego punktu widzenia, wykreśl linię komunikacyjną taras-kuchnia. Nie robiłbym toru przeszkód. Może coś bardziej obłego?

Co do łazienki, najlepiej ją sobie narysować w powiększeniu w skali oczywiście i spróbować wrysować wszystkie potrezbne sprzęty w różnych konfiguracjach. Zdaje mi się też, że na stronie koła http://www.kolo.com.pl jest taki programik do ustawiania łazienki.

Ja mam małą uwagę co do tych schodów w salonie: ten zakręt tuż przed drzwiami tarasowymi mi się trochę nie podoba. Nie wiem, czy drzwi tarasowe będą tylko jedne w salonie, czy tez drugie w jadalni? Napisz może?

A poza tym jest fajnie. :D

Kroyena, co do drzwi z sypialni to ja je po prostu zapomniałam "kęsim", oczywiście, że ich nie będzie!

Tak jak piszesz o celach przechowalniczych - teraz cierpię na brak szaf, półek, schowków i innych takich. Jak zobaczyłam te puste przestrzenie komunikacji to się wcale nie zmartwiłam: tam się wyżyję w szafach! (dobra, dobra, wiem jak to zabrzmiało... :lol: ) Schody - Ty się chyba z moim mężem spiknąłeś, co? On cały czas mówi o takich półkolistych, obłych. Ja bym wolała proste, ale nie koniecznie w taki deseń jak na moim zjawiskowym rysunku. Ale upierać się nie będę.

Magmi, też o tym pisałaś. No to tak: schody mają lecieć tak, żeby kuchnia i taras były na tym samym poziomie - wiecie, spacery na taras ze szklanką, soczkiem, gorącą kawką, zupką, lodami itp - znacie te dziecięco - gościnne klimaty :p Od obniżonego salonu nie będzie wyjścia na taras, będzie tylko wielkie, nieotwieralne okno, tak więc drzwi na taras będą tak jak na rysunku, ale schody będa pewnie o wiele bardziej "bezpieczne", żeby nawet przy...eeee...nieco zachwianej perspektywie z nich nie zlecieć. Narysuję je jeszcze raz i poprawię obrazek.

Magmi, dzięki za link o łazience. I cieszę się, że Ci się nasz pomysł podoba :D