Betka 23.07.2004 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Projekt bardzo mi się podoba, wszystko jest na miejscu. Kuchnia z tą jadalnią jest fajnie pomyślana. Ja na pewno ne robiłabym obniżanego salonu stopnie w takim miejscu zawsze są niebezpieczna dla dzieci, ale z drugiej strony fajnie sobie na nich posiedzieć hihi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 23.07.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Jagna sorki, jak tak trochę sceptycyzmu dałaś to sobie o tych obłych schodach pomyślałem i wymyśliłem ,że ceramiki na fale to za bardzo z mężusiem (nie podawał posta na priva ) nie znajdzieci. Napisz z czego planujecie podłogi. Albo nie podpuchę zrobię. Jakby tak te fale z tego samego materiału co obudowa kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 23.07.2004 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Jak to fajnie, że na papierze tak łatwo wszystko poprawić Betka, dziękuję, i zobacz teraz, troszkę bezpieczniej te schody wyszły? Kroyena...ceramika ma być, cramika...Jestem przekonana, że nawet jak obłe, to coś się wymyśli poprawione schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 23.07.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Sorki nie sprecyzowałem przez ceramikę rozumiałem kafle. A są jeszcze inne możliwosci typu klinkier, albo inna cegła. Tylko potem fugi, na właśnie co z fugami. A uskok to tak bardziej spróbój z rzutu fortepiana. PS. Ale sobie grabię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 23.07.2004 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Kroyena, na całej części dziennej ma być gres. Jestem przekonana, że da się zrobić i "fortepian" ( ) z gresu. Jeszcze nie wiem jak, ale nie wierzę, że się nie da. A grab se, grab, przecież wiadomo, że o własnym projekcie to można godzinami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 23.07.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Jagna, ja bym nieśmiało zproponowała taką małą zmianę: może by te drzwi na taras zrobić w jadalni (tam obok, jest tam wrysowane chyba okno tej samej szerokości co dzrwi).Wtedy i salon będzie ustawniejszy, i schody proste, i na taras z kuchni bliżej będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 23.07.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 No to jak myślisz o frotepianie, to uwazaj na klawiszowanie, zwłaszcza w stylu Paganiniego. PS. Co do grabienia, to przeczesz moją radość: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=28909 Jak możesz oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 26.07.2004 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Magmi, jakie nieśmiało. Śmiało, śmiało! Bardzo proszę, przecież ja tu po to ten rysunek na świat wywlokłam a na Twoich opiniach i radach jeszcze się nigdy nie zawiodłam! Myśleliśmy o tym i patyrzyliśmy sobie na te drzwi na taras. Tak na żywo, tzn, na fundamentach to jakoś tak inaczej wygląda. Poustawialiśmy bloczki tak jak miałby iść schodek, usypaliśmy piasek i wygląda to całkiem fajnie. A gdyby tak zrobić otwierane drzwi z jadalni i te środkowe, otwierane w sposób "łamany"....wiesz o chodzi?....Te od jadalni łamałyby się na lewo a te środkowe na prawo i wtedy by się robiła wielka otwarta przestrzeń. Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 26.07.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Jagna, a jakby tak przy takim obszarze szklistości (pewnie P4) zamiast zadaszenia tarasu zrobić pergolę? Niby makabreska, ale morze wypaść korzystnie. Przy budowie. Mniejsza ilość konstrukcyjnego drewna i pokrycia nieporównywalnie mniejsza. Pergolę w celu odaszenia pożna nakryś falistą pleksi lub komorowym poliwęglanem. Przy elsploatacji. Ilość konserwanta przeznaczona na podbitkę powinna być niewiele większa od ilosci na pergolę. Niestety na zielonośc będzie trzeba przeznaczyć trochę więcej czasu niż na sam taras. Walory estetyczne. Zadasznie to dachówa i/lub podbitka. Pergola to zieloność. Korzyść dla domku. Jagna jak ruszt główny tej pergoli dalibyście jak oś N-S to po utracie zielonego, które dawało cień macie w dni słoneczne pełną operatywę darmowej energi do ogrzewania chatki co może zrekompensować szaleństwo okien balkonowych. Bo co tu będziemy ukrywać dryfijesz jagno kochana w kierunku trzech okien balkonowych. Jak już są nadproża to czemu nie wykorzystać . Środkowe otwierane symetrycznie i dwa skrajne harmonijkowo do zewnętrznych. Niestety fortepian w tym wydaniu odpływa w niebyt. Jadalnia 2 wywiera ogromny nacisk na kącik kominkowo biblioteczny który licuje z kuchnią, wyburzając ścianką działową na przedłużeniu kominka. I można wstawić już taki piękny stół co to Pani Domu siada z jednej strony i podaje do Pana Domu solniczkę z gracją wykonując poślizg o długości tak ze 6m. Ciekawym co ty na to? PS. Znowu na kroyenę będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 26.07.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Schody teraz wyglądają fajnie i będą robić wrażenie . Wydaje mi się, że takie usytuowanie drzwi balkonowych jest ok, ponieważ w jadalni stół można "przytulić" do okna i jedząc śniadanko widzimy taras i ogród, a z tarasem mamy nadal komunikację. Jest super i nic nie zmieniaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 26.07.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Schody teraz wyglądają fajnie i będą robić wrażenie . Wydaje mi się, że takie usytuowanie drzwi balkonowych jest ok, ponieważ w jadalni stół można "przytulić" do okna i jedząc śniadanko widzimy taras i ogród, a z tarasem mamy nadal komunikację. Jest super i nic nie zmieniaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 26.07.2004 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Betko, kochana, dzięki Mnie też się podoba wersja śniadania przy oknie a jak ciepło to za oknem, na tarasie znaczy... Te schody to nie wyjdą wcale takie wielkie jak się wydaje na projekcie, ale są fajowe, takie akurat. Kroyena - tu się nie dam! Taras zadaszony to moje marzenie od urodzenia....no dobra, od kilku lat, ale za to bardzo głębokie. Ja to wszystko widzę tak: podbitka będzie drewniana, ładnie wykończona. Słupy na tarasie będą albo całe drewniane, albo drewnem wykończone. Sam taras prawdopodobnie też będzie drewniany. Do tego k o n i e c z n i e chcę mieć drewnianą barierkę, żeby taras był częściowo zamknięty. Tam stół drewniany, krzesełka, bujane takie coś....ja siedzę na bujanym a mój mąż półdupkiem na barierce, z kubasem kawy, gwiazdy na niebie i jest baaaardzo romantycznie. Co do drzwi balkonowych to tylko dwie części by się otwierały: te przy jadalni i środkowe. Te przy salonie nie, bo tam już będzie niżej podłoga a okno na tym samym poziomie co reszta okien, więc bez sensu robić kolejne schodki, żeby się z powrotem wdrapać z salonu na taras Ale poślizg z solą też mi się podoba. Mogę się ślizgać z jadalni, potem skok na Małysza ze schodków i już jestem w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 26.07.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Moim zdaniem, w tym układzie schodów jak na rysunku, właśnie nie bardzo jest jak stół do okna w jadalni przytulić, bo za blisko schodów wychodzi. Ale takie rzeczy widać dobrze, gdy się je sobie w skali narysuje - i stół też koniecznie w skali, i to z krzesłami (na wygodnie odsunięte od stołu krzesło trzeba doliczyć 60cm), bo optycznie na rysunku zawsze się wydaje że meble będą zajmowały mniej miejsca niż w rzeczywistości. Bardzo doradzam, Jagna, popróbowanie umeblowania jadalni na rysunku. Ja sobie wycinałam, jako mebelki, prostokątne kartoniki i suwałam nimi po planie pokoju - bardzo pouczające ćwiczenie i i godne polecenia, pozwala uniknąć kłopotów w "realu"... Pomysł z harmonijkowymi drzwiami uznałabym za przedni gdyby nie koszt takiego czegoś ... Sami chceiliśmy harmonijkowe potrójne w salonie, ale cena nas powstrzymała. Ale decyzję o oknach można jeszcze odwlec - natomiast co do kształu schodów, już niedługo będziecie się musieli zdecydować, bo wylewki trzeba będzie robić na różnych poziomach... Także jeszcze raz doradzam wieczorne zajęcia plastyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa maciejewska 29.07.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 :DMAM PYTANIE CZY KTOS Z WAS BUDOWAŁ TEN DOM. JA JESTEM NA ETAPIE STANU SUROWEGO ZAMKNIETEGO. PROSZE DAJCIE ZNAC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zitke 28.02.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Witam Wybralismy z mezem taki projekt : Murator D20a - Okazały - wariant II http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=73&IdKolekcji= Co sadzicie na temat tego domku ? koszt budowy , wnetrze ? A moze ktos budowal ten domek to milo by bylo zobaczyc jakies zdjecia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 28.02.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Ładny i duży dom. Przestronny salon, zadaszony taras. Dom ze względu na wielkość, dach czterospadowy, powierzchnię zabudowy do tanich nie należy. Wymienię co mi się w nim nie podoba. 1. Duża powierzchnia zabudowy (zajmuje dużo miejsca i koszty większe, trzeba mieć również odpowiednią działkę). 2. Na poddaszu tylko dwa pokoje i na dodatek mające jedynie okna dachowe, skosy po dwóch stronach. Jeżeli te pokoje na górze byłyby tylko gościnne to mogą być. Ja jakoś nie lubię pokoi tylko z takimi oknami. 3. Przydałoby się przejście z domu do garażu ale to moja opinia. Jeżeli wam się podoba i posiadacie środki na jego wybudowanie to myślę, że trzeba kupować projekt i do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 28.02.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Witam Wybralismy z mezem taki projekt : Murator D20a - Okazały - wariant II http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=73&IdKolekcji= Co sadzicie na temat tego domku ? koszt budowy , wnetrze ? A moze ktos budowal ten domek to milo by bylo zobaczyc jakies zdjecia Pozdrawiam Ja zmieniłbym układ okien i wziął takie w stylu "Z wykuszem", http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=77&IdKolekcji= Jak miałbym większą działkę, to może wybrałbym: Murator D26a - Rodzinny - wariant II http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=37&IdKolekcji= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosikk 28.02.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 dzialka bedzie 1500 m wiec mysle ze domek sie zmiesci , i zostanie kawal ogrodu fakt ze nie ma przejscia z garazu do domu to jest duzy minus , trzeba to bedzie jakos rozwiazac tylko narazie nie bardzo mamy pomysl jak . U gory beda pokoje dla dzieci wiec mysle ze okna to nie jest az taki problem - to moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 28.02.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 dzialka bedzie 1500 m wiec mysle ze domek sie zmiesci , i zostanie kawal ogrodu fakt ze nie ma przejscia z garazu do domu to jest duzy minus , trzeba to bedzie jakos rozwiazac tylko narazie nie bardzo mamy pomysl jak . U gory beda pokoje dla dzieci wiec mysle ze okna to nie jest az taki problem - to moje zdanie Przejście np. przez garderobę. Okna połaciowe - mogą być, ew. można pomysleć o lukarnach. + dobrze zorganizowana strefa dzienna. Należałoby też pomysleć o dodatkowej garderobie na parterze i spiżarce. NIe powinno być z tym problemu. +/- W sumie 3 pokoje + gabinet. Jeśli nie odwiedza was rodzina z daleka to jest OK. My lubimy się gościć, a bliska rodzina czeka aż się wybudujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 28.02.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 W sprawie pokoi dla dzieci. Zależy w jakim są wieku. Małe dzieci będą się bały bez rodziców na górze w pokojach z połaciówkami, wyobraźcie sobie jak leje deszcz i wali w te okna i do tego na niebie widać błyskawice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts